Koti

Tässä on Helsingin kymmenen halvinta asuntoa – Kodin hankkiminen alle 100 000 eurolla alkaa olla jo lähes mahdotonta

Viime viikolla kymmenestä halvimmasta asunnosta viisi sijaitsi Kontulassa ja kaksi viereisessä Mellunmäessä.

Etsitkö Helsingistä omistusasuntoa, joka maksaisi alle 100 000 euroa? Sellaisen löytäminen alkaa käydä vaikeaksi. Viime viikolla Oikotiellä oli myynnissä vain kaksi asuntoa siihen hintaan.

Halvin oli juuri myyntiin tullut 34-neliöinen kaksio Kontulan Keinulaudantieltä. Asunnon myyntihinta oli 94 000 euroa. Hinta ei kuitenkaan sisällä putkiremonttia, jonka arvioidaan valmistuvan ensi vuoden syksyllä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myynti-ilmoituksessa kerrotaan, että perinteisin menetelmin tehtävän putkiremontin hinnaksi tulee noin 800 euroa neliöltä, mikä nostaa pikkukaksion neliöhinnan noin 3 500 euroon.

Se taas tarkoittaa sitä, että asunnon hinnaksi tulee todellisuudessa noin 121 000 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinta kohosi viime vuonna Helsingissä Tilastokeskuksen mukaan 4 284 euroon.

Kalleimmalla alueella eli niin sanotulla Helsinki 1:llä asuntojen keskineliöhinta oli 6 727 euroa ja halvimmalla eli Helsinki 4:llä 2 728 euroa.

Helsinki 4 -alueeseen kuuluvat muun muassa Jakomäki, Kontula, Mellunkylä, Pihlajamäki, Puistola, Siltamäki ja Tapanila.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime viikolla kymmenestä halvimmasta asunnosta viisi sijaitsi Kontulassa ja kaksi viereisessä Mellunmäessä.

Hintaerot yksittäisten asuntojen välillä voivat olla suuria samalla alueellakin. Toteutuneita myyntihintoja voi vertailla postinumeroittain Ympäristö­ministeriön ylläpitämässä asuntojen hintaseuranta­palvelussa.

Jos asunnon hintapyyntö kuitenkin poikkeaa selvästi keskihinnoista, kannattaa ostajan katsoa huolella, miksi niin on. Yleensä on nimittäin niin, että jos joku asunto vaikuttaa edulliselta, sille on syynsä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Tapanilassa Jäkälätiellä sijaitsevan 31-neliöisen yksiön myyntihinta oli viime viikolla houkuttelevat 99 000 euroa. Heti myynti-ilmoituksen alussa kerrotaan kuitenkin, että vuonna 1969 rakennetussa taloyhtiössä on juuri valmistunut putkiremontti, jonka hinta tämän huoneiston osalta on lähes 39 000 euroa.

Halvalta tuntuneen asunnon todelliseksi hinnaksi tulee siis 138 000 euroa ja neliöhinnaksi 4 400 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos ostaja ei halua maksaa putkiremonttia tai rahat eivät riitä, hän voi lyhentää yhtiölainaa rahoitusvastikkeessa. Silloin kannattaa laskea tarkkaan, minkä suuruiseksi taloyhtiölle kuukausittain maksettavat vastikkeet nousevat.

Keinulaudantien kaksiota välittävä Huoneistokeskuksen kiinteistönvälittäjä Sebastian Gripenberg sanoo, että kaikki ostajat eivät ymmärrä, mikä merkitys isoilla remonteilla on asunnon myyntihintaan.

Keinulaudantien kerrostalo on rakennettu vuonna 1966. Yhtiössä käynnissä olevan putkiremontin lisäksi suunnitteilla julkisivu-, katto- ja hissiremontti. Niille ei ole olemassa vielä aikataulua eikä hintaa, mutta ostajan pitää ottaa ne huomioon.

Samanlaisia kohteita on paljon. Yli puolet suomalaisista asuinkerrostaloista on rakennettu lähiöbuumin vuosina 1960- ja 1970-luvuilla. Kaikissa näissä taloissa isot peruskorjaukset ovat tulleet viimeistään nyt ajankohtaiseksi, kirjoitti HS 18. maaliskuuta.

Esimerkiksi viemäriputkien uusimisen voi arvioida maksavan 300–600 euroa neliöltä ja käyttövesiputkien 100–150 euroa neliöltä. Putkiremontin yhteydessä pannaan usein kylpyhuoneet uusiksi, mikä maksaa Kiinteistöliiton arvion mukaan 80–120 euroa asuineliötä kohden. Tässä yhteydessä uusitaan usein myös talon sähköt, mikä lisää laskua noin 100–150 euroa per neliö.

Alla olevassa taulukossa on hintahaarukka erityyppisille korjaushankkeille noin 2 000 asuinneliön kerrostalossa.


Huoneistokeskuksen Gripenberg sanoo, että jos ostaja ei ymmärrä tulevista remonteista, välittäjä kyllä kertoo. Jos taloyhtiössä on suunniteltu esimerkiksi hissiremonttia, ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän pitää osata kertoa, mitä sellainen keskimäärin maksaa.

Mutta eivät osaa myyjätkään aina ottaa remontteja huomioon hinnoittelussa. Gripenberg huomauttaa, että myyjillä ylipäänsä on tapana ajatella, että juuri heidän asuntonsa on arvokkaampi kuin jonkun toisen asunto.

”Tällaisissa kohteissa välittäjä käy myyjän kanssa läpi laskelmat siitä, mitä vastaavanlainen asunto maksaisi, jos kaikki remontit olisi tehty. Siitä hinnasta lähdetään sitten vähentämään niiden remonttien hintoja, jotka ovat vielä tekemättä”, Gripenberg sanoo.

Hänen mukaansa on ihan ymmärrettävää, ettei myyjä aina osaa arvioida asuntonsa todellista arvoa. Jos myyjä on asunut talossa sen valmistumisesta saakka, hän ei ole koskaan omakohtaisesti kokenut isoa remonttia.

Mutta mistä se kertoo, ettei Helsingistä saa asuntoa alle 100 000 euron?

“Siitä, että kun ei ole riittävästi tarjontaa, hinnat nousevat”, Gripenberg sanoo.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton ylläpitämän Hintaseurantapalvelun mukaan Helsingissä myytiin viime vuonna 66 sellaista asuntoa, joiden myyntihinta jäi alle 100 000 euron. Hintaseurantapalvelussa ovat mukana kaikki välittäjien myymät kohteet.

Eniten asuntoja myytiin hintaluokassa 200 000–300 000 euroa. Mukana ovat kaikki asuntotyypit eli myös omakotitalot sekä uudiskohteet.

Jos katsotaan pelkkiä vanhoja kerrostaloasuntoja, joista Helsingissä tehdään eniten kauppaa, asuntoja myytiin lähes yhtä paljon hintaluokassa 200 000–300 000 euroa kuin luokassa 100 000–200 000 euroa.

Espoossa vanhan kerrostaloasunnon keskineliöhinta oli viime vuonna 3 226 euroa ja Vantaalla 2 378 euroa. Pääkaupunkiseudun halvimmat asunnot löytyvätkin Vantaalta. Siellä oli viime viikolla myynnissä 19 kerrostaloasuntoa, joiden myyntihinta oli alle 100 000 euroa.

Keinulaudantien yksiö myytiin lopulta vain alle kahden vuorokauden markkinoinnin jälkeen. Kiinteistönvälittäjä Sebastian Gripenberg kertoo, että asunnosta jätettiin useita tarjouksia. Yksi niistä ylitti pyydetyn hinnan joillakin tuhansilla euroilla.Oikotien halvimmat asunnot viime viikolla

1. Keinulaudantie 5 (Kontula): kaksio 34 m2, 94 000 euroa.


2. Jäkälätie 5 (Tapanila): yksiö 31,5 m2, 99 000 euroa.


3. Käsityöläisentie (Tapulikaupunki): yksiö 34 m2, 104 000 euroa.


4. Porttikuja (Kontula): kaksio 50,5 m2, 105 000 euroa.


5. Yllästunturinkuja (Mellunmäki): kaksio 41,5 m2, 105 000 euroa.


6. Kaunispääntie (Mellunmäki): yksiö 30 m2, 105 000 euroa.


7. Kontulankaari (Kontula): kaksio 59,5 m2, 107 000 euroa.


8. Kotikonnuntie (Kontula): kaksio 54 m2, 107 900 euroa.


9. Kontulankaari (Kontula): kaksio 47 m2, 108 000 euroa.


10. Kiertotähdentie (Siltamäki): kaksio 63,5 m2, 108 000 euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  4. 4

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  5. 5

   Häirintään tulee järeämpi suoja: Suomi ottaa käyttöön satelliittipaikannuksen, joka on turvallisempi kuin 1970-luvulla kehitetty gps

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Isäpuolensa raiskaamaksi joutunut nainen synnytti lapsen käymälään, nyt 20-vuotiasta äitiä uhkaa jopa 20 vuoden vankeus El Salvadorissa

  8. 8

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  9. 9

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  10. 10

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää