Koti

Mummolatyyliä rock-vivahteella – Jukka Ruuskanen ja Tiina Hovatta remontoivat purettavaksi tuomitun röttelön ihanaksi vierastaloksi

50-neliöisen talon korjaukseen on kulunut tähän mennessä vain kymppitonni, sillä sähkötöitä lukuun ottamatta remontti on tehty itse ja kaikki mahdollinen on ostettu vanhana tai kierrätettynä.

Remontoimalla saa ihmeitä aikaiseksi. Kunhan on halua ja visio siitä, millaista lähdetään tekemään.

”Ja jonkin verran paksuutta lompakossa. Rakennustarvikkeet ovat nykyisin kalliita”, sanoo Jukka Ruuskanen.

”Mutta ennen kaikkea tarvitaan viitseliäisyyttä ja paloa hommaan”, kertoo hänen puolisonsa Tiina Hovatta.

Savonlinnalaiset Hovatta ja Ruuskanen istuvat omakoti­talonsa vieressä sijaitsevan pihatalonsa keittiössä, maistelevat pihapuiden omenoita ja muistelevat seitsemän kuukauden remonttia, joka alkoi viime lokakuussa ja loppui toukokuun alussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sinä aikana pariskunta kunnosti kahdestaan noin 50-neliöisen talon, jonka sen myynyt kiinteistönvälittäjä oli luokitellut purkukuntoiseksi.


1920-luvulla rakennetun talon ulkoverhoilu odottaa vielä uusia lautoja ja kattohuopa vaihdetaan ennen talvea, mutta sisällä kaikki on valmista: se on sisustus­bloggaaja Tiina Hovatan unelmien maailma vaaleanharmaine puulattioineen, nostalgisine tapetteineen, kierrätysideoineen ja harmonisine tunnelmineen.

”Hain mummolatyyliä pienellä rock-vivahteella”, Hovatta määrittelee.


Pariskunnan piha oli savon­linna­laisittain pieni, vain nelisensataa neliötä. Kun perikunta myi naapurista tonttia ja sen kahta purkukuntoista taloa, pari päätti ostaa tontin ja purkaa talot. Olisi vihdoin tilaa kasvihuoneelle ja autotallille.

Aika pian muotoutui kuitenkin ajatus: mitä jos ei puretakaan. Olisipa kiva, jos olisi vierastupa Hovatan aikuiselle tyttärelle, joka asuu kolmensadan kilometrin päässä, samoin kylään tuleville ystäville, joiden ei tarvitsisi enää majoittua päätalon lattioille siskonpetiin.

”Aikani pihatalon rakenteita tutkittuani ja lattian alle mentyäni tajusin, että kyllä tämän voi kunnostaa”, Ruuskanen kertoo.


Pikku talosta alettiin siis tehdä vieras­taloa, ja saman pihapiirin toisesta rakennuksesta on muotoutumassa sauna- ja työhuonetila.

Entiseltä asukkaalta oli jäänyt paljon tavaraa taloihin. Lattian alta löytyi saappaita ja kuokkia, ullakolla olisi ”suksia vaikka omalle armeijalle”.

Pihatalon kunnostus aloitettiin tyhjentämisellä.

”Kaatopaikalla kuljimme niin paljon, että tyypit siellä näyttivät vallan kyllästyneen meihin.”


Kaikkea ei kuiten­kaan kärrätty kaato­paikalle. Talossa oli myös tuunaaja-sisustajan aarteita: Tiina Hovatta on kunnos­tanut ja maa­lannut liitu­maalilla talosta löytyneet pöydän ja pari hyllyk­köä ja keksinyt tehdä valai­simen vintillä viruneesta auton puu­helmi-istuimesta.

Jukka Ruuskanen opettaa työkseen rakentamista ammattioppilaitoksessa. Hän on myös muurari. Siksi hänellä on taidot tehdä talossa kaikki sähkötöitä lukuun ottamatta.

”En ikinä olisi lähtenyt tähän, jos olisi pitänyt palkata apua. Sitten tästä olisi tullut ihan toisen hintaluokan projekti.”


Eikä sekään olisi halpaa ollut, jos talot olisi purettu.

”Teetätin arvion: talojen purkaminen olisi maksanut 12 000 euroa. Pihatalon remontoiminen on tähän mennessä maksanut 10 000 euroa ja saunatalon kunnostamiseen menee vielä muutama tuhat”, Jukka Ruuskanen laskee.

Kokonaisen talon remontoiminen kymppitonnilla onnistui paitsi siksi, ettei palkattua työvoimaa tarvinnut käyttää, myös siksi, että kaikki mahdollinen ostettiin vanhana tai kierrätettynä.

”Minulle kierrätys ja tuunaus ovat ehdottoman tärkeitä asioita. Kierrättämällä säästyy rahaa, mutta on myös tärkeää olla tuottamatta lisää tavaraa maailmaan. Lisäksi tuunaamalla saa söpöjä, vähän shabby-henkisiä kalusteita ja sielukkuutta sisustukseen”, Tiina Hovatta sanoo.

Esimerkiksi pihatalon Ikea-keittiö on savonlinnalaisesta ­Facebook-kirpputoriryhmästä; se maksoi kodinkoneineen 350 euroa. Keittiöön sijoitettu uudehko pesukone löytyi talosta.


Tulevien ammatti­rakentajien opettaja Jukka Ruuskanen suhtautuu suopeasti tee se itse -remppa­miehiin ja -naisiin, jotka lähtevät liikkeelle sillä asenteella, että opetellaan työtä tehdessä. Ja kun itse tekee, saa sellaista kun sattuu tulemaan.

”Sehän on mahtava asia, että tulee halu tehdä itse. Ei tämä rakettitiedettä ole. Kunnioitan kaikkia, jotka uskaltavat ruveta tekemään ja opettelemaan. Tänä päivänä tietoa löytyy helpommin kuin koskaan aikaisemmin, tosin pitää osata erottaa netin asiallinen tieto asiattomasta.”

Pihataloprojektissa suurin työ oli keittiön lattian ja sen alla olevien rakenteiden uusiminen. Kosteutta oli useassa kohdassa.


Ärsyttävimmät hommat olivat keittiön vinojen seinien tapetoiminen ohuella, kuviokohdistusta vaativalla tapetilla ja vessan lat­tian laatoittaminen ranskalaistyyppisellä klassisella laatoitusmallilla, jossa on kahden kokoisia laattoja, osa hyvin pieniä. ”Pienellä silpulla”, kuten Ruuskanen sanoo.

”Mutta nyt vessa on kaunis kuin karamelli”, Tiina huokaa.

Ihan joka päivä ei jaksettu remontoida.

”Kyllä välillä oli sellaisia päiviä, että piti vain sanoa toiselle, että nyt lähdetään kaupungille pizzalle, palataan huomenna remonttiasioihin.”

Jo yhden päivän poissaolo työmaalta lataa akkuja, kun tunnelma on muuttunut ikäväksi tai kiroilu liian jäätäväksi, pari kertoo.

”Mutta yleensä emme saa remonteissa avokriisejä aikaiseksi.”


 

Somen vanhat talot -ryhmissä moni älähtää hirsiseinän maalaamisesta

Palkitse­vinta remontissa oli löytää olo­huoneen seinän levyjen takaa kaunis hirsi­seinä ja samaisen huoneen nurkasta tulisijan muuri ja hormi. Hirsiseinää paikkailtiin, ja Jukka Ruuskanen muurasi uuden pönttö­uuni­kuoren sisään tulisijan.

”Olin niin onnellinen pönttöuunista, etten meinannut pysyä nahoissani. Hirsiseinän maalasimme valkoiseksi, vaikka monet vanhojen talojen harrastajat ovat sitä mieltä, että niin ei saa tehdä. Tällaisista asioista käydään kiivaita keskusteluja esimerkiksi Facebookin remonttiryhmissä”, Tiina Hovatta kertoo.

Turvallisuussyistä ja saadakseen lisää valoa taloon pariskunta puhkaisi toisen oviaukon olohuoneeseen. Ensi kesänä oven eteen tulee terassi, jossa voi juoda aamukahvit.


Soratiellä pihatalon edessä kaksi pikkupoikaa ajelee pyörillä pelkät uimahousut jalassa ja pyyhkeet olalla hulmuten. Pihatalon keittiöstä voi seurata heidän kahlaavan vähän epäröiden Saimaan raikkaaseen veteen.

”Pihatalo on myös meidän kesämökki”, pariskunta sanoo.

Se on myös rauhan tyys­sija, jossa Jukka Ruuskanen heittäytyy olohuoneen sohvalle hälyisen koulupäivän jälkeen. Nuorison melu lakkaa kaikumasta korvissa, kukaan ei kysele neuvoja tai tarvitse mitään.

”Ja sitten tämä pihatalo on myös meidän yhteinen lapsi. Meillä on molemmilla isot lapset edellisistä liitoista, talo on meidän rakkauslapsi”, ­Tiina Hovatta sanoo.


Tontilla on nyt kaksi asuttavaa taloa ja kolmas talo valmistuu saunaksi ja työtilaksi. Todellakin tarpeeksi tilaa perheelle, jossa on enää yksi tytär kotona.

Ja saa ollakin. Hinnalla, joka maksettiin lisätontista ja sen kahdesta rakennuksesta, ei saisi Helsingin kantakaupungissa kuin pikkuisen kerrostaloasunnon.

”Me nautimme tilasta. Kävimme kesällä pääkaupunkiseudulla, majoituimme sukulaisen kompaktiin kotiin ja mietimme, millaista olisi asua Helsingissä pienessä asunnossa jopa ilman parveketta. Joo ei, se ei olisi meidän juttumme. Pitää olla nurmikkoa, ­tilaa, ilmaa.”Lue, mitä vanhoja taloja remontoineet ovat oppineet.

3 vinkkiä

Näin Tiina ja Jukka neuvovat aloittelevia remontoijia


1. Asennoidu niin, ettei tyhmiä kysymyksiä ole. Kysele, ota selvää, älä jää epävarmaksi missään asiassa.

2. Ole ennakkoluuloton, äläkä säikähdä pieniä tai suuria haasteita. Harva remontissa vastaantuleva asia on katastrofi, vaikka siltä voi tuntua. Kunhan et möhli märkätilojen vedeneristeiden tai rakennuksen hengittävyyden kanssa tai heikennä kantavia rakenteita, mitään peruuttamatonta vahinkoa tuskin tapahtuu.

3. Älä lannistu, vaikka tuttavat käyvät huomauttelemassa, että onpa hirveästi hommaa. Pidä työmaatasi terapiakeskuksena, jossa pääsee tekemään käsillään ja jossa unohtuvat muun elämän murheet. Nauti tekemisen flow’sta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Remontointi
 • Omakotitalot
 • Savonlinna
 • Susanna Lehmuskoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  8. 8

   Hitler viihtyi sotavuosienkin aikana natsien lomaparatiisissa Baijerin alpeilla

  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat