Koti

Isännöinti­bisneksessä on erikoisuus, jota ei muualla näe: Talo­yhtiöt laitetaan maksamaan jopa sähkö­posteista

Kiinteistöliitto epäilee, että isännöintiyritykset yrittävät laskuttaa kaikista palveluistaan erikseen, jotta saisivat liiketoiminnan kannattamaan.

Kun isännöitsijä lähettää tiedotteen asukkaille, siitä saatetaan laskuttaa taloyhtiötä erikseen. Vain harva isännöintiliike tarjoaa sellaista kiinteää kuukausihintaa, joka sisältää myös viestinnän. Osa isännöitsijöistä laskuttaa jopa silloin, kun asukastiedote lähetetään sähköpostilla.

Kiinteistöliiton yhteysjohtaja Timo Tossavaisen mukaan viestinnästä laskuttaminen on erikoisuus, jota ei muilla palvelualoilla näe. Kiinteistöliitto edustaa kiinteistöjen omistajia, kuten taloyhtiöitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tossavaisen mukaan isännöintialalle on tullut muista poiketen sellainen linja, että kaikki palvelut yritetään hinnoitella erikseen. Hän epäilee, että kyse on siitä, että kaikki isännöitsijät eivät muuten saisi liiketoimintaansa kannattavaksi.

”Siksi ne yrittävät laskuttaa kaikesta erikseen. Jokainen tekeminen on syy laskuttaa”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Onkohan isännöitsijöillä riittävästi osaamista, jotta ne voisivat tarjota viestintäpalveluita?”

Tossavainen ymmärtäisi viestinnästä laskuttamisen, jos isännöitsijät oikeasti tarjoaisivat viestintäpalveluita. Muutama asukastiedote vuodessa ei kuitenkaan ole hänen mielestään mikään todellinen palvelu eikä niistä aikaisemmin laskutettukaan erikseen.

”Viestintä ei ylipäänsä muutu erilliseksi palveluksi sillä, että isännöitsijät hinnoittelevat sen erikseen”, Tossavainen sanoo.

Kysymys on myös siitä, onko isännöitsijöillä riittävästi sellaista osaamista, jotta ne edes voisivat tarjota viestintäpalveluita. Tossavainen epäilee, ettei kaikilla ole.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun lukee isännöitsijöiden laatimia tiedotteita, niin käy mielessä, että olisi kyllä hyvä, jos joku muukin olisi lukenut ne. Mistä tullaankin siihen, että mikä on se aito osaaminen, josta olisi perusteltua pyytää erillistä korvausta?”

 

”Isossa osassa taloyhtiöitä tiedotetaan edelleen lähinnä ilmoitustaululla tai postiluukusta.”

Isännöintiliiton tutkimuksen mukaan yli puolet isännöintiyrityksistä tarjoaa tai suunnittelee tarjoavansa erityisiä asukassivustoja, joissa on esimerkiksi ajankohtaista informaatiota talon asioista.

Isännöintiliiton johtajan Marjut Joensuu toteaa kuitenkin, että isossa osassa taloyhtiöitä viestintä on edelleen lähinnä ”postiluukku- ja ilmoitustaulutiedottamista”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Isännöintiliitto ei ota kantaa viestinnän hinnoitteluun. Joensuun mielestä paras tapa toimia olisi se, että isännöitsijä tarjoaisi erilaisia palvelupaketteja, joista asiakas valitsee sopivimman.

Joensuu kannustaa taloyhtiöiden hallituksia kysymään suoraan osakkailta ja asukkailta, minkälaista viestintää nämä haluavat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Paperitiedotteet ovat ihan hyviä, mutta jotta ihmiset tavoitettaisiin paremmin, pitäisi olla enemmän kanavia. Parasta olisi, jos ihmiset voisivat itse valita, mitä reittiä pitkin haluavat saada tietoa. Viestinnän käytännöistä ja vastuista kannattaa sopia selkeästi”, Joensuu sanoo.

Hallituksia hän neuvoo vertailemaan isännöintipalveluita. Joillakin isännöintiyrityksillä saattaa nykyään olla erikseen viestintään erikoistunutta henkilökuntaa.

 

”Hyvä viestintä vähentää ja helpottaa isännöitsijöiden työtä.”

Se, että isännöintiyritykset laskuttavat viestinnästä erikseen, viittaa siihen, että ne ajattelevat, että viestintä on ylimääräistä työtä. Kiinteistöliiton Tossavainen muistuttaa kuitenkin, että hyvä viestintä vähentää ja helpottaa isännöitsijöiden työtä.

”Kun asioista tiedotetaan ajoissa ja ennakoiden, isännöitsijän aikaa vapautuu muulle työlle. Kun ei kerrota eikä tiedoteta, niin aikaa menee siihen, että viisi ihmistä kysyy samaa asiaa”, hän sanoo.

Talossa syntyy myös helposti tarpeetonta väärinymmärrystä ja epätietoisuutta. Osakkaat saattavat ajatella, että taloyhtiö salailee jotain. Tosiasiassa taloyhtiöissä on hyvin vähän niin herkkiä asioita, joista ei voisi tiedottaa.

Tossavainen ja Joensuu uskovat molemmat siihen, että parempi viestintä lisäisi ihmisten mielenkiintoa taloyhtiön asioihin. Tossavaisella on esimerkiksi yksinkertainen ratkaisu siihen, miten saada ihmiset osallistumaan yhtiökokouksiin.

Lain mukaan yhtiökokouksesta pitää ilmoittaa kaksi viikkoa etukäteen. Tosiasiassa isännöitsijä ja hallitus sopivat päivämäärästä paljon aikaisemmin, jopa kuukausia aikaisemmin.

”Hyvä hallintotapa lähtee siitä, että kun taloyhtiössä on sovittu yhtiökokouksen päivämäärästä, siitä myös tiedotetaan osakkaille silloin. Ihmisillä kun on muitakin menoja”, Tossavainen sanoo.

Tiedottaminen yhtiökokouksen ajankohdasta on hyvä esimerkki siitä, että taloyhtiöissä tiedotetaan yleensä vasta, kun on pakko.

 

Myös hallituksen pitäisi muistaa vastuunsa viestinnästä.

Myös taloyhtiön hallituksella on oma vastuunsa. Hallituksen pitäisi tietää, minkälaista viestintää taloon tarvitaan ja kuka on paras sitä toteuttamaan. Tossavainen huomauttaa, että joskus hallituksessa voi olla parempaa viestintäosaamista kuin isännöitsijällä.

Hallituksen on ylipäänsä syytä katsoa asiassa peiliin.

”Hallituksen jäsenet saavat itse kaiken tiedon, mutta eivät muista, että muut osakkaat eivät saa. Taloyhtiöissä pitäisi pitää huoli siitä, että myös kokousten välillä kulkee tieto siitä, missä mennään ja mitä tapahtuu.”

Tossavainen neuvo hallituksille on, että puhukaan keskenänne viestintäasiat selväksi heti hallituskauden alussa: mistä asioista kerrotaan mitäkin vuoden aikana.

”Ettei käy niin kuin usein käy, että osakkaat saavat vuoden aikana kutsun yhtiökokoukseen ja toisen pihatalkoisiin eikä muuta. Ei sellaisesta viestinnästä kannata kenellekään maksaa”, Tossavainen sanoo.

”Ei tämä ole tekniikasta kiinni vaan korvien välistä ja asenteista.”

Isännöitsijä palkkasi tiedottajan Kontulassa: ”Tavoitteena ei ole etsiä lisätienestejä.”

Helsinkiläisellä Kontulan huollolla aloittaa tänä syksynä oma viestintään erikoistunut työntekijä. Tiedottajan nimittämiseen päädyttiin sen jälkeen, kun isännöintiyrityksessä oli pitkään mietitty, miten parantaa viestintää.

Kontulan huolto on vuonna 1964 perustettu keskikokoinen isännöintiyritys, jonka palveluksessa on noin 50 ihmistä ja jonka liikevaihto on noin kolme miljoonaa euroa.

”Joka vuosi, kun tutkimme asiakastyytyväisyyttä, esiin nousee se, että nimenomaan tiedottamisessa on puutteita. Ja joka vuosi me päätämme, että nyt asialle tehdään jotain. No, nyt me sitten todella alamme panostaa tähän”, toimitusjohtaja Juha Karjula sanoo.

Kun toimitusjohtajalta kysyy, miten Kontulan huolto on tähän saakka hoitanut viestintää, hän vastaa naurahtaen, että sepäs oli ikävä kysymys. Karjula myöntää rehellisesti, että ”vähän jälkijättöistähän se on ollut”.

”Pakolliset kuviot yhtiökokouksen jälkeen on hoidettu ja jos on ollut aktiivinen hallitus, on saattanut olla myös jotain kuukausitiedotetta. Aika vähäistähän tiedottaminen on ollut, mikä on tyypillistä tälle alalle”, Karjula sanoo.

Kontulan huollon uudet viestintäpalvelut hinnoitellaan erikseen, mutta omakustanteisena.

”Tämä ei ole se palvelu, jolla me yrittäisimme ansaita. Tavoitteena ei ole etsiä lisätienestejä. Tiedottajahan tuottaa myös meille”, Karjula sanoo.

Hän sanoo, että parempi viestintä vähentää isännöitsijän työtä. ”Tavoitteena on välittää tietoa, ennen kuin sitä aletaan kysyä”, Karjula sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Isännöinti
 • Isännöitsijä
 • Taloyhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   ”Spontaanit kohtaamiset ovat hävinneet kokonaan” – HS:n lukijat kertovat, miten älylaitteet vaikuttavat parisuhteeseen ja seksielämään

  4. 4

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  5. 5

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  6. 6

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  7. 7

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  8. 8

   Suuri seurantatutkimus ikäluokasta 1997 paljasti, kuinka Suomen jakautuminen etenee – Poliitikot huolestuivat: ”Kaikilla ei ole samat lähtökohdat”

  9. 9

   Jyrkkä vastaus Vantaan kaupungilta: Ulosottoon parkkisakon takia joutunutta miestä ”on yritetty ohjeistaa ihan viimeiseen asti” – Mies aikoo haastaa kaupungin oikeuteen

  10. 10

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  2. 2

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  3. 3

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Helsingissä toimintansa aloittanut venäläinen taksi­palvelu voi saada kuvasi ja tietoja SIM-kortistasi

  8. 8

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  9. 9

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  10. 10

   Viime hetken jarruttelu ei enää auta: Teiden varsille asennetaan pian satoja uusia peltipoliiseja, ja ne mittaavat nopeuden jopa 150 metrin päästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Tubettaja Mentaalisavuke julkaisi videon ”valkoisten heteromiesten kohtaamasta vääryydestä”, ja somessa repesi valtaisa keskustelu – tästä tapauksessa on kyse

  10. 10

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”
  3. Halle Berry, Halle Berry, Halle Berry! – NFL-pelinrakentaja joutui selittelemään huudettuaan Oscar-palkitun näyttelijän nimeä kolmesti kesken pelin
  4. Suhdanne voi olla toinen jo keväällä, joten hallituksen pitää pystyä nopeasti muuttamaan talouslinjaansa Tilaajille
  5. Vantaa aloittaa sisäilma­kyselyn tällä viikolla – 40 000:lta kysytään kokemuksia kouluista ja päivä­kodeista
  6. Gazasta ammuttiin kymmeniä raketteja Israeliin, joka vastasi ilma­iskuilla – ainakin kolme palestiinalaista kuoli, useita israelilaisia loukkaantui
  7. Tunti sitten
  8. Severi Laukkanen opiskelee ammattimaiseksi e-urheilijaksi ja iloitsee Tampereen historiallisesta e-urheilijapolusta: ”Tulee äkkiä hiki – ei fyysisesti mutta psyykkisesti”
  9. Pääministeri Trudeau: Kanadan tiedustelu­palvelu kuunnellut tallenteet saudi­toimittaja Khashoggin murhasta
  10. ”Spontaanit kohtaamiset ovat hävinneet kokonaan” – HS:n lukijat kertovat, miten älylaitteet vaikuttavat parisuhteeseen ja seksielämään
  11. Suomelle voi tulla EU:ssa lisätöitä, kun Romaniaa uhkaa hallitus­kriisi – Auttamista harkitaan, jos pyyntö tulee, sanoo Sampo Terho
  12. Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta
  13. Näytä lisää