Koti

Ovatko skandinaavisen ylihillityn tyylikkyyden päivät luetut? Värit ja jopa punainen tekevät paluuta kotien sisustukseen

Sisustusharrastajat tutustuvat trendeihin ja hakevat inspiraatiota kotiinsa Habitare-messuilta.

Suomalaiset tykkäävät sisustaa. Uudelle virkeälle vaihteelle pari vuotta sitten vaihtanut Habitare-tapahtuma alkaa taas ensi keskiviikkona, ja kansa vaeltaa katsomaan mööpeleitä ja aistimaan tuoreita trendejä. Viime syksynä Habitare-sisustusmessuilla kävi 56 000 ihmistä.


On heitä, jotka tulevat hakemaan inspiraatiota omaan kotiin ja katsomaan, mikä mahtaa olla in. Ja on heitä, jota suhtautuvat vakavasti, jopa juhlavasti, kalustemuotoiluun ja sen kehitykseen. Habitare ruokkii molempia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuonna Habitaren teemana oli tulevaisuuden koti. Tänä vuonna katsotaan taaksepäin: teemana on juuret. Luonto inspiroi sisustamista. Päivän sana on puu.

”Habitare on muuttunut huonekalumessuista lifestyle-messuiksi, jossa esitellään kaikkea asumiseen liittyvää huonetuoksuista talopaketteihin”, kertoo messujen tiedottaja Johanna Suni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Messujen visuaalisuus on tullut yhä tärkeämmäksi. ”Instagramin suosion takia moni yritys rakentaa osastolleen kuviin sopivia asetelmia.”

HS valitsi ennakkoon Habitaren kiinnostavimmat trendit ja sisustussyksyn tärkeimmät ilmiöt.

1. Jatkuva piippaus pilaa tunnelman

Lifestyle-messut ovat täynnä kauniita kalusteita ja muodikkaita sisustusideoita. Mutta miten koti kannattaa sisustaa niin, että siellä on myös hyvä olla?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilasuunnittelija Heini Lehtinen on ajatellut sitä paljon.

Hänellä on kolme ohjetta:

Karsi.

”Ei välttämättä tarvitse mennä minimalismiin asti, mutta paljouden vähentäminen elämässä johtaa yleensä johonkin hyvään. Tavaran karsimisesta seuraa tunne elämänhallinnasta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisustus ei ole vain tavaroita, se on tavaroita, joilla on merkitys.

”Kamaa on maailmassa paljon, mutta ajan myötä löydät itsellesi merkitykselliset asiat. Sisusta mieluummin niillä kuin hankkimalla ympärillesi asioita, joista muoti tai yleinen mielipide sanoo, että näitä täytyy kotona olla.”

Laadi säännöt puhelimen käyttöön.

”Kodissa, jossa asukkaat voivat hyvin, on sovittu säännöt älypuhelinten käytölle. Me kaikki hypimme nykyisin joka ikisen viestipiippauksen perässä, ja se luo levottomuutta kotiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Makuuhuoneeseen ehdottaisin kännykkäkieltoa ja vanhan ajan herätyskelloa.

Mieti, kannattaako unenpöpperöisillä aivoilla katsoa ensimmäiseksi, onko Instagramiin laittamasi kuva saanut yöllä tykkäyksiä. Vai katsoisitko mieluummin, paistaako aurinko vai sataako tai menisitkö kumppanin kainaloon?”

Luova johtaja ja tilasuunnittelija Heini Lehtinen luennoi aiheesta Koti, tila ja mielen hyvinvointi Habitaressa perjantaina 14.9. kello 16.

2. Edelläkävijä menee luontoa päin

Sisustuksesta ei voi enää puhua mainitsematta sisustusbloggaajia. Sisustusblogit ovat olleet jo muutaman vuoden sisustusmaailman vaikuttajia. Ne muovaavat makuamme tasaisen varmasti. Silloin tällöin syntyy blogihittejä.

”Juuri nyt sellaisia ovat on Marimekon Urna-vaasi ja Balmuirin pellavatekstiilit. Hakolan Lazy-sohva on monessa blogikodissa”, kertoo Kerttu Pylvänäinen, joka on pitänyt Modernisti kodikas -blogia vuodesta 2012.


Näitä kotimaisia sisustushittejä vilahtelee blogeissa ja kuvapalvelu Instagramissa.

”Instagramin suosion räjähdysmäinen nousu on vaikuttanut bloggaamiseen. Instagramnin sisustuskuvavirta on kiinnostavaa ja nopeasti vaihtuvaa. Blogin pitää tarjota jotain muuta: syvempää sisältöä. Se ei voi enää olla pelkkää kuvavirtaa. Hyvä blogi on viihdyttävä tai hyödyllinen tai parhaassa tapauksessa molempia.”

Pylvänäinen kertoo tekevänsä yhä enemmän sisustuspostausten väliin postauksia, joissa mietitään näkökulmia arkeen: elämää ruuhkavuosissa ja vaikkapa pohdintaa, mitä on menestys.

Siinä, missä Instagram on vaikuttanut sisustusbloggaamiseen, Pylvänäisen mielestä koko digiaika, jossa elämme, on vaikuttanut kotiemme sisustuksiin.

”Laitteet ja digitaalisuus elämässämme ovat saaneet ihmiset kaipaamaan takaisin luontoon. Se näkyy sisustuksen trendeissä nyt vahvasti.”

”Kodeissa on luonnonmateriaaleja ja värivalinnat ovat luonnosta: beigeä, pellavan sävyjä, hiekkaa, vihreää, terrakottaa. Puupaneeliseinät ovat tulossa takaisin koteihin, mutta raikkaampina ja modeneimpina kuin ennen. Mustavalkoinen sisustus on jäänyt kauas taakse. Sen vastareaktioksi eivät tulleet raikuvat värit vaan tunnelmaltaan pehmeä ympäristö ja kodin sisustaminen turvasatamaksi.”

Modernisti kodikas -sisustusblogin tekijä Kerttu Pylvänäinen kertoo työstään Habitaressa sunnuntaina 16.9. kello 14.30.


3. Tiedätkö, mikä on monokimppu?

Viime vuosina kukaan sisustustrendejä seuraava ei ole voinut välttyä sanalta viherkasvibuumi, mutta nyt sisustuspiireissä innostutaan etenkin leikkokukista.

”Kukat viimeistelevät sisustuksen ja herättävät huoneen eloon”, sanoo kukkasuunnittelja Hanna Piippo.

Kukkien ei aina tarvitse olla edes tuoreita.

”Kuivakukat ovat tosi suuri trendi nyt. Moni kukkalaji kuivaa kauniisti eli säilyttää muotonsa, jotkut lisäksi värinsä”, Piippo kertoo. Hän on juuri palannut opintomatkalta Los Angelesista kotiinsa Tukholmaan.

Mutta jos kukka-asetelma kuitenkin tehdään tuoreista kasveista, Piipon mukaan rennot, villit ja luonnolliset kimput ovat olleet suosiossa ja tulevat olemaan edelleen.

”Kimpussa saa olla epäsymmetrinen vähän sinne päin -muoto. Samaa tyyliä toteutetaan myös monokimpuilla eli vain yhtä kukkalajia sisältävillä kimpuilla, ja sellainen näyttää minusta sekä raikkaalta että harmoniselta. Suomessa tämä ei vielä näy, mutta maailmalla ’juttu’ on tehdä asetelmia ja kimppuja pelkästään kukista ilman vihreää”, Piippo antaa vinkin.

Lopuksi hän antaa käytännön vinkin kaikille kukkia kotiin vieville:

”Sommittelua tärkeämpää on kunnioittaa kukkia eli hoitaa niitä hyvin. Kukista tulisi poistaa kaikki vedenpinnan alle jäävät lehdet, jotka voivat sotkea vettä ja lyhentää kukan elinikää. Lisäksi vedessä lilluvat lehdet näyttävät kamalalle. Tämä on tosi yleinen virhe, näen sellaista päivittäin, valitettavasti.”

Kukkataiteilija ja -suunnittelija Hanna Piippo kertoo kukka­trendeistä Habitaressa Arena-lavalla torstaina 13.9. klo 14.

4. Suuria odotuksia, loistava tulevaisuus

Habitaren Protoshop-alue täyttää kymmenen vuotta. Se on aina ollut oiva paikka tutustua tuoreeseen ajatteluun ja suuriin unelmiin: Siellä nuoret suunnittelijat esittelevät mallikappaleitaan.

Toiveena on, että prototyyppiä katsomaan sattuisi valmistaja, joka innostuisi siitä ja tavara pääsisi tuotantoon, kauppoihin ja koteihin. Tähän mennessä Habitaren Protoshopeissa esitellyistä prototyypeistä 13 prosenttia on päätynyt tuotantoon näyttelyn jälkeen. Viime vuonna niin kävi kolmen suunnittelijan Oksa-koristeelle.

Tämän vuoden Protoshopiin raati valitsi 123 ehdotuksen joukosta 11 tuoteideaa. Yksi onnekkaista ja lahjakkaista mukaan valituista on Aalto-yliopiston opiskelija Tong Ren ja hänen Matka-vilttinsä, jonka kuva-aiheiden inspiraatio löytyi Intiasta.

”Jos Matka pääsisi valmistukseen, ihmiset voisivat käyttää sitä vilttinä sohvalla tai sängyssä tai ripustaa sen seinälle. Matka-viltin on tarkoitus muistuttaa ihmisiä menneistä matkoista ja ehkä rohkaista suunnittelemaan uusia reissuja tutkimaan maailmaa”, Tong Ren sanoo.

5. Kasvuyrityksiä ja koti-ikävää

Habitaren start up -alue puolestaan esittelee 12 nuorta kasvuhakuista yritystä. Mukana on huonekaluja, sisustustuotteita ja uudella näkökulmalla ajateltuja tuttuja tavaroita.

Start up -alueelle osallistuva hämeenlinnalainen Papurino tekee muun muassa seinälle ripustettavia kaupunkikarttoja koivuvanerista.

Myydäänkö karttoja kaupungistuvan Suomen koti-ikäväisille ex-maalaisille vai keille, Papurinon väki?

”Olemme huomanneet, että karttamme herättävät tunteita niin kaupunkilaisissa kuin maalaisissakin. Moni haluaa pysyvän muiston itselleen tärkeästä paikkakunnasta. Kyse voi olla syntymä- tai opiskelupaikkakunnasta tai nykyisestä asuinkaupungista. Tähän tarpeeseen haluamme vastata ja tarjota asiakkaille suomalaisesta puusta valmistettuja sisustuskarttoja”, sanovat Papurinon Anna Tuomela, Olli Tuomela ja Kaarlo Koivu.

Syksyn trendit: Punainen kiinnostaa taas kodinsisustajia

”Ihmiset kaipaavat lämpöä ja kotoisuutta tuomaan turvallisuuden tunnetta.”

Trendianalyytikko Susanna Björklund, joka suunnittelee Habitareen Signals-alueen

”Skandinaavinen sisustus voi olla myös runsasta ja värikästä, Instagramin beige maailma ei ole ainoa totuus.”

Trendianalyytikko Susanna Björklund ja muotoilija Sisse Collander

”Sisustamisessa on nyt rosoa. Kaiken ei tarvitse olla sliipattua. Vaikutteita imetään eri paikoista ja yhdistellään vapaasti. Sisustajan luottamus omaan makuun on kasvanut, ylhäältä saneltuja sääntöjä ei kuunnella.”

Antti Rimminen, trendi­asiantuntija, Urban View

”Ykkösmateriaaleja ovat nyt luonnonmateriaalit kuten nahka, pellava ja käsittelemätön puu. Kun jokin näistä yhdistetään kirkkaanväriseen samettiin, tulos näyttää syksyltä 2018.”

Suunnittelija Aino Michelsen, jonka Interfacelle suunnittelemat tuolit ja rahi julkistetaan Habitaressa

”Olemme menossa kohti entistä värikkäämpiä koteja. Pitkän harmaan kauden jälkeen värit kiinnostavat kodinsisustajia. Sinisen sävyt ovat suosittuja, esimerkiksi sävyä ­Denim N429 menee meillä juuri nyt paljon. Punaisen eri sävyt kuten terrakotta ja vaaleanpunaiset ovat myös todellisia hittejä. Uskon, että ensi vuonna ja siitä eteenpäin mennään vieläkin värikkäämpään suuntaan ja oikein tummat sävyt tulevat olemaan paljon esillä. Murrettujen värien jälkeen tulee puhtaiden värien aika.”

Marika Raike, designjohtaja, Tikkurila

”Ekologisen designin arvostamisesta ja puusta on tullut muotia. Esimerkiksi muovituolien ja muidenkin muovisten kalusteiden suosio on hiipunut.”

Sisustusbloggaaja Kerttu Pylvänäinen


Suomen suurin huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 12.–16.9. Habitare.fi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  5. 5

   Puutarhurit pelastivat kaikessa hiljaisuudessa Tapiolan puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt

  6. 6

   Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin

  7. 7

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  8. 8

   Kriitikot vihasivat, kansa rakasti – menestysyhtye Totoa on pidetty rockin vastakohtana, ja Steve Lukather sai ivasta tarpeekseen

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Kun Oodi ja sen lähes 100 000 kirjaa ovat pian käytössä, robotit pyörivät yleisön joukossa, ajavat hissillä ja palauttavat kirjat melkein paikoilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  6. 6

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  7. 7

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  8. 8

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Puutarhurit pelastivat kaikessa hiljaisuudessa Tapiolan puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt
  3. PSG:lle kauhu-uutisia ennen Mestarien liigan kohtalonottelua – sekä Neymar että Mbappé loukkaantuivat
  4. Kun Oodi ja sen lähes 100 000 kirjaa ovat pian käytössä, robotit pyörivät yleisön joukossa, ajavat hissillä ja palauttavat kirjat melkein paikoilleen
  5. Valkoisen talon kirjeenvaihtajaillallisella esiintyy ensi keväänä koomikon sijaan historioitsija – Myös Trump harkitsee osallistuvansa ensi kertaa
  6. Kansojen liigan alkulohkot saatiin päätökseen – tämä nelikko haastaa Huuhkajat pudotuspeleissä
  7. Löytääkö uusi Mars-laskeutuja vastauksia? Ensi viikolla Marsiin saapuvalla InSightilla on yksi edeltäjistään poikkeava ominaisuus, ja näin alus se toimii Tilaajille
  8. Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin
  9. Kriitikot vihasivat, kansa rakasti – menestysyhtye Totoa on pidetty rockin vastakohtana, ja Steve Lukather sai ivasta tarpeekseen
  10. Tunti sitten
  11. Päävalmentaja Marko Saloranta otti vastuun Suomen tyttöjen MM-kisapettymyksestä: ”Luonnollisesti suurin syyllinen istuu tässä”
  12. Kiinalaisista soutajista tehdään Suomessa hiihtäjiä – valmennukseen kuuluu myös kasvatus ehjäksi aikuiseksi: ”Kiina nousee maailman huipulle, jos niin päättävät”
  13. Näytä lisää