Koti

Ylivalaistulla parvekkeella istuva ihminen on kuin akvaariossa, sanoo valaistussuunnittelija – Illat pimenevät, näin teet parvekkeesta tyylikkään tunnelmallisen

HS neuvoo, miten askarrellaan led-nauhoista valokannuasetelma tai valo-oksa.

Illat pimenevät, ja tekisi mieli laittaa parvekkeelle tunnelmavalot. Erilaisia valoja on markkinoilla paljon, mutta miten parvekkeesta saa kauniin?

Valaise mieluummin maltillisesti kuin liikaa, neuvoo valaistussuunnittelija Helena Järvelä Suunnittelutoimisto Blancosta. Hän on tehnyt paljon valaistussuunnitelmia pihoille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Parvekkeelle sopivat tunnelmaa tuovat valot. Tarkoitus ei ole, että parvekkeella istuva ihminen näkyy ulospäin kuin hän istuisi valaistussa akvaariossa. Kannattaa myös varoa, ettei kirkas valo loista naapurin silmiin.”

Kaikkea tai joka kohtaa ei tarvitse valaista. Jos parvekkeella on kaunis istutus, ruukku tai kasvi, sitä voi korostaa valolla, Järvelä neuvoo. Köynnöksen tai pikkupuun runkoon voi kiertää valosarjan. Lattian rajaan voi laittaa led-nauhan valaisemaan ylöspäin.

”Valo tarvitsee pinnan, josta se heijastuu kauniisti.”


Korkealta roikkuvia, kirkkaita valaisimia Järvelä ei käyttäisi. Esimerkiksi parvekkeen kaiteen alle piilotettu valaisin, joka antaa valon alaspäin, on hyvä ratkaisu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Isot kasvit ja muut kauniit kohteet kannattaa valaista alhaalta ylöspäin. Silloin kasvin lehvästöstä syntyy kaunis valon ja varjon leikki, hän kuvaa.

”Jos haluaa valaista seinää, hyvä ratkaisu on kapea, kiilamainen valo alhaalta ylös.”


Järvelä suosittelee kiinnittämään huomiota myös valon värilämpötilaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suomalaiset eivät juuri kiinnitä siihen huomiota. Kun kävelee ulkona, näkee usein, miten sisä- ja ulkotiloissa on monta eri värilämpötilaa valaistuksessa.”

”On hyvä miettiä, miltä valaistus näyttää kadun tai pihan puolelta.”

Jos haluaa tuoda esiin kasvin vihreitä lehtiä, kannattaa käyttää valoa, jonka värilämpötila on 4 000 kelviniä. Silloin lehdet näyttävät kauneimmilta.

”Jos parvekkeella on puun sävyisiä kalusteita tai lattiaritilöitä, kannattaa valita 3 000 kelvinin värilämpötila. Sen valossa puun väri korostuu paremmin kuin kylmemmässä valossa.”


Jos parvekkeella ei ole sähköjä, sinne saa valoa esimerkiksi aurinkokennovalaisimella, ladattavalla valaisimella tai patterilla toimivalla valoketjulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aurinkokennovalaisimia on useita malleja: roikkuvia, maahan työnnettäviä, pöydällä pidettäviä tai kaiteeseen kiinnitettäviä. Jos haluaa hyvän aurinkokennovalaisimen, kannattaa tarkastaa akun koko, neuvoo ylitarkastaja Seppo Niemi Tukesista. Tukes on turvallisuus- ja kemikaalivirasto.

”Akku määrää, miten kirkasta valoa valaisin antaa ja miten kauan valoa riittää. Halvimmissa malleissa voi olla pieni akku, eivätkä ne välttämättä ole laadukkaimpia.”

 

Tutki, irvistävätkö valaisimen saumat.

Kannattaa tutkia myös viimeistelyn tasoa, Niemi sanoo.

”Katso, näyttääkö tuote laadukkaalta ja irvistävätkö saumat.”

Samaa sanoo tekninen asiantuntija Henrik Rousku Sähkö­infosta.

”Valaisimen valinnassa on hyvää muistaa vanha totuus: halvalla ei saa hyvää. Luottaisin tunnettujen valmistajien valaisimiin.”


Halpakin valaisin voi toimia riittävän hyvin, huomauttaa asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta. Hän osti mökille halpoja, maahan työnnettäviä aurinkokennovalaisimia.

”Ne ovat rimpuloita, mutta niissä palaa kirkas valo yllättävän monta tuntia.”

Aurinkokennovalaisinten akku latautuu myös, vaikka aurinko ei varsinaisesti paista, hän sanoo. Talvella valaisimen antaman valon määrää laskee se, että valoisa aika vähenee.

Halvimmat aurinko­kenno­valaisimet maksavat muutamia euroja, kalleimmat useita kymppejä.

Hinnan määrää akun koko ja esimerkiksi se, voiko valon kytkeä päälle. Halvoissa malleissa akkuun latautuu virtaa valoisaan aikaan ja valaisin syttyy automaattisesti hämärän tullen. Valaisin palaa vaikkei ketään olisi kotona.


Ladattavat valaisimet maksavat muutamasta kympistä satoihin euroihin. Myös niissä akun koko vaikuttaa hintaan.

Patterivalaisimet ja -valosarjat voivat tuottaa valoa muutaman viikon. Niissä käytetään usein led-valoja, jotka vievät vähän sähköä.

Parvekkeelle ei pidä viedä sisäkäyttöön tarkoitettuja pöytä- ja lattiavalaisimia tai valosarjoja.

”Emme suosittele, että sähköjohtoja vedetään parvekkeelle ikkunan tai oven raosta. Sisäkäyttöön tarkoitetut johdot eivät ehkä kestä kosteuskuormaa, joka parvekkeella on”, Seppo Niemi Tukesista sanoo.


”Valovesi” virtaa vaikka kastelukannu vuotaisikin

Tarvikkeet: Metallinen kastelukannu, led-valonauhoja, heinäseiväs, seinäkannatin, joulukuusenjalka, kukka.

Tee näin: Sahaa heinäseipään alaosasta terävä kärki pois ja aseta seiväs joulukuusenjalkaan. Valurautainen on tukeva.

Kiinnitä seinäkannatin ruuveilla heinäseipään yläosaan kastelukannua varten.

Suurenna kastelukannun sihtiosan reikiä poraamalla, jotta valonauha mahtuu niistä läpi. Jätä paristokotelot kannun sisään.

Vinkki: Valonauhoja on vaikea pujottaa kannun säiliöstä kastelureikiin, jos sihtiosaa ei saa irti. Tee silloin pieni asennusaukko sihdin alaosaan puukolla ja vasaralla. Käännä sihtiä varovasti ylöspäin niin, ettei se irtoa. Led-nauhat saa helposti asennusaukon kohdalle, josta ne voi ohjata sihdin reikiin. Taivuta lopuksi sihtiosa varovasti paikoilleen.

Vaihtoehto: Jos et löydä heinäseivästä, voit kiinnittää seinäkannattimen muuallekin, esimerkiksi hyllyyn tai seinään.


Maalattu valo-oksa ilahduttaa myös päivällä

Tarvikkeet: Esimerkiksi nuori koivu tai koivun oksa, led-valonauhoja (5–10 e/kpl), hiomapaperia, spraymaalia.

Tee näin: Kuori oksa puukolla ja viimeistele hiomapaperilla. Aluksi karkeus voi olla 60 ja lopuksi 100.

Kuvan valo-oksa maalattiin hiomisen jälkeen neonkeltaisella spraymaalilla, joten siitä on iloa päivälläkin.

Kiedo valonauhat oksiin. Jos nauha on pitkä, yksi nauha yltää jopa kahteen oksaan.

Ripusta valo-oksa seinälle katonrajaan kiinnitettävien siimojen avulla. Voit säätää valo-oksan asentoa ja parantaa kiinnitystä vetämällä siimoja myös sivusuuntaan.

Vinkki: Parhaiten seinälle ripustettavassa valo-oksassa toimivat led-nauhat, jossa on kevyet nappiparistot.

Ohjeet: Päivi Huotari / HS


Valvo aina liekkiä parvekkeella

Parvekkeelle tuovat valoa myös tuikut, kynttilät, erilaiset lyhdyt ja öljylamput. Ne pitää sijoittaa tulipalovaaran vuoksi niin, että ne eivät kaadu sateessa ja tuulessa. Niiden vieressä, alapuolella tai yläpuolella ei saa olla palavaa materiaalia.

Varo umpinaisia, ohuita lasilyhtyjä. Ahtaassa tilassa steariini voi höyrystyä ja leimahtaa. Ohutkuorinen lyhty voi poksahtaa rikki ja räiskiä palavaa nestettä parvekkeelle.

Ilman pitää kiertää kynttilän ja lyhdyn ympärillä.

Kynttilöitä voi polttaa vain alustalla, joka ei kuumene. Perinteinen metallitarjotin ei toimi, sillä kuumuus hohkaa sen läpi.

Elävää liekkiä ei saa jättää parvekkeella palamaan vartioimatta. Parvekkeella ei saa polttaa ulkotulia.

Lähde: Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK

Vinkkejä puutarhaan ja parvekkeelle saa HS:n puutarhaekstrastasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   ”Spontaanit kohtaamiset ovat hävinneet kokonaan” – HS:n lukijat kertovat, miten älylaitteet vaikuttavat parisuhteeseen ja seksielämään

  4. 4

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  5. 5

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  6. 6

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  7. 7

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  8. 8

   Suuri seurantatutkimus ikäluokasta 1997 paljasti, kuinka Suomen jakautuminen etenee – Poliitikot huolestuivat: ”Kaikilla ei ole samat lähtökohdat”

  9. 9

   Jyrkkä vastaus Vantaan kaupungilta: Ulosottoon parkkisakon takia joutunutta miestä ”on yritetty ohjeistaa ihan viimeiseen asti” – Mies aikoo haastaa kaupungin oikeuteen

  10. 10

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  2. 2

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  3. 3

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Helsingissä toimintansa aloittanut venäläinen taksi­palvelu voi saada kuvasi ja tietoja SIM-kortistasi

  8. 8

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  9. 9

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  10. 10

   Viime hetken jarruttelu ei enää auta: Teiden varsille asennetaan pian satoja uusia peltipoliiseja, ja ne mittaavat nopeuden jopa 150 metrin päästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Tubettaja Mentaalisavuke julkaisi videon ”valkoisten heteromiesten kohtaamasta vääryydestä”, ja somessa repesi valtaisa keskustelu – tästä tapauksessa on kyse

  10. 10

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”
  3. Halle Berry, Halle Berry, Halle Berry! – NFL-pelinrakentaja joutui selittelemään huudettuaan Oscar-palkitun näyttelijän nimeä kolmesti kesken pelin
  4. Suhdanne voi olla toinen jo keväällä, joten hallituksen pitää pystyä nopeasti muuttamaan talouslinjaansa Tilaajille
  5. Vantaa aloittaa sisäilma­kyselyn tällä viikolla – 40 000:lta kysytään kokemuksia kouluista ja päivä­kodeista
  6. Gazasta ammuttiin kymmeniä raketteja Israeliin, joka vastasi ilma­iskuilla – ainakin kolme palestiinalaista kuoli, useita israelilaisia loukkaantui
  7. Tunti sitten
  8. Severi Laukkanen opiskelee ammattimaiseksi e-urheilijaksi ja iloitsee Tampereen historiallisesta e-urheilijapolusta: ”Tulee äkkiä hiki – ei fyysisesti mutta psyykkisesti”
  9. Pääministeri Trudeau: Kanadan tiedustelu­palvelu kuunnellut tallenteet saudi­toimittaja Khashoggin murhasta
  10. ”Spontaanit kohtaamiset ovat hävinneet kokonaan” – HS:n lukijat kertovat, miten älylaitteet vaikuttavat parisuhteeseen ja seksielämään
  11. Suomelle voi tulla EU:ssa lisätöitä, kun Romaniaa uhkaa hallitus­kriisi – Auttamista harkitaan, jos pyyntö tulee, sanoo Sampo Terho
  12. Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta
  13. Näytä lisää