Koti

Yksivuotias alkoi kärsiä nenäverenvuodosta pian Toralinnaan muuton jälkeen – Sato ei ole piitannut asukkaiden terveydestä, sanoo Asumisterveysliiton toiminnanjohtaja

Pasilan historiallisen Toralinnan kosteus-, laho- ja mikrobivauriot ovat todella laajat, ja siksi Sato haluaa vuokralaisten muuttavan pian pois.

Vuokranantaja Sato suosittelee, että Helsingin Pasilassa sijaitsevan Toralinnan kaikki 85 asukasta muuttaisivat pois mahdollisimman pian, vaikka irtisanomisaika onkin helmikuun loppuun asti.

”Emme voi sataprosenttisesti varmistaa kaikissa asunnoissa terveellisiä asuinolosuhteita”, Sato kertoo asukastiedotteessa. Toralinna on rakennettu rautatieläisten asunnoksi 1890- ja 1900-luvuilla ja se on osittain suojeltu. Edellinen peruskorjaus tehtiin vuonna 1987.

Sato lupaa yksiössä asuville muuttorahaa 500 euroa ja kaksiossa asuville 800 euroa. Lisäksi muuttoautoa varten tulee 120 euron korvaus. Asukkaille palautetaan elokuun vuokra. Tulevien kuukausien vuokrista saa 25 prosentin alennuksen, jos asuntoa ei heti löydy.


HS kertoi Toralinnan asukkaiden irtisanomisesta 14. elokuuta. Heinäkuussa tehdyn kuntotutkimuksen mukaan hirsirakenteista on löytynyt mikrobivaurioita, kuten paikallisia lahovaurioita. Lisäksi kellarin maanvastaisissa seinissä on kosteusvaurioita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jessi Laidlerin kolmihenkinen perhe muutti toukokuussa Toralinnan rapusta toiseen, koska tarvitsi isompaa kotia. Laidler kysyi ennen muuttoa monta kertaa Satolta, onko huoneistossa turvallista asua. Satolta vakuutettiin, että on.

”Meille valehdeltiin”, Leidler kertoi viime viikolla ennen asukastilaisuutta.

Saton liiketoimintajohtaja Antti Asteljoki kommentoi tuolloin, että Toralinna tulee vaatimaan ”kokonaisvaltaisen peruskorjauksen”, mistä ei kolme kuukautta sitten vielä ollut käsitystä.

 

”Talon huono kunto ei ole voinut tulla yllätyksenä.”


HS pyysi Asumis­terveys­liiton toiminnan­johtajaa Hannele Rämöä kommen­toimaan Toralinnan kuntoa Saton asukkaille esittelemän materiaalin pohjalta.

”Jos tuollainen määrä vuokra­sopimuksia irtisanotaan, kyllä ongelmat ovat olleet tiedossa. Talon huono kunto ei ole voinut tulla yllätyksenä, koska rakennusvauriot ovat niin laajat. Lahovaurio tarkoittaa, että kosteusvaurioita on ollut pitkään.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rämö on serti­fioitu rakennus­terveys­asian­tuntija. Hän kertoo, että Asumis­terveys­liittoonkin on vuosien varrella tullut yhteydenottoja Toralinnasta.

”Tulee selkeä vaiku­telma, että kyse on ollut piittaa­matto­muudesta – siitä huoli­matta, että Sato on nyt ryhtynyt näin järeisiin toimenpiteisiin”, Rämö sanoo.


Hän painottaa, että vuokra-asunnon pitäisi olla huoneen­vuokra­lain ja asumis­terveys­asetuksen edellyttämässä kunnossa, että siinä voi asua terveellisesti. Asukkaan ei tarvitse sitä erikseen varmistaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saton materiaalista käy ilmi, että Toralinnan asunnoissa on esimerkiksi tehty määrä­aikais­tarkastus kymmenen vuotta sitten sekä vuosina 2015–2017 kylpyhuoneiden kosteuskartoituksia ja korjauksia. Viime talvena selvitettiin ilmanvaihdon kuntoa, puhdistettiin kellaritilat ja tehtiin jälleen kylpy­huoneiden kosteus­kartoitus. Lisäksi vuosittain on korjattu asuntoja ja remontoitu kylpyhuoneita.

Kartoituksia ja tutkimuksia on Toralinnassa tehty siis jo ennen viime heinäkuuta. Asukkaiden mukaan ongelmista on valitettu jo vuosien ajan, mutta niihin ei ole suinkaan aina reagoitu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sato on varmasti tiennyt, kuinka huonossa kunnossa Toralinna on.

”Eri puolilta taloa on aikaisemmin selvitty yksittäisiä ongelmia ja laitettu ne viipymättä kuntoon. Nyt päätettiin tutkia koko talo ja selvisi, että kyse on koko talon kattavasta ongelmasta”, Antti Asteljoki väittää.

Onko Toralinna esimerkki siitä, miten Sato hoitaa vuokratalojaan ja kantaa huolta asumisterveydestä?

”Kyllä me hoidamme sekä asukkaita että kiinteistöjä vastuullisesti ja tutkimme ongelmat viipymättä”, Antti Asteljoki sanoo.


 

Yksivuotiaalla alkoi tulla verta nenästä Toralinnan pahimmassa homeasunnossa.

Antti Koskenmäen nelihenkinen perhe muutti Toralinnaan viime huhtikuussa.

”Pari kolme päivää muuton jälkeen kaikilla alkoi valua räkä ja kutittaa silmiä. Kun lähti töihin, niin oireet helpottuivat huomattavasti.”

Antti Koskenmäki on työpaikkansa työsuojelupäällikkö, joten hän tiesi heti, että terveys voi olla vaarassa.

”Yksivuotias piti viedä lääkäriin, koska hänellä alkoi tulla verta nenästä. Lääkäri sanoi, että näyttää vahvasti siltä, että kyse on sisäilmaongelmista. Tietysti keväällä on siitepölyäkin ilmassa, joten ihan varmaksi asiaa ei voitu sanoa.”

 

”Emme tienneet, että asunto on ollut pahin homeloukku Toralinnassa.”

Perhe otti oireiden ilmaannuttua yhteyttä Satoon. ”Sieltä sanottiin, jos ette pysty olemaan asunnossa, muuttakaa saman tien pois ja katsokaa Saton asuntovalikoimasta, mikä kiinnostaa.”

Sopiva vuokrakoti löytyikin läheltä Sörnäisistä, jonne perhe muutti toukokuun alussa. ”Oireet loppuivat kuin seinään sen jälkeen”, Koskenmäki kertoo.

Hän ei tiennyt etukäteen perheen Toralinnan-asunnon taustasta. Ennen muuttoa huoneisto oli peräti kolme kuukautta remontissa.

”Olimme tietoisia, että siellä oli ollut sisäilmaongelmia, mutta sitä emme tienneet, että asunto on ollut niin sanotusti pahin homeloukku Toralinnassa. Aika moni edellinen asukas on kommentoinut asiaa jälkeenpäin talon Facebook-ryhmässä.”

 

”Rakennetutkimuksessa asunnostani löytyi erilaisia homeita”

Myös Antti Kiuru kärsi Toralinnassa asuessaan nenäverenvuodosta, mutta lisäksi migreenistä ja oksentelusta.

Hän valitti oireistaan Satolle viime helmikuussa. ”Maaliskuussa asunnossani tehtiin sisäilma- ja rakennetutkimuksia.”

Kevään Kiuru vietti enimmäkseen evakossa, kunnes juhannuksena hän muutti muualle.

”Tutkimustulokset olivat valmiina vasta muuton jälkeen ja vaatimalla niistä näytettiin vain laboratoriotulokset. Sisäilmatutkimuksissa ei löytynyt mitään, mutta rakennetutkimuksissa löytyi erilaisia homeita. En saanut kopioita tuloksista, enkä saanut kuvata niitä.”

Kiurun mukaan asuntoja, joista on tehty valituksia, on Toralinnassa paljon. ”Taloyhtiön Facebook-ryhmään ilmestyi asukkaiden kotoaan ottamia homekuvia ainakin jo vuonna 2014. Kyllä nyt tuossa vaiheessa Saton olisi jo pitänyt tehdä jotain.”

Kiuru kertoo, että kodin kylpyhuoneen kaakeleiden reunoihin reunoihin ilmestyi jatkuvasti homepilkkuja, vaikka kylpyhuone oli remontoitu muuton yhteydessä.

”Kylppärin ikkuna oli näkyvässä homeessa kaikilla meillä, joilla sellainen oli. Jonkun piti tulla vaihtamaan ikkuna, mutta kukaan ei tullut.”

HS kirjoitti Toralinnasta jo 9. tammikuuta. Toimitukseen tuolloin tulleen vinkin mukaan Toralinnan C-rapun kellarissa ”kasvaa sieniä ja lattia on rihmaston peitossa”.

Vuonna 2015 Toralinnan asunnoissa olevien pönttöuunien käyttö kiellettiin. Asukkaiden mukaan pönttöuunien käyttökielto vaikutti ilmanvaihtoon, ja Toralinnan asunnoissa alkoi olla talvisin kosteampaa ja kylmempää kuin ennen.

Fakta

Toralinnasta jää vain vähän vanhaa jäljelle


Maasta siirtyy talon rakenteisiin kosteutta. Tärkeimmät korjaukset kuntotutkimuksessa olevan ehdotuksen mukaan ovat:

 Kellarin alapohjat uusitaan, koska rakenteisiin nousee kosteutta.

 Maanvastaisiin seiniin tehdään lämpö- ja kosteuseristys ulkopuolelta.

 Välipohjarakenteet uusitaan. Eriste on mujua, rakennusaikaista jätettä, joka on herkkä kosteusvaurioille.

 Yläpohjarakenteet uusitaan, sillä mujueriste vaurioituu herkästi kattovuotojen seurauksena.

 Lisälämmöneristeet puretaan ulkoseinistä. Eriste kylmentää talvella tiilien sisäpintaa ja niihin voi tiivistyä kosteutta.

 Ikkunarakenteet uusitaan, mm. koska ulkopuoliset listat ja pellit eivät ole vesitiiviitä. Pihan puoleisten märkätilojen ikkunarakenteissa on riski, että kosteus tiivistyy niihin.

 Ilmanvaihto uusitaan, koska se on painovoimainen ja toimii kesällä huonosti. Myös märkätilojen koneellisessa ilmanvaihdossa on ongelmia.

 Salaojat rakennetaan.

Lähde: Saton asukastilaisuudessa esittelemä materiaali

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Vuokra-asunnot
 • Sisäilmaongelmat
 • Hometalot
 • Sato

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  2. 2

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

  6. 6

   Etujärjestö Juko aloittaa lakkovalmistelut jo nyt – tähtäimessä vuoden 2020 palkkaneuvottelut

  7. 7

   Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

  8. 8

   Rattijuoppo ajoi pellolle Vantaalla ja loukkaantui – jatkoi silti juomista vielä ambulanssin saavuttua

  9. 9

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  10. 10

   Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  7. 7

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  9. 9

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Näin karsealta näyttää yksinpurjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, mutta ne laittavat ihan oikeasti hengenvaaralliseen tilanteeseen”
  3. Romanialaisesta metsästä löytynyt Picasson arvoteos olikin pilaa ja osa belgialaisohjaajien taideprojektia – Huijatuksi joutunut kirjailija pillastui: ”Julkisuustemppu”
  4. Etujärjestö Juko aloittaa lakkovalmistelut jo nyt – tähtäimessä vuoden 2020 palkkaneuvottelut
  5. Kaiva kylkeä niin saatat löytää rasvat – Ratkaisetko ristikon?
  6. Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”
  7. Renaultin toimitusjohtaja pidätetty Japanissa – Yhtiön osake halpenee tuntuvasti
  8. Englannin jalkapallomaajoukkueen entistä tähtipelaajaa Paul Gascoignea syytetään seksuaalisesta häirinnästä
  9. Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti
  10. Rattijuoppo ajoi pellolle Vantaalla ja loukkaantui – jatkoi silti juomista vielä ambulanssin saavuttua
  11. Taikuri tarvitsee harjoittelua ja hiljaista tietoa, sanoo taikureista väitellyt tutkija – ja nykypäivänkin ihminen haluaa nähdä ihmeitä silmiensä edessä
  12. Näytä lisää