Koti

Ovatko skandinaavisen ylihillityn tyylikkyyden päivät luetut? Värit ja jopa punainen tekevät paluuta kotien sisustukseen

Sisustusharrastajat tutustuvat trendeihin ja hakevat inspiraatiota kotiinsa Habitare-messuilta.

Suomalaiset tykkäävät sisustaa. Uudelle virkeälle vaihteelle pari vuotta sitten vaihtanut Habitare-tapahtuma alkaa taas ensi keskiviikkona, ja kansa vaeltaa katsomaan mööpeleitä ja aistimaan tuoreita trendejä. Viime syksynä Habitare-sisustusmessuilla kävi 56 000 ihmistä.


On heitä, jotka tulevat hakemaan inspiraatiota omaan kotiin ja katsomaan, mikä mahtaa olla in. Ja on heitä, jota suhtautuvat vakavasti, jopa juhlavasti, kalustemuotoiluun ja sen kehitykseen. Habitare ruokkii molempia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuonna Habitaren teemana oli tulevaisuuden koti. Tänä vuonna katsotaan taaksepäin: teemana on juuret. Luonto inspiroi sisustamista. Päivän sana on puu.

”Habitare on muuttunut huonekalumessuista lifestyle-messuiksi, jossa esitellään kaikkea asumiseen liittyvää huonetuoksuista talopaketteihin”, kertoo messujen tiedottaja Johanna Suni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Messujen visuaalisuus on tullut yhä tärkeämmäksi. ”Instagramin suosion takia moni yritys rakentaa osastolleen kuviin sopivia asetelmia.”

HS valitsi ennakkoon Habitaren kiinnostavimmat trendit ja sisustussyksyn tärkeimmät ilmiöt.

1. Jatkuva piippaus pilaa tunnelman

Lifestyle-messut ovat täynnä kauniita kalusteita ja muodikkaita sisustusideoita. Mutta miten koti kannattaa sisustaa niin, että siellä on myös hyvä olla?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilasuunnittelija Heini Lehtinen on ajatellut sitä paljon.

Hänellä on kolme ohjetta:

Karsi.

”Ei välttämättä tarvitse mennä minimalismiin asti, mutta paljouden vähentäminen elämässä johtaa yleensä johonkin hyvään. Tavaran karsimisesta seuraa tunne elämänhallinnasta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisustus ei ole vain tavaroita, se on tavaroita, joilla on merkitys.

”Kamaa on maailmassa paljon, mutta ajan myötä löydät itsellesi merkitykselliset asiat. Sisusta mieluummin niillä kuin hankkimalla ympärillesi asioita, joista muoti tai yleinen mielipide sanoo, että näitä täytyy kotona olla.”

Laadi säännöt puhelimen käyttöön.

”Kodissa, jossa asukkaat voivat hyvin, on sovittu säännöt älypuhelinten käytölle. Me kaikki hypimme nykyisin joka ikisen viestipiippauksen perässä, ja se luo levottomuutta kotiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Makuuhuoneeseen ehdottaisin kännykkäkieltoa ja vanhan ajan herätyskelloa.

Mieti, kannattaako unenpöpperöisillä aivoilla katsoa ensimmäiseksi, onko Instagramiin laittamasi kuva saanut yöllä tykkäyksiä. Vai katsoisitko mieluummin, paistaako aurinko vai sataako tai menisitkö kumppanin kainaloon?”

Luova johtaja ja tilasuunnittelija Heini Lehtinen luennoi aiheesta Koti, tila ja mielen hyvinvointi Habitaressa perjantaina 14.9. kello 16.

2. Edelläkävijä menee luontoa päin

Sisustuksesta ei voi enää puhua mainitsematta sisustusbloggaajia. Sisustusblogit ovat olleet jo muutaman vuoden sisustusmaailman vaikuttajia. Ne muovaavat makuamme tasaisen varmasti. Silloin tällöin syntyy blogihittejä.

”Juuri nyt sellaisia ovat on Marimekon Urna-vaasi ja Balmuirin pellavatekstiilit. Hakolan Lazy-sohva on monessa blogikodissa”, kertoo Kerttu Pylvänäinen, joka on pitänyt Modernisti kodikas -blogia vuodesta 2012.


Näitä kotimaisia sisustushittejä vilahtelee blogeissa ja kuvapalvelu Instagramissa.

”Instagramin suosion räjähdysmäinen nousu on vaikuttanut bloggaamiseen. Instagramnin sisustuskuvavirta on kiinnostavaa ja nopeasti vaihtuvaa. Blogin pitää tarjota jotain muuta: syvempää sisältöä. Se ei voi enää olla pelkkää kuvavirtaa. Hyvä blogi on viihdyttävä tai hyödyllinen tai parhaassa tapauksessa molempia.”

Pylvänäinen kertoo tekevänsä yhä enemmän sisustuspostausten väliin postauksia, joissa mietitään näkökulmia arkeen: elämää ruuhkavuosissa ja vaikkapa pohdintaa, mitä on menestys.

Siinä, missä Instagram on vaikuttanut sisustusbloggaamiseen, Pylvänäisen mielestä koko digiaika, jossa elämme, on vaikuttanut kotiemme sisustuksiin.

”Laitteet ja digitaalisuus elämässämme ovat saaneet ihmiset kaipaamaan takaisin luontoon. Se näkyy sisustuksen trendeissä nyt vahvasti.”

”Kodeissa on luonnonmateriaaleja ja värivalinnat ovat luonnosta: beigeä, pellavan sävyjä, hiekkaa, vihreää, terrakottaa. Puupaneeliseinät ovat tulossa takaisin koteihin, mutta raikkaampina ja modeneimpina kuin ennen. Mustavalkoinen sisustus on jäänyt kauas taakse. Sen vastareaktioksi eivät tulleet raikuvat värit vaan tunnelmaltaan pehmeä ympäristö ja kodin sisustaminen turvasatamaksi.”

Modernisti kodikas -sisustusblogin tekijä Kerttu Pylvänäinen kertoo työstään Habitaressa sunnuntaina 16.9. kello 14.30.


3. Tiedätkö, mikä on monokimppu?

Viime vuosina kukaan sisustustrendejä seuraava ei ole voinut välttyä sanalta viherkasvibuumi, mutta nyt sisustuspiireissä innostutaan etenkin leikkokukista.

”Kukat viimeistelevät sisustuksen ja herättävät huoneen eloon”, sanoo kukkasuunnittelja Hanna Piippo.

Kukkien ei aina tarvitse olla edes tuoreita.

”Kuivakukat ovat tosi suuri trendi nyt. Moni kukkalaji kuivaa kauniisti eli säilyttää muotonsa, jotkut lisäksi värinsä”, Piippo kertoo. Hän on juuri palannut opintomatkalta Los Angelesista kotiinsa Tukholmaan.

Mutta jos kukka-asetelma kuitenkin tehdään tuoreista kasveista, Piipon mukaan rennot, villit ja luonnolliset kimput ovat olleet suosiossa ja tulevat olemaan edelleen.

”Kimpussa saa olla epäsymmetrinen vähän sinne päin -muoto. Samaa tyyliä toteutetaan myös monokimpuilla eli vain yhtä kukkalajia sisältävillä kimpuilla, ja sellainen näyttää minusta sekä raikkaalta että harmoniselta. Suomessa tämä ei vielä näy, mutta maailmalla ’juttu’ on tehdä asetelmia ja kimppuja pelkästään kukista ilman vihreää”, Piippo antaa vinkin.

Lopuksi hän antaa käytännön vinkin kaikille kukkia kotiin vieville:

”Sommittelua tärkeämpää on kunnioittaa kukkia eli hoitaa niitä hyvin. Kukista tulisi poistaa kaikki vedenpinnan alle jäävät lehdet, jotka voivat sotkea vettä ja lyhentää kukan elinikää. Lisäksi vedessä lilluvat lehdet näyttävät kamalalle. Tämä on tosi yleinen virhe, näen sellaista päivittäin, valitettavasti.”

Kukkataiteilija ja -suunnittelija Hanna Piippo kertoo kukka­trendeistä Habitaressa Arena-lavalla torstaina 13.9. klo 14.

4. Suuria odotuksia, loistava tulevaisuus

Habitaren Protoshop-alue täyttää kymmenen vuotta. Se on aina ollut oiva paikka tutustua tuoreeseen ajatteluun ja suuriin unelmiin: Siellä nuoret suunnittelijat esittelevät mallikappaleitaan.

Toiveena on, että prototyyppiä katsomaan sattuisi valmistaja, joka innostuisi siitä ja tavara pääsisi tuotantoon, kauppoihin ja koteihin. Tähän mennessä Habitaren Protoshopeissa esitellyistä prototyypeistä 13 prosenttia on päätynyt tuotantoon näyttelyn jälkeen. Viime vuonna niin kävi kolmen suunnittelijan Oksa-koristeelle.

Tämän vuoden Protoshopiin raati valitsi 123 ehdotuksen joukosta 11 tuoteideaa. Yksi onnekkaista ja lahjakkaista mukaan valituista on Aalto-yliopiston opiskelija Tong Ren ja hänen Matka-vilttinsä, jonka kuva-aiheiden inspiraatio löytyi Intiasta.

”Jos Matka pääsisi valmistukseen, ihmiset voisivat käyttää sitä vilttinä sohvalla tai sängyssä tai ripustaa sen seinälle. Matka-viltin on tarkoitus muistuttaa ihmisiä menneistä matkoista ja ehkä rohkaista suunnittelemaan uusia reissuja tutkimaan maailmaa”, Tong Ren sanoo.

5. Kasvuyrityksiä ja koti-ikävää

Habitaren start up -alue puolestaan esittelee 12 nuorta kasvuhakuista yritystä. Mukana on huonekaluja, sisustustuotteita ja uudella näkökulmalla ajateltuja tuttuja tavaroita.

Start up -alueelle osallistuva hämeenlinnalainen Papurino tekee muun muassa seinälle ripustettavia kaupunkikarttoja koivuvanerista.

Myydäänkö karttoja kaupungistuvan Suomen koti-ikäväisille ex-maalaisille vai keille, Papurinon väki?

”Olemme huomanneet, että karttamme herättävät tunteita niin kaupunkilaisissa kuin maalaisissakin. Moni haluaa pysyvän muiston itselleen tärkeästä paikkakunnasta. Kyse voi olla syntymä- tai opiskelupaikkakunnasta tai nykyisestä asuinkaupungista. Tähän tarpeeseen haluamme vastata ja tarjota asiakkaille suomalaisesta puusta valmistettuja sisustuskarttoja”, sanovat Papurinon Anna Tuomela, Olli Tuomela ja Kaarlo Koivu.

Syksyn trendit: Punainen kiinnostaa taas kodinsisustajia

”Ihmiset kaipaavat lämpöä ja kotoisuutta tuomaan turvallisuuden tunnetta.”

Trendianalyytikko Susanna Björklund, joka suunnittelee Habitareen Signals-alueen

”Skandinaavinen sisustus voi olla myös runsasta ja värikästä, Instagramin beige maailma ei ole ainoa totuus.”

Trendianalyytikko Susanna Björklund ja muotoilija Sisse Collander

”Sisustamisessa on nyt rosoa. Kaiken ei tarvitse olla sliipattua. Vaikutteita imetään eri paikoista ja yhdistellään vapaasti. Sisustajan luottamus omaan makuun on kasvanut, ylhäältä saneltuja sääntöjä ei kuunnella.”

Antti Rimminen, trendi­asiantuntija, Urban View

”Ykkösmateriaaleja ovat nyt luonnonmateriaalit kuten nahka, pellava ja käsittelemätön puu. Kun jokin näistä yhdistetään kirkkaanväriseen samettiin, tulos näyttää syksyltä 2018.”

Suunnittelija Aino Michelsen, jonka Interfacelle suunnittelemat tuolit ja rahi julkistetaan Habitaressa

”Olemme menossa kohti entistä värikkäämpiä koteja. Pitkän harmaan kauden jälkeen värit kiinnostavat kodinsisustajia. Sinisen sävyt ovat suosittuja, esimerkiksi sävyä ­Denim N429 menee meillä juuri nyt paljon. Punaisen eri sävyt kuten terrakotta ja vaaleanpunaiset ovat myös todellisia hittejä. Uskon, että ensi vuonna ja siitä eteenpäin mennään vieläkin värikkäämpään suuntaan ja oikein tummat sävyt tulevat olemaan paljon esillä. Murrettujen värien jälkeen tulee puhtaiden värien aika.”

Marika Raike, designjohtaja, Tikkurila

”Ekologisen designin arvostamisesta ja puusta on tullut muotia. Esimerkiksi muovituolien ja muidenkin muovisten kalusteiden suosio on hiipunut.”

Sisustusbloggaaja Kerttu Pylvänäinen


Suomen suurin huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 12.–16.9. Habitare.fi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  4. 4

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  5. 5

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  6. 6

   Michelle Obaman tarina elää ja hengittää

  7. 7

   Isäpuolensa raiskaamaksi joutunut nainen synnytti lapsen käymälään, nyt 20-vuotiasta äitiä uhkaa jopa 20 vuoden vankeus El Salvadorissa

  8. 8

   On erehdys verrata nykymaailmaa 1920- ja 1930-lukuihin: Me emme elä ”Weimarin hetkeä”

  9. 9

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  10. 10

   Häirintään tulee järeämpi suoja: Suomi ottaa käyttöön satelliittipaikannuksen, joka on turvallisempi kuin 1970-luvulla kehitetty gps

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  10. 10

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää