Koti

Puupalikat ja huumori lentävät, kun senioritalon väki kokoontuu touhuamaan yhdessä ja torjumaan yksinäisyyttä

Moni ikäihminen jää yksin, ja siksi parissakymmenessä senioreiden asuintalossa kehitetään yhteistä toimintaa. Helsingin Siltamäessä naapurit tapaavat kolme kertaa viikossa.

Tätä on odotettu. On tiistai, viikon paras päivä – torstain ja lauantain lisäksi. Silloin naapurit kokoontuvat yhteen koillishelsinkiläisessä luhtitalossa.

Pihakeinun ympärillä Suutarilan Iltatähdenkujalla on jo parikymmentä asukasta. Nauru raikaa kuin yläkoulun välitunnilla, paitsi että täällä ei ole teinejä. Senioritalon nuorimmat ovat 60-vuotiaita. Ysikymppisten mittapuulla hekin ovat nuorukaisia, kahvipöydässä kerrotaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eikö tänään ole sekahaku”, Kirsti Videman, 78, murjaisee etsiessään istumapaikkaa.

Naapuruston hauskuuttaja löytää juttukavereita helposti. Vastapäätä istuvat 87-vuotiaat Heli Kiviniemi ja Toini Varvia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänään ei tanssita, vaikka mieli tekisi, joten puhutaan nyt edes siitä.

”Aina kun on juhlat, meillä on musiikkia ja tanssimme. Mutta naiset joutuvat hakemaan miehiä”, Videman sanoo.

Mokomat tarvitsevat rohkaisuryypyn ennen kuin ilkeävät. Joskus eivät kehtaa sittenkään, kertoo talossa pisimpään eli lähes 30 vuotta asunut Kiviniemi.

”Aiemmin meillä oli lauantaitanssit ja ulkopuoliset talollisetkin saivat osallistua. Ajat ovat muuttuneet. Nyt grillaamme makkaraa torstaisin. Sitäkin aina odottaa.”


Kahvikupit tyhjenevät ja asukkaat siirtyvät pelaamaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mitä? Mölkkyä? Maailman tylsin laji!” puuskahtaa talon vanhin, 95 vuotta täyttävä Lyyli Malmström ja kiristää otetta rollaattoristaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaipaisin jotain, jonka kaikki osaavat. Nyt on lähinnä suun läpsytystä.”

Naapurit nauravat. Malmström ei tiedä vielä, mitä kaikkea täällä tapahtuu, sillä hän osallistuu naapureiden yhteiseen iltapäivään ensimmäistä kertaa.

”Miniä pakotti”, hän sanoo ja kertoo perään tarinan 1940-luvun Pariisin-matkaltaan.

”Ajoimme mieheni kanssa autolla kaupungilla. Ikkunasta piti näyttää, mihin suuntaan käännytään. Siihen aikaan ei ollut suuntavilkkuja. Mies kyllästyi, pysäytti auton ja sanoi, että aja sinä, hän ei kestä tätä.”

Ja taas nauretaan. Naapurukset arvelevat, että tuohon aikaan suomalainen nainen auton ratissa Ranskassa oli varsin harvinainen näky.


Naapurit pitävät yhtä, sillä yksinäisyys on yleistä varsinkin vanhusten keskuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ikääntyessä elämänpiiri saattaa kaventua kotiin, vaikka muuten olisi eletty aktiivisesti”, sanoo Yhdessä kotikulmilla -hankkeen suunnittelija ja koordinaattori Jukka Murto Ikäinstituutista.

Talotoimikunnan puheenjohtaja Ahti Kotisaari, 69, myöntää, että moni jää helposti kotiin, ellei ole järjestettyä ohjelmaa. Niin käy, kun ei enää pääsee liikkumaan yhtä ketterästi kuin nuorempana.

Siksi on Yhdessä kotikulmilla -hanke. Se kannustaa kerros­taloissa asuvia vanhuksia järjestämään yhteistä tekemistä ja seuraa. Toiminnan tavoitteena on vähentää iäkkäiden yksinäisyyttä tuomalla tekemistä lähelle asukkaita.

”Ei tarvitse olla yksin pikku­kopissaan”, Kotisaari sanoo.

Tekemistä ohjaa kolmesti viikossa instituutin kouluttamat niin sanotut talotsempparit, ­kuten Asko Pennanen, 63.

”On ihminen minkä ikäinen hyvänsä, kenenkään ei pitäisi joutua olemaan yksin. Kaikki eivät osaa lähteä itse ovesta ulos. Ihmiset vähättelevät itseään turhaan.”

Jos jotakuta ei näy vähään aikaan, osa asukkaista käy katsomassa, mitä naapurille kuuluu.

”Pidämme huolta toisistamme”, Videman sanoo.

Pennanen kertoo saaneensa elämänsä aikana vaikka mitä mitaleja, mutta mikään niistä ei tunnu yhtä hyvältä kuin toisten auttaminen.

”Pikaluistelussa voitin aikoinaan rusinalaatikon. Palkinto on syöty. Hyvä olo on tärkeämpää kuin fyysinen palkinto.”


Iäkkäiden liikuttamisessa on mukana nyt parikymmentä vuokrataloa ja asunto-osake­yhtiötä Helsingissä ja sen ulkopuolella: Suutarilan lisäksi Länsi-Pasilassa, Pohjois-Haagassa, Siltamäessä ja Kotkassa.

Yhteisöllistä toimintaa kehitetään yhdessä asukkaiden kanssa. Iltatähdenkujalla asukkaat esimerkiksi pelaavat korttia, pyörittävät levyraatia, tuolijumppaavat, laulavat ja käyvät kävelyllä Keravanjoen rannalla. Joskus he repäisevät ja tekevät Tallinnan-risteilyn.

”Pitäähän sitä välillä päästä ulkomailla käymään”, Kirsti Videman sanoo.

Heli Kiviniemi näyttää puseroaan. Se on ostettu Tallinnasta, samoin kuin pöytäliinat.

”Ja kyllä sieltä aina pari pulloakin tulee mukana”, Videman lisää.

Moni kaipaa rupattelukaveria arkeen. Niitä Iltatähdenkujalla on usein pihalla, mutta kaikki eivät uskalla liittyä seuraan. Kynnys osallistua on matalampi, kun on kutsuttu.

Kaikki eivät silti halua. Vaikka pihalla on nytkin paljon asukkaita, aktiivisten ryhmä edustaa vähemmistöä. Yleensä mukana on vakioporukka, joka on alkanut järjestäytyä myös omatoimisesti.

Jos tekee mieli mölkkyä, ei ole mikään pakko odottaa tiistaihin. Kesällä asukkaat pelasivat lähes päivittäin.

”Tämä on tosi mukava yhteisö, aivan huippu”, Videman sanoo.

Mitä teette, kun yhteistä ohjelmaa ei ole?


Kirsti Videman, 78

”Istun kotona tai ulkona. Minulla on lapsia, lastenlapsia ja lastenlastenlapsia, mutta he ovat kiireisiä.

Vietin neljä vuotta sotalapsena Vejlessä Tanskassa. Lähdin sinne kaksivuotiaana pakoon Helsingin pommituksia. Paluu oli hirveää. En muistanut täältä ketään. Vanhemmat ja koti olivat Tanskassa.

Opiskelin kylmäköksi ja aloitin työt 15-vuotiaana. Ei silloin ajateltu, että olen lapsityövoimaa. Eläkkeelle jäin hyttiemännän työstä. Viimeinen työpaikkani oli matkustaja-autolautta Finnjet.”
Toini Varvia, 87

”Käyn keinulla juttelemassa ja virkkaamassa. Muut ovat nimenneet minut mestarileipuriksi, vaikka en minä ammattileipuri ole. Olen ammatiltani tasoitemies, mutta tykkään leipoa aikani kuluksi. Yhdelle on vain niin tylsää paistaa.”


Anja Hinkkanen, 82

”Kyläilen naapureiden luona. Muut kutsuvat minua auttajaksi. Minulle soitetaan, jos tulee hätä. Vuodessa tulee muutama puhelu, joskus keskellä yötä. Kerran yhdellä oli sydänkohtaus.

Henkisesti se on raskasta, mutta olen tottunut. Olin aikoinaan Diakonissalaitoksella. Siellä näki kaikenlaista. Pelastin pojan, jolla oli valtimo auki. Joku oli käynyt pullonkaulan kanssa kimppuun.

Työurani tein ravintolakokkina. Eläkkeelle jäätyäni olin vielä kymmenen vuotta nakkikioskilla. Työvuoroja oli kolmena yönä viikossa ja sain paremman palkan kuin jossain muualla kuukausipalkalla.”


Heli Kiviniemi, 87

”Maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin kuuntelen musiikkia kotona tai olen täällä keinussa.

Olin 14 vuotta mukana talotoimikunnassa. Silloin teimme näytelmiä. Minä muun muassa näyttelin.

Työkseni hoidin lapsia, siivosin koulussa ja olin myyjänä kaupassa ja torilla.”


Markku Hänninen, 71

”Minulla on omat frendit Herttoniemessä. Meitä on siellä iso jengi lapsuuden tuttuja. Vietämme paljon aikaa yhdessä. En viihdy yksikseni. On tosi bueno, että meillä on tällaista ohjelmaa täällä.

Työskentelin palomiehenä. Se oli hyvä ammatti. Sain pelastaa ihmishenkiä. Nyt olen Elvis. Vedän punaisen puvun päälle ja mustan peruukin päähän, kun jollakin meistä on synttärit.”

Lue, mitä arvokasta uinuvalta neuvostolähiöltä näyttävässä Siltamäessä on.Kaupunkielämää-tapahtuma Helsingin Jätkäsaaressa 1.–9. syyskuuta. Vapaa pääsy. Lisätietoa: saa Asuntomessujen sivuilta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Yhteisöllisyys
 • Vanhukset
 • Ikäihmiset
 • Senioriasunnot
 • Sami Takala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  2. 2

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  3. 3

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  4. 4

   Miksi ihmeessä kohtuu­hintaisia hitas-asuntoja päätyy asunto­sijoittajille, jotka repivät niistä markkina­vuokran?

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  7. 7

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  8. 8

   Miestenpäivänä voisimme lakata uskomasta kummitusjuttuihin feministeistä

  9. 9

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  10. 10

   DN: Venäjän agentti soluttautui ruotsalaiseen toimittaja­kouluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  4. 4

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  9. 9

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  10. 10

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  9. 9

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää