Koti

Yksivuotias alkoi kärsiä nenäverenvuodosta pian Toralinnaan muuton jälkeen – Sato ei ole piitannut asukkaiden terveydestä, sanoo Asumisterveysliiton toiminnanjohtaja

Pasilan historiallisen Toralinnan kosteus-, laho- ja mikrobivauriot ovat todella laajat, ja siksi Sato haluaa vuokralaisten muuttavan pian pois.

Vuokranantaja Sato suosittelee, että Helsingin Pasilassa sijaitsevan Toralinnan kaikki 85 asukasta muuttaisivat pois mahdollisimman pian, vaikka irtisanomisaika onkin helmikuun loppuun asti.

”Emme voi sataprosenttisesti varmistaa kaikissa asunnoissa terveellisiä asuinolosuhteita”, Sato kertoo asukastiedotteessa. Toralinna on rakennettu rautatieläisten asunnoksi 1890- ja 1900-luvuilla ja se on osittain suojeltu. Edellinen peruskorjaus tehtiin vuonna 1987.

Sato lupaa yksiössä asuville muuttorahaa 500 euroa ja kaksiossa asuville 800 euroa. Lisäksi muuttoautoa varten tulee 120 euron korvaus. Asukkaille palautetaan elokuun vuokra. Tulevien kuukausien vuokrista saa 25 prosentin alennuksen, jos asuntoa ei heti löydy.


HS kertoi Toralinnan asukkaiden irtisanomisesta 14. elokuuta. Heinäkuussa tehdyn kuntotutkimuksen mukaan hirsirakenteista on löytynyt mikrobivaurioita, kuten paikallisia lahovaurioita. Lisäksi kellarin maanvastaisissa seinissä on kosteusvaurioita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jessi Laidlerin kolmihenkinen perhe muutti toukokuussa Toralinnan rapusta toiseen, koska tarvitsi isompaa kotia. Laidler kysyi ennen muuttoa monta kertaa Satolta, onko huoneistossa turvallista asua. Satolta vakuutettiin, että on.

”Meille valehdeltiin”, Leidler kertoi viime viikolla ennen asukastilaisuutta.

Saton liiketoimintajohtaja Antti Asteljoki kommentoi tuolloin, että Toralinna tulee vaatimaan ”kokonaisvaltaisen peruskorjauksen”, mistä ei kolme kuukautta sitten vielä ollut käsitystä.

 

”Talon huono kunto ei ole voinut tulla yllätyksenä.”


HS pyysi Asumis­terveys­liiton toiminnan­johtajaa Hannele Rämöä kommen­toimaan Toralinnan kuntoa Saton asukkaille esittelemän materiaalin pohjalta.

”Jos tuollainen määrä vuokra­sopimuksia irtisanotaan, kyllä ongelmat ovat olleet tiedossa. Talon huono kunto ei ole voinut tulla yllätyksenä, koska rakennusvauriot ovat niin laajat. Lahovaurio tarkoittaa, että kosteusvaurioita on ollut pitkään.”

Rämö on serti­fioitu rakennus­terveys­asian­tuntija. Hän kertoo, että Asumis­terveys­liittoonkin on vuosien varrella tullut yhteydenottoja Toralinnasta.

”Tulee selkeä vaiku­telma, että kyse on ollut piittaa­matto­muudesta – siitä huoli­matta, että Sato on nyt ryhtynyt näin järeisiin toimenpiteisiin”, Rämö sanoo.


Hän painottaa, että vuokra-asunnon pitäisi olla huoneen­vuokra­lain ja asumis­terveys­asetuksen edellyttämässä kunnossa, että siinä voi asua terveellisesti. Asukkaan ei tarvitse sitä erikseen varmistaa.

Saton materiaalista käy ilmi, että Toralinnan asunnoissa on esimerkiksi tehty määrä­aikais­tarkastus kymmenen vuotta sitten sekä vuosina 2015–2017 kylpyhuoneiden kosteuskartoituksia ja korjauksia. Viime talvena selvitettiin ilmanvaihdon kuntoa, puhdistettiin kellaritilat ja tehtiin jälleen kylpy­huoneiden kosteus­kartoitus. Lisäksi vuosittain on korjattu asuntoja ja remontoitu kylpyhuoneita.

Kartoituksia ja tutkimuksia on Toralinnassa tehty siis jo ennen viime heinäkuuta. Asukkaiden mukaan ongelmista on valitettu jo vuosien ajan, mutta niihin ei ole suinkaan aina reagoitu.

Sato on varmasti tiennyt, kuinka huonossa kunnossa Toralinna on.

”Eri puolilta taloa on aikaisemmin selvitty yksittäisiä ongelmia ja laitettu ne viipymättä kuntoon. Nyt päätettiin tutkia koko talo ja selvisi, että kyse on koko talon kattavasta ongelmasta”, Antti Asteljoki väittää.

Onko Toralinna esimerkki siitä, miten Sato hoitaa vuokratalojaan ja kantaa huolta asumisterveydestä?

”Kyllä me hoidamme sekä asukkaita että kiinteistöjä vastuullisesti ja tutkimme ongelmat viipymättä”, Antti Asteljoki sanoo.


 

Yksivuotiaalla alkoi tulla verta nenästä Toralinnan pahimmassa homeasunnossa.

Antti Koskenmäen nelihenkinen perhe muutti Toralinnaan viime huhtikuussa.

”Pari kolme päivää muuton jälkeen kaikilla alkoi valua räkä ja kutittaa silmiä. Kun lähti töihin, niin oireet helpottuivat huomattavasti.”

Antti Koskenmäki on työpaikkansa työsuojelupäällikkö, joten hän tiesi heti, että terveys voi olla vaarassa.

”Yksivuotias piti viedä lääkäriin, koska hänellä alkoi tulla verta nenästä. Lääkäri sanoi, että näyttää vahvasti siltä, että kyse on sisäilmaongelmista. Tietysti keväällä on siitepölyäkin ilmassa, joten ihan varmaksi asiaa ei voitu sanoa.”

 

”Emme tienneet, että asunto on ollut pahin homeloukku Toralinnassa.”

Perhe otti oireiden ilmaannuttua yhteyttä Satoon. ”Sieltä sanottiin, jos ette pysty olemaan asunnossa, muuttakaa saman tien pois ja katsokaa Saton asuntovalikoimasta, mikä kiinnostaa.”

Sopiva vuokrakoti löytyikin läheltä Sörnäisistä, jonne perhe muutti toukokuun alussa. ”Oireet loppuivat kuin seinään sen jälkeen”, Koskenmäki kertoo.

Hän ei tiennyt etukäteen perheen Toralinnan-asunnon taustasta. Ennen muuttoa huoneisto oli peräti kolme kuukautta remontissa.

”Olimme tietoisia, että siellä oli ollut sisäilmaongelmia, mutta sitä emme tienneet, että asunto on ollut niin sanotusti pahin homeloukku Toralinnassa. Aika moni edellinen asukas on kommentoinut asiaa jälkeenpäin talon Facebook-ryhmässä.”

 

”Rakennetutkimuksessa asunnostani löytyi erilaisia homeita”

Myös Antti Kiuru kärsi Toralinnassa asuessaan nenäverenvuodosta, mutta lisäksi migreenistä ja oksentelusta.

Hän valitti oireistaan Satolle viime helmikuussa. ”Maaliskuussa asunnossani tehtiin sisäilma- ja rakennetutkimuksia.”

Kevään Kiuru vietti enimmäkseen evakossa, kunnes juhannuksena hän muutti muualle.

”Tutkimustulokset olivat valmiina vasta muuton jälkeen ja vaatimalla niistä näytettiin vain laboratoriotulokset. Sisäilmatutkimuksissa ei löytynyt mitään, mutta rakennetutkimuksissa löytyi erilaisia homeita. En saanut kopioita tuloksista, enkä saanut kuvata niitä.”

Kiurun mukaan asuntoja, joista on tehty valituksia, on Toralinnassa paljon. ”Taloyhtiön Facebook-ryhmään ilmestyi asukkaiden kotoaan ottamia homekuvia ainakin jo vuonna 2014. Kyllä nyt tuossa vaiheessa Saton olisi jo pitänyt tehdä jotain.”

Kiuru kertoo, että kodin kylpyhuoneen kaakeleiden reunoihin reunoihin ilmestyi jatkuvasti homepilkkuja, vaikka kylpyhuone oli remontoitu muuton yhteydessä.

”Kylppärin ikkuna oli näkyvässä homeessa kaikilla meillä, joilla sellainen oli. Jonkun piti tulla vaihtamaan ikkuna, mutta kukaan ei tullut.”

HS kirjoitti Toralinnasta jo 9. tammikuuta. Toimitukseen tuolloin tulleen vinkin mukaan Toralinnan C-rapun kellarissa ”kasvaa sieniä ja lattia on rihmaston peitossa”.

Vuonna 2015 Toralinnan asunnoissa olevien pönttöuunien käyttö kiellettiin. Asukkaiden mukaan pönttöuunien käyttökielto vaikutti ilmanvaihtoon, ja Toralinnan asunnoissa alkoi olla talvisin kosteampaa ja kylmempää kuin ennen.

Fakta

Toralinnasta jää vain vähän vanhaa jäljelle


Maasta siirtyy talon rakenteisiin kosteutta. Tärkeimmät korjaukset kuntotutkimuksessa olevan ehdotuksen mukaan ovat:

 Kellarin alapohjat uusitaan, koska rakenteisiin nousee kosteutta.

 Maanvastaisiin seiniin tehdään lämpö- ja kosteuseristys ulkopuolelta.

 Välipohjarakenteet uusitaan. Eriste on mujua, rakennusaikaista jätettä, joka on herkkä kosteusvaurioille.

 Yläpohjarakenteet uusitaan, sillä mujueriste vaurioituu herkästi kattovuotojen seurauksena.

 Lisälämmöneristeet puretaan ulkoseinistä. Eriste kylmentää talvella tiilien sisäpintaa ja niihin voi tiivistyä kosteutta.

 Ikkunarakenteet uusitaan, mm. koska ulkopuoliset listat ja pellit eivät ole vesitiiviitä. Pihan puoleisten märkätilojen ikkunarakenteissa on riski, että kosteus tiivistyy niihin.

 Ilmanvaihto uusitaan, koska se on painovoimainen ja toimii kesällä huonosti. Myös märkätilojen koneellisessa ilmanvaihdossa on ongelmia.

 Salaojat rakennetaan.

Lähde: Saton asukastilaisuudessa esittelemä materiaali

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Vuokra-asunnot
 • Sisäilmaongelmat
 • Hometalot
 • Sato

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Molemmat Turun saariston talousrikos­tutkinnassa pidätetyt ovat ulkomaalaisia – Venäläismediat: Toinen on Venäjän kansalainen

  5. 5

   Kammottavassa kunnossa oleva julkinen käymälä teljetään lopullisesti Espoossa – ”On ihmisarvoa alentavaa vaatia, että kukaan kävisi siellä”

  6. 6

   Lähestyvää kaamosväsymystä kannattaa ehkäistä jo nyt, sanoo asiantuntija – Testaa, kärsitkö kaamosoireista

  7. 7

   Satiiriohjelma opastaa kiinalaisia käyttäytymään Ruotsissa: ”Historiallisten rakennusten ulkopuolelle ei saa ulostaa” – Kiina vaatii SVT:ltä anteeksipyyntöä

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Kuin kärpänen laskeutuisi luodin päälle pimeässä – Japani onnistui laskemaan kaksi hyppivää robottia huimaa vauhtia kiitävän asteroidin pinnalle

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  6. 6

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  7. 7

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  8. 8

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  9. 9

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  10. 10

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  11. Näytä lisää