Koti

Isännöinti­bisneksessä on erikoisuus, jota ei muualla näe: Talo­yhtiöt laitetaan maksamaan jopa sähkö­posteista

Kiinteistöliitto epäilee, että isännöintiyritykset yrittävät laskuttaa kaikista palveluistaan erikseen, jotta saisivat liiketoiminnan kannattamaan.

Kun isännöitsijä lähettää tiedotteen asukkaille, siitä saatetaan laskuttaa taloyhtiötä erikseen. Vain harva isännöintiliike tarjoaa sellaista kiinteää kuukausihintaa, joka sisältää myös viestinnän. Osa isännöitsijöistä laskuttaa jopa silloin, kun asukastiedote lähetetään sähköpostilla.

Kiinteistöliiton yhteysjohtaja Timo Tossavaisen mukaan viestinnästä laskuttaminen on erikoisuus, jota ei muilla palvelualoilla näe. Kiinteistöliitto edustaa kiinteistöjen omistajia, kuten taloyhtiöitä.

Tossavaisen mukaan isännöintialalle on tullut muista poiketen sellainen linja, että kaikki palvelut yritetään hinnoitella erikseen. Hän epäilee, että kyse on siitä, että kaikki isännöitsijät eivät muuten saisi liiketoimintaansa kannattavaksi.

”Siksi ne yrittävät laskuttaa kaikesta erikseen. Jokainen tekeminen on syy laskuttaa”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Onkohan isännöitsijöillä riittävästi osaamista, jotta ne voisivat tarjota viestintäpalveluita?”

Tossavainen ymmärtäisi viestinnästä laskuttamisen, jos isännöitsijät oikeasti tarjoaisivat viestintäpalveluita. Muutama asukastiedote vuodessa ei kuitenkaan ole hänen mielestään mikään todellinen palvelu eikä niistä aikaisemmin laskutettukaan erikseen.

”Viestintä ei ylipäänsä muutu erilliseksi palveluksi sillä, että isännöitsijät hinnoittelevat sen erikseen”, Tossavainen sanoo.

Kysymys on myös siitä, onko isännöitsijöillä riittävästi sellaista osaamista, jotta ne edes voisivat tarjota viestintäpalveluita. Tossavainen epäilee, ettei kaikilla ole.

”Kun lukee isännöitsijöiden laatimia tiedotteita, niin käy mielessä, että olisi kyllä hyvä, jos joku muukin olisi lukenut ne. Mistä tullaankin siihen, että mikä on se aito osaaminen, josta olisi perusteltua pyytää erillistä korvausta?”

 

”Isossa osassa taloyhtiöitä tiedotetaan edelleen lähinnä ilmoitustaululla tai postiluukusta.”

Isännöintiliiton tutkimuksen mukaan yli puolet isännöintiyrityksistä tarjoaa tai suunnittelee tarjoavansa erityisiä asukassivustoja, joissa on esimerkiksi ajankohtaista informaatiota talon asioista.

Isännöintiliiton johtajan Marjut Joensuu toteaa kuitenkin, että isossa osassa taloyhtiöitä viestintä on edelleen lähinnä ”postiluukku- ja ilmoitustaulutiedottamista”.

Isännöintiliitto ei ota kantaa viestinnän hinnoitteluun. Joensuun mielestä paras tapa toimia olisi se, että isännöitsijä tarjoaisi erilaisia palvelupaketteja, joista asiakas valitsee sopivimman.

Joensuu kannustaa taloyhtiöiden hallituksia kysymään suoraan osakkailta ja asukkailta, minkälaista viestintää nämä haluavat.

”Paperitiedotteet ovat ihan hyviä, mutta jotta ihmiset tavoitettaisiin paremmin, pitäisi olla enemmän kanavia. Parasta olisi, jos ihmiset voisivat itse valita, mitä reittiä pitkin haluavat saada tietoa. Viestinnän käytännöistä ja vastuista kannattaa sopia selkeästi”, Joensuu sanoo.

Hallituksia hän neuvoo vertailemaan isännöintipalveluita. Joillakin isännöintiyrityksillä saattaa nykyään olla erikseen viestintään erikoistunutta henkilökuntaa.

 

”Hyvä viestintä vähentää ja helpottaa isännöitsijöiden työtä.”

Se, että isännöintiyritykset laskuttavat viestinnästä erikseen, viittaa siihen, että ne ajattelevat, että viestintä on ylimääräistä työtä. Kiinteistöliiton Tossavainen muistuttaa kuitenkin, että hyvä viestintä vähentää ja helpottaa isännöitsijöiden työtä.

”Kun asioista tiedotetaan ajoissa ja ennakoiden, isännöitsijän aikaa vapautuu muulle työlle. Kun ei kerrota eikä tiedoteta, niin aikaa menee siihen, että viisi ihmistä kysyy samaa asiaa”, hän sanoo.

Talossa syntyy myös helposti tarpeetonta väärinymmärrystä ja epätietoisuutta. Osakkaat saattavat ajatella, että taloyhtiö salailee jotain. Tosiasiassa taloyhtiöissä on hyvin vähän niin herkkiä asioita, joista ei voisi tiedottaa.

Tossavainen ja Joensuu uskovat molemmat siihen, että parempi viestintä lisäisi ihmisten mielenkiintoa taloyhtiön asioihin. Tossavaisella on esimerkiksi yksinkertainen ratkaisu siihen, miten saada ihmiset osallistumaan yhtiökokouksiin.

Lain mukaan yhtiökokouksesta pitää ilmoittaa kaksi viikkoa etukäteen. Tosiasiassa isännöitsijä ja hallitus sopivat päivämäärästä paljon aikaisemmin, jopa kuukausia aikaisemmin.

”Hyvä hallintotapa lähtee siitä, että kun taloyhtiössä on sovittu yhtiökokouksen päivämäärästä, siitä myös tiedotetaan osakkaille silloin. Ihmisillä kun on muitakin menoja”, Tossavainen sanoo.

Tiedottaminen yhtiökokouksen ajankohdasta on hyvä esimerkki siitä, että taloyhtiöissä tiedotetaan yleensä vasta, kun on pakko.

 

Myös hallituksen pitäisi muistaa vastuunsa viestinnästä.

Myös taloyhtiön hallituksella on oma vastuunsa. Hallituksen pitäisi tietää, minkälaista viestintää taloon tarvitaan ja kuka on paras sitä toteuttamaan. Tossavainen huomauttaa, että joskus hallituksessa voi olla parempaa viestintäosaamista kuin isännöitsijällä.

Hallituksen on ylipäänsä syytä katsoa asiassa peiliin.

”Hallituksen jäsenet saavat itse kaiken tiedon, mutta eivät muista, että muut osakkaat eivät saa. Taloyhtiöissä pitäisi pitää huoli siitä, että myös kokousten välillä kulkee tieto siitä, missä mennään ja mitä tapahtuu.”

Tossavainen neuvo hallituksille on, että puhukaan keskenänne viestintäasiat selväksi heti hallituskauden alussa: mistä asioista kerrotaan mitäkin vuoden aikana.

”Ettei käy niin kuin usein käy, että osakkaat saavat vuoden aikana kutsun yhtiökokoukseen ja toisen pihatalkoisiin eikä muuta. Ei sellaisesta viestinnästä kannata kenellekään maksaa”, Tossavainen sanoo.

”Ei tämä ole tekniikasta kiinni vaan korvien välistä ja asenteista.”

Isännöitsijä palkkasi tiedottajan Kontulassa: ”Tavoitteena ei ole etsiä lisätienestejä.”

Helsinkiläisellä Kontulan huollolla aloittaa tänä syksynä oma viestintään erikoistunut työntekijä. Tiedottajan nimittämiseen päädyttiin sen jälkeen, kun isännöintiyrityksessä oli pitkään mietitty, miten parantaa viestintää.

Kontulan huolto on vuonna 1964 perustettu keskikokoinen isännöintiyritys, jonka palveluksessa on noin 50 ihmistä ja jonka liikevaihto on noin kolme miljoonaa euroa.

”Joka vuosi, kun tutkimme asiakastyytyväisyyttä, esiin nousee se, että nimenomaan tiedottamisessa on puutteita. Ja joka vuosi me päätämme, että nyt asialle tehdään jotain. No, nyt me sitten todella alamme panostaa tähän”, toimitusjohtaja Juha Karjula sanoo.

Kun toimitusjohtajalta kysyy, miten Kontulan huolto on tähän saakka hoitanut viestintää, hän vastaa naurahtaen, että sepäs oli ikävä kysymys. Karjula myöntää rehellisesti, että ”vähän jälkijättöistähän se on ollut”.

”Pakolliset kuviot yhtiökokouksen jälkeen on hoidettu ja jos on ollut aktiivinen hallitus, on saattanut olla myös jotain kuukausitiedotetta. Aika vähäistähän tiedottaminen on ollut, mikä on tyypillistä tälle alalle”, Karjula sanoo.

Kontulan huollon uudet viestintäpalvelut hinnoitellaan erikseen, mutta omakustanteisena.

”Tämä ei ole se palvelu, jolla me yrittäisimme ansaita. Tavoitteena ei ole etsiä lisätienestejä. Tiedottajahan tuottaa myös meille”, Karjula sanoo.

Hän sanoo, että parempi viestintä vähentää isännöitsijän työtä. ”Tavoitteena on välittää tietoa, ennen kuin sitä aletaan kysyä”, Karjula sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Isännöinti
 • Isännöitsijä
 • Taloyhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – muusikko kiistää syytteet

  3. 3

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  4. 4

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Myrsky iskee viikonloppuna, mutta sitä ennen Suomeen tulee hyvin lämmintä ilmaa – Meteorologi: ”Sää voi tuntua hyvinkin erikoiselta”

  8. 8

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää