Koti

Puupalikat ja huumori lentävät, kun senioritalon väki kokoontuu touhuamaan yhdessä ja torjumaan yksinäisyyttä

Moni ikäihminen jää yksin, ja siksi parissakymmenessä senioreiden asuintalossa kehitetään yhteistä toimintaa. Helsingin Siltamäessä naapurit tapaavat kolme kertaa viikossa.

Tätä on odotettu. On tiistai, viikon paras päivä – torstain ja lauantain lisäksi. Silloin naapurit kokoontuvat yhteen koillishelsinkiläisessä luhtitalossa.

Pihakeinun ympärillä Suutarilan Iltatähdenkujalla on jo parikymmentä asukasta. Nauru raikaa kuin yläkoulun välitunnilla, paitsi että täällä ei ole teinejä. Senioritalon nuorimmat ovat 60-vuotiaita. Ysikymppisten mittapuulla hekin ovat nuorukaisia, kahvipöydässä kerrotaan.

”Eikö tänään ole sekahaku”, Kirsti Videman, 78, murjaisee etsiessään istumapaikkaa.

Naapuruston hauskuuttaja löytää juttukavereita helposti. Vastapäätä istuvat 87-vuotiaat Heli Kiviniemi ja Toini Varvia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänään ei tanssita, vaikka mieli tekisi, joten puhutaan nyt edes siitä.

”Aina kun on juhlat, meillä on musiikkia ja tanssimme. Mutta naiset joutuvat hakemaan miehiä”, Videman sanoo.

Mokomat tarvitsevat rohkaisuryypyn ennen kuin ilkeävät. Joskus eivät kehtaa sittenkään, kertoo talossa pisimpään eli lähes 30 vuotta asunut Kiviniemi.

”Aiemmin meillä oli lauantaitanssit ja ulkopuoliset talollisetkin saivat osallistua. Ajat ovat muuttuneet. Nyt grillaamme makkaraa torstaisin. Sitäkin aina odottaa.”


Kahvikupit tyhjenevät ja asukkaat siirtyvät pelaamaan.

”Mitä? Mölkkyä? Maailman tylsin laji!” puuskahtaa talon vanhin, 95 vuotta täyttävä Lyyli Malmström ja kiristää otetta rollaattoristaan.

”Kaipaisin jotain, jonka kaikki osaavat. Nyt on lähinnä suun läpsytystä.”

Naapurit nauravat. Malmström ei tiedä vielä, mitä kaikkea täällä tapahtuu, sillä hän osallistuu naapureiden yhteiseen iltapäivään ensimmäistä kertaa.

”Miniä pakotti”, hän sanoo ja kertoo perään tarinan 1940-luvun Pariisin-matkaltaan.

”Ajoimme mieheni kanssa autolla kaupungilla. Ikkunasta piti näyttää, mihin suuntaan käännytään. Siihen aikaan ei ollut suuntavilkkuja. Mies kyllästyi, pysäytti auton ja sanoi, että aja sinä, hän ei kestä tätä.”

Ja taas nauretaan. Naapurukset arvelevat, että tuohon aikaan suomalainen nainen auton ratissa Ranskassa oli varsin harvinainen näky.


Naapurit pitävät yhtä, sillä yksinäisyys on yleistä varsinkin vanhusten keskuudessa.

”Ikääntyessä elämänpiiri saattaa kaventua kotiin, vaikka muuten olisi eletty aktiivisesti”, sanoo Yhdessä kotikulmilla -hankkeen suunnittelija ja koordinaattori Jukka Murto Ikäinstituutista.

Talotoimikunnan puheenjohtaja Ahti Kotisaari, 69, myöntää, että moni jää helposti kotiin, ellei ole järjestettyä ohjelmaa. Niin käy, kun ei enää pääsee liikkumaan yhtä ketterästi kuin nuorempana.

Siksi on Yhdessä kotikulmilla -hanke. Se kannustaa kerros­taloissa asuvia vanhuksia järjestämään yhteistä tekemistä ja seuraa. Toiminnan tavoitteena on vähentää iäkkäiden yksinäisyyttä tuomalla tekemistä lähelle asukkaita.

”Ei tarvitse olla yksin pikku­kopissaan”, Kotisaari sanoo.

Tekemistä ohjaa kolmesti viikossa instituutin kouluttamat niin sanotut talotsempparit, ­kuten Asko Pennanen, 63.

”On ihminen minkä ikäinen hyvänsä, kenenkään ei pitäisi joutua olemaan yksin. Kaikki eivät osaa lähteä itse ovesta ulos. Ihmiset vähättelevät itseään turhaan.”

Jos jotakuta ei näy vähään aikaan, osa asukkaista käy katsomassa, mitä naapurille kuuluu.

”Pidämme huolta toisistamme”, Videman sanoo.

Pennanen kertoo saaneensa elämänsä aikana vaikka mitä mitaleja, mutta mikään niistä ei tunnu yhtä hyvältä kuin toisten auttaminen.

”Pikaluistelussa voitin aikoinaan rusinalaatikon. Palkinto on syöty. Hyvä olo on tärkeämpää kuin fyysinen palkinto.”


Iäkkäiden liikuttamisessa on mukana nyt parikymmentä vuokrataloa ja asunto-osake­yhtiötä Helsingissä ja sen ulkopuolella: Suutarilan lisäksi Länsi-Pasilassa, Pohjois-Haagassa, Siltamäessä ja Kotkassa.

Yhteisöllistä toimintaa kehitetään yhdessä asukkaiden kanssa. Iltatähdenkujalla asukkaat esimerkiksi pelaavat korttia, pyörittävät levyraatia, tuolijumppaavat, laulavat ja käyvät kävelyllä Keravanjoen rannalla. Joskus he repäisevät ja tekevät Tallinnan-risteilyn.

”Pitäähän sitä välillä päästä ulkomailla käymään”, Kirsti Videman sanoo.

Heli Kiviniemi näyttää puseroaan. Se on ostettu Tallinnasta, samoin kuin pöytäliinat.

”Ja kyllä sieltä aina pari pulloakin tulee mukana”, Videman lisää.

Moni kaipaa rupattelukaveria arkeen. Niitä Iltatähdenkujalla on usein pihalla, mutta kaikki eivät uskalla liittyä seuraan. Kynnys osallistua on matalampi, kun on kutsuttu.

Kaikki eivät silti halua. Vaikka pihalla on nytkin paljon asukkaita, aktiivisten ryhmä edustaa vähemmistöä. Yleensä mukana on vakioporukka, joka on alkanut järjestäytyä myös omatoimisesti.

Jos tekee mieli mölkkyä, ei ole mikään pakko odottaa tiistaihin. Kesällä asukkaat pelasivat lähes päivittäin.

”Tämä on tosi mukava yhteisö, aivan huippu”, Videman sanoo.

Mitä teette, kun yhteistä ohjelmaa ei ole?


Kirsti Videman, 78

”Istun kotona tai ulkona. Minulla on lapsia, lastenlapsia ja lastenlastenlapsia, mutta he ovat kiireisiä.

Vietin neljä vuotta sotalapsena Vejlessä Tanskassa. Lähdin sinne kaksivuotiaana pakoon Helsingin pommituksia. Paluu oli hirveää. En muistanut täältä ketään. Vanhemmat ja koti olivat Tanskassa.

Opiskelin kylmäköksi ja aloitin työt 15-vuotiaana. Ei silloin ajateltu, että olen lapsityövoimaa. Eläkkeelle jäin hyttiemännän työstä. Viimeinen työpaikkani oli matkustaja-autolautta Finnjet.”
Toini Varvia, 87

”Käyn keinulla juttelemassa ja virkkaamassa. Muut ovat nimenneet minut mestarileipuriksi, vaikka en minä ammattileipuri ole. Olen ammatiltani tasoitemies, mutta tykkään leipoa aikani kuluksi. Yhdelle on vain niin tylsää paistaa.”


Anja Hinkkanen, 82

”Kyläilen naapureiden luona. Muut kutsuvat minua auttajaksi. Minulle soitetaan, jos tulee hätä. Vuodessa tulee muutama puhelu, joskus keskellä yötä. Kerran yhdellä oli sydänkohtaus.

Henkisesti se on raskasta, mutta olen tottunut. Olin aikoinaan Diakonissalaitoksella. Siellä näki kaikenlaista. Pelastin pojan, jolla oli valtimo auki. Joku oli käynyt pullonkaulan kanssa kimppuun.

Työurani tein ravintolakokkina. Eläkkeelle jäätyäni olin vielä kymmenen vuotta nakkikioskilla. Työvuoroja oli kolmena yönä viikossa ja sain paremman palkan kuin jossain muualla kuukausipalkalla.”


Heli Kiviniemi, 87

”Maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin kuuntelen musiikkia kotona tai olen täällä keinussa.

Olin 14 vuotta mukana talotoimikunnassa. Silloin teimme näytelmiä. Minä muun muassa näyttelin.

Työkseni hoidin lapsia, siivosin koulussa ja olin myyjänä kaupassa ja torilla.”


Markku Hänninen, 71

”Minulla on omat frendit Herttoniemessä. Meitä on siellä iso jengi lapsuuden tuttuja. Vietämme paljon aikaa yhdessä. En viihdy yksikseni. On tosi bueno, että meillä on tällaista ohjelmaa täällä.

Työskentelin palomiehenä. Se oli hyvä ammatti. Sain pelastaa ihmishenkiä. Nyt olen Elvis. Vedän punaisen puvun päälle ja mustan peruukin päähän, kun jollakin meistä on synttärit.”

Lue, mitä arvokasta uinuvalta neuvostolähiöltä näyttävässä Siltamäessä on.Kaupunkielämää-tapahtuma Helsingin Jätkäsaaressa 1.–9. syyskuuta. Vapaa pääsy. Lisätietoa: saa Asuntomessujen sivuilta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Yhteisöllisyys
 • Vanhukset
 • Ikäihmiset
 • Senioriasunnot
 • Sami Takala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Kaksi otettiin kiinni epäiltyinä joukkoraiskauksesta Tukholman keskustassa

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  4. 4

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  5. 5

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  6. 6

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  7. 7

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  8. 8

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  9. 9

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  10. 10

   Muisteletko vanhoja mokiasi? Ei kannattaisi – kaksi uutta tutkimusta osoittaa, että ihmiset pitävät meistä enemmän kuin luulemme ja ovat valmiita antamaan anteeksi tylyt teot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  9. 9

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää