Koti

1920-luvun asuntoa remontoiva ajatteli irrottavansa tapetit viikonlopun aikana, mutta yllättyi: ”Kun tapetti- ja maalikerroksia poistaa lastalla sentti sentiltä, aikaa kuluu kuukausia”

Vanhojen talojen remontoijat kertovat, mitä he ovat oppineet urakoista.

HS kertoi sunnuntaina 26. elokuuta savonlinnalaisista Jukka Ruuskasesta ja Tiina Hovatasta, jotka remontoivat purkukuntoisesta röttelöstä ihanan vierastalon.

Aikaa menee budjetoitua enemmän

”Olen vaimoni kanssa tehnyt useita remontteja samaan 1920-luvun asuntoomme. Ensimmäiseen remonttiin lähdin täysin nollataidoilla.

Aluksi opin kantapään kautta, miten työjärjestyksen suunnitellaan. Aloimme ensimmäiseksi kunnostaa seiniä. Revimme pois vanhat tapetit, tasoitimme, maalasimme. Sitten huomasimme, että kodissa on liian vähän pistorasioita. Kun sähkömies tuli laittamaan niitä lisää, juuri huolitellut seinät saivat kyytiä.

Aloittelijalla on täysin epä­realistinen käsitys, paljonko remontti vie aikaa. Sitä saattaa suunnitella, että tapetit poistetaan viikonlopun aikana kokonaisina vuotina. Käytännössä ne eivät lähdekään vuotina, kun tapettikerroksia on seitsemän ja välissä on vanhoja maalikerroksiakin. Kun tätä poistaa lastalla sentti sentiltä, aikaa kuluu kuukausia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki, mikä on tehty, on lopulta kannattanut. Asuntomme on muovautunut kahden aikuisen kodista sopivaksi nelihenkiselle lapsi­perheelle.”

Tommi Koivisto, HelsinkiRaatamalla saa voittoa

”Teimme joka ilta töiden jälkeen toisen työpäivän raksalla. Se oli hullun hommaa, mutta olimme alle 30-vuotiaita, rakastuneita ja kyseessä oli ensimmäinen omistusasuntomme.

Nyt en enää lähtisi moiseen. Kaikki tutut varoittelivat, että aikataulu ja budjetti eivät sitten pidä. No, eivät pitäneetkään, vaikka kuinka raadoimme.

Onneksi tajusimme pitää parit talkoot. Niistä opin, että talkoissa pitää olla selkeä missio ja palkinto: ensin puretaan tuo seinä, sitten saatte pizzaa ja kaljaa.

Tekemällä oppii remontointia. Jälki oli kaiken kaikkiaan hyvää, mutta paikoin kohtuullista tai jopa huonoa. Jossain vaiheessa ei vain enää jaksanut välittää. Oli pakko päästä muuttamaan.

Kun myimme asunnon, saimme hyvät voitot. Myimme oi­keaan aikaan ja eikä tekemämme suurremontti lopulta maksanut paljon, koska teimme itse. Se on lohduttanut myöhemmin.”

Krista Launonen, HelsinkiKaiken voi vaihtaa

”Remontoituani 1920-luvun talon ja kaksi rintamamiestaloa olen oppinut, että jos perustukset ja runko ovat kunnossa, kaikki on korjattavissa.

1920-luvulla rakennettu mansardikattoinen huvila oli muutettu 1970-luvulla rukoushuoneeksi. Muutin sen takaisin sellaiseksi asunnoksi kuin se oli ollut 20-luvulla. Teetätin puusepällä esimerkiksi alkuperäisen kaltaiset puuikkunat.

Nykyisen kotini, rintamamiestalon, remontin aloitin vaihtamalla mädäntyneet laudat lat­tian alta uusiin. Koska kosteus ja home eivät olleet levinneet, alapohja oli korjattavissa. Vuonna 1946 ajat olivat sen verran köyhät, että eristeenä oli käytetty vaneritehtaan hiomapölyä. Sitä oli ilmeisesti saatu ilmaiseksi. Se on nyt tietysti vaihdettava.

Kaiken voi vaihtaa, siksi toivottomia taloja on harvassa.

Jussi Hämäläinen, HämeenlinnaRemontti saattaa levitä

”Olen tässä saanut oppia, että tapettien vaihdosta voi alkaa 10 vuoden remonttirupeama.

Vanha riihi oli 1920-luvulla muuntunut mäkitupalaisen pirtiksi. Vuosikymmenten varrella taloa oli korjailtu ja ehostettu.

Minä sitten mönkään menneen tapetinpoiston yhteydessä halusin ”ravistaa” taloa ja katsoa, mitä sieltä alta paljastuu. Nuohosin ja kolusin kaikki nurkat siisteiksi. Korjasin katon, lattian ja eristeet ja uusin putketkin. Siinä aikaa vierähti – semmoinen kymmenen vuotta.”

Seppo Lucenius, EspooSuunnittelu on a ja o

”Stressillä saa aikaiseksi vain hätiköityjä päätöksiä ja huonoja lopputuloksia. Ihan perfektionisti ei kannata olla, kun on jättimäisen urakan keskellä.

Remontoin puolison kanssa 1900-luvun alussa rakennettua hirsitaloa. Palautamme sitä kuntoon 80-luvulla tehdyn kipsilevyremontin jäljiltä. Talo on toiminut muun muassa A-klinikkana ja dementia­osastona.

Olen oppinut paljon suunnittelun tärkeydestä. Esimerkiksi meidän portaiden reisilankut tehtiin kahteen kertaan, koska niitä ei suunniteltu kunnolla.

Ja sen olen oppinut, että aikatauluja ei kannata tehdä, tai jos tehdään, niin niistä on pystyttävä joustamaan. Tehtävälistoja ja huonekortteja on kyllä hyvä laatia.”

Kaisa Palmén, KarjaaKun uskaltautuu, niin innostuu

”Olen ollut joskus remonttiapuna, mutta 60-luvun taloni saunaremppa oli eka kerta, kun pääasiassa yksin tein. Vaikeinta oli laatoitus, sillä sitä en ollut ennen tehnyt.

Kaveri on rakennusmies, hän neuvoi. Seinälaattoja kun laitoin, rupesin vain tekemään. Lattiaa kun tein, katsoin opetusvideon netistä ja kaveri tuli tekemään alun. Siitä oli ihan helppo jatkaa. Ensimmäinen remonttini oli niin inspiroiva ja palkitseva, että innostuin ja alan seuraavaksi remontoida eteistä.”

Ari Halminen, Kangasala


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  8. 8

   Hitler viihtyi sotavuosienkin aikana natsien lomaparatiisissa Baijerin alpeilla

  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat