Koti

Näin saat parhaan hyödyn korkean kodin kuutioista: 10 vinkkiä, miten voit hyödyntää katonrajan sisustuksessa

Katonraja kannattaa valaista hyvin, se korostaa ilmavuutta.

”Asunnon pohjaratkaisu on erinomainen, huoneet ovat suuria ja ennen kaikkea tilavia myös huonekorkeutensa ansiosta”, mainostaa ilmoitusteksti töölöläistä arvoasuntoa Oikotiellä.

Asunnon huonekorkeutta arvostetaan ja siksi asia mainitaan usein ilmoituksen alussa. HS vertasi sunnuntaina 19. elokuuta, korkean ja tavanomaisen asunnon kuutiohintoja. Samankokoisen ja -hintaisen, samalla alueella sijaitsevan korkean yksiön kuutiohinta voi olla yllättävän halpa tavanomaisen korkuiseen huoneistoon verrattuna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Korkealla sijaitsevat tyhjät kuutiot ja isot seinäpinnat voivat toki tuottaa nautintoa sellaisenaan. Tai sitten ne voi sisustaa mahdollisimman järkevästi ja kauniisti. Korkealla olevaa tilaa voi hyödyntää vaikkapa säilyttämiseen.

1. Valitse kookasta siron sijaan

Pienet huonekalut – ja toisinaan jopa normaalin kokoiset – eivät välttämättä toimi korkeassa ja avarassa tilassa. Vanhassa, korkeassa kaupunkiasunnossa vanhat, korkeat puukalusteet näyttävät upeilta. Korkeassa modernissa omakotitalossa matalat, linjakkaat kalusteet ovat kauniita.

Valitse muutenkin suuria elementtejä: massiiviset matot rajaavat tilaa ja sen toimintoja hyvin sekä kokoavat huonekalut ryhmäksi. Isoa ja korkeaa tilaa ei ole mielekästä sisustaa seiniä pitkin, vaan on hyvä asettaa esimerkiksi keskelle tilaa matolla rajattu kalusteryhmä.


2. Tee vaikutus taiteella

Taiteen eli taulujen, julisteiden ja grafiikan ei tarvitse olla silmän korkeudella. Korkeat seinät mahdollistavat näyttävien taulukollaasien sommittelun vaikkapa neljästä metristä alaspäin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

3. Maalaa ja tapetoi luovasti

Jos haluat isoon huoneeseen intiimiä tunnelmaa, valitse seiniin tumma, murrettu sävy. Mutta sellaista sääntöä ei ole, että yhden maalin pitäisi yltää katosta lattiaan, tai yhden tapetin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun huone on korkea, pintamateriaalien rajauksilla voi hämätä silmää toivotun tunnelman luomiseksi.

Seinän voi maalata kahdella värillä – alle tummempaa, sitten tarkka raja ja ylle vaaleampaa. Seinän voi myös jakaa osiin laittamalla alaosaan paneelia ja yläosaan tapettia.


4. Taistele kaikua vastaan

Akustisia ongelmia on esimerkiksi uusissa omakotitaloissa, joissa on kahden kerroksen korkuinen olohuone. Vastakkaiset, pinta-alaltaan suuret ja kovat pinnat ovat yleinen kaikuisaan äänimaisemaan johtava resepti.

Taistelussa kaikua vastaan alkuun pääsee tekstiileillä, matoilla ja pehmeillä kalusteilla. Varmempi apu löytyy akustiikkapaneelista tai verhoista – verhoista muuallakin kuin ikkunoissa, esimerkiksi tilanjakajana.

Edustavimmillaan verhot ovat, kun ne yltävät miltei katosta lattiaan eivätkä ala liian läheltä ikkunan yläreunaa tai lopu jo ikkunan alareunaan.


5. Valaise katonraja hyvin

Älä jätä katonrajaa hämäräksi. Hyvin valaistu ylätila korostaa ilmavuutta. Usein paras valaistus on usean eri valaistusmuodon yhdistelmä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleisvalaistus voi olla epäsuoraa valoa, vaikkapa koristelistan alla kiertävä himmennettävä led-nauha. Yleisvalaistuksen lisäksi on aiheellista olla kohdevalaisimia: seinä-, lattia- ja sivupöytävalaisimia.

6. Jaa tilaa ruudukolla tai rimoituksella

Nyt on tulossa muotiin jakaa korkeaa, kohtalaisen kokoista tilaa lasiruudukkoseinillä tai puurimoituksilla.

Molemmat ratkaisut jakavat esimerkiksi makuutilan omaksi alueekseen mutta eivät tuhoa ilmavaa yleisilmettä tai estä luonnonvalon kulkua tilasta toiseen.

7. Hanki parvi pieneen asuntoon

Parvien suosio kasvaa neliöiltään pienissä asunnoissa kahdesta syystä: asunnot sen kun kallistuvat ja alamme oivaltaa, että parvi voi näyttää kivalta. Parvi on osa pienten, korkeiden kotien ylöspäin kannattaa rakentaa -ajattelua, jolla pienten asuntojen kalliista neliöistä ja kuu­tioista saadaan kaikki hyöty irti.

Parven sijoituksen suunnittelussa kannattaa ajatella luovasti: voisiko makuuparvi olla esimerkiksi avokeittiön tai eteistilassa kaappien yläpuolella?

Hyvä makuuparvi sulautuu kodin sisustustyyliin ja rakenteisiin. Oikein suunniteltu ja rakennettu parvi kuuluu tilaan eikä näytä huteralta, pitkäjalkaiselta sängyltä.

8. Hyödynnä katonraja säilytykseen

Ota huonekorkeus kokonaan hyötykäyttöön esimerkiksi keittiössä tai vaatesäilytyksessä ja sijoita kaappeja katonrajaan asti.

Laita katonrajaan ne tavarat, jotka on mielestäsi pakko omistaa, vaikka niitä käytetään pari kertaa vuodessa: vaikkapa yli­oppilaslakki, luistimet ja joulukuusen latvatähti. Yläkaappeihin yllät tikkailla. Myös kirjahylly voisi olla korkeassa tilassa paljon tavanomaista korkeampi, ettei se näytä nysältä.


9. Sänky taittuu seinälle

Säilytyskalusteen sisään taittuvia sänkyjä on Keski-Euroopan markkinoilla ja Suomessakin ainakin puuseppien tekeminä.

Samalla periaatteella kuin kaappiin taittuva silityslauta toimii voidaan toteuttaa muitakin taittokalustetta, kuten työ- tai ruokapöytä. Kaappeihin mahtuu taittotuoleja ja jakkaroita.

”Netflixin lempisisustussarjassani tehtiin juuri kääntyviä väliseiniä, jotka toimisivat parhaiten korkeissa loftien tyyppisissä tiloissa. Niillä saadaan oleskelu­tiloja isommiksi, kun vaikkapa toista makuuhuonetta ei tarvita säännöllisesti”, ideoi sisustusarkkitehti Heini Lehto.

10. Nosta tavarat telineille

Jos neliöitä on vähän mutta korkeutta paljon, sääntö on: mitä vähemmän lattialle aseteltua elementtejä, sitä parempi.

”Tuoleja tai ruokapöytää et voi nostaa seinille, mutta periaatteessa kaiken muun voit”, sanoo sisustussuunnittelija Laura Seppänen.

Seinäpintaa voi Seppäsen mukaan hyödyntää myös vihersisustamisessa ja äänentoistossa. ”Asiakkaat toivovat nyt viherseiniä”, Seppänen kertoo.

Seinään kiinnitetyillä koukuilla tai telineellä saa pyörästä näyttävän sisustuselementin. Näin tehdään jo monissa kantakaupungin asunnossa. Kotona kallistakin pyörää voi säilyttää turvallisesti.Lähteet: sisustussuunnittelija Laura Seppänen, Laura Seppänen Design Agency, ja sisustusarkkitehti Heini Lehto, Kehrä Interior.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Asuminen
  • Sisustus
  • Koti
  • säilytys
  • Susanna Lehmuskoski

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – sairastuneita enemmän kuin EU-maissa keskimäärin

    2. 2

      Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan

      Tilaajille
    3. 3

      Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

      Tilaajille
    4. 4

      Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

    5. 5

      Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin

      Tilaajille
    6. 6

      Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

    7. 7

      Ranska arvostelee Trumpia huonosta käytöksestä

    8. 8

      Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin

    9. 9

      Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

    10. 10

      Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

      Tilaajille
    2. 2

      Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

    3. 3

      Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

    4. 4

      Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

    5. 5

      Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

    6. 6

      Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

    7. 7

      Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

    8. 8

      Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

    9. 9

      Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

    10. 10

      Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

      Tilaajille
    2. 2

      Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

      Tilaajille
    3. 3

      Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

    4. 4

      Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

    5. 5

      Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

    6. 6

      Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

    7. 7

      Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

      Tilaajille
    8. 8

      Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

      Tilaajille
    9. 9

      Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

    10. 10

      Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

    11. Näytä lisää