Koti

Tässä on Helsingin kymmenen halvinta asuntoa – Kodin hankkiminen alle 100 000 eurolla alkaa olla jo lähes mahdotonta

Viime viikolla kymmenestä halvimmasta asunnosta viisi sijaitsi Kontulassa ja kaksi viereisessä Mellunmäessä.

Etsitkö Helsingistä omistusasuntoa, joka maksaisi alle 100 000 euroa? Sellaisen löytäminen alkaa käydä vaikeaksi. Viime viikolla Oikotiellä oli myynnissä vain kaksi asuntoa siihen hintaan.

Halvin oli juuri myyntiin tullut 34-neliöinen kaksio Kontulan Keinulaudantieltä. Asunnon myyntihinta oli 94 000 euroa. Hinta ei kuitenkaan sisällä putkiremonttia, jonka arvioidaan valmistuvan ensi vuoden syksyllä.

Myynti-ilmoituksessa kerrotaan, että perinteisin menetelmin tehtävän putkiremontin hinnaksi tulee noin 800 euroa neliöltä, mikä nostaa pikkukaksion neliöhinnan noin 3 500 euroon.

Se taas tarkoittaa sitä, että asunnon hinnaksi tulee todellisuudessa noin 121 000 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinta kohosi viime vuonna Helsingissä Tilastokeskuksen mukaan 4 284 euroon.

Kalleimmalla alueella eli niin sanotulla Helsinki 1:llä asuntojen keskineliöhinta oli 6 727 euroa ja halvimmalla eli Helsinki 4:llä 2 728 euroa.

Helsinki 4 -alueeseen kuuluvat muun muassa Jakomäki, Kontula, Mellunkylä, Pihlajamäki, Puistola, Siltamäki ja Tapanila.

Viime viikolla kymmenestä halvimmasta asunnosta viisi sijaitsi Kontulassa ja kaksi viereisessä Mellunmäessä.

Hintaerot yksittäisten asuntojen välillä voivat olla suuria samalla alueellakin. Toteutuneita myyntihintoja voi vertailla postinumeroittain Ympäristö­ministeriön ylläpitämässä asuntojen hintaseuranta­palvelussa.

Jos asunnon hintapyyntö kuitenkin poikkeaa selvästi keskihinnoista, kannattaa ostajan katsoa huolella, miksi niin on. Yleensä on nimittäin niin, että jos joku asunto vaikuttaa edulliselta, sille on syynsä.

Esimerkiksi Tapanilassa Jäkälätiellä sijaitsevan 31-neliöisen yksiön myyntihinta oli viime viikolla houkuttelevat 99 000 euroa. Heti myynti-ilmoituksen alussa kerrotaan kuitenkin, että vuonna 1969 rakennetussa taloyhtiössä on juuri valmistunut putkiremontti, jonka hinta tämän huoneiston osalta on lähes 39 000 euroa.

Halvalta tuntuneen asunnon todelliseksi hinnaksi tulee siis 138 000 euroa ja neliöhinnaksi 4 400 euroa.

Jos ostaja ei halua maksaa putkiremonttia tai rahat eivät riitä, hän voi lyhentää yhtiölainaa rahoitusvastikkeessa. Silloin kannattaa laskea tarkkaan, minkä suuruiseksi taloyhtiölle kuukausittain maksettavat vastikkeet nousevat.

Keinulaudantien kaksiota välittävä Huoneistokeskuksen kiinteistönvälittäjä Sebastian Gripenberg sanoo, että kaikki ostajat eivät ymmärrä, mikä merkitys isoilla remonteilla on asunnon myyntihintaan.

Keinulaudantien kerrostalo on rakennettu vuonna 1966. Yhtiössä käynnissä olevan putkiremontin lisäksi suunnitteilla julkisivu-, katto- ja hissiremontti. Niille ei ole olemassa vielä aikataulua eikä hintaa, mutta ostajan pitää ottaa ne huomioon.

Samanlaisia kohteita on paljon. Yli puolet suomalaisista asuinkerrostaloista on rakennettu lähiöbuumin vuosina 1960- ja 1970-luvuilla. Kaikissa näissä taloissa isot peruskorjaukset ovat tulleet viimeistään nyt ajankohtaiseksi, kirjoitti HS 18. maaliskuuta.

Esimerkiksi viemäriputkien uusimisen voi arvioida maksavan 300–600 euroa neliöltä ja käyttövesiputkien 100–150 euroa neliöltä. Putkiremontin yhteydessä pannaan usein kylpyhuoneet uusiksi, mikä maksaa Kiinteistöliiton arvion mukaan 80–120 euroa asuineliötä kohden. Tässä yhteydessä uusitaan usein myös talon sähköt, mikä lisää laskua noin 100–150 euroa per neliö.

Alla olevassa taulukossa on hintahaarukka erityyppisille korjaushankkeille noin 2 000 asuinneliön kerrostalossa.


Huoneistokeskuksen Gripenberg sanoo, että jos ostaja ei ymmärrä tulevista remonteista, välittäjä kyllä kertoo. Jos taloyhtiössä on suunniteltu esimerkiksi hissiremonttia, ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän pitää osata kertoa, mitä sellainen keskimäärin maksaa.

Mutta eivät osaa myyjätkään aina ottaa remontteja huomioon hinnoittelussa. Gripenberg huomauttaa, että myyjillä ylipäänsä on tapana ajatella, että juuri heidän asuntonsa on arvokkaampi kuin jonkun toisen asunto.

”Tällaisissa kohteissa välittäjä käy myyjän kanssa läpi laskelmat siitä, mitä vastaavanlainen asunto maksaisi, jos kaikki remontit olisi tehty. Siitä hinnasta lähdetään sitten vähentämään niiden remonttien hintoja, jotka ovat vielä tekemättä”, Gripenberg sanoo.

Hänen mukaansa on ihan ymmärrettävää, ettei myyjä aina osaa arvioida asuntonsa todellista arvoa. Jos myyjä on asunut talossa sen valmistumisesta saakka, hän ei ole koskaan omakohtaisesti kokenut isoa remonttia.

Mutta mistä se kertoo, ettei Helsingistä saa asuntoa alle 100 000 euron?

“Siitä, että kun ei ole riittävästi tarjontaa, hinnat nousevat”, Gripenberg sanoo.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton ylläpitämän Hintaseurantapalvelun mukaan Helsingissä myytiin viime vuonna 66 sellaista asuntoa, joiden myyntihinta jäi alle 100 000 euron. Hintaseurantapalvelussa ovat mukana kaikki välittäjien myymät kohteet.

Eniten asuntoja myytiin hintaluokassa 200 000–300 000 euroa. Mukana ovat kaikki asuntotyypit eli myös omakotitalot sekä uudiskohteet.

Jos katsotaan pelkkiä vanhoja kerrostaloasuntoja, joista Helsingissä tehdään eniten kauppaa, asuntoja myytiin lähes yhtä paljon hintaluokassa 200 000–300 000 euroa kuin luokassa 100 000–200 000 euroa.

Espoossa vanhan kerrostaloasunnon keskineliöhinta oli viime vuonna 3 226 euroa ja Vantaalla 2 378 euroa. Pääkaupunkiseudun halvimmat asunnot löytyvätkin Vantaalta. Siellä oli viime viikolla myynnissä 19 kerrostaloasuntoa, joiden myyntihinta oli alle 100 000 euroa.

Keinulaudantien yksiö myytiin lopulta vain alle kahden vuorokauden markkinoinnin jälkeen. Kiinteistönvälittäjä Sebastian Gripenberg kertoo, että asunnosta jätettiin useita tarjouksia. Yksi niistä ylitti pyydetyn hinnan joillakin tuhansilla euroilla.Oikotien halvimmat asunnot viime viikolla

1. Keinulaudantie 5 (Kontula): kaksio 34 m2, 94 000 euroa.


2. Jäkälätie 5 (Tapanila): yksiö 31,5 m2, 99 000 euroa.


3. Käsityöläisentie (Tapulikaupunki): yksiö 34 m2, 104 000 euroa.


4. Porttikuja (Kontula): kaksio 50,5 m2, 105 000 euroa.


5. Yllästunturinkuja (Mellunmäki): kaksio 41,5 m2, 105 000 euroa.


6. Kaunispääntie (Mellunmäki): yksiö 30 m2, 105 000 euroa.


7. Kontulankaari (Kontula): kaksio 59,5 m2, 107 000 euroa.


8. Kotikonnuntie (Kontula): kaksio 54 m2, 107 900 euroa.


9. Kontulankaari (Kontula): kaksio 47 m2, 108 000 euroa.


10. Kiertotähdentie (Siltamäki): kaksio 63,5 m2, 108 000 euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  3. 3

   Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää

  4. 4

   Erkki Tuomioja paljastaa päiväkirjassaan, miten suurta tuskaa ministeripestin vastaanottaminen Paavo Lipposen hallituksessa tuotti hänelle

  5. 5

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  6. 6

   Eduskunnan surkea näytelmä ei ole ollut kunniaksi parlamentarismille

  7. 7

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  8. 8

   Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä

  9. 9

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikkiasetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kumppani pahoin­piteli Antti Tuiskun uudelleen ja uudelleen, ja se oli tuhota pop­tähden uran – Nyt Tuisku kertoo HS:n haastattelussa pari­suhde­väkivallasta ja siitä, miten hänestä oli tulla isä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää