Koti

Ovatko skandinaavisen ylihillityn tyylikkyyden päivät luetut? Värit ja jopa punainen tekevät paluuta kotien sisustukseen

Sisustusharrastajat tutustuvat trendeihin ja hakevat inspiraatiota kotiinsa Habitare-messuilta.

Suomalaiset tykkäävät sisustaa. Uudelle virkeälle vaihteelle pari vuotta sitten vaihtanut Habitare-tapahtuma alkaa taas ensi keskiviikkona, ja kansa vaeltaa katsomaan mööpeleitä ja aistimaan tuoreita trendejä. Viime syksynä Habitare-sisustusmessuilla kävi 56 000 ihmistä.


On heitä, jotka tulevat hakemaan inspiraatiota omaan kotiin ja katsomaan, mikä mahtaa olla in. Ja on heitä, jota suhtautuvat vakavasti, jopa juhlavasti, kalustemuotoiluun ja sen kehitykseen. Habitare ruokkii molempia.

Viime vuonna Habitaren teemana oli tulevaisuuden koti. Tänä vuonna katsotaan taaksepäin: teemana on juuret. Luonto inspiroi sisustamista. Päivän sana on puu.

”Habitare on muuttunut huonekalumessuista lifestyle-messuiksi, jossa esitellään kaikkea asumiseen liittyvää huonetuoksuista talopaketteihin”, kertoo messujen tiedottaja Johanna Suni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Messujen visuaalisuus on tullut yhä tärkeämmäksi. ”Instagramin suosion takia moni yritys rakentaa osastolleen kuviin sopivia asetelmia.”

HS valitsi ennakkoon Habitaren kiinnostavimmat trendit ja sisustussyksyn tärkeimmät ilmiöt.

1. Jatkuva piippaus pilaa tunnelman

Lifestyle-messut ovat täynnä kauniita kalusteita ja muodikkaita sisustusideoita. Mutta miten koti kannattaa sisustaa niin, että siellä on myös hyvä olla?

Tilasuunnittelija Heini Lehtinen on ajatellut sitä paljon.

Hänellä on kolme ohjetta:

Karsi.

”Ei välttämättä tarvitse mennä minimalismiin asti, mutta paljouden vähentäminen elämässä johtaa yleensä johonkin hyvään. Tavaran karsimisesta seuraa tunne elämänhallinnasta.”

Sisustus ei ole vain tavaroita, se on tavaroita, joilla on merkitys.

”Kamaa on maailmassa paljon, mutta ajan myötä löydät itsellesi merkitykselliset asiat. Sisusta mieluummin niillä kuin hankkimalla ympärillesi asioita, joista muoti tai yleinen mielipide sanoo, että näitä täytyy kotona olla.”

Laadi säännöt puhelimen käyttöön.

”Kodissa, jossa asukkaat voivat hyvin, on sovittu säännöt älypuhelinten käytölle. Me kaikki hypimme nykyisin joka ikisen viestipiippauksen perässä, ja se luo levottomuutta kotiin.

Makuuhuoneeseen ehdottaisin kännykkäkieltoa ja vanhan ajan herätyskelloa.

Mieti, kannattaako unenpöpperöisillä aivoilla katsoa ensimmäiseksi, onko Instagramiin laittamasi kuva saanut yöllä tykkäyksiä. Vai katsoisitko mieluummin, paistaako aurinko vai sataako tai menisitkö kumppanin kainaloon?”

Luova johtaja ja tilasuunnittelija Heini Lehtinen luennoi aiheesta Koti, tila ja mielen hyvinvointi Habitaressa perjantaina 14.9. kello 16.

2. Edelläkävijä menee luontoa päin

Sisustuksesta ei voi enää puhua mainitsematta sisustusbloggaajia. Sisustusblogit ovat olleet jo muutaman vuoden sisustusmaailman vaikuttajia. Ne muovaavat makuamme tasaisen varmasti. Silloin tällöin syntyy blogihittejä.

”Juuri nyt sellaisia ovat on Marimekon Urna-vaasi ja Balmuirin pellavatekstiilit. Hakolan Lazy-sohva on monessa blogikodissa”, kertoo Kerttu Pylvänäinen, joka on pitänyt Modernisti kodikas -blogia vuodesta 2012.


Näitä kotimaisia sisustushittejä vilahtelee blogeissa ja kuvapalvelu Instagramissa.

”Instagramin suosion räjähdysmäinen nousu on vaikuttanut bloggaamiseen. Instagramnin sisustuskuvavirta on kiinnostavaa ja nopeasti vaihtuvaa. Blogin pitää tarjota jotain muuta: syvempää sisältöä. Se ei voi enää olla pelkkää kuvavirtaa. Hyvä blogi on viihdyttävä tai hyödyllinen tai parhaassa tapauksessa molempia.”

Pylvänäinen kertoo tekevänsä yhä enemmän sisustuspostausten väliin postauksia, joissa mietitään näkökulmia arkeen: elämää ruuhkavuosissa ja vaikkapa pohdintaa, mitä on menestys.

Siinä, missä Instagram on vaikuttanut sisustusbloggaamiseen, Pylvänäisen mielestä koko digiaika, jossa elämme, on vaikuttanut kotiemme sisustuksiin.

”Laitteet ja digitaalisuus elämässämme ovat saaneet ihmiset kaipaamaan takaisin luontoon. Se näkyy sisustuksen trendeissä nyt vahvasti.”

”Kodeissa on luonnonmateriaaleja ja värivalinnat ovat luonnosta: beigeä, pellavan sävyjä, hiekkaa, vihreää, terrakottaa. Puupaneeliseinät ovat tulossa takaisin koteihin, mutta raikkaampina ja modeneimpina kuin ennen. Mustavalkoinen sisustus on jäänyt kauas taakse. Sen vastareaktioksi eivät tulleet raikuvat värit vaan tunnelmaltaan pehmeä ympäristö ja kodin sisustaminen turvasatamaksi.”

Modernisti kodikas -sisustusblogin tekijä Kerttu Pylvänäinen kertoo työstään Habitaressa sunnuntaina 16.9. kello 14.30.


3. Tiedätkö, mikä on monokimppu?

Viime vuosina kukaan sisustustrendejä seuraava ei ole voinut välttyä sanalta viherkasvibuumi, mutta nyt sisustuspiireissä innostutaan etenkin leikkokukista.

”Kukat viimeistelevät sisustuksen ja herättävät huoneen eloon”, sanoo kukkasuunnittelja Hanna Piippo.

Kukkien ei aina tarvitse olla edes tuoreita.

”Kuivakukat ovat tosi suuri trendi nyt. Moni kukkalaji kuivaa kauniisti eli säilyttää muotonsa, jotkut lisäksi värinsä”, Piippo kertoo. Hän on juuri palannut opintomatkalta Los Angelesista kotiinsa Tukholmaan.

Mutta jos kukka-asetelma kuitenkin tehdään tuoreista kasveista, Piipon mukaan rennot, villit ja luonnolliset kimput ovat olleet suosiossa ja tulevat olemaan edelleen.

”Kimpussa saa olla epäsymmetrinen vähän sinne päin -muoto. Samaa tyyliä toteutetaan myös monokimpuilla eli vain yhtä kukkalajia sisältävillä kimpuilla, ja sellainen näyttää minusta sekä raikkaalta että harmoniselta. Suomessa tämä ei vielä näy, mutta maailmalla ’juttu’ on tehdä asetelmia ja kimppuja pelkästään kukista ilman vihreää”, Piippo antaa vinkin.

Lopuksi hän antaa käytännön vinkin kaikille kukkia kotiin vieville:

”Sommittelua tärkeämpää on kunnioittaa kukkia eli hoitaa niitä hyvin. Kukista tulisi poistaa kaikki vedenpinnan alle jäävät lehdet, jotka voivat sotkea vettä ja lyhentää kukan elinikää. Lisäksi vedessä lilluvat lehdet näyttävät kamalalle. Tämä on tosi yleinen virhe, näen sellaista päivittäin, valitettavasti.”

Kukkataiteilija ja -suunnittelija Hanna Piippo kertoo kukka­trendeistä Habitaressa Arena-lavalla torstaina 13.9. klo 14.

4. Suuria odotuksia, loistava tulevaisuus

Habitaren Protoshop-alue täyttää kymmenen vuotta. Se on aina ollut oiva paikka tutustua tuoreeseen ajatteluun ja suuriin unelmiin: Siellä nuoret suunnittelijat esittelevät mallikappaleitaan.

Toiveena on, että prototyyppiä katsomaan sattuisi valmistaja, joka innostuisi siitä ja tavara pääsisi tuotantoon, kauppoihin ja koteihin. Tähän mennessä Habitaren Protoshopeissa esitellyistä prototyypeistä 13 prosenttia on päätynyt tuotantoon näyttelyn jälkeen. Viime vuonna niin kävi kolmen suunnittelijan Oksa-koristeelle.

Tämän vuoden Protoshopiin raati valitsi 123 ehdotuksen joukosta 11 tuoteideaa. Yksi onnekkaista ja lahjakkaista mukaan valituista on Aalto-yliopiston opiskelija Tong Ren ja hänen Matka-vilttinsä, jonka kuva-aiheiden inspiraatio löytyi Intiasta.

”Jos Matka pääsisi valmistukseen, ihmiset voisivat käyttää sitä vilttinä sohvalla tai sängyssä tai ripustaa sen seinälle. Matka-viltin on tarkoitus muistuttaa ihmisiä menneistä matkoista ja ehkä rohkaista suunnittelemaan uusia reissuja tutkimaan maailmaa”, Tong Ren sanoo.

5. Kasvuyrityksiä ja koti-ikävää

Habitaren start up -alue puolestaan esittelee 12 nuorta kasvuhakuista yritystä. Mukana on huonekaluja, sisustustuotteita ja uudella näkökulmalla ajateltuja tuttuja tavaroita.

Start up -alueelle osallistuva hämeenlinnalainen Papurino tekee muun muassa seinälle ripustettavia kaupunkikarttoja koivuvanerista.

Myydäänkö karttoja kaupungistuvan Suomen koti-ikäväisille ex-maalaisille vai keille, Papurinon väki?

”Olemme huomanneet, että karttamme herättävät tunteita niin kaupunkilaisissa kuin maalaisissakin. Moni haluaa pysyvän muiston itselleen tärkeästä paikkakunnasta. Kyse voi olla syntymä- tai opiskelupaikkakunnasta tai nykyisestä asuinkaupungista. Tähän tarpeeseen haluamme vastata ja tarjota asiakkaille suomalaisesta puusta valmistettuja sisustuskarttoja”, sanovat Papurinon Anna Tuomela, Olli Tuomela ja Kaarlo Koivu.

Syksyn trendit: Punainen kiinnostaa taas kodinsisustajia

”Ihmiset kaipaavat lämpöä ja kotoisuutta tuomaan turvallisuuden tunnetta.”

Trendianalyytikko Susanna Björklund, joka suunnittelee Habitareen Signals-alueen

”Skandinaavinen sisustus voi olla myös runsasta ja värikästä, Instagramin beige maailma ei ole ainoa totuus.”

Trendianalyytikko Susanna Björklund ja muotoilija Sisse Collander

”Sisustamisessa on nyt rosoa. Kaiken ei tarvitse olla sliipattua. Vaikutteita imetään eri paikoista ja yhdistellään vapaasti. Sisustajan luottamus omaan makuun on kasvanut, ylhäältä saneltuja sääntöjä ei kuunnella.”

Antti Rimminen, trendi­asiantuntija, Urban View

”Ykkösmateriaaleja ovat nyt luonnonmateriaalit kuten nahka, pellava ja käsittelemätön puu. Kun jokin näistä yhdistetään kirkkaanväriseen samettiin, tulos näyttää syksyltä 2018.”

Suunnittelija Aino Michelsen, jonka Interfacelle suunnittelemat tuolit ja rahi julkistetaan Habitaressa

”Olemme menossa kohti entistä värikkäämpiä koteja. Pitkän harmaan kauden jälkeen värit kiinnostavat kodinsisustajia. Sinisen sävyt ovat suosittuja, esimerkiksi sävyä ­Denim N429 menee meillä juuri nyt paljon. Punaisen eri sävyt kuten terrakotta ja vaaleanpunaiset ovat myös todellisia hittejä. Uskon, että ensi vuonna ja siitä eteenpäin mennään vieläkin värikkäämpään suuntaan ja oikein tummat sävyt tulevat olemaan paljon esillä. Murrettujen värien jälkeen tulee puhtaiden värien aika.”

Marika Raike, designjohtaja, Tikkurila

”Ekologisen designin arvostamisesta ja puusta on tullut muotia. Esimerkiksi muovituolien ja muidenkin muovisten kalusteiden suosio on hiipunut.”

Sisustusbloggaaja Kerttu Pylvänäinen


Suomen suurin huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 12.–16.9. Habitare.fi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  5. 5

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  9. 9

   Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin

  10. 10

   Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  3. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa yli puolet väestöstä ei kuulu mihinkään uskontokuntaan – Paavi on kuitenkin erityisessä suosiossa, ja selitys on Neuvostoliitto, suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  4. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  5. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  6. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  7. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  8. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  9. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  10. Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin
  11. Tunti sitten
  12. Työttömät jäävät säästöjen jalkoihin
  13. Näytä lisää