Koti

Tässä on Helsingin kymmenen halvinta asuntoa – Kodin hankkiminen alle 100 000 eurolla alkaa olla jo lähes mahdotonta

Viime viikolla kymmenestä halvimmasta asunnosta viisi sijaitsi Kontulassa ja kaksi viereisessä Mellunmäessä.

Etsitkö Helsingistä omistusasuntoa, joka maksaisi alle 100 000 euroa? Sellaisen löytäminen alkaa käydä vaikeaksi. Viime viikolla Oikotiellä oli myynnissä vain kaksi asuntoa siihen hintaan.

Halvin oli juuri myyntiin tullut 34-neliöinen kaksio Kontulan Keinulaudantieltä. Asunnon myyntihinta oli 94 000 euroa. Hinta ei kuitenkaan sisällä putkiremonttia, jonka arvioidaan valmistuvan ensi vuoden syksyllä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myynti-ilmoituksessa kerrotaan, että perinteisin menetelmin tehtävän putkiremontin hinnaksi tulee noin 800 euroa neliöltä, mikä nostaa pikkukaksion neliöhinnan noin 3 500 euroon.

Se taas tarkoittaa sitä, että asunnon hinnaksi tulee todellisuudessa noin 121 000 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinta kohosi viime vuonna Helsingissä Tilastokeskuksen mukaan 4 284 euroon.

Kalleimmalla alueella eli niin sanotulla Helsinki 1:llä asuntojen keskineliöhinta oli 6 727 euroa ja halvimmalla eli Helsinki 4:llä 2 728 euroa.

Helsinki 4 -alueeseen kuuluvat muun muassa Jakomäki, Kontula, Mellunkylä, Pihlajamäki, Puistola, Siltamäki ja Tapanila.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime viikolla kymmenestä halvimmasta asunnosta viisi sijaitsi Kontulassa ja kaksi viereisessä Mellunmäessä.

Hintaerot yksittäisten asuntojen välillä voivat olla suuria samalla alueellakin. Toteutuneita myyntihintoja voi vertailla postinumeroittain Ympäristö­ministeriön ylläpitämässä asuntojen hintaseuranta­palvelussa.

Jos asunnon hintapyyntö kuitenkin poikkeaa selvästi keskihinnoista, kannattaa ostajan katsoa huolella, miksi niin on. Yleensä on nimittäin niin, että jos joku asunto vaikuttaa edulliselta, sille on syynsä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Tapanilassa Jäkälätiellä sijaitsevan 31-neliöisen yksiön myyntihinta oli viime viikolla houkuttelevat 99 000 euroa. Heti myynti-ilmoituksen alussa kerrotaan kuitenkin, että vuonna 1969 rakennetussa taloyhtiössä on juuri valmistunut putkiremontti, jonka hinta tämän huoneiston osalta on lähes 39 000 euroa.

Halvalta tuntuneen asunnon todelliseksi hinnaksi tulee siis 138 000 euroa ja neliöhinnaksi 4 400 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos ostaja ei halua maksaa putkiremonttia tai rahat eivät riitä, hän voi lyhentää yhtiölainaa rahoitusvastikkeessa. Silloin kannattaa laskea tarkkaan, minkä suuruiseksi taloyhtiölle kuukausittain maksettavat vastikkeet nousevat.

Keinulaudantien kaksiota välittävä Huoneistokeskuksen kiinteistönvälittäjä Sebastian Gripenberg sanoo, että kaikki ostajat eivät ymmärrä, mikä merkitys isoilla remonteilla on asunnon myyntihintaan.

Keinulaudantien kerrostalo on rakennettu vuonna 1966. Yhtiössä käynnissä olevan putkiremontin lisäksi suunnitteilla julkisivu-, katto- ja hissiremontti. Niille ei ole olemassa vielä aikataulua eikä hintaa, mutta ostajan pitää ottaa ne huomioon.

Samanlaisia kohteita on paljon. Yli puolet suomalaisista asuinkerrostaloista on rakennettu lähiöbuumin vuosina 1960- ja 1970-luvuilla. Kaikissa näissä taloissa isot peruskorjaukset ovat tulleet viimeistään nyt ajankohtaiseksi, kirjoitti HS 18. maaliskuuta.

Esimerkiksi viemäriputkien uusimisen voi arvioida maksavan 300–600 euroa neliöltä ja käyttövesiputkien 100–150 euroa neliöltä. Putkiremontin yhteydessä pannaan usein kylpyhuoneet uusiksi, mikä maksaa Kiinteistöliiton arvion mukaan 80–120 euroa asuineliötä kohden. Tässä yhteydessä uusitaan usein myös talon sähköt, mikä lisää laskua noin 100–150 euroa per neliö.

Alla olevassa taulukossa on hintahaarukka erityyppisille korjaushankkeille noin 2 000 asuinneliön kerrostalossa.


Huoneistokeskuksen Gripenberg sanoo, että jos ostaja ei ymmärrä tulevista remonteista, välittäjä kyllä kertoo. Jos taloyhtiössä on suunniteltu esimerkiksi hissiremonttia, ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän pitää osata kertoa, mitä sellainen keskimäärin maksaa.

Mutta eivät osaa myyjätkään aina ottaa remontteja huomioon hinnoittelussa. Gripenberg huomauttaa, että myyjillä ylipäänsä on tapana ajatella, että juuri heidän asuntonsa on arvokkaampi kuin jonkun toisen asunto.

”Tällaisissa kohteissa välittäjä käy myyjän kanssa läpi laskelmat siitä, mitä vastaavanlainen asunto maksaisi, jos kaikki remontit olisi tehty. Siitä hinnasta lähdetään sitten vähentämään niiden remonttien hintoja, jotka ovat vielä tekemättä”, Gripenberg sanoo.

Hänen mukaansa on ihan ymmärrettävää, ettei myyjä aina osaa arvioida asuntonsa todellista arvoa. Jos myyjä on asunut talossa sen valmistumisesta saakka, hän ei ole koskaan omakohtaisesti kokenut isoa remonttia.

Mutta mistä se kertoo, ettei Helsingistä saa asuntoa alle 100 000 euron?

“Siitä, että kun ei ole riittävästi tarjontaa, hinnat nousevat”, Gripenberg sanoo.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton ylläpitämän Hintaseurantapalvelun mukaan Helsingissä myytiin viime vuonna 66 sellaista asuntoa, joiden myyntihinta jäi alle 100 000 euron. Hintaseurantapalvelussa ovat mukana kaikki välittäjien myymät kohteet.

Eniten asuntoja myytiin hintaluokassa 200 000–300 000 euroa. Mukana ovat kaikki asuntotyypit eli myös omakotitalot sekä uudiskohteet.

Jos katsotaan pelkkiä vanhoja kerrostaloasuntoja, joista Helsingissä tehdään eniten kauppaa, asuntoja myytiin lähes yhtä paljon hintaluokassa 200 000–300 000 euroa kuin luokassa 100 000–200 000 euroa.

Espoossa vanhan kerrostaloasunnon keskineliöhinta oli viime vuonna 3 226 euroa ja Vantaalla 2 378 euroa. Pääkaupunkiseudun halvimmat asunnot löytyvätkin Vantaalta. Siellä oli viime viikolla myynnissä 19 kerrostaloasuntoa, joiden myyntihinta oli alle 100 000 euroa.

Keinulaudantien yksiö myytiin lopulta vain alle kahden vuorokauden markkinoinnin jälkeen. Kiinteistönvälittäjä Sebastian Gripenberg kertoo, että asunnosta jätettiin useita tarjouksia. Yksi niistä ylitti pyydetyn hinnan joillakin tuhansilla euroilla.Oikotien halvimmat asunnot viime viikolla

1. Keinulaudantie 5 (Kontula): kaksio 34 m2, 94 000 euroa.


2. Jäkälätie 5 (Tapanila): yksiö 31,5 m2, 99 000 euroa.


3. Käsityöläisentie (Tapulikaupunki): yksiö 34 m2, 104 000 euroa.


4. Porttikuja (Kontula): kaksio 50,5 m2, 105 000 euroa.


5. Yllästunturinkuja (Mellunmäki): kaksio 41,5 m2, 105 000 euroa.


6. Kaunispääntie (Mellunmäki): yksiö 30 m2, 105 000 euroa.


7. Kontulankaari (Kontula): kaksio 59,5 m2, 107 000 euroa.


8. Kotikonnuntie (Kontula): kaksio 54 m2, 107 900 euroa.


9. Kontulankaari (Kontula): kaksio 47 m2, 108 000 euroa.


10. Kiertotähdentie (Siltamäki): kaksio 63,5 m2, 108 000 euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  2. 2

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  3. 3

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  5. 5

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  6. 6

   Pörssin kurimus jatkui Yhdysvalloissa – ”Kauhean vuoden huonoin päivä”

  7. 7

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  8. 8

   Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin

  9. 9

   Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt länsimetron myllerrykseltä

  10. 10

   Interpol valitsi eteläkorealaisen johtajan – ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt venäläiskenraali jäi rannalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  2. 2

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  3. 3

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  6. 6

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  7. 7

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  8. 8

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen
  3. Pallo verkkoon kantapäällä yli maalivahdin – Englannin nuorelta tähdeltä taiturimainen viimeistely
  4. Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt länsimetron myllerrykseltä
  5. Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”
  6. Tunti sitten
  7. Interpol valitsi eteläkorealaisen johtajan – ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt venäläiskenraali jäi rannalle
  8. Pian aukeavassa Oodissa palautuksista huolehtivat robotit, jotka väistelevät asiakkaita, ajavat itse hissillä ja pian ehkä hyllyttävätkin kirjat
  9. Miksei koulu voisi olla se ainoa digivapaa vyöhyke lasten elämässä?
  10. Suomen urheilussa on poikkeuksellinen tilanne – kolme keskeistä johtajaa tulee OP-ryhmästä ja neljännen valintakin oli lähellä
  11. Löytääkö uusi Mars-laskeutuja vastauksia? Ensi viikolla Marsiin saapuvalla InSightilla on yksi edeltäjistään poikkeava ominaisuus, ja näin se toimii Tilaajille
  12. Pörssin kurimus jatkui Yhdysvalloissa – ”Kauhean vuoden huonoin päivä”
  13. Näytä lisää