Koti

Yksivuotias alkoi kärsiä nenäverenvuodosta pian Toralinnaan muuton jälkeen – Sato ei ole piitannut asukkaiden terveydestä, sanoo Asumisterveysliiton toiminnanjohtaja

Pasilan historiallisen Toralinnan kosteus-, laho- ja mikrobivauriot ovat todella laajat, ja siksi Sato haluaa vuokralaisten muuttavan pian pois.

Vuokranantaja Sato suosittelee, että Helsingin Pasilassa sijaitsevan Toralinnan kaikki 85 asukasta muuttaisivat pois mahdollisimman pian, vaikka irtisanomisaika onkin helmikuun loppuun asti.

”Emme voi sataprosenttisesti varmistaa kaikissa asunnoissa terveellisiä asuinolosuhteita”, Sato kertoo asukastiedotteessa. Toralinna on rakennettu rautatieläisten asunnoksi 1890- ja 1900-luvuilla ja se on osittain suojeltu. Edellinen peruskorjaus tehtiin vuonna 1987.

Sato lupaa yksiössä asuville muuttorahaa 500 euroa ja kaksiossa asuville 800 euroa. Lisäksi muuttoautoa varten tulee 120 euron korvaus. Asukkaille palautetaan elokuun vuokra. Tulevien kuukausien vuokrista saa 25 prosentin alennuksen, jos asuntoa ei heti löydy.


HS kertoi Toralinnan asukkaiden irtisanomisesta 14. elokuuta. Heinäkuussa tehdyn kuntotutkimuksen mukaan hirsirakenteista on löytynyt mikrobivaurioita, kuten paikallisia lahovaurioita. Lisäksi kellarin maanvastaisissa seinissä on kosteusvaurioita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jessi Laidlerin kolmihenkinen perhe muutti toukokuussa Toralinnan rapusta toiseen, koska tarvitsi isompaa kotia. Laidler kysyi ennen muuttoa monta kertaa Satolta, onko huoneistossa turvallista asua. Satolta vakuutettiin, että on.

”Meille valehdeltiin”, Leidler kertoi viime viikolla ennen asukastilaisuutta.

Saton liiketoimintajohtaja Antti Asteljoki kommentoi tuolloin, että Toralinna tulee vaatimaan ”kokonaisvaltaisen peruskorjauksen”, mistä ei kolme kuukautta sitten vielä ollut käsitystä.

 

”Talon huono kunto ei ole voinut tulla yllätyksenä.”


HS pyysi Asumis­terveys­liiton toiminnan­johtajaa Hannele Rämöä kommen­toimaan Toralinnan kuntoa Saton asukkaille esittelemän materiaalin pohjalta.

”Jos tuollainen määrä vuokra­sopimuksia irtisanotaan, kyllä ongelmat ovat olleet tiedossa. Talon huono kunto ei ole voinut tulla yllätyksenä, koska rakennusvauriot ovat niin laajat. Lahovaurio tarkoittaa, että kosteusvaurioita on ollut pitkään.”

Rämö on serti­fioitu rakennus­terveys­asian­tuntija. Hän kertoo, että Asumis­terveys­liittoonkin on vuosien varrella tullut yhteydenottoja Toralinnasta.

”Tulee selkeä vaiku­telma, että kyse on ollut piittaa­matto­muudesta – siitä huoli­matta, että Sato on nyt ryhtynyt näin järeisiin toimenpiteisiin”, Rämö sanoo.


Hän painottaa, että vuokra-asunnon pitäisi olla huoneen­vuokra­lain ja asumis­terveys­asetuksen edellyttämässä kunnossa, että siinä voi asua terveellisesti. Asukkaan ei tarvitse sitä erikseen varmistaa.

Saton materiaalista käy ilmi, että Toralinnan asunnoissa on esimerkiksi tehty määrä­aikais­tarkastus kymmenen vuotta sitten sekä vuosina 2015–2017 kylpyhuoneiden kosteuskartoituksia ja korjauksia. Viime talvena selvitettiin ilmanvaihdon kuntoa, puhdistettiin kellaritilat ja tehtiin jälleen kylpy­huoneiden kosteus­kartoitus. Lisäksi vuosittain on korjattu asuntoja ja remontoitu kylpyhuoneita.

Kartoituksia ja tutkimuksia on Toralinnassa tehty siis jo ennen viime heinäkuuta. Asukkaiden mukaan ongelmista on valitettu jo vuosien ajan, mutta niihin ei ole suinkaan aina reagoitu.

Sato on varmasti tiennyt, kuinka huonossa kunnossa Toralinna on.

”Eri puolilta taloa on aikaisemmin selvitty yksittäisiä ongelmia ja laitettu ne viipymättä kuntoon. Nyt päätettiin tutkia koko talo ja selvisi, että kyse on koko talon kattavasta ongelmasta”, Antti Asteljoki väittää.

Onko Toralinna esimerkki siitä, miten Sato hoitaa vuokratalojaan ja kantaa huolta asumisterveydestä?

”Kyllä me hoidamme sekä asukkaita että kiinteistöjä vastuullisesti ja tutkimme ongelmat viipymättä”, Antti Asteljoki sanoo.


 

Yksivuotiaalla alkoi tulla verta nenästä Toralinnan pahimmassa homeasunnossa.

Antti Koskenmäen nelihenkinen perhe muutti Toralinnaan viime huhtikuussa.

”Pari kolme päivää muuton jälkeen kaikilla alkoi valua räkä ja kutittaa silmiä. Kun lähti töihin, niin oireet helpottuivat huomattavasti.”

Antti Koskenmäki on työpaikkansa työsuojelupäällikkö, joten hän tiesi heti, että terveys voi olla vaarassa.

”Yksivuotias piti viedä lääkäriin, koska hänellä alkoi tulla verta nenästä. Lääkäri sanoi, että näyttää vahvasti siltä, että kyse on sisäilmaongelmista. Tietysti keväällä on siitepölyäkin ilmassa, joten ihan varmaksi asiaa ei voitu sanoa.”

 

”Emme tienneet, että asunto on ollut pahin homeloukku Toralinnassa.”

Perhe otti oireiden ilmaannuttua yhteyttä Satoon. ”Sieltä sanottiin, jos ette pysty olemaan asunnossa, muuttakaa saman tien pois ja katsokaa Saton asuntovalikoimasta, mikä kiinnostaa.”

Sopiva vuokrakoti löytyikin läheltä Sörnäisistä, jonne perhe muutti toukokuun alussa. ”Oireet loppuivat kuin seinään sen jälkeen”, Koskenmäki kertoo.

Hän ei tiennyt etukäteen perheen Toralinnan-asunnon taustasta. Ennen muuttoa huoneisto oli peräti kolme kuukautta remontissa.

”Olimme tietoisia, että siellä oli ollut sisäilmaongelmia, mutta sitä emme tienneet, että asunto on ollut niin sanotusti pahin homeloukku Toralinnassa. Aika moni edellinen asukas on kommentoinut asiaa jälkeenpäin talon Facebook-ryhmässä.”

 

”Rakennetutkimuksessa asunnostani löytyi erilaisia homeita”

Myös Antti Kiuru kärsi Toralinnassa asuessaan nenäverenvuodosta, mutta lisäksi migreenistä ja oksentelusta.

Hän valitti oireistaan Satolle viime helmikuussa. ”Maaliskuussa asunnossani tehtiin sisäilma- ja rakennetutkimuksia.”

Kevään Kiuru vietti enimmäkseen evakossa, kunnes juhannuksena hän muutti muualle.

”Tutkimustulokset olivat valmiina vasta muuton jälkeen ja vaatimalla niistä näytettiin vain laboratoriotulokset. Sisäilmatutkimuksissa ei löytynyt mitään, mutta rakennetutkimuksissa löytyi erilaisia homeita. En saanut kopioita tuloksista, enkä saanut kuvata niitä.”

Kiurun mukaan asuntoja, joista on tehty valituksia, on Toralinnassa paljon. ”Taloyhtiön Facebook-ryhmään ilmestyi asukkaiden kotoaan ottamia homekuvia ainakin jo vuonna 2014. Kyllä nyt tuossa vaiheessa Saton olisi jo pitänyt tehdä jotain.”

Kiuru kertoo, että kodin kylpyhuoneen kaakeleiden reunoihin reunoihin ilmestyi jatkuvasti homepilkkuja, vaikka kylpyhuone oli remontoitu muuton yhteydessä.

”Kylppärin ikkuna oli näkyvässä homeessa kaikilla meillä, joilla sellainen oli. Jonkun piti tulla vaihtamaan ikkuna, mutta kukaan ei tullut.”

HS kirjoitti Toralinnasta jo 9. tammikuuta. Toimitukseen tuolloin tulleen vinkin mukaan Toralinnan C-rapun kellarissa ”kasvaa sieniä ja lattia on rihmaston peitossa”.

Vuonna 2015 Toralinnan asunnoissa olevien pönttöuunien käyttö kiellettiin. Asukkaiden mukaan pönttöuunien käyttökielto vaikutti ilmanvaihtoon, ja Toralinnan asunnoissa alkoi olla talvisin kosteampaa ja kylmempää kuin ennen.

Fakta

Toralinnasta jää vain vähän vanhaa jäljelle


Maasta siirtyy talon rakenteisiin kosteutta. Tärkeimmät korjaukset kuntotutkimuksessa olevan ehdotuksen mukaan ovat:

 Kellarin alapohjat uusitaan, koska rakenteisiin nousee kosteutta.

 Maanvastaisiin seiniin tehdään lämpö- ja kosteuseristys ulkopuolelta.

 Välipohjarakenteet uusitaan. Eriste on mujua, rakennusaikaista jätettä, joka on herkkä kosteusvaurioille.

 Yläpohjarakenteet uusitaan, sillä mujueriste vaurioituu herkästi kattovuotojen seurauksena.

 Lisälämmöneristeet puretaan ulkoseinistä. Eriste kylmentää talvella tiilien sisäpintaa ja niihin voi tiivistyä kosteutta.

 Ikkunarakenteet uusitaan, mm. koska ulkopuoliset listat ja pellit eivät ole vesitiiviitä. Pihan puoleisten märkätilojen ikkunarakenteissa on riski, että kosteus tiivistyy niihin.

 Ilmanvaihto uusitaan, koska se on painovoimainen ja toimii kesällä huonosti. Myös märkätilojen koneellisessa ilmanvaihdossa on ongelmia.

 Salaojat rakennetaan.

Lähde: Saton asukastilaisuudessa esittelemä materiaali

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Vuokra-asunnot
 • Sisäilmaongelmat
 • Hometalot
 • Sato

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  4. 4

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  5. 5

   Soinin luottamusäänestys synnytti poikkeuksellisen riidan kokoomuksen ja keskustan välille – kenen arvoja pääministeri oikeastaan kommentoi?

  6. 6

   ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  8. 8

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  9. 9

   Hämähäkit peittivät kreikkalaisen rannikkokaupungin rannat seiteillään

  10. 10

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  4. 4

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  7. 7

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  8. 8

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  9. 9

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää