Koti

Puupalikat ja huumori lentävät, kun senioritalon väki kokoontuu touhuamaan yhdessä ja torjumaan yksinäisyyttä

Moni ikäihminen jää yksin, ja siksi parissakymmenessä senioreiden asuintalossa kehitetään yhteistä toimintaa. Helsingin Siltamäessä naapurit tapaavat kolme kertaa viikossa.

Tätä on odotettu. On tiistai, viikon paras päivä – torstain ja lauantain lisäksi. Silloin naapurit kokoontuvat yhteen koillishelsinkiläisessä luhtitalossa.

Pihakeinun ympärillä Suutarilan Iltatähdenkujalla on jo parikymmentä asukasta. Nauru raikaa kuin yläkoulun välitunnilla, paitsi että täällä ei ole teinejä. Senioritalon nuorimmat ovat 60-vuotiaita. Ysikymppisten mittapuulla hekin ovat nuorukaisia, kahvipöydässä kerrotaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eikö tänään ole sekahaku”, Kirsti Videman, 78, murjaisee etsiessään istumapaikkaa.

Naapuruston hauskuuttaja löytää juttukavereita helposti. Vastapäätä istuvat 87-vuotiaat Heli Kiviniemi ja Toini Varvia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänään ei tanssita, vaikka mieli tekisi, joten puhutaan nyt edes siitä.

”Aina kun on juhlat, meillä on musiikkia ja tanssimme. Mutta naiset joutuvat hakemaan miehiä”, Videman sanoo.

Mokomat tarvitsevat rohkaisuryypyn ennen kuin ilkeävät. Joskus eivät kehtaa sittenkään, kertoo talossa pisimpään eli lähes 30 vuotta asunut Kiviniemi.

”Aiemmin meillä oli lauantaitanssit ja ulkopuoliset talollisetkin saivat osallistua. Ajat ovat muuttuneet. Nyt grillaamme makkaraa torstaisin. Sitäkin aina odottaa.”


Kahvikupit tyhjenevät ja asukkaat siirtyvät pelaamaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mitä? Mölkkyä? Maailman tylsin laji!” puuskahtaa talon vanhin, 95 vuotta täyttävä Lyyli Malmström ja kiristää otetta rollaattoristaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaipaisin jotain, jonka kaikki osaavat. Nyt on lähinnä suun läpsytystä.”

Naapurit nauravat. Malmström ei tiedä vielä, mitä kaikkea täällä tapahtuu, sillä hän osallistuu naapureiden yhteiseen iltapäivään ensimmäistä kertaa.

”Miniä pakotti”, hän sanoo ja kertoo perään tarinan 1940-luvun Pariisin-matkaltaan.

”Ajoimme mieheni kanssa autolla kaupungilla. Ikkunasta piti näyttää, mihin suuntaan käännytään. Siihen aikaan ei ollut suuntavilkkuja. Mies kyllästyi, pysäytti auton ja sanoi, että aja sinä, hän ei kestä tätä.”

Ja taas nauretaan. Naapurukset arvelevat, että tuohon aikaan suomalainen nainen auton ratissa Ranskassa oli varsin harvinainen näky.


Naapurit pitävät yhtä, sillä yksinäisyys on yleistä varsinkin vanhusten keskuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ikääntyessä elämänpiiri saattaa kaventua kotiin, vaikka muuten olisi eletty aktiivisesti”, sanoo Yhdessä kotikulmilla -hankkeen suunnittelija ja koordinaattori Jukka Murto Ikäinstituutista.

Talotoimikunnan puheenjohtaja Ahti Kotisaari, 69, myöntää, että moni jää helposti kotiin, ellei ole järjestettyä ohjelmaa. Niin käy, kun ei enää pääsee liikkumaan yhtä ketterästi kuin nuorempana.

Siksi on Yhdessä kotikulmilla -hanke. Se kannustaa kerros­taloissa asuvia vanhuksia järjestämään yhteistä tekemistä ja seuraa. Toiminnan tavoitteena on vähentää iäkkäiden yksinäisyyttä tuomalla tekemistä lähelle asukkaita.

”Ei tarvitse olla yksin pikku­kopissaan”, Kotisaari sanoo.

Tekemistä ohjaa kolmesti viikossa instituutin kouluttamat niin sanotut talotsempparit, ­kuten Asko Pennanen, 63.

”On ihminen minkä ikäinen hyvänsä, kenenkään ei pitäisi joutua olemaan yksin. Kaikki eivät osaa lähteä itse ovesta ulos. Ihmiset vähättelevät itseään turhaan.”

Jos jotakuta ei näy vähään aikaan, osa asukkaista käy katsomassa, mitä naapurille kuuluu.

”Pidämme huolta toisistamme”, Videman sanoo.

Pennanen kertoo saaneensa elämänsä aikana vaikka mitä mitaleja, mutta mikään niistä ei tunnu yhtä hyvältä kuin toisten auttaminen.

”Pikaluistelussa voitin aikoinaan rusinalaatikon. Palkinto on syöty. Hyvä olo on tärkeämpää kuin fyysinen palkinto.”


Iäkkäiden liikuttamisessa on mukana nyt parikymmentä vuokrataloa ja asunto-osake­yhtiötä Helsingissä ja sen ulkopuolella: Suutarilan lisäksi Länsi-Pasilassa, Pohjois-Haagassa, Siltamäessä ja Kotkassa.

Yhteisöllistä toimintaa kehitetään yhdessä asukkaiden kanssa. Iltatähdenkujalla asukkaat esimerkiksi pelaavat korttia, pyörittävät levyraatia, tuolijumppaavat, laulavat ja käyvät kävelyllä Keravanjoen rannalla. Joskus he repäisevät ja tekevät Tallinnan-risteilyn.

”Pitäähän sitä välillä päästä ulkomailla käymään”, Kirsti Videman sanoo.

Heli Kiviniemi näyttää puseroaan. Se on ostettu Tallinnasta, samoin kuin pöytäliinat.

”Ja kyllä sieltä aina pari pulloakin tulee mukana”, Videman lisää.

Moni kaipaa rupattelukaveria arkeen. Niitä Iltatähdenkujalla on usein pihalla, mutta kaikki eivät uskalla liittyä seuraan. Kynnys osallistua on matalampi, kun on kutsuttu.

Kaikki eivät silti halua. Vaikka pihalla on nytkin paljon asukkaita, aktiivisten ryhmä edustaa vähemmistöä. Yleensä mukana on vakioporukka, joka on alkanut järjestäytyä myös omatoimisesti.

Jos tekee mieli mölkkyä, ei ole mikään pakko odottaa tiistaihin. Kesällä asukkaat pelasivat lähes päivittäin.

”Tämä on tosi mukava yhteisö, aivan huippu”, Videman sanoo.

Mitä teette, kun yhteistä ohjelmaa ei ole?


Kirsti Videman, 78

”Istun kotona tai ulkona. Minulla on lapsia, lastenlapsia ja lastenlastenlapsia, mutta he ovat kiireisiä.

Vietin neljä vuotta sotalapsena Vejlessä Tanskassa. Lähdin sinne kaksivuotiaana pakoon Helsingin pommituksia. Paluu oli hirveää. En muistanut täältä ketään. Vanhemmat ja koti olivat Tanskassa.

Opiskelin kylmäköksi ja aloitin työt 15-vuotiaana. Ei silloin ajateltu, että olen lapsityövoimaa. Eläkkeelle jäin hyttiemännän työstä. Viimeinen työpaikkani oli matkustaja-autolautta Finnjet.”
Toini Varvia, 87

”Käyn keinulla juttelemassa ja virkkaamassa. Muut ovat nimenneet minut mestarileipuriksi, vaikka en minä ammattileipuri ole. Olen ammatiltani tasoitemies, mutta tykkään leipoa aikani kuluksi. Yhdelle on vain niin tylsää paistaa.”


Anja Hinkkanen, 82

”Kyläilen naapureiden luona. Muut kutsuvat minua auttajaksi. Minulle soitetaan, jos tulee hätä. Vuodessa tulee muutama puhelu, joskus keskellä yötä. Kerran yhdellä oli sydänkohtaus.

Henkisesti se on raskasta, mutta olen tottunut. Olin aikoinaan Diakonissalaitoksella. Siellä näki kaikenlaista. Pelastin pojan, jolla oli valtimo auki. Joku oli käynyt pullonkaulan kanssa kimppuun.

Työurani tein ravintolakokkina. Eläkkeelle jäätyäni olin vielä kymmenen vuotta nakkikioskilla. Työvuoroja oli kolmena yönä viikossa ja sain paremman palkan kuin jossain muualla kuukausipalkalla.”


Heli Kiviniemi, 87

”Maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin kuuntelen musiikkia kotona tai olen täällä keinussa.

Olin 14 vuotta mukana talotoimikunnassa. Silloin teimme näytelmiä. Minä muun muassa näyttelin.

Työkseni hoidin lapsia, siivosin koulussa ja olin myyjänä kaupassa ja torilla.”


Markku Hänninen, 71

”Minulla on omat frendit Herttoniemessä. Meitä on siellä iso jengi lapsuuden tuttuja. Vietämme paljon aikaa yhdessä. En viihdy yksikseni. On tosi bueno, että meillä on tällaista ohjelmaa täällä.

Työskentelin palomiehenä. Se oli hyvä ammatti. Sain pelastaa ihmishenkiä. Nyt olen Elvis. Vedän punaisen puvun päälle ja mustan peruukin päähän, kun jollakin meistä on synttärit.”

Lue, mitä arvokasta uinuvalta neuvostolähiöltä näyttävässä Siltamäessä on.Kaupunkielämää-tapahtuma Helsingin Jätkäsaaressa 1.–9. syyskuuta. Vapaa pääsy. Lisätietoa: saa Asuntomessujen sivuilta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Yhteisöllisyys
 • Vanhukset
 • Ikäihmiset
 • Senioriasunnot
 • Sami Takala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – sairastuneita enemmän kuin EU-maissa keskimäärin

  2. 2

   Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  5. 5

   Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin

   Tilaajille
  6. 6

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  7. 7

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  8. 8

   Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin

  9. 9

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  10. 10

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  9. 9

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  7. 7

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää