Koti

100 000 euron huone kommuunista – Helsingin Laajasalossa on myynnissä harvoin tarjolla oleva koti

Yhteiseksi ostettua kommuunikotia voi verrata perikunnan omistamaan asuntoon. Niistä pankeillakin on paljon kokemusta.

Asuntojen myynti-ilmoituksissa törmää aika ajoin käsitteeseen ”harvoin tarjolla”. Helsingin Laajasalossa on myynnissä koti, joita on oikeasti todella harvoin tarjolla.

Vuonna 2011 Hannele Junttila osti yhdessä kaverinsa ja kaveripariskunnan kanssa Gunillankujalta kaksikerroksisen rivitalohuoneiston. HS kertoi Gunillantien kommuunista ensimmäisen kerran vuonna 2013.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän vuoden elokuussa Junttila pani oman osuutensa myyntiin ja se on yhä myynnissä. Hintapyyntö neljänneksen omistuksesta 200-neliöisestä rivitaloasunnosta on 109 500 euroa.

Osuus on yksi Helsingin halvimmista myytävistä asunnoista. HS kirjoitti aiheesta 11. syyskuuta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikotiellä ei oikein ole omaa kategoriaa kimppakämpille. Kommuunin omistajat huomasivat, että myös kiinteistönvälittäjille tilanne oli vähintään vieras.

Miten myydä yksi huone isosta asunnosta?


Moni suomalainen on asunut jossain vaiheessa elämäänsä kimppakämpässä, tyypillisesti opiskeluaikana. Harva on kuitenkaan hakenut pankista kavereiden kanssa asuntolainaa ostaakseen sellaisen yhdessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Junttilalle, Piia Häkkiselle ja Tuomas Vanhaselle Gunillankujan rivitalohuoneisto on jo toinen yhteisesti omistettu koti.

Tarina sai alkunsa perinteisestä kimppakämpästä, jossa Junttila sekä Häkkinen ja Vanhanen asuivat yhdessä kahden kaverinsa kanssa vuokralla. Kommuuni joutui muuttamaan pois, kun asunnon uusi omistaja halusi nostaa vuokraa.

Kaverukset alkoivat miettiä, pitäisikö neljän työssä käyvän aikuisen ostaa oma asunto. Niinpä he päätyivät ostamaan ensimmäisen yhteisen kodin Laajasalon Yliskylästä. Asunto jäi kuitenkin pieneksi, kun Häkkinen ja Vanhanen saivat ensimmäisen lapsensa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Junttila muistelee, että Yliskylän yhteinen koti oli ”tilaisuus, johon piti tarttua”.

”Ei minulla silloin ollut mitään asunnonostosuunnitelmia”, hän sanoo.

Kun Junttilakin sai lapsen ja Häkkinen ja Vanhanen toisen, kommuuni pani Yliskylän kotinsa myyntiin ja osti Gunillankujalta isomman rivitalohuoneiston.


Asunnon ovella tulee vastaan Hannele Junttila. Hän on tullut käymään entisessä kodissaan ja esittelemään myynnissä olevaa osuuttaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Junttila ja hänen nyt kouluikäinen tyttärensä ovat asuneet poissa jo pari vuotta. He muuttivat Kannelmäkeen ja panivat huoneensa Gunillankujalla vuokralle. Junttila muistelee lämmöllä yhteisiä aikoja, varsinkin sitä, miten kivaa lapsille oli, kun talossa oli samanikäistä leikkiseuraa.

Vuonna 1972 rakennettu kaksitasoinen rivitalohuoneisto on monin paikoin alkuperäisessä kunnossa. Junttila esittelee asuntoa ja kertoo, että kylpyhuoneita pitäisi uudistaa.

”Meillä oli kaksi vaippapeppua. Ei meillä ollut aikaa sisustusprojekteihin”, hän naurahtaa.


Asukkaat kantoivat tavaransa sisään ja asettuivat uuteen kotiinsa. Junttila lapsineen muutti ensimmäiseen kerrokseen. Häkkinen ja Vanhanen puolestaan muuttivat kahden lapsensa kanssa toiseen kerrokseen samoin kuin asunnon neljäs omistaja.

Keittiöön rakennettiin lisää kaappeja seitsemän asukkaan tarpeisiin. Alakerran uima-allas katettiin, jolloin saatiin lisää säilytystilaa.

 

”Meillä on vähän ikävä kommuuniin.”

Junttilan mukaan lapsille teki hyvää nähdä erilaisia aikuisia, jotka ajattelevat asioista eri tavalla. Hän ei muista, että kommuunissa olisi koskaan jouduttu vääntämään pienistä asioista.

”Asiat hoidettiin yhdessä ja ongelmat ratkottiin yhdessä. Se on tosi arvokas kokemus”, Junttila kertoo.

”Meillä molemmilla on vähän ikävä takaisin kommuuniin. Kommuunissa tapaa ihmisiä joka päivä eikä tarvitse erikseen alkaa järjestää tapaamisia kavereiden kanssa.”


Kommuunissa asuvan Piia Häkkisen mielestä tällaisesta vaihtoehdosta pitäisi puhua enemmän. Yhteisesti omistetulle asunnolle luulisi olevan kysyntää varsinkin Helsingissä, jossa asunnot ovat kalliita ja pienet asunnot suhteessa paljon kalliimpia kuin isot.

 

”Kommuuni on hyvä vaihtoehto varsinkin perheettömille.”

Häkkinen uskoo, että ihmiset eivät vain ole tulleet ajatelleeksi mahdollisuutta ostaa yhdessä isompi asunto.

”Luulisi, että tämä olisi hyvä vaihtoehto varsinkin perheettömille”, kahden lapsen äiti sanoo.


Osaomistus kommuunissa sopii myös heille, joilla on varsinainen koti toisella paikkakunnalla ja jotka tarvitsevat toisen asunnon esimerkiksi työnsä takia.

Hannele Junttila muistelee, miten asunnon etsimisessäkin oli hyötyä siitä, että oli monta ostajaa. Yksi huolehti, että asunnossa on tarpeeksi varastotilaa ja toinen, että asunto ei sijaitse liian kaukana keskustasta ja että sieltä on hyvät liikenneyhteydet.

”Meillä oli neljät silmät, kun löysimme kodin”, Junttila kertoo. Tosin yksi porukasta oli lomalla ulkomailla samaan aikaan. Hän kuitenkin luotti kavereihinsa ja suostui jättämään ostotarjouksen näkemättä asuntoa.

Pankille yhteisomistaminen ei ole ollut mikään ongelma – tai siis pankeille, koska kommuunin asukkailla on ollut rahat kahdessa eri pankissa. Heillä on myös ristiintakauksia. Ja kun yksi myy osuutensa, kaikki omistajat menevät pankkiin sopimaan kaupoista.

Piia Häkkinen muistuttaa, ettei tällainen yhteisomistus poikkea juuri siitä, jos esimerkiksi perikunta omistaa yhdessä asunnon. Ja niistä pankeilla on paljon kokemusta.


Mutta ihmisten elämät muuttuvat. Harva asuu koko aikuisen elämänsä kommuunissa. Vuosien yhteisasumisen jälkeen sekä Junttila että Häkkinen ovat muuttaneet lastensa kanssa pois.

Gunillankujalla on nyt virallisesti myynnissä Junttilan neljänneksen omistus, mutta myös Häkkinen ja Vanhanen ovat valmiit luopumaan omista osuuksistaan, jos ostaja on kiinnostunut.

Koko asuntokin voidaan myydä.

Junttila kertoo, että kun kommuuni aikanaan osti Gunillankujan asunnon, he sopivat asuvansa yhdessä vähintään viisi vuotta. Ihan vaan sen takia, ettei tarvitsisi koko ajan muuttaa.

”Jos sitten sen jälkeen joku haluaa lähteä eivätkä muut halua lunastaa hänen osuuttaan, sovimme että koko asunto voidaan myydä”, Junttila sanoo.


Moni saattaakin vierastaa yhteisomistusta juuri siksi, ettei voi tietää, missä vaiheessa joku haluaa syystä tai toisesta muuttaa pois.

Junttila muistuttaa, että osa porukasta ehti asua yhdessä 15 vuotta, josta 13 vuotta yhdessä omistetussa asunnossa.

”Eivät kaikki avioliitotkaan kestä niin kauan. Ihmisten polut voivat erkaantua.”

Helsingin Sanomat ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Kimppa-asuminen
 • Omistusasuminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja x

  3. 3

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  6. 6

   Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita

  7. 7

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  8. 8

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  9. 9

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  10. 10

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  9. 9

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  10. 10

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää