Koti

Näin saat parhaan hyödyn korkean kodin kuutioista: 10 vinkkiä, miten voit hyödyntää katonrajan sisustuksessa

Katonraja kannattaa valaista hyvin, se korostaa ilmavuutta.

”Asunnon pohjaratkaisu on erinomainen, huoneet ovat suuria ja ennen kaikkea tilavia myös huonekorkeutensa ansiosta”, mainostaa ilmoitusteksti töölöläistä arvoasuntoa Oikotiellä.

Asunnon huonekorkeutta arvostetaan ja siksi asia mainitaan usein ilmoituksen alussa. HS vertasi sunnuntaina 19. elokuuta, korkean ja tavanomaisen asunnon kuutiohintoja. Samankokoisen ja -hintaisen, samalla alueella sijaitsevan korkean yksiön kuutiohinta voi olla yllättävän halpa tavanomaisen korkuiseen huoneistoon verrattuna.

Korkealla sijaitsevat tyhjät kuutiot ja isot seinäpinnat voivat toki tuottaa nautintoa sellaisenaan. Tai sitten ne voi sisustaa mahdollisimman järkevästi ja kauniisti. Korkealla olevaa tilaa voi hyödyntää vaikkapa säilyttämiseen.

1. Valitse kookasta siron sijaan

Pienet huonekalut – ja toisinaan jopa normaalin kokoiset – eivät välttämättä toimi korkeassa ja avarassa tilassa. Vanhassa, korkeassa kaupunkiasunnossa vanhat, korkeat puukalusteet näyttävät upeilta. Korkeassa modernissa omakotitalossa matalat, linjakkaat kalusteet ovat kauniita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valitse muutenkin suuria elementtejä: massiiviset matot rajaavat tilaa ja sen toimintoja hyvin sekä kokoavat huonekalut ryhmäksi. Isoa ja korkeaa tilaa ei ole mielekästä sisustaa seiniä pitkin, vaan on hyvä asettaa esimerkiksi keskelle tilaa matolla rajattu kalusteryhmä.


2. Tee vaikutus taiteella

Taiteen eli taulujen, julisteiden ja grafiikan ei tarvitse olla silmän korkeudella. Korkeat seinät mahdollistavat näyttävien taulukollaasien sommittelun vaikkapa neljästä metristä alaspäin.

3. Maalaa ja tapetoi luovasti

Jos haluat isoon huoneeseen intiimiä tunnelmaa, valitse seiniin tumma, murrettu sävy. Mutta sellaista sääntöä ei ole, että yhden maalin pitäisi yltää katosta lattiaan, tai yhden tapetin.

Kun huone on korkea, pintamateriaalien rajauksilla voi hämätä silmää toivotun tunnelman luomiseksi.

Seinän voi maalata kahdella värillä – alle tummempaa, sitten tarkka raja ja ylle vaaleampaa. Seinän voi myös jakaa osiin laittamalla alaosaan paneelia ja yläosaan tapettia.


4. Taistele kaikua vastaan

Akustisia ongelmia on esimerkiksi uusissa omakotitaloissa, joissa on kahden kerroksen korkuinen olohuone. Vastakkaiset, pinta-alaltaan suuret ja kovat pinnat ovat yleinen kaikuisaan äänimaisemaan johtava resepti.

Taistelussa kaikua vastaan alkuun pääsee tekstiileillä, matoilla ja pehmeillä kalusteilla. Varmempi apu löytyy akustiikkapaneelista tai verhoista – verhoista muuallakin kuin ikkunoissa, esimerkiksi tilanjakajana.

Edustavimmillaan verhot ovat, kun ne yltävät miltei katosta lattiaan eivätkä ala liian läheltä ikkunan yläreunaa tai lopu jo ikkunan alareunaan.


5. Valaise katonraja hyvin

Älä jätä katonrajaa hämäräksi. Hyvin valaistu ylätila korostaa ilmavuutta. Usein paras valaistus on usean eri valaistusmuodon yhdistelmä.

Yleisvalaistus voi olla epäsuoraa valoa, vaikkapa koristelistan alla kiertävä himmennettävä led-nauha. Yleisvalaistuksen lisäksi on aiheellista olla kohdevalaisimia: seinä-, lattia- ja sivupöytävalaisimia.

6. Jaa tilaa ruudukolla tai rimoituksella

Nyt on tulossa muotiin jakaa korkeaa, kohtalaisen kokoista tilaa lasiruudukkoseinillä tai puurimoituksilla.

Molemmat ratkaisut jakavat esimerkiksi makuutilan omaksi alueekseen mutta eivät tuhoa ilmavaa yleisilmettä tai estä luonnonvalon kulkua tilasta toiseen.

7. Hanki parvi pieneen asuntoon

Parvien suosio kasvaa neliöiltään pienissä asunnoissa kahdesta syystä: asunnot sen kun kallistuvat ja alamme oivaltaa, että parvi voi näyttää kivalta. Parvi on osa pienten, korkeiden kotien ylöspäin kannattaa rakentaa -ajattelua, jolla pienten asuntojen kalliista neliöistä ja kuu­tioista saadaan kaikki hyöty irti.

Parven sijoituksen suunnittelussa kannattaa ajatella luovasti: voisiko makuuparvi olla esimerkiksi avokeittiön tai eteistilassa kaappien yläpuolella?

Hyvä makuuparvi sulautuu kodin sisustustyyliin ja rakenteisiin. Oikein suunniteltu ja rakennettu parvi kuuluu tilaan eikä näytä huteralta, pitkäjalkaiselta sängyltä.

8. Hyödynnä katonraja säilytykseen

Ota huonekorkeus kokonaan hyötykäyttöön esimerkiksi keittiössä tai vaatesäilytyksessä ja sijoita kaappeja katonrajaan asti.

Laita katonrajaan ne tavarat, jotka on mielestäsi pakko omistaa, vaikka niitä käytetään pari kertaa vuodessa: vaikkapa yli­oppilaslakki, luistimet ja joulukuusen latvatähti. Yläkaappeihin yllät tikkailla. Myös kirjahylly voisi olla korkeassa tilassa paljon tavanomaista korkeampi, ettei se näytä nysältä.


9. Sänky taittuu seinälle

Säilytyskalusteen sisään taittuvia sänkyjä on Keski-Euroopan markkinoilla ja Suomessakin ainakin puuseppien tekeminä.

Samalla periaatteella kuin kaappiin taittuva silityslauta toimii voidaan toteuttaa muitakin taittokalustetta, kuten työ- tai ruokapöytä. Kaappeihin mahtuu taittotuoleja ja jakkaroita.

”Netflixin lempisisustussarjassani tehtiin juuri kääntyviä väliseiniä, jotka toimisivat parhaiten korkeissa loftien tyyppisissä tiloissa. Niillä saadaan oleskelu­tiloja isommiksi, kun vaikkapa toista makuuhuonetta ei tarvita säännöllisesti”, ideoi sisustusarkkitehti Heini Lehto.

10. Nosta tavarat telineille

Jos neliöitä on vähän mutta korkeutta paljon, sääntö on: mitä vähemmän lattialle aseteltua elementtejä, sitä parempi.

”Tuoleja tai ruokapöytää et voi nostaa seinille, mutta periaatteessa kaiken muun voit”, sanoo sisustussuunnittelija Laura Seppänen.

Seinäpintaa voi Seppäsen mukaan hyödyntää myös vihersisustamisessa ja äänentoistossa. ”Asiakkaat toivovat nyt viherseiniä”, Seppänen kertoo.

Seinään kiinnitetyillä koukuilla tai telineellä saa pyörästä näyttävän sisustuselementin. Näin tehdään jo monissa kantakaupungin asunnossa. Kotona kallistakin pyörää voi säilyttää turvallisesti.Lähteet: sisustussuunnittelija Laura Seppänen, Laura Seppänen Design Agency, ja sisustusarkkitehti Heini Lehto, Kehrä Interior.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Sisustus
 • Koti
 • säilytys
 • Susanna Lehmuskoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Osa junaliikenteestä seisoo Pasilassa henkilövahingon vuoksi, odotettavissa myöhästymisiä

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  6. 6

   SAK:n sekoilu #viimeinenniitti -kampanjan kuvien kanssa suututti liittojohtajia – Taistelu irtisanomislakia vastaan ei tunnu olevan enää kenenkään hallinnassa

  7. 7

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  8. 8

   ”Syyrialainen maksaa Syyriassa 50 senttiä päivässä ja Berliinissä sata kertaa enemmän” – Maailman ruokaohjelman johtaja vaatii rahaa nälän poistamiseen, koska se tulee lopulta halvemmaksi

  9. 9

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  10. 10

   Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  4. 4

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  10. 10

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Henri Kontisella alkaa kova kiri kohti Lontoon tennisfinaaleja – ”Tilanne on varmaan teille kutkuttavampi kuin itselle”
  3. Porilaisnaisen murhasta epäilty mies on vangittu
  4. Osa junaliikenteestä seisoo Pasilassa henkilövahingon vuoksi, odotettavissa myöhästymisiä
  5. ”Syyrialainen maksaa Syyriassa 50 senttiä päivässä ja Berliinissä sata kertaa enemmän” – Maailman ruokaohjelman johtaja vaatii rahaa nälän poistamiseen, koska se tulee lopulta halvemmaksi
  6. ”Venäjän dopingpannan kumoaminen olisi katastrofi”, sanoo Venäjän dopingin ilmiantaja Grigori Rodtšenkov
  7. Harjulan koulu puretaan ensi kesänä – ”Meillä on Järvenpäässä ihan riittävästi esimerkkejä siitä, ettei korjaaminen kannata”
  8. Tunti sitten
  9. Tuleeko Eurooppaan tuhansia uusia rajavalvojia, ja saako Italia tukijoita kovalle linjalleen? Euroopan johtajat etsivät yhteisymmärrystä maahanmuutosta Itävallassa
  10. Mikromuovia löytyi jo hyttysistäkin – vesistöissä kasvavat toukat imevät muovia itseensä, ja aikuisista hyttysistä muovi päätyy lintuihin
  11. STT: Syyttäjä vaatii Teuvo Hakkaraiselle ehdollista hovioikeudessa – Veera Ruoho joutui niskaleikkaukseen Hakkaraisen pahoinpitelyn takia
  12. Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen Tilaajille
  13. Näytä lisää