Koti

Juuri nyt on aika kerätä kukkien siemeniä kotipihalta – säästät rahaa ja voit saada yllättävän värisiä kukkia ensi kesänä

Etelä-Suomessa ainakin akileijojen, unikoiden, krassien sekä kehä- ja samettikukkien siemenet ovat jo kypsiä kuivattavaksi ja kevätkylvöä odottamaan.

Tamperelainen Marja Lattunen hypistelee kotipihallaan kääpiöauringonkukkien rutistuneita, ruskeita kukkia. Niissä siemenet ovat kypsyneet tummiksi.

”Haluan näistä ensi kesäksi oikein ison istutuksen. Tulee edulli­sem­maksi, kun siemenet ottaa omasta kasvista”, hän kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siemeniä kannattaa ottaa talteen erityisesti perin­teisistä piha­kukista, sanoo Maatiaisen siemen­keruusta vastaava Pirkko Kukkola. Maatiainen on yhdistys, joka vaalii vanhoja suomalaisia perinne­kasveja.

”Vanhat tutut perennat eli monivuotiset kukat säilyttävät ulkonäkönsä, kun niitä lisätään siemenistä. Uusi kukka muistuttaa väriltään ja muodoltaan emokasvia”, Kukkola kertoo.


Kerää siis siemeniä esimerkiksi päivänkakkarasta, asterista, paratiisililjasta, pionista, palavastarakkaudesta, kurjenpolvesta, auringontähdestä, päiväliljasta ja kelloista.

Myös auringonkukka ja yksivuotiset unikot säilyttävät ulkonäkönsä melko hyvin, Kukkola kertoo. Lisäksi esimerkiksi samettikukkien, mustasilmäsusannojen, kelloköynnösten ja petunioiden siemeniä kannattaa ottaa talteen.


Pitkälle jalostettujen lajikkeiden siemenistä voi kasvaa kukkia, jotka ovat erinäköisiä kuin emokasvin kukat. Jalostuksessa halutut ominaisuudet hiipuvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kukat ovat erivärisiä, valkoinen väri katoaa, kerrotuista tulee yksinkertaisia kukkia, kuunliljan lehtien väritys muuttuu”, Kukkola luettelee.

Kaikki pitkälle jalostetut lajikkeet eivät edes tee siemeniä.

Toisaalta jos värin muuttuminen ei haittaa, kokeile myös pitkälle jalostettujen lajikkeiden kasvattamista omista siemenistä.

”Niistä voi saada yllättäviä, kivoja kukkia. Voi olla mielenkiintoista seurata, mitä siemenistä kasvaa tänä kesänä”, Pirkko Kukkola kannustaa.


Jotkut lajikkeet risteytyvät helposti. Siksi ei voi olla varma, minkälainen kukka ensi vuonna ilmestyy. Esimerkiksi akileijat risteytyvät helposti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tampereella Marja Lattusen omakotitalon pihan perällä leikkimökin edessä kasvaa krasseja. Niitä on oransseja, vaalean keltaisia ja kirjavia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän haluaisi ensi kesäksi pelkästään keltaisia kukkia. Hän on aiemmin ottanut siemeniä vain keltaisista krasseista ja samettikukista. Kasvit ovat kuitenkin tehneet kaikenvärisiä kukkia.

”Ei voi tietää, missä kukissa pölyttäjä on käynyt ennen kuin se tulee keltaiseen kukkaan. Siksi on vaikea varmistaa, että saa sitä väriä mitä haluaa.

Siemeniä kannattaa kerätä kukista, joita tarvitset paljon istutuksiin tai niitylle. Voit myös ottaa talteen harvinaisen kasvin siemenet.

Ota siemeniä elinvoimaisista, terveistä kasveista. Valitse pulleimmat palot ja isoimmat siemenkodat.


 

Kukkien siemenet voi kylvää maahan jo syksyllä.

Jotkut siemenet pitää kylmäkäsitellä. Ne tarvitsevat 4–8 viikon kylmän kauden, jotta ne itävät.

Voit kylvää siemenet ulos kukkapenkkiin syksyllä ennen pakkasia. Kylmäkäsittelyn voi tehdä myös jääkaapissa. Anna siementen imeä vettä, ja laita ne jääkaappiin pussissa hiekan seassa.

”Voit myös kylvää siemenet syksyllä ruukkuihin ja laittaa ne maan sisään tai lumihankeen. Nosta keväällä ruukut esiin ja esikasvata taimet niissä. Se nopeuttaa kukkimista”, Kukkola neuvoo.

Voit kylvää kaikkien kukkien siemenet jo syksyllä, hän sanoo. Sen voi tehdä myös siemenille, joita ei tarvitse kylmäkäsitellä.

”Ne itävät vasta keväällä, kun on tarpeeksi lämmintä.”

Jotkut kasvit, esimerkiksi pioni, vaativat lämpimän ja kylmän kauden itääkseen.

Tuttujen kesäkukkien siemenet itävät yleensä helposti. Mitä pidemmälle jalostettu ja eksoottisempi kasvi on, sitä huonommin sen siemenet itävät.


 

Myös vihanneksista voi ottaa siemeniä.

Pirkko Kukkola kannustaa kokeilemaan siementen keruuta myös vihanneksista.

Esimerkiksi pinaatista, ruohosipulista, pillisipulista, ilmasipulista, salaateista tai lipstikasta saa siemeniä. Monista sipuleista voi ottaa talteen itusilmut, jotka kasvavat korkeiden varsien päähän.


”Jätä muutama kasvi kasva­maan sadon­korjuun jälkeen. Anna niiden kukkia ja tehdä siemeniä”, Kukkola neuvoo.

Vihannesten siemenet on hyvä kylvää vasta keväällä, Kukkola sanoo. Jos syksyllä tulee lämmin jakso, siemenet itävät. Pienet taimet eivät selviä pakkasista, ja seuraavan kesän sato on menetetty.

Hän kylväisi siksi myös porkkanat vasta keväällä, vaikka ne voi periaatteessa laittaa maahan jo syksyllä.


Porkkana ja persilja tekevät siemeniä vasta toisena vuonna. Persilja voi selvitä maassa leudon talven yli. Varminta on säilyttää se talven yli kellarissa. Keväällä sen voi istuttaa takaisin ulos ja antaa kukkia.

Vie muutama porkkana, nauris ja lanttu talvehtimaan kellariin. Leikkaa vihreät varret 2–3 sentin pitkiksi tupsuiksi. Älä vahingoita kasvupistettä, joka on varren tyvessä.

Laita juurekset varhain keväällä maahan ja odota, kunnes ne kukkivat.

Kurkun ja kurpitsojen siemeniä voit ottaa talteen, jos pihalla pihalla tai kasvihuoneessa kasvaa vain yhtä lajiketta. Niiden lajikkeet risteytyvät helposti. Silloin ei tiedä, minkälainen kasvi niistä kasvaa seuraavana kesänä.

”Jätä yksi kesäkurpitsa kasvamaan. Se saa tulla ylisuureksi ja pehmeäksi. Kun se ei enää ole syömäkelpoinen, halkaise se ja kaavi siemenet talteen. Pese ja kuivata siemenet.”

Pavuista ja herneistä voit jättää muutaman palon kasviin. Kun ne muuttuvat ruskeiksi ja ruttuisiksi, siemenet ovat kypsiä.

Lue lisää puutarhavinkkejä HS:n puutarhaekstrasta.

9 vinkkiä kotipuutarhurille

Kerää siemeniä aurinkoisena päivänä


1. Aloita keruu, kun siemenet ovat mustia tai ruskeita tai siemenkodat ja palot ovat tummia ja ne alkavat halkeilla.

2. Kerää siemeniä aurinkoisena päivänä, silloin ne ovat kuivia.

3. Laita pieni astia tai paperipussi kukan alle ja ravistele kukkaa. Kypsät siemenet ropisevat astiaan. Voit myös auttaa siemeniä irtoamaan, jos kosketat kukkapohjusta ja hierot sormella siemeniä.

4. Jotkut kasvit sinkauttavat siemeniä kauaksi ympärille. Laita siemenkodan ympärille pieni pussi. Sidon pussin alareuna kiinni varren ympärille. Ponnahtavat siemenet jäävät pussiin.

5. Voit myös leikata irti koko latvan kuivine kukkineen ja siemenineen.

6. Ravistele astiaa tai pussia. Kypsät siemenet irtoavat ja putoavat pussin pohjalle. Poista roskat.

7. Levitä siemenet esimerkiksi talouspaperin päälle. Anna kuivahtaa pari päivää. Märät siemenet voivat homehtua säilytyksen aikana.

8. Laita siemenet paperipussiin tai suodatinpussiin. Älä käytä muovipussia tai -astiaa. Kirjoita pussin päälle lajikkeen nimi ja talteenottopäivä sekä vuosi.

9. Säilytä pussi kuivassa kaapissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Puutarha
 • Kukat
 • Vihannekset
 • Piha
 • Jaana Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Posti sekoilee Taka-Töölössä: Kahden aivan eri kadun asukkaat saavat toistensa postia – seurauksena ”jännällä tavalla kiva suhde”

  5. 5

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  6. 6

   Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035

  7. 7

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  8. 8

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  9. 9

   Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  6. 6

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. USA paljasti vahingossa valmistelleensa syytteet Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vastaan
  3. Yksinpurjehdusta johtavan ranskalaiskipparin vaikeudet merellä jatkuvat – ”On ihme, jos pääsen maaliin ”
  4. Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035
  5. Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna – pienistä täydellisistä valokuvista alkuperäiskansojen oikeuksiin
  6. Kestääkö eläkejärjestelmä väestön vähenemisen? Eläkemaksuja on nostettava, mutta ei äkillisesti
  7. Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  
  8. Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut
  9. Entinen monopoliyhtiö ylistää kilpailua: ”Ruotsissa ei koskaan ole ollut näin paljon matkustajia junissa” – Nyt SJ yrittää Helsingin lähi­liikenteeseen
  10. Onnea Käpylä, Pukinmäki ja Tapanila – Lähijunien vuoroväli tihenee kolmella asemalla, monelta muulta matka hidastuu
  11. Posti sekoilee Taka-Töölössä: Kahden aivan eri kadun asukkaat saavat toistensa postia – seurauksena ”jännällä tavalla kiva suhde”
  12. Näytä lisää