Koti

Yli kolme metriä korkean keskusta-asunnon kuutiohinta voi olla yllättävän halpa verrattuna tavanomaiseen huoneistoon – HS vertasi matalan ja korkean yksiön kuutiohintoja

Moni ihastuu vanhojen talojen korkeisiin huoneisiin ja avaruuteen, toiset arvostavat enemmän lattianeliöitä.

Helsingin Kalliossa Viidennellä linjalla sijaitsee vuonna 1912 rakennettu keltainen kivitalo, joka on aikanaan palvelut työläisperheiden tarpeita.

Näin vanhoissa taloissa on harvoin hissi, ellei sitä ole rakennettu jälkeenpäin. Viidennellä linjalla ei ole, joten ylimpään asuinkerrokseen joutuu ottamaan monta askelmaa. Kiipeämistä riittää, sillä 1900-luvun alussa huonekorkeus oli tyypillisesti yli kolme metriä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Korkeuden huomaa jo porraskäytävässä, joka on avara. Tuuletusparvekkeiden ruutuikkunat päästävät valoa rappuun.

Viidennessä kerroksessa vastaan kävelee Myyntiturvan myyntineuvottelija Nina Nuorgam, joka on tullut pitämään näyttöä 23-neliöisestä yksiöstä. Nuorgam mittaa yksiön huonekorkeudeksi 3,2 metriä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kalliossa on myynnissä toinenkin pikkuyksiö. Se sijaitsee Helsinginkadulla vuonna 1958 rakennetussa talossa.

Remaxin myyntineuvottelija Sari Viippola mittaa 24-neliöisen asunnon korkeudeksi 2,58 metriä. Se on siis selvästi vähemmän kuin Viidennen linjan yli satavuotiaassa talossa.


Mutta onko huonekorkeudella väliä asuntokaupassa? HS teki leikkimielisen vertailun kahden eri vuosikymmeninä valmistuneen yksiön kuutiohinnoilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viidennen linjan yksiö oli heinäkuussa myynnissä hintaan 178 000 euroa eli 7 739 euroa neliöltä. Helsinginkadun yksiöstä taas pyydetään 189 000 euroa eli 7 875 euroa neliöltä.

Viidennellä linjalla saa samalla rahalla enemmän kuutioita kuin Helsinginkadulla. Siellä kuution hinnaksi tulee 2 418 euroa ja Helsinginkadulla 3  052 euroa.


Todellisuudessa harva laskee asuntojen kuutiohintoja. Huonekorkeus on kuitenkin asia, johon asunnon ostajat kiinnittävät huomiota. Korkeiden huoneiden mukana voi tulla muutakin, jota ostajat arvostavat, kuten isot ikkunat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ero on suuri etenkin 1980-luvulla rakennettuihin asuntoihin, joissa on sekä matala huone­korkeus että pienet ikkunat.

 

Huonekorkeudella on merkitystä myös vuokra-asuntomarkkinoilla.

Kiinteistönvälittäjien mukaan huonekorkeus vaikuttaa jopa vuokra-asuntomarkkinoilla. Korkea asunto on helpompi vuokrata kuin matala. ”Se on ennen kaikkea se avaruuden tunne”, Sari Viippola uskoo.

Ihmiset arvostavat myös sitä, että korkeat huoneet mahdollistavat erilaisia sisustusratkaisuja. ”Se on tärkeää varsinkin siellä, missä neliöt ovat kalliita ja ihmiset asuvat ahtaasti”, Viippola muistuttaa.


Helsingin kaupungin­museon tutkija Mikko Lindqvist kertoo huone­korkeuden vaih­delleen rakennus­ajan mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aina korkeat huoneet eivät suinkaan ole olleet suosittuja.

Helsingissä voi törmätä vanhoihin asuntoihin, joiden kattoja on myöhemmin madallettu. Kyseessä on tyypillisesti 1960- ja 1970-lukujen ilmiö. Lindqvist arvelee, että kattojen madaltaminen saattoi liittyä energiansäästöön. Korkea huonetila katsottiin ikään kuin turhaksi.


Mutta ennen kaikkea kysymys oli tyylistä. Lindqvistin mukaan asuntojen porvarillinen ilme ei ollut suosittua noihin aikoihin. Vanhoista asunnoista haluttiin häivyttää niiden menneisyyttä ja uudistaa niitä modernismin ihanteiden mukaisesti.

Jugendtalojen koristeelliset ovet saivat väistyä 60-luvun tyylin tieltä siitä huolimatta, että ne eivät – tietenkään – sopineet porraskäytävän henkeen. Vanhoja pikkuruutuisia ikkunoita vaihdettiin yksiruutuisiin.

Sata vuotta sitten orkeaa asuntoa pidettiin hygineenisenä.

Alun perin korkeille huoneille oli ihan käytännönkin syitä. Pitkänsillan pohjoispuolella työ­väestö eli ahtaasti ja epähygieenisesti vielä 1900-luvun alussa. Kulkutaudit levisivät.

Virusten kulkeutumisesta ei ollut tarkkaa tietoa, vaan silloin kuviteltiin, että huono sisäilma levittää sairauksia. Pienistä asunnoista rakennettiin korkeita, jotta ne olisivat hygieenisempiä asua.

”Rakennettavissa asunnoissa oli tärkeää niin sanottu ilmatilavuus eli laskettiin, kuinka monta kuutiota ilmaa oli asukasta kohden”, Lindqvist kertoo.

Myös valo oli tärkeää. Haluttiin, että työväen pienasuntoihin pääsisi suurista ikkunoista mahdollisimman paljon valoa sisään.

Kaupungin keskustassa tilanne oli hieman toinen. Siellä asuntojen huonekorkeus on ennen kaikkea arkkitehtuurin tuotosta. Huoneen mittasuhteet määrittivät sen korkeutta.

”Tiloilla oli tietyt ihanteelliset mittasuhteensa, ja asuntoihin haluttiin väljyyden ja avaruuden tuntua”, Lindqvist kertoo.

Ensimmäinen rakennusjärjestys astui voimaan Helsingissä vuonna 1895. Silloin asuntojen minimikorkeudeksi määrättiin 2,7 metriä. Vuonna 1917 sitä nostettiin 2,9 metriin.

Rakennusjärjestystä uusittiin seuraavan kerran vuonna 1945 ja minimikorkeus laskettiin 2,7 metriin. Vuonna 1963 minimikorkeudesta luovuttiin, kun rakennusjärjestyksen sisältö muuttui.

Asuntojen mitoituksen määrittelystä tuli puhtaasti rakennustekninen kysymys.

Nykyään asuntojen huonekorkeuden pitää olla vähintään 2,5 metriä. Asunnon pinta-alaan ei lasketa osia, jotka jäävät alle 2,2 metriin.


Vaikka asuntojen huonekorkeus lähti 1900-luvun alun jälkeen laskemaan, myöhemmin rakennetuissa asunnoissa on paljon muita hyviä ominaisuuksia.

Jo 1930-luvulla taloihin rakennettiin muun muassa ilmanvaihtoa ja keskuslämmitystä, mikä oli iso muutos. Asuntoihin ei tarvinnut enää muurata korkeaa uunia niiden lämmittämiseksi.

Hellahuoneet korvautuivat käytännöllisemmillä pikkuasunnoilla, joissa oli esimerkiksi keittosyvennykset. Funktionaaliset piirteet tulivat asuntosuunnitteluun. Vaikka kotien koot eivät kasvaneet, tilaa käytettiin tehokkaammin. Asuntoihin suunniteltiin komeroita ja alkoveja.

Lindqvist huomauttaa, että 1930-luvulla asunnoista löytyi jo erilliset kylpyhuoneetkin, joita ei vanhoissa taloissa ollut.

1950-luvulla asuntosuunnittelu sai aivan uudenlaista painoarvoa, kun Suomeen perustettiin ensimmäinen asuntosuunnittelun professuuri. Sen ajan asuntosuunnittelussa painottui voimakkaasti asukkaan näkökulma.Seuraavilla vuosikymmenillä kokemuksellisuus taas unohtui. 1960- ja 1970-luvuilla asuntojen määrän lisääminen ja normien kehittäminen tulivat asuntojen suunnittelun keskiöön.

Mutta vielä ennen sitä rakennettiin asuntoja, jotka ovat nykypäivän standardien mukaan oikein kodikkaita ja toimivia.

Niin kuin vaikkapa tämä Helsinginkadun yksiö vuodelta 1958. Sari Viippola sanookin, että vaikkei asunnossa ole erityisen korkeita huoneita, siellä on jotain muuta parempaa kuin 1900-luvun alun asunnoissa: parveke ja erittäin tehokas pohjaratkaisu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Asuntokauppa
 • Kiinteistönvälitys
 • Sisustus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  2. 2

   Renessanssipalatsi rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  3. 3

   Poliisi: Kehä I:n liikenne länteen päin poikki peräänajon takia

  4. 4

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  5. 5

   ”Yksilökeskeisyys” ja ”hedonistinen kulttuuri” – Poliitikot selittävät huolestuttavaa väestöennustetta ajan hengellä

  6. 6

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  7. 7

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  8. 8

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  9. 9

   Tänään kumottiin 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin malli­punnuksiin

  10. 10

   Ketään ei enää pitäisi tuomita vankeuteen vakaumuksen vuoksi – Näin sanoo mies, jonka kautta kymmenet totaalikieltäytyjät ovat päätyneet vankilaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  5. 5

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  6. 6

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  10. 10

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää