Koti

100 000 euron huone kommuunista – Helsingin Laajasalossa on myynnissä harvoin tarjolla oleva koti

Yhteiseksi ostettua kommuunikotia voi verrata perikunnan omistamaan asuntoon. Niistä pankeillakin on paljon kokemusta.

Asuntojen myynti-ilmoituksissa törmää aika ajoin käsitteeseen ”harvoin tarjolla”. Helsingin Laajasalossa on myynnissä koti, joita on oikeasti todella harvoin tarjolla.

Vuonna 2011 Hannele Junttila osti yhdessä kaverinsa ja kaveripariskunnan kanssa Gunillankujalta kaksikerroksisen rivitalohuoneiston. HS kertoi Gunillantien kommuunista ensimmäisen kerran vuonna 2013.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän vuoden elokuussa Junttila pani oman osuutensa myyntiin ja se on yhä myynnissä. Hintapyyntö neljänneksen omistuksesta 200-neliöisestä rivitaloasunnosta on 109 500 euroa.

Osuus on yksi Helsingin halvimmista myytävistä asunnoista. HS kirjoitti aiheesta 11. syyskuuta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikotiellä ei oikein ole omaa kategoriaa kimppakämpille. Kommuunin omistajat huomasivat, että myös kiinteistönvälittäjille tilanne oli vähintään vieras.

Miten myydä yksi huone isosta asunnosta?


Moni suomalainen on asunut jossain vaiheessa elämäänsä kimppakämpässä, tyypillisesti opiskeluaikana. Harva on kuitenkaan hakenut pankista kavereiden kanssa asuntolainaa ostaakseen sellaisen yhdessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Junttilalle, Piia Häkkiselle ja Tuomas Vanhaselle Gunillankujan rivitalohuoneisto on jo toinen yhteisesti omistettu koti.

Tarina sai alkunsa perinteisestä kimppakämpästä, jossa Junttila sekä Häkkinen ja Vanhanen asuivat yhdessä kahden kaverinsa kanssa vuokralla. Kommuuni joutui muuttamaan pois, kun asunnon uusi omistaja halusi nostaa vuokraa.

Kaverukset alkoivat miettiä, pitäisikö neljän työssä käyvän aikuisen ostaa oma asunto. Niinpä he päätyivät ostamaan ensimmäisen yhteisen kodin Laajasalon Yliskylästä. Asunto jäi kuitenkin pieneksi, kun Häkkinen ja Vanhanen saivat ensimmäisen lapsensa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Junttila muistelee, että Yliskylän yhteinen koti oli ”tilaisuus, johon piti tarttua”.

”Ei minulla silloin ollut mitään asunnonostosuunnitelmia”, hän sanoo.

Kun Junttilakin sai lapsen ja Häkkinen ja Vanhanen toisen, kommuuni pani Yliskylän kotinsa myyntiin ja osti Gunillankujalta isomman rivitalohuoneiston.


Asunnon ovella tulee vastaan Hannele Junttila. Hän on tullut käymään entisessä kodissaan ja esittelemään myynnissä olevaa osuuttaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Junttila ja hänen nyt kouluikäinen tyttärensä ovat asuneet poissa jo pari vuotta. He muuttivat Kannelmäkeen ja panivat huoneensa Gunillankujalla vuokralle. Junttila muistelee lämmöllä yhteisiä aikoja, varsinkin sitä, miten kivaa lapsille oli, kun talossa oli samanikäistä leikkiseuraa.

Vuonna 1972 rakennettu kaksitasoinen rivitalohuoneisto on monin paikoin alkuperäisessä kunnossa. Junttila esittelee asuntoa ja kertoo, että kylpyhuoneita pitäisi uudistaa.

”Meillä oli kaksi vaippapeppua. Ei meillä ollut aikaa sisustusprojekteihin”, hän naurahtaa.


Asukkaat kantoivat tavaransa sisään ja asettuivat uuteen kotiinsa. Junttila lapsineen muutti ensimmäiseen kerrokseen. Häkkinen ja Vanhanen puolestaan muuttivat kahden lapsensa kanssa toiseen kerrokseen samoin kuin asunnon neljäs omistaja.

Keittiöön rakennettiin lisää kaappeja seitsemän asukkaan tarpeisiin. Alakerran uima-allas katettiin, jolloin saatiin lisää säilytystilaa.

 

”Meillä on vähän ikävä kommuuniin.”

Junttilan mukaan lapsille teki hyvää nähdä erilaisia aikuisia, jotka ajattelevat asioista eri tavalla. Hän ei muista, että kommuunissa olisi koskaan jouduttu vääntämään pienistä asioista.

”Asiat hoidettiin yhdessä ja ongelmat ratkottiin yhdessä. Se on tosi arvokas kokemus”, Junttila kertoo.

”Meillä molemmilla on vähän ikävä takaisin kommuuniin. Kommuunissa tapaa ihmisiä joka päivä eikä tarvitse erikseen alkaa järjestää tapaamisia kavereiden kanssa.”


Kommuunissa asuvan Piia Häkkisen mielestä tällaisesta vaihtoehdosta pitäisi puhua enemmän. Yhteisesti omistetulle asunnolle luulisi olevan kysyntää varsinkin Helsingissä, jossa asunnot ovat kalliita ja pienet asunnot suhteessa paljon kalliimpia kuin isot.

 

”Kommuuni on hyvä vaihtoehto varsinkin perheettömille.”

Häkkinen uskoo, että ihmiset eivät vain ole tulleet ajatelleeksi mahdollisuutta ostaa yhdessä isompi asunto.

”Luulisi, että tämä olisi hyvä vaihtoehto varsinkin perheettömille”, kahden lapsen äiti sanoo.


Osaomistus kommuunissa sopii myös heille, joilla on varsinainen koti toisella paikkakunnalla ja jotka tarvitsevat toisen asunnon esimerkiksi työnsä takia.

Hannele Junttila muistelee, miten asunnon etsimisessäkin oli hyötyä siitä, että oli monta ostajaa. Yksi huolehti, että asunnossa on tarpeeksi varastotilaa ja toinen, että asunto ei sijaitse liian kaukana keskustasta ja että sieltä on hyvät liikenneyhteydet.

”Meillä oli neljät silmät, kun löysimme kodin”, Junttila kertoo. Tosin yksi porukasta oli lomalla ulkomailla samaan aikaan. Hän kuitenkin luotti kavereihinsa ja suostui jättämään ostotarjouksen näkemättä asuntoa.

Pankille yhteisomistaminen ei ole ollut mikään ongelma – tai siis pankeille, koska kommuunin asukkailla on ollut rahat kahdessa eri pankissa. Heillä on myös ristiintakauksia. Ja kun yksi myy osuutensa, kaikki omistajat menevät pankkiin sopimaan kaupoista.

Piia Häkkinen muistuttaa, ettei tällainen yhteisomistus poikkea juuri siitä, jos esimerkiksi perikunta omistaa yhdessä asunnon. Ja niistä pankeilla on paljon kokemusta.


Mutta ihmisten elämät muuttuvat. Harva asuu koko aikuisen elämänsä kommuunissa. Vuosien yhteisasumisen jälkeen sekä Junttila että Häkkinen ovat muuttaneet lastensa kanssa pois.

Gunillankujalla on nyt virallisesti myynnissä Junttilan neljänneksen omistus, mutta myös Häkkinen ja Vanhanen ovat valmiit luopumaan omista osuuksistaan, jos ostaja on kiinnostunut.

Koko asuntokin voidaan myydä.

Junttila kertoo, että kun kommuuni aikanaan osti Gunillankujan asunnon, he sopivat asuvansa yhdessä vähintään viisi vuotta. Ihan vaan sen takia, ettei tarvitsisi koko ajan muuttaa.

”Jos sitten sen jälkeen joku haluaa lähteä eivätkä muut halua lunastaa hänen osuuttaan, sovimme että koko asunto voidaan myydä”, Junttila sanoo.


Moni saattaakin vierastaa yhteisomistusta juuri siksi, ettei voi tietää, missä vaiheessa joku haluaa syystä tai toisesta muuttaa pois.

Junttila muistuttaa, että osa porukasta ehti asua yhdessä 15 vuotta, josta 13 vuotta yhdessä omistetussa asunnossa.

”Eivät kaikki avioliitotkaan kestä niin kauan. Ihmisten polut voivat erkaantua.”

Helsingin Sanomat ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Kimppa-asuminen
 • Omistusasuminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Riikka Koivisto saattelee ihmisiä kuolemaan – Kun viimeinen hetki on käsillä, yksi asia nousee ylitse muiden

   Tilaajille
  2. 2

   Sdp:n suunnitelma vaalien jälkeen: miljardin euron junatunneli Helsingin keskustan ali

  3. 3

   Espoo on upottanut miljoonia euroja kelvottomaan tieto­järjestelmään – rahoitus­johtajalla kaksoisrooli järjestelmän myyneessä yhtiössä

   Tilaajille
  4. 4

   Pilapiirros kiteyttää hillittömästi Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen tuskan tallimääräyksiin – ”Voititko mestaruuden?”

  5. 5

   Kanadalainen rap-artisti kuoli pudottuaan ilmassa olevan lento­koneen siiveltä musiikki­videon kuvauksissa

  6. 6

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  7. 7

   Suomalainen älykeppi valloittaa maailmaa – NBA- ja NHL-seurat testaavat ”saunan lauteilla” kehitettyä esinettä

  8. 8

   Stockan Herkku uudistui ”elämys­keitaaksi” ja avaa ovensa tänään – S-ryhmän omistuksessa hinnat eivät näytä juurikaan laskeneen

  9. 9

   Ajattele näitä sanoja kuvasi alla

  10. 10

   Lääkäri Pippa Laukka kertoi tv-ohjelmassa, että light-limujen juominen voi vaikuttaa erektioon – Kysyimme urologilta, onko väite totta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  2. 2

   Järkytys ravintola­maailmassa: klassikko­baarit Corona, Moskova ja Dubrovnik joutuvat lopettamaan, merkki­rakennuksen kaikki vuokra­sopimukset on irtisanottu

  3. 3

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  4. 4

   Pilapiirros kiteyttää hillittömästi Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen tuskan tallimääräyksiin – ”Voititko mestaruuden?”

  5. 5

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  6. 6

   Vanhemmat hylkäävät lapsiaan ja jopa 11-vuotiaat ovat huumekoukussa – Uutta-Seelantia vaivaa synteettisen kannabiksen aiheuttama huumekriisi

  7. 7

   Nasan kuvassa näkyy Etelämantereesta irronnut ihmeellisen geometrinen jäävuori

  8. 8

   Lääkäri Pippa Laukka kertoi tv-ohjelmassa, että light-limujen juominen voi vaikuttaa erektioon – Kysyimme urologilta, onko väite totta

  9. 9

   Taidehistorioitsija kehottaa HBL:ssä boikotoimaan Antti J. Jokisen Helene Schjerfbeck -elokuvaa

  10. 10

   Saudi-Arabian konsulaatin autosta löytyi kaksi matkalaukkua Istanbulissa – laukuissa on ilmeisesti murhatun toimittajan omaisuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  8. 8

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää