Koti

Ovatko skandinaavisen ylihillityn tyylikkyyden päivät luetut? Värit ja jopa punainen tekevät paluuta kotien sisustukseen

Sisustusharrastajat tutustuvat trendeihin ja hakevat inspiraatiota kotiinsa Habitare-messuilta.

Suomalaiset tykkäävät sisustaa. Uudelle virkeälle vaihteelle pari vuotta sitten vaihtanut Habitare-tapahtuma alkaa taas ensi keskiviikkona, ja kansa vaeltaa katsomaan mööpeleitä ja aistimaan tuoreita trendejä. Viime syksynä Habitare-sisustusmessuilla kävi 56 000 ihmistä.


On heitä, jotka tulevat hakemaan inspiraatiota omaan kotiin ja katsomaan, mikä mahtaa olla in. Ja on heitä, jota suhtautuvat vakavasti, jopa juhlavasti, kalustemuotoiluun ja sen kehitykseen. Habitare ruokkii molempia.

Viime vuonna Habitaren teemana oli tulevaisuuden koti. Tänä vuonna katsotaan taaksepäin: teemana on juuret. Luonto inspiroi sisustamista. Päivän sana on puu.

”Habitare on muuttunut huonekalumessuista lifestyle-messuiksi, jossa esitellään kaikkea asumiseen liittyvää huonetuoksuista talopaketteihin”, kertoo messujen tiedottaja Johanna Suni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Messujen visuaalisuus on tullut yhä tärkeämmäksi. ”Instagramin suosion takia moni yritys rakentaa osastolleen kuviin sopivia asetelmia.”

HS valitsi ennakkoon Habitaren kiinnostavimmat trendit ja sisustussyksyn tärkeimmät ilmiöt.

1. Jatkuva piippaus pilaa tunnelman

Lifestyle-messut ovat täynnä kauniita kalusteita ja muodikkaita sisustusideoita. Mutta miten koti kannattaa sisustaa niin, että siellä on myös hyvä olla?

Tilasuunnittelija Heini Lehtinen on ajatellut sitä paljon.

Hänellä on kolme ohjetta:

Karsi.

”Ei välttämättä tarvitse mennä minimalismiin asti, mutta paljouden vähentäminen elämässä johtaa yleensä johonkin hyvään. Tavaran karsimisesta seuraa tunne elämänhallinnasta.”

Sisustus ei ole vain tavaroita, se on tavaroita, joilla on merkitys.

”Kamaa on maailmassa paljon, mutta ajan myötä löydät itsellesi merkitykselliset asiat. Sisusta mieluummin niillä kuin hankkimalla ympärillesi asioita, joista muoti tai yleinen mielipide sanoo, että näitä täytyy kotona olla.”

Laadi säännöt puhelimen käyttöön.

”Kodissa, jossa asukkaat voivat hyvin, on sovittu säännöt älypuhelinten käytölle. Me kaikki hypimme nykyisin joka ikisen viestipiippauksen perässä, ja se luo levottomuutta kotiin.

Makuuhuoneeseen ehdottaisin kännykkäkieltoa ja vanhan ajan herätyskelloa.

Mieti, kannattaako unenpöpperöisillä aivoilla katsoa ensimmäiseksi, onko Instagramiin laittamasi kuva saanut yöllä tykkäyksiä. Vai katsoisitko mieluummin, paistaako aurinko vai sataako tai menisitkö kumppanin kainaloon?”

Luova johtaja ja tilasuunnittelija Heini Lehtinen luennoi aiheesta Koti, tila ja mielen hyvinvointi Habitaressa perjantaina 14.9. kello 16.

2. Edelläkävijä menee luontoa päin

Sisustuksesta ei voi enää puhua mainitsematta sisustusbloggaajia. Sisustusblogit ovat olleet jo muutaman vuoden sisustusmaailman vaikuttajia. Ne muovaavat makuamme tasaisen varmasti. Silloin tällöin syntyy blogihittejä.

”Juuri nyt sellaisia ovat on Marimekon Urna-vaasi ja Balmuirin pellavatekstiilit. Hakolan Lazy-sohva on monessa blogikodissa”, kertoo Kerttu Pylvänäinen, joka on pitänyt Modernisti kodikas -blogia vuodesta 2012.


Näitä kotimaisia sisustushittejä vilahtelee blogeissa ja kuvapalvelu Instagramissa.

”Instagramin suosion räjähdysmäinen nousu on vaikuttanut bloggaamiseen. Instagramnin sisustuskuvavirta on kiinnostavaa ja nopeasti vaihtuvaa. Blogin pitää tarjota jotain muuta: syvempää sisältöä. Se ei voi enää olla pelkkää kuvavirtaa. Hyvä blogi on viihdyttävä tai hyödyllinen tai parhaassa tapauksessa molempia.”

Pylvänäinen kertoo tekevänsä yhä enemmän sisustuspostausten väliin postauksia, joissa mietitään näkökulmia arkeen: elämää ruuhkavuosissa ja vaikkapa pohdintaa, mitä on menestys.

Siinä, missä Instagram on vaikuttanut sisustusbloggaamiseen, Pylvänäisen mielestä koko digiaika, jossa elämme, on vaikuttanut kotiemme sisustuksiin.

”Laitteet ja digitaalisuus elämässämme ovat saaneet ihmiset kaipaamaan takaisin luontoon. Se näkyy sisustuksen trendeissä nyt vahvasti.”

”Kodeissa on luonnonmateriaaleja ja värivalinnat ovat luonnosta: beigeä, pellavan sävyjä, hiekkaa, vihreää, terrakottaa. Puupaneeliseinät ovat tulossa takaisin koteihin, mutta raikkaampina ja modeneimpina kuin ennen. Mustavalkoinen sisustus on jäänyt kauas taakse. Sen vastareaktioksi eivät tulleet raikuvat värit vaan tunnelmaltaan pehmeä ympäristö ja kodin sisustaminen turvasatamaksi.”

Modernisti kodikas -sisustusblogin tekijä Kerttu Pylvänäinen kertoo työstään Habitaressa sunnuntaina 16.9. kello 14.30.


3. Tiedätkö, mikä on monokimppu?

Viime vuosina kukaan sisustustrendejä seuraava ei ole voinut välttyä sanalta viherkasvibuumi, mutta nyt sisustuspiireissä innostutaan etenkin leikkokukista.

”Kukat viimeistelevät sisustuksen ja herättävät huoneen eloon”, sanoo kukkasuunnittelja Hanna Piippo.

Kukkien ei aina tarvitse olla edes tuoreita.

”Kuivakukat ovat tosi suuri trendi nyt. Moni kukkalaji kuivaa kauniisti eli säilyttää muotonsa, jotkut lisäksi värinsä”, Piippo kertoo. Hän on juuri palannut opintomatkalta Los Angelesista kotiinsa Tukholmaan.

Mutta jos kukka-asetelma kuitenkin tehdään tuoreista kasveista, Piipon mukaan rennot, villit ja luonnolliset kimput ovat olleet suosiossa ja tulevat olemaan edelleen.

”Kimpussa saa olla epäsymmetrinen vähän sinne päin -muoto. Samaa tyyliä toteutetaan myös monokimpuilla eli vain yhtä kukkalajia sisältävillä kimpuilla, ja sellainen näyttää minusta sekä raikkaalta että harmoniselta. Suomessa tämä ei vielä näy, mutta maailmalla ’juttu’ on tehdä asetelmia ja kimppuja pelkästään kukista ilman vihreää”, Piippo antaa vinkin.

Lopuksi hän antaa käytännön vinkin kaikille kukkia kotiin vieville:

”Sommittelua tärkeämpää on kunnioittaa kukkia eli hoitaa niitä hyvin. Kukista tulisi poistaa kaikki vedenpinnan alle jäävät lehdet, jotka voivat sotkea vettä ja lyhentää kukan elinikää. Lisäksi vedessä lilluvat lehdet näyttävät kamalalle. Tämä on tosi yleinen virhe, näen sellaista päivittäin, valitettavasti.”

Kukkataiteilija ja -suunnittelija Hanna Piippo kertoo kukka­trendeistä Habitaressa Arena-lavalla torstaina 13.9. klo 14.

4. Suuria odotuksia, loistava tulevaisuus

Habitaren Protoshop-alue täyttää kymmenen vuotta. Se on aina ollut oiva paikka tutustua tuoreeseen ajatteluun ja suuriin unelmiin: Siellä nuoret suunnittelijat esittelevät mallikappaleitaan.

Toiveena on, että prototyyppiä katsomaan sattuisi valmistaja, joka innostuisi siitä ja tavara pääsisi tuotantoon, kauppoihin ja koteihin. Tähän mennessä Habitaren Protoshopeissa esitellyistä prototyypeistä 13 prosenttia on päätynyt tuotantoon näyttelyn jälkeen. Viime vuonna niin kävi kolmen suunnittelijan Oksa-koristeelle.

Tämän vuoden Protoshopiin raati valitsi 123 ehdotuksen joukosta 11 tuoteideaa. Yksi onnekkaista ja lahjakkaista mukaan valituista on Aalto-yliopiston opiskelija Tong Ren ja hänen Matka-vilttinsä, jonka kuva-aiheiden inspiraatio löytyi Intiasta.

”Jos Matka pääsisi valmistukseen, ihmiset voisivat käyttää sitä vilttinä sohvalla tai sängyssä tai ripustaa sen seinälle. Matka-viltin on tarkoitus muistuttaa ihmisiä menneistä matkoista ja ehkä rohkaista suunnittelemaan uusia reissuja tutkimaan maailmaa”, Tong Ren sanoo.

5. Kasvuyrityksiä ja koti-ikävää

Habitaren start up -alue puolestaan esittelee 12 nuorta kasvuhakuista yritystä. Mukana on huonekaluja, sisustustuotteita ja uudella näkökulmalla ajateltuja tuttuja tavaroita.

Start up -alueelle osallistuva hämeenlinnalainen Papurino tekee muun muassa seinälle ripustettavia kaupunkikarttoja koivuvanerista.

Myydäänkö karttoja kaupungistuvan Suomen koti-ikäväisille ex-maalaisille vai keille, Papurinon väki?

”Olemme huomanneet, että karttamme herättävät tunteita niin kaupunkilaisissa kuin maalaisissakin. Moni haluaa pysyvän muiston itselleen tärkeästä paikkakunnasta. Kyse voi olla syntymä- tai opiskelupaikkakunnasta tai nykyisestä asuinkaupungista. Tähän tarpeeseen haluamme vastata ja tarjota asiakkaille suomalaisesta puusta valmistettuja sisustuskarttoja”, sanovat Papurinon Anna Tuomela, Olli Tuomela ja Kaarlo Koivu.

Syksyn trendit: Punainen kiinnostaa taas kodinsisustajia

”Ihmiset kaipaavat lämpöä ja kotoisuutta tuomaan turvallisuuden tunnetta.”

Trendianalyytikko Susanna Björklund, joka suunnittelee Habitareen Signals-alueen

”Skandinaavinen sisustus voi olla myös runsasta ja värikästä, Instagramin beige maailma ei ole ainoa totuus.”

Trendianalyytikko Susanna Björklund ja muotoilija Sisse Collander

”Sisustamisessa on nyt rosoa. Kaiken ei tarvitse olla sliipattua. Vaikutteita imetään eri paikoista ja yhdistellään vapaasti. Sisustajan luottamus omaan makuun on kasvanut, ylhäältä saneltuja sääntöjä ei kuunnella.”

Antti Rimminen, trendi­asiantuntija, Urban View

”Ykkösmateriaaleja ovat nyt luonnonmateriaalit kuten nahka, pellava ja käsittelemätön puu. Kun jokin näistä yhdistetään kirkkaanväriseen samettiin, tulos näyttää syksyltä 2018.”

Suunnittelija Aino Michelsen, jonka Interfacelle suunnittelemat tuolit ja rahi julkistetaan Habitaressa

”Olemme menossa kohti entistä värikkäämpiä koteja. Pitkän harmaan kauden jälkeen värit kiinnostavat kodinsisustajia. Sinisen sävyt ovat suosittuja, esimerkiksi sävyä ­Denim N429 menee meillä juuri nyt paljon. Punaisen eri sävyt kuten terrakotta ja vaaleanpunaiset ovat myös todellisia hittejä. Uskon, että ensi vuonna ja siitä eteenpäin mennään vieläkin värikkäämpään suuntaan ja oikein tummat sävyt tulevat olemaan paljon esillä. Murrettujen värien jälkeen tulee puhtaiden värien aika.”

Marika Raike, designjohtaja, Tikkurila

”Ekologisen designin arvostamisesta ja puusta on tullut muotia. Esimerkiksi muovituolien ja muidenkin muovisten kalusteiden suosio on hiipunut.”

Sisustusbloggaaja Kerttu Pylvänäinen


Suomen suurin huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 12.–16.9. Habitare.fi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  7. 7

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  8. 8

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  9. 9

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  10. 10

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta
  3. Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset Tilaajille
  4. Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla
  5. Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi
  6. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  7. Ihmisten yhteistyö­kyvyn salaisuus löytyy kasvatuksesta – Kun lasta hoitavat muutkin kuin äiti, kehittyy myös kyky myötätuntoon Tilaajille
  8. Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko
  9. Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?
  10. Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”
  11. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  12. Näytä lisää