Koti

Koillis-Helsingin Siltamäki näyttää uinuvalta neuvostolähiöltä – Joko asuntosijoittajan on aika iskeä sinne?

Siltamäestä saisi asunnon halvalla mutta talot alkavat olla viisikymppisiä ja niissä on paljon korjattavaa.

Harmaat elementtikerrostalot ja valtavat asfalttiparkkialueet ovat sikin sokin hiljaisen ostoskeskuksen ympärillä. On kuin olisi eksynyt johonkin entisen neuvostolähiön pienoismalliin. Aika tuntuu pysähtyneen.

Ollaan Siltamäessä, jossa asuvien ikäihmisten yksinäisyyden torjunnasta HS kirjoitti sunnuntaina 2. syyskuuta.

Mielikuva Suutarilan kaupunginosaan kuuluvasta Siltamäestä ei kuitenkaan täysin vastaa todellisuutta, sillä alue on määritelty kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaaksi alueeksi.

Koillis-Helsingissä uinuva lähiö on tästä huolimatta yksi pääkaupungin paikoista, joissa asuntojen hinnat eivät ole merkittävästi nousseet. Sinne eivät urbaanista elämästä innostuneet oman asunnon ostajat hingu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alueelta puuttuvat matcha lattea sekoittavat kahvilat ja napolilaista artesaanipizzaa avotulella paistavat trendiravintolat. Tarjolla on kebabia ranskalaisilla ja karaokea lauantaisin.

Ostarin Rubiini-ravintola täytti keväällä 45 vuotta. Viime syksynä siellä vietettiin alueen alkuperäisasukkaan 80-vuotissyntymäpäiviä, paikallislehti raportoi.Siltamäen asunnot ovat kallistuneet kymmenessä vuodessa maltillisesti 15 prosenttia, kun taas esimerkiksi Käpylässä asunnot maksoivat viime vuonna 69 prosenttia enemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin.

Hintatiedot ovat välitysalan start up -yritys Blokin tekemästä listauksesta, joka perustuu Tilastokeskuksen tilastoihin.

Siltamäen hintojen hidas nousu johtuu siitä, ettei alue ole kehittynyt juurikaan vuosikymmenien aikana, arvelee Huoneistokeskuksen aluejohtaja Eija Miehola.

”Se on rakennettu kerralla ja pysynyt sellaisena. Hintataso on kasvanut voimakkaammin alueilla, joihin on tullut paljon uudistuotantoa tai palveluita.”

 

Varakkaiden Jollaksessa, Tammisalossa ja Kuusisaaressa asuntojen hinnat ovat nousseet vähemmän kuin Siltamäessä.

Helsingin häviäjä Siltamäki ei silti ole. Sitäkin surkeampi hintakehitys on esimerkiksi Jollaksessa, Maununnevalla, Kontulassa, Tammisalossa, Kuusisaaressa ja Itäkeskuksessa, siis myös varakkaiden kaupunginosissa. Kaikkia yhdistää sijainti kaukana unelmien kantakaupungista.

Hintojen nousua on hidastanut rakennusten kunto. Silta­mäen 50 vuotta lähestyvissä taloissa alkaa olla paljon korjattavaa. Taloyhtiöitä ei ole hoidettu etu- vaan takakenossa, sanoo Kiinteistömaailman yrittäjä ja myyntijohtaja Petra Lagerblom.

”Taloyhtiöillä on massiivinen korjausvelka. Tulossa ovat putki-, julkisivu- ja kattoremontit. Siltamäessä on pääsääntöisesti päädytty säästämään ja lykkäämään remontteja. Se pudottaa hintoja, lisää epävarmuustekijöitä ja hidastaa kauppaa.”

Lagerblomin mielestä sekin vaikuttaa, ettei aluetta pidetä kovin kauniina eikä viihtyisänä.


Siltamäki Helsingin ja Vantaan rajalla on varsin tyypillinen lähiö. Se on rakennettu 1960–1970-luvun taitteessa.

Ikäinstituutin suunnittelija-koordinaattori Jukka Murto kertoo, että ostarin ympäristössä asuu paljon iäkkäitä. Sen huomaa. Arki-iltapäivänä ostarilla liikkuu lähinnä muutama seniori. Apteekin edessä on parkissa rollaattori. Kaksi ikäihmistä vaihtaa keskenään käteistä kaupan edessä, halaa toisiaan ja hajaantuu eri suuntiin.

Helsingin kaupungin tilastojen mukaan Siltamäen runsaasta 8 000 asukkaasta yli 65-vuotiaita on lähes 1 500 eli vajaat 20 prosenttia.

Väestöä nuorentavat muun muassa opiskelijat, joille alueella on paljon Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin asuntoja. Hoasin verkkosivujen mukaan asuntoja vapautuu Siltamäestä usein.Lähiöille on tyypillistä, että omat palvelut heikkenevät ja siirtyvät isoihin kauppakeskuksiin. Automatkan päässä Siltamäestä ovat esimerkiksi Vantaan Ikean ja Jumbon kaltaiset jättimäiset tavaraparatiisit.

Senioritalossa kivenheiton päässä Siltamäen ostarilta asuva 82-vuotias Anja Hinkkanen suosii asioillaan kuitenkin Malmin kauppoja. Lähibussi vie sinne 20 minuutissa eikä tarvitse maksaa seutulippua. Kauppareissu on eläkeläiselle mukavaa ajankulua.

”Siinä menee yksi päivä”, Hinkkanen sanoo.Ostarilla on yhä sellainenkin harvinaisuus kuin pankkiautomaatti.

 

Siltamäki onkin lämminhenkinen lähiö.

Hämyisessä Rubiini-ravintolassa kultaisten tuoppiensa edessä istuva ystäväseurue myöntää, ettei alue ole pahemmin muuttunut. ”Ja toivottavasti ei muutukaan”, Jaakko Koskivaara sanoo.

Kun seurue kuulee alueella vanhuksille järjestettävästä yhteistoiminnasta, he kertovat järjestävänsä baarissa samantyyppistä ohjelmaa: yhdessä käydään teatterissa ja pulkkamäessä. Pöydässä istuva Satu Weiste kyyditsee huomenna ystävänsä Helka Yli-Paavalniemen laivasatamaan.

”Autamme täällä toisiamme.”

Ystävät muistuttavat, että pelkkää betonia Siltamäen–Suutarilan alue ei ole. Kävelymatkan päässä on Keravan­joki, jonka ylittää Brobackan kivinen holvisilta 1800-luvun lopulta.

Vastarannalla voi bongata muita historiallisia nähtävyyksiä, kuten keskiaikaisen Pyhän Laurin kirkon, Helsingin pitäjän kirkon hautausmaan ja viljelysmaata.

Yksi selkeä etu alueella siis on: täällä voi asua pääkaupungissa, mutta tuntea olevansa maaseudulla.

Macha latte on korjattu matcha latteksi ke 5.9. klo 14.38

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  4. 4

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  5. 5

   ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu

   Tilaajille
  6. 6

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  7. 7

   Soinin luottamusäänestys synnytti poikkeuksellisen riidan kokoomuksen ja keskustan välille – kenen arvoja pääministeri oikeastaan kommentoi?

  8. 8

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Hämähäkit peittivät kreikkalaisen rannikkokaupungin rannat seiteillään

  10. 10

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  7. 7

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  8. 8

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  9. 9

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää