Koti

Juuri nyt on aika kerätä kukkien siemeniä kotipihalta – säästät rahaa ja voit saada yllättävän värisiä kukkia ensi kesänä

Etelä-Suomessa ainakin akileijojen, unikoiden, krassien sekä kehä- ja samettikukkien siemenet ovat jo kypsiä kuivattavaksi ja kevätkylvöä odottamaan.

Tamperelainen Marja Lattunen hypistelee kotipihallaan kääpiöauringonkukkien rutistuneita, ruskeita kukkia. Niissä siemenet ovat kypsyneet tummiksi.

”Haluan näistä ensi kesäksi oikein ison istutuksen. Tulee edulli­sem­maksi, kun siemenet ottaa omasta kasvista”, hän kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siemeniä kannattaa ottaa talteen erityisesti perin­teisistä piha­kukista, sanoo Maatiaisen siemen­keruusta vastaava Pirkko Kukkola. Maatiainen on yhdistys, joka vaalii vanhoja suomalaisia perinne­kasveja.

”Vanhat tutut perennat eli monivuotiset kukat säilyttävät ulkonäkönsä, kun niitä lisätään siemenistä. Uusi kukka muistuttaa väriltään ja muodoltaan emokasvia”, Kukkola kertoo.


Kerää siis siemeniä esimerkiksi päivänkakkarasta, asterista, paratiisililjasta, pionista, palavastarakkaudesta, kurjenpolvesta, auringontähdestä, päiväliljasta ja kelloista.

Myös auringonkukka ja yksivuotiset unikot säilyttävät ulkonäkönsä melko hyvin, Kukkola kertoo. Lisäksi esimerkiksi samettikukkien, mustasilmäsusannojen, kelloköynnösten ja petunioiden siemeniä kannattaa ottaa talteen.


Pitkälle jalostettujen lajikkeiden siemenistä voi kasvaa kukkia, jotka ovat erinäköisiä kuin emokasvin kukat. Jalostuksessa halutut ominaisuudet hiipuvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kukat ovat erivärisiä, valkoinen väri katoaa, kerrotuista tulee yksinkertaisia kukkia, kuunliljan lehtien väritys muuttuu”, Kukkola luettelee.

Kaikki pitkälle jalostetut lajikkeet eivät edes tee siemeniä.

Toisaalta jos värin muuttuminen ei haittaa, kokeile myös pitkälle jalostettujen lajikkeiden kasvattamista omista siemenistä.

”Niistä voi saada yllättäviä, kivoja kukkia. Voi olla mielenkiintoista seurata, mitä siemenistä kasvaa tänä kesänä”, Pirkko Kukkola kannustaa.


Jotkut lajikkeet risteytyvät helposti. Siksi ei voi olla varma, minkälainen kukka ensi vuonna ilmestyy. Esimerkiksi akileijat risteytyvät helposti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tampereella Marja Lattusen omakotitalon pihan perällä leikkimökin edessä kasvaa krasseja. Niitä on oransseja, vaalean keltaisia ja kirjavia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän haluaisi ensi kesäksi pelkästään keltaisia kukkia. Hän on aiemmin ottanut siemeniä vain keltaisista krasseista ja samettikukista. Kasvit ovat kuitenkin tehneet kaikenvärisiä kukkia.

”Ei voi tietää, missä kukissa pölyttäjä on käynyt ennen kuin se tulee keltaiseen kukkaan. Siksi on vaikea varmistaa, että saa sitä väriä mitä haluaa.

Siemeniä kannattaa kerätä kukista, joita tarvitset paljon istutuksiin tai niitylle. Voit myös ottaa talteen harvinaisen kasvin siemenet.

Ota siemeniä elinvoimaisista, terveistä kasveista. Valitse pulleimmat palot ja isoimmat siemenkodat.


 

Kukkien siemenet voi kylvää maahan jo syksyllä.

Jotkut siemenet pitää kylmäkäsitellä. Ne tarvitsevat 4–8 viikon kylmän kauden, jotta ne itävät.

Voit kylvää siemenet ulos kukkapenkkiin syksyllä ennen pakkasia. Kylmäkäsittelyn voi tehdä myös jääkaapissa. Anna siementen imeä vettä, ja laita ne jääkaappiin pussissa hiekan seassa.

”Voit myös kylvää siemenet syksyllä ruukkuihin ja laittaa ne maan sisään tai lumihankeen. Nosta keväällä ruukut esiin ja esikasvata taimet niissä. Se nopeuttaa kukkimista”, Kukkola neuvoo.

Voit kylvää kaikkien kukkien siemenet jo syksyllä, hän sanoo. Sen voi tehdä myös siemenille, joita ei tarvitse kylmäkäsitellä.

”Ne itävät vasta keväällä, kun on tarpeeksi lämmintä.”

Jotkut kasvit, esimerkiksi pioni, vaativat lämpimän ja kylmän kauden itääkseen.

Tuttujen kesäkukkien siemenet itävät yleensä helposti. Mitä pidemmälle jalostettu ja eksoottisempi kasvi on, sitä huonommin sen siemenet itävät.


 

Myös vihanneksista voi ottaa siemeniä.

Pirkko Kukkola kannustaa kokeilemaan siementen keruuta myös vihanneksista.

Esimerkiksi pinaatista, ruohosipulista, pillisipulista, ilmasipulista, salaateista tai lipstikasta saa siemeniä. Monista sipuleista voi ottaa talteen itusilmut, jotka kasvavat korkeiden varsien päähän.


”Jätä muutama kasvi kasva­maan sadon­korjuun jälkeen. Anna niiden kukkia ja tehdä siemeniä”, Kukkola neuvoo.

Vihannesten siemenet on hyvä kylvää vasta keväällä, Kukkola sanoo. Jos syksyllä tulee lämmin jakso, siemenet itävät. Pienet taimet eivät selviä pakkasista, ja seuraavan kesän sato on menetetty.

Hän kylväisi siksi myös porkkanat vasta keväällä, vaikka ne voi periaatteessa laittaa maahan jo syksyllä.


Porkkana ja persilja tekevät siemeniä vasta toisena vuonna. Persilja voi selvitä maassa leudon talven yli. Varminta on säilyttää se talven yli kellarissa. Keväällä sen voi istuttaa takaisin ulos ja antaa kukkia.

Vie muutama porkkana, nauris ja lanttu talvehtimaan kellariin. Leikkaa vihreät varret 2–3 sentin pitkiksi tupsuiksi. Älä vahingoita kasvupistettä, joka on varren tyvessä.

Laita juurekset varhain keväällä maahan ja odota, kunnes ne kukkivat.

Kurkun ja kurpitsojen siemeniä voit ottaa talteen, jos pihalla pihalla tai kasvihuoneessa kasvaa vain yhtä lajiketta. Niiden lajikkeet risteytyvät helposti. Silloin ei tiedä, minkälainen kasvi niistä kasvaa seuraavana kesänä.

”Jätä yksi kesäkurpitsa kasvamaan. Se saa tulla ylisuureksi ja pehmeäksi. Kun se ei enää ole syömäkelpoinen, halkaise se ja kaavi siemenet talteen. Pese ja kuivata siemenet.”

Pavuista ja herneistä voit jättää muutaman palon kasviin. Kun ne muuttuvat ruskeiksi ja ruttuisiksi, siemenet ovat kypsiä.

Lue lisää puutarhavinkkejä HS:n puutarhaekstrasta.

9 vinkkiä kotipuutarhurille

Kerää siemeniä aurinkoisena päivänä


1. Aloita keruu, kun siemenet ovat mustia tai ruskeita tai siemenkodat ja palot ovat tummia ja ne alkavat halkeilla.

2. Kerää siemeniä aurinkoisena päivänä, silloin ne ovat kuivia.

3. Laita pieni astia tai paperipussi kukan alle ja ravistele kukkaa. Kypsät siemenet ropisevat astiaan. Voit myös auttaa siemeniä irtoamaan, jos kosketat kukkapohjusta ja hierot sormella siemeniä.

4. Jotkut kasvit sinkauttavat siemeniä kauaksi ympärille. Laita siemenkodan ympärille pieni pussi. Sidon pussin alareuna kiinni varren ympärille. Ponnahtavat siemenet jäävät pussiin.

5. Voit myös leikata irti koko latvan kuivine kukkineen ja siemenineen.

6. Ravistele astiaa tai pussia. Kypsät siemenet irtoavat ja putoavat pussin pohjalle. Poista roskat.

7. Levitä siemenet esimerkiksi talouspaperin päälle. Anna kuivahtaa pari päivää. Märät siemenet voivat homehtua säilytyksen aikana.

8. Laita siemenet paperipussiin tai suodatinpussiin. Älä käytä muovipussia tai -astiaa. Kirjoita pussin päälle lajikkeen nimi ja talteenottopäivä sekä vuosi.

9. Säilytä pussi kuivassa kaapissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Puutarha
 • Kukat
 • Vihannekset
 • Piha
 • Jaana Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  2. 2

   Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  4. 4

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  5. 5

   Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt

  6. 6

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  7. 7

   Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja

  8. 8

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  9. 9

   Voimistelevien tyttöjen rasva­prosentin mittauksen voi heittää roskakoriin

  10. 10

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  6. 6

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  7. 7

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  8. 8

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  9. 9

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  10. 10

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää