Koti

Ylivalaistulla parvekkeella istuva ihminen on kuin akvaariossa, sanoo valaistussuunnittelija – Illat pimenevät, näin teet parvekkeesta tyylikkään tunnelmallisen

HS neuvoo, miten askarrellaan led-nauhoista valokannuasetelma tai valo-oksa.

Illat pimenevät, ja tekisi mieli laittaa parvekkeelle tunnelmavalot. Erilaisia valoja on markkinoilla paljon, mutta miten parvekkeesta saa kauniin?

Valaise mieluummin maltillisesti kuin liikaa, neuvoo valaistussuunnittelija Helena Järvelä Suunnittelutoimisto Blancosta. Hän on tehnyt paljon valaistussuunnitelmia pihoille.

”Parvekkeelle sopivat tunnelmaa tuovat valot. Tarkoitus ei ole, että parvekkeella istuva ihminen näkyy ulospäin kuin hän istuisi valaistussa akvaariossa. Kannattaa myös varoa, ettei kirkas valo loista naapurin silmiin.”

Kaikkea tai joka kohtaa ei tarvitse valaista. Jos parvekkeella on kaunis istutus, ruukku tai kasvi, sitä voi korostaa valolla, Järvelä neuvoo. Köynnöksen tai pikkupuun runkoon voi kiertää valosarjan. Lattian rajaan voi laittaa led-nauhan valaisemaan ylöspäin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Valo tarvitsee pinnan, josta se heijastuu kauniisti.”


Korkealta roikkuvia, kirkkaita valaisimia Järvelä ei käyttäisi. Esimerkiksi parvekkeen kaiteen alle piilotettu valaisin, joka antaa valon alaspäin, on hyvä ratkaisu.

Isot kasvit ja muut kauniit kohteet kannattaa valaista alhaalta ylöspäin. Silloin kasvin lehvästöstä syntyy kaunis valon ja varjon leikki, hän kuvaa.

”Jos haluaa valaista seinää, hyvä ratkaisu on kapea, kiilamainen valo alhaalta ylös.”


Järvelä suosittelee kiinnittämään huomiota myös valon värilämpötilaan.

”Suomalaiset eivät juuri kiinnitä siihen huomiota. Kun kävelee ulkona, näkee usein, miten sisä- ja ulkotiloissa on monta eri värilämpötilaa valaistuksessa.”

”On hyvä miettiä, miltä valaistus näyttää kadun tai pihan puolelta.”

Jos haluaa tuoda esiin kasvin vihreitä lehtiä, kannattaa käyttää valoa, jonka värilämpötila on 4 000 kelviniä. Silloin lehdet näyttävät kauneimmilta.

”Jos parvekkeella on puun sävyisiä kalusteita tai lattiaritilöitä, kannattaa valita 3 000 kelvinin värilämpötila. Sen valossa puun väri korostuu paremmin kuin kylmemmässä valossa.”


Jos parvekkeella ei ole sähköjä, sinne saa valoa esimerkiksi aurinkokennovalaisimella, ladattavalla valaisimella tai patterilla toimivalla valoketjulla.

Aurinkokennovalaisimia on useita malleja: roikkuvia, maahan työnnettäviä, pöydällä pidettäviä tai kaiteeseen kiinnitettäviä. Jos haluaa hyvän aurinkokennovalaisimen, kannattaa tarkastaa akun koko, neuvoo ylitarkastaja Seppo Niemi Tukesista. Tukes on turvallisuus- ja kemikaalivirasto.

”Akku määrää, miten kirkasta valoa valaisin antaa ja miten kauan valoa riittää. Halvimmissa malleissa voi olla pieni akku, eivätkä ne välttämättä ole laadukkaimpia.”

 

Tutki, irvistävätkö valaisimen saumat.

Kannattaa tutkia myös viimeistelyn tasoa, Niemi sanoo.

”Katso, näyttääkö tuote laadukkaalta ja irvistävätkö saumat.”

Samaa sanoo tekninen asiantuntija Henrik Rousku Sähkö­infosta.

”Valaisimen valinnassa on hyvää muistaa vanha totuus: halvalla ei saa hyvää. Luottaisin tunnettujen valmistajien valaisimiin.”


Halpakin valaisin voi toimia riittävän hyvin, huomauttaa asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta. Hän osti mökille halpoja, maahan työnnettäviä aurinkokennovalaisimia.

”Ne ovat rimpuloita, mutta niissä palaa kirkas valo yllättävän monta tuntia.”

Aurinkokennovalaisinten akku latautuu myös, vaikka aurinko ei varsinaisesti paista, hän sanoo. Talvella valaisimen antaman valon määrää laskee se, että valoisa aika vähenee.

Halvimmat aurinko­kenno­valaisimet maksavat muutamia euroja, kalleimmat useita kymppejä.

Hinnan määrää akun koko ja esimerkiksi se, voiko valon kytkeä päälle. Halvoissa malleissa akkuun latautuu virtaa valoisaan aikaan ja valaisin syttyy automaattisesti hämärän tullen. Valaisin palaa vaikkei ketään olisi kotona.


Ladattavat valaisimet maksavat muutamasta kympistä satoihin euroihin. Myös niissä akun koko vaikuttaa hintaan.

Patterivalaisimet ja -valosarjat voivat tuottaa valoa muutaman viikon. Niissä käytetään usein led-valoja, jotka vievät vähän sähköä.

Parvekkeelle ei pidä viedä sisäkäyttöön tarkoitettuja pöytä- ja lattiavalaisimia tai valosarjoja.

”Emme suosittele, että sähköjohtoja vedetään parvekkeelle ikkunan tai oven raosta. Sisäkäyttöön tarkoitetut johdot eivät ehkä kestä kosteuskuormaa, joka parvekkeella on”, Seppo Niemi Tukesista sanoo.


”Valovesi” virtaa vaikka kastelukannu vuotaisikin

Tarvikkeet: Metallinen kastelukannu, led-valonauhoja, heinäseiväs, seinäkannatin, joulukuusenjalka, kukka.

Tee näin: Sahaa heinäseipään alaosasta terävä kärki pois ja aseta seiväs joulukuusenjalkaan. Valurautainen on tukeva.

Kiinnitä seinäkannatin ruuveilla heinäseipään yläosaan kastelukannua varten.

Suurenna kastelukannun sihtiosan reikiä poraamalla, jotta valonauha mahtuu niistä läpi. Jätä paristokotelot kannun sisään.

Vinkki: Valonauhoja on vaikea pujottaa kannun säiliöstä kastelureikiin, jos sihtiosaa ei saa irti. Tee silloin pieni asennusaukko sihdin alaosaan puukolla ja vasaralla. Käännä sihtiä varovasti ylöspäin niin, ettei se irtoa. Led-nauhat saa helposti asennusaukon kohdalle, josta ne voi ohjata sihdin reikiin. Taivuta lopuksi sihtiosa varovasti paikoilleen.

Vaihtoehto: Jos et löydä heinäseivästä, voit kiinnittää seinäkannattimen muuallekin, esimerkiksi hyllyyn tai seinään.


Maalattu valo-oksa ilahduttaa myös päivällä

Tarvikkeet: Esimerkiksi nuori koivu tai koivun oksa, led-valonauhoja (5–10 e/kpl), hiomapaperia, spraymaalia.

Tee näin: Kuori oksa puukolla ja viimeistele hiomapaperilla. Aluksi karkeus voi olla 60 ja lopuksi 100.

Kuvan valo-oksa maalattiin hiomisen jälkeen neonkeltaisella spraymaalilla, joten siitä on iloa päivälläkin.

Kiedo valonauhat oksiin. Jos nauha on pitkä, yksi nauha yltää jopa kahteen oksaan.

Ripusta valo-oksa seinälle katonrajaan kiinnitettävien siimojen avulla. Voit säätää valo-oksan asentoa ja parantaa kiinnitystä vetämällä siimoja myös sivusuuntaan.

Vinkki: Parhaiten seinälle ripustettavassa valo-oksassa toimivat led-nauhat, jossa on kevyet nappiparistot.

Ohjeet: Päivi Huotari / HS


Valvo aina liekkiä parvekkeella

Parvekkeelle tuovat valoa myös tuikut, kynttilät, erilaiset lyhdyt ja öljylamput. Ne pitää sijoittaa tulipalovaaran vuoksi niin, että ne eivät kaadu sateessa ja tuulessa. Niiden vieressä, alapuolella tai yläpuolella ei saa olla palavaa materiaalia.

Varo umpinaisia, ohuita lasilyhtyjä. Ahtaassa tilassa steariini voi höyrystyä ja leimahtaa. Ohutkuorinen lyhty voi poksahtaa rikki ja räiskiä palavaa nestettä parvekkeelle.

Ilman pitää kiertää kynttilän ja lyhdyn ympärillä.

Kynttilöitä voi polttaa vain alustalla, joka ei kuumene. Perinteinen metallitarjotin ei toimi, sillä kuumuus hohkaa sen läpi.

Elävää liekkiä ei saa jättää parvekkeella palamaan vartioimatta. Parvekkeella ei saa polttaa ulkotulia.

Lähde: Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK

Vinkkejä puutarhaan ja parvekkeelle saa HS:n puutarhaekstrastasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  8. 8

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  9. 9

   Venäläinen luonnonkosmetiikka tekee Suomessa kauppansa, ja yrityksen perustajalla on sille selitys: ”Skandinaavit ovat kurkkuaan myöten täynnä omaa pohjoismaista ilmastoaan”

  10. 10

   Hitler viihtyi sotavuosienkin aikana natsien lomaparatiisissa Baijerin alpeilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  6. 6

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  7. 7

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäläinen luonnonkosmetiikka tekee Suomessa kauppansa, ja yrityksen perustajalla on sille selitys: ”Skandinaavit ovat kurkkuaan myöten täynnä omaa pohjoismaista ilmastoaan”
  3. Äänestys Soinin luottamuksesta teki railoa hallituksen sisälle – jos edustajat olisivat saaneet vapaat kädet, lopputulos olisi ollut paljon arvaamattomampi
  4. Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä
  5. Italian tähtihakkuri Ivan Zaitsev lähes pitelemätön – tyly tappio varmisti Suomen MM-urakan päättymisen sunnuntaina
  6. Tästä naistaiteilijasta olisi voinut tulla ”Saksan Picasso”, jos hän olisi saanut elää
  7. William Morrisin ajatukset itse tehdyn arvokkuudesta ovat jälleen ajankohtaisia – näyttely Tukholmassa perehdyttää Arts and Crafts -liikkeen dynamoon
  8. Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä
  9. Näin Venäjän vaikutusvaltaa lisäävä kaasuputki uppoaa Itämereen – HS seurasi Nord Stream 2:n rakentamista Saksan rannikolla Tilaajille
  10. Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?
  11. Lasten dekkarifestivaaleilla lapset pääsevät ratkomaan arvoituksia ja salaisuuksia ihan itse
  12. Näytä lisää