Koti

Mummolatyyliä rock-vivahteella – Jukka Ruuskanen ja Tiina Hovatta remontoivat purettavaksi tuomitun röttelön ihanaksi vierastaloksi

50-neliöisen talon korjaukseen on kulunut tähän mennessä vain kymppitonni, sillä sähkötöitä lukuun ottamatta remontti on tehty itse ja kaikki mahdollinen on ostettu vanhana tai kierrätettynä.

Remontoimalla saa ihmeitä aikaiseksi. Kunhan on halua ja visio siitä, millaista lähdetään tekemään.

”Ja jonkin verran paksuutta lompakossa. Rakennustarvikkeet ovat nykyisin kalliita”, sanoo Jukka Ruuskanen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mutta ennen kaikkea tarvitaan viitseliäisyyttä ja paloa hommaan”, kertoo hänen puolisonsa Tiina Hovatta.

Savonlinnalaiset Hovatta ja Ruuskanen istuvat omakoti­talonsa vieressä sijaitsevan pihatalonsa keittiössä, maistelevat pihapuiden omenoita ja muistelevat seitsemän kuukauden remonttia, joka alkoi viime lokakuussa ja loppui toukokuun alussa.

Sinä aikana pariskunta kunnosti kahdestaan noin 50-neliöisen talon, jonka sen myynyt kiinteistönvälittäjä oli luokitellut purkukuntoiseksi.


1920-luvulla rakennetun talon ulkoverhoilu odottaa vielä uusia lautoja ja kattohuopa vaihdetaan ennen talvea, mutta sisällä kaikki on valmista: se on sisustus­bloggaaja Tiina Hovatan unelmien maailma vaaleanharmaine puulattioineen, nostalgisine tapetteineen, kierrätysideoineen ja harmonisine tunnelmineen.

”Hain mummolatyyliä pienellä rock-vivahteella”, Hovatta määrittelee.


Pariskunnan piha oli savon­linna­laisittain pieni, vain nelisensataa neliötä. Kun perikunta myi naapurista tonttia ja sen kahta purkukuntoista taloa, pari päätti ostaa tontin ja purkaa talot. Olisi vihdoin tilaa kasvihuoneelle ja autotallille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aika pian muotoutui kuitenkin ajatus: mitä jos ei puretakaan. Olisipa kiva, jos olisi vierastupa Hovatan aikuiselle tyttärelle, joka asuu kolmensadan kilometrin päässä, samoin kylään tuleville ystäville, joiden ei tarvitsisi enää majoittua päätalon lattioille siskonpetiin.

”Aikani pihatalon rakenteita tutkittuani ja lattian alle mentyäni tajusin, että kyllä tämän voi kunnostaa”, Ruuskanen kertoo.


Pikku talosta alettiin siis tehdä vieras­taloa, ja saman pihapiirin toisesta rakennuksesta on muotoutumassa sauna- ja työhuonetila.

Entiseltä asukkaalta oli jäänyt paljon tavaraa taloihin. Lattian alta löytyi saappaita ja kuokkia, ullakolla olisi ”suksia vaikka omalle armeijalle”.

Pihatalon kunnostus aloitettiin tyhjentämisellä.

”Kaatopaikalla kuljimme niin paljon, että tyypit siellä näyttivät vallan kyllästyneen meihin.”


Kaikkea ei kuiten­kaan kärrätty kaato­paikalle. Talossa oli myös tuunaaja-sisustajan aarteita: Tiina Hovatta on kunnos­tanut ja maa­lannut liitu­maalilla talosta löytyneet pöydän ja pari hyllyk­köä ja keksinyt tehdä valai­simen vintillä viruneesta auton puu­helmi-istuimesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jukka Ruuskanen opettaa työkseen rakentamista ammattioppilaitoksessa. Hän on myös muurari. Siksi hänellä on taidot tehdä talossa kaikki sähkötöitä lukuun ottamatta.

”En ikinä olisi lähtenyt tähän, jos olisi pitänyt palkata apua. Sitten tästä olisi tullut ihan toisen hintaluokan projekti.”


Eikä sekään olisi halpaa ollut, jos talot olisi purettu.

”Teetätin arvion: talojen purkaminen olisi maksanut 12 000 euroa. Pihatalon remontoiminen on tähän mennessä maksanut 10 000 euroa ja saunatalon kunnostamiseen menee vielä muutama tuhat”, Jukka Ruuskanen laskee.

Kokonaisen talon remontoiminen kymppitonnilla onnistui paitsi siksi, ettei palkattua työvoimaa tarvinnut käyttää, myös siksi, että kaikki mahdollinen ostettiin vanhana tai kierrätettynä.

”Minulle kierrätys ja tuunaus ovat ehdottoman tärkeitä asioita. Kierrättämällä säästyy rahaa, mutta on myös tärkeää olla tuottamatta lisää tavaraa maailmaan. Lisäksi tuunaamalla saa söpöjä, vähän shabby-henkisiä kalusteita ja sielukkuutta sisustukseen”, Tiina Hovatta sanoo.

Esimerkiksi pihatalon Ikea-keittiö on savonlinnalaisesta ­Facebook-kirpputoriryhmästä; se maksoi kodinkoneineen 350 euroa. Keittiöön sijoitettu uudehko pesukone löytyi talosta.


Tulevien ammatti­rakentajien opettaja Jukka Ruuskanen suhtautuu suopeasti tee se itse -remppa­miehiin ja -naisiin, jotka lähtevät liikkeelle sillä asenteella, että opetellaan työtä tehdessä. Ja kun itse tekee, saa sellaista kun sattuu tulemaan.

”Sehän on mahtava asia, että tulee halu tehdä itse. Ei tämä rakettitiedettä ole. Kunnioitan kaikkia, jotka uskaltavat ruveta tekemään ja opettelemaan. Tänä päivänä tietoa löytyy helpommin kuin koskaan aikaisemmin, tosin pitää osata erottaa netin asiallinen tieto asiattomasta.”

Pihataloprojektissa suurin työ oli keittiön lattian ja sen alla olevien rakenteiden uusiminen. Kosteutta oli useassa kohdassa.


Ärsyttävimmät hommat olivat keittiön vinojen seinien tapetoiminen ohuella, kuviokohdistusta vaativalla tapetilla ja vessan lat­tian laatoittaminen ranskalaistyyppisellä klassisella laatoitusmallilla, jossa on kahden kokoisia laattoja, osa hyvin pieniä. ”Pienellä silpulla”, kuten Ruuskanen sanoo.

”Mutta nyt vessa on kaunis kuin karamelli”, Tiina huokaa.

Ihan joka päivä ei jaksettu remontoida.

”Kyllä välillä oli sellaisia päiviä, että piti vain sanoa toiselle, että nyt lähdetään kaupungille pizzalle, palataan huomenna remonttiasioihin.”

Jo yhden päivän poissaolo työmaalta lataa akkuja, kun tunnelma on muuttunut ikäväksi tai kiroilu liian jäätäväksi, pari kertoo.

”Mutta yleensä emme saa remonteissa avokriisejä aikaiseksi.”


 

Somen vanhat talot -ryhmissä moni älähtää hirsiseinän maalaamisesta

Palkitse­vinta remontissa oli löytää olo­huoneen seinän levyjen takaa kaunis hirsi­seinä ja samaisen huoneen nurkasta tulisijan muuri ja hormi. Hirsiseinää paikkailtiin, ja Jukka Ruuskanen muurasi uuden pönttö­uuni­kuoren sisään tulisijan.

”Olin niin onnellinen pönttöuunista, etten meinannut pysyä nahoissani. Hirsiseinän maalasimme valkoiseksi, vaikka monet vanhojen talojen harrastajat ovat sitä mieltä, että niin ei saa tehdä. Tällaisista asioista käydään kiivaita keskusteluja esimerkiksi Facebookin remonttiryhmissä”, Tiina Hovatta kertoo.

Turvallisuussyistä ja saadakseen lisää valoa taloon pariskunta puhkaisi toisen oviaukon olohuoneeseen. Ensi kesänä oven eteen tulee terassi, jossa voi juoda aamukahvit.


Soratiellä pihatalon edessä kaksi pikkupoikaa ajelee pyörillä pelkät uimahousut jalassa ja pyyhkeet olalla hulmuten. Pihatalon keittiöstä voi seurata heidän kahlaavan vähän epäröiden Saimaan raikkaaseen veteen.

”Pihatalo on myös meidän kesämökki”, pariskunta sanoo.

Se on myös rauhan tyys­sija, jossa Jukka Ruuskanen heittäytyy olohuoneen sohvalle hälyisen koulupäivän jälkeen. Nuorison melu lakkaa kaikumasta korvissa, kukaan ei kysele neuvoja tai tarvitse mitään.

”Ja sitten tämä pihatalo on myös meidän yhteinen lapsi. Meillä on molemmilla isot lapset edellisistä liitoista, talo on meidän rakkauslapsi”, ­Tiina Hovatta sanoo.


Tontilla on nyt kaksi asuttavaa taloa ja kolmas talo valmistuu saunaksi ja työtilaksi. Todellakin tarpeeksi tilaa perheelle, jossa on enää yksi tytär kotona.

Ja saa ollakin. Hinnalla, joka maksettiin lisätontista ja sen kahdesta rakennuksesta, ei saisi Helsingin kantakaupungissa kuin pikkuisen kerrostaloasunnon.

”Me nautimme tilasta. Kävimme kesällä pääkaupunkiseudulla, majoituimme sukulaisen kompaktiin kotiin ja mietimme, millaista olisi asua Helsingissä pienessä asunnossa jopa ilman parveketta. Joo ei, se ei olisi meidän juttumme. Pitää olla nurmikkoa, ­tilaa, ilmaa.”Lue, mitä vanhoja taloja remontoineet ovat oppineet.

3 vinkkiä

Näin Tiina ja Jukka neuvovat aloittelevia remontoijia


1. Asennoidu niin, ettei tyhmiä kysymyksiä ole. Kysele, ota selvää, älä jää epävarmaksi missään asiassa.

2. Ole ennakkoluuloton, äläkä säikähdä pieniä tai suuria haasteita. Harva remontissa vastaantuleva asia on katastrofi, vaikka siltä voi tuntua. Kunhan et möhli märkätilojen vedeneristeiden tai rakennuksen hengittävyyden kanssa tai heikennä kantavia rakenteita, mitään peruuttamatonta vahinkoa tuskin tapahtuu.

3. Älä lannistu, vaikka tuttavat käyvät huomauttelemassa, että onpa hirveästi hommaa. Pidä työmaatasi terapiakeskuksena, jossa pääsee tekemään käsillään ja jossa unohtuvat muun elämän murheet. Nauti tekemisen flow’sta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Remontointi
 • Omakotitalot
 • Savonlinna
 • Susanna Lehmuskoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  2. 2

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  5. 5

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  6. 6

   Katso ensi yönä taivaalle: siellä voi näkyä jopa kymmenen tähdenlentoa tunnissa

  7. 7

   Saastuttavien dieselautojen rajoitukset laajenevat: Saksassa oikeus kielsi ensi kertaa dieselillä kulkevien vanhojen autojen pääsyn moottoritielle

  8. 8

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  9. 9

   Dartsin huippupelaajat syyttivät toisiaan pahanhajuisista pieruista – ”Se tuli mädistä kananmunista, ei minusta”

  10. 10

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  8. 8

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  9. 9

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  10. 10

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää