Koti

Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

Kun otat käyttöön vuoro­vaikutus­menetelmän, voit luopua jankutuksesta, kiristyksestä ja nalkutuksesta.

Nelivuotias on kaatanut kenkälaatikollisen pikkulegoja olohuoneen lattialle. Keittiössä on leikitty lääkäriä. Palapelit on sekoitettu pöydälle, ja kirjahyllystä on vedetty lattialle kaikki kirjaston lastenkirjat.

”Äiti siivoo”, sanoo lapsi, kun pyydän ystävällisesti raivaamaan tavarat ennen ulos lähtöä.

Pyydän vähän tiukemmin. ”Äiti siivoo”, lapsi vastaa.

Vastaan, että jos äiti siivoaa, hän siivoaa kaiken roskiin ja sitten sinä et voi enää leikkiä niillä. Ikinä. Opin myöhemmin, että tämä on niin kutsuttu jätesäkkiratkaisu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeasti en haluaisi uhkailla. Haluaisin, että lapsi oppii itse siivoamaan lelunsa. Katselen lasta, nalkutan tavaroista ja mietin tulevia vuosia ensin kouluikäisen ja sitten teini-ikäisen kanssa.

Sitten törmään netissä sivustoon nimeltä Paikka kaikelle.

”Haluatko lastenhuoneen, joka on helppo pitää järjestyksessä? Oletko kyllästynyt jankuttamaan lapsille omien jälkien siivoamisesta? Tahdotko, että lastenhuone pysyy järjestyksessä pidempään kuin 15 minuuttia siivoamisen jälkeen?”

Kyllä. Kyllä. Kyllä.

Olen juuri ilmoittanut itseni neljän viikon mittaiselle verkkokurssille, jossa luvataan, että saan käyttööni ”vuorovaikutusohjaajan laatimat menetelmät, joilla saat lapset kuuntelemaan ja toimimaan yhteistyössä kanssasi”.

Sivuilla kerrotaan, että lastenhuoneen hyvä järjestys ”ei perustu komentamiseen tai kyttäämiseen vaan siihen, että tavaroilla on helpot paikat ja osaat lempeästi ja rennosti ohjata lasta omatoimisuuteen”.

Käärin hihat. Haluan oppia lempeää ja rentoa ohjaamista.

”Lasten leluja on ihan liikaa. Miten raaskitte luopua niistä?” kysyy nimetön äiti keskustelupalstalla. Toinen on otsikoinut asiansa näin: ”Lapsilla liikaa leluja apua!” ja kolmas haluaa tietää, ”paljonko teidän lapsilla on leluja?”

Omassa lapsuudessani ei kukaan puhunut ammattijärjestäjistä tai konmarituksesta. Emme tarvinneet kursseja, joilla neuvotaan, miten lastenhuoneet saadaan pidettyä järjestyksessä. Äidit eivät kyselleet neuvoja, miten luopua ylimääräisistä leluista.

Mutta silloin lapsilla ei ollutkaan näin paljon tavaraa.

 

”7–9-vuotiailla on eniten tavaraa.”

Paikka kaikelle -kurssia järjestävä Ilana Aalto siteeraa tietoa, jonka mukaan Ruotsissa yli kymmenen vuotta sitten tehdyn tutkimuksen mukaan kuusivuotiailla oli lastenhuoneessaan keskimäärin yli 500 lelua.

Eivätkä siinä ole mukana kaikki yksittäiset legopalat tai nukenvaatteet.

”Oman kokemukseni mukaan 7–9-vuotiailla on eniten tavaraa”, sanoo Aalto, jolla itsellään on 5-, 10- ja 12-vuotiaat lapset.

Aalto on taustaltaan kulttuurihistorian tutkija. Hän on tutkinut muun muassa vanhemmuutta, perhesuhteita sekä tavarakulttuuria. Omien tutkimustensa kautta hän kiinnostui ammattijärjestämisestä. Lisäksi hän on kouluttautunut Toimiva perhe sekä Toimiva vuorovaikutus -kurssien ohjaajaksi.

Moni on kuulemma taivastellut sitä, miten nykyään tarvitaan kursseja, joilla neuvotaan, miten lastenhuone saadaan pidettyä järjestyksessä.

”Mutta liika tavara ja siitä johtuvat ongelmat ovat arjen kompastuskiviä”, Aalto sanoo.

 

”Jos se olisi lapsen ongelma, tätä kurssia kävisi sun lapsesi.”

Verkkokurssi alkaa, ja ensimmäisellä viikolla alamme valmistautua henkisesti siihen, että kohta raivataan. Kuuntelen ja katselen videolta, kun Ilana Aalto puhuu rauhallisesti järjen äänellä. Hän suosittelee varaamaan lastenhuoneen raivaamiseen vähintään 15 minuuttia päivässä.

”Huolehdi jaksamisesta. Pidä taukoja. Varaa jääkaappiin helppoa syötävää”, hän neuvoo.

Lataan kurssiin kuuluvan työkirjan ja opin kolmeosaisen reseptin, joka toimii Aallon mukaan kaikille huoneille: 1. sopivasti tavaraa, 2. paikka kaikelle ja 3. kaikki paikoilleen.

Aalto muistuttaa, että olen tällä kurssilla, koska sotkuinen lastenhuone on minun ongelmani.

”Jos se olisi lapsen ongelma, tätä kurssia kävisi sun lapsesi.”

 

”Nyt nämä lelut ovat täällä lattialla.”

Seuraavaksi katson videon, joka lupaa opettaa, ”miten ratkaistaan järjestämistä koskevat ristiriidat”. Ohjeet perustuvat Thomas Gordonin vuorovaikutusmenetelmään.

Siinä tilanne todetaan ensin neutraalisti ja sitten se kuvaillaan lapselle. Sen jälkeen kerrotaan tilanteen vaikutukset itseen ja miltä se tuntuu. Viimeisenä tulee viesti siitä, mitä toivoisin lapsen tekevän.

Pääsen testaamaan menetelmää heti seuraavana päivänä, kun olemme lähdössä ulos ja lapsen leikki tukkii kulkuni olohuoneesta eteiseen.

”Nyt nämä lelut ovat täällä lattialla”, totean neutraalisti.

”En pääse kulkemaan tästä. Saatan potkaista vahingossa jotain lelua. Äidille tulisi siitä vähän paha mieli”, jatkan rauhallisesti.

Ja lopuksi: ”Voisitko korjata nämä tästä pois?”

Lapsi ymmärtää ja tulee siivoamaan. Tämä toimii!


Toisella viikolla aletaan oikeasti karsia tavaraa. Tavoitteena on, että raivaamisen jälkeen lastenhuoneeseen jäävät vain ne tavarat, jotka sinne kuuluvat eli esimerkiksi vain ne lelut, joilla oikeasti leikitään. Lapsi päättää, mitkä tavarat lähtevät ja mitkä jäävät.

Katselen ensin videon, jonka nimi on ”Apua, lapseni ei halua luopua mistään!” ja toisen, jonka nimi on ”Apua, lapseni haluaa luopua kaikesta!”

Aallon mukaan tavarasta luopumista pitää harjoitella ja muistuttaa, että se on taito, jonka oppimisesta on lapselle hyötyä myöhemmässä elämässä.

”Oma kokemukseni on, että lapset ovat aika reippaita päätöksentekijöitä”, Aalto rohkaisee videolla.

Toisaalta hän sanoo myös näin: ”On ihmisiä, joita sotku ei haittaa ja sinun lapsesi voi kuulua tähän joukkoon.”


Ongelma onkin siinä, että monia vanhempia kodin sotkuisuus haittaa. Tyypillinen tilanne on se, että lapsi on levittänyt tavaransa ympäri kotia ja vanhemmat haluavat, että lapsi korjaa jälkensä.

Silloin voi käydä näin:

Alat syytellä: ”Miten monta kertaa olen sanonut vaatteiden jättämisestä lattialle. Mikä sinua vaivaa?”

Alat nimitellä: ”Täytyy olla aika possu saadakseen huoneensa tämän näköiseksi.”

Alat uhkailla: ”Jos et heti raivaa, kerään nämä ja vien ne roskikseen. Haet sieltä sitten.”

Tai komentaa: ”Menepä siivoamaan se huoneesi nyt, ala laputtaa siitä.”


Tai saarnata: ”Kyllä jokaisen pitää siivota tässä talossa omat jälkensä itse. Ei ole reilua jättää jälkiään siivoamatta. Haluaisitko sinä, että minä tuon omat tavarani sinun huoneesi lattialle?”

Tai heittäytyä marttyyriksi: ”Katso nyt, miten stressaantunut minä olen. Minulla on hirveä kiire ja nyt joudun siivoamaan sinunkin puolestasi.”

Saatat ajautua vertailemaan sisaruksia keskenään: ”Etkö sinä voisi olla niin kuin sinun veljesi? Hän siivoaa jälkensä aina ja heti.”

Tai sarkasmiin: ”Tätäkö sinä kutsut siivotuksi? No, ehkä sinä tykkäät asua sikolätissä.”


Tunnistan itseni joistakin Aallon esimerkeistä. Aalto kuitenkin lohduttaa, että emme useinkaan tarkoita sitä, mitä sanomme. Tällaiset lauseet vain livahtavat suustamme.

”Älä masennu. Tärkeintä on ensin kuulla, mitä sanot ja sitten korjata sitä”, Aalto sanoo.

Hän muistuttaa, ettei lapsilla ole tarkoitus sotkea kotia. He vain ovat oppineet huonoja tapoja, ja huonon tavan voi korvata hyvällä tavalla.


Viikolla kolme pääsemme miettimään, minkälaisia toimivat säilytyspaikat ovat ja miten ne tehdään. Miten lelut kootaan yhteen? Mihin tavarat kannattaa lapsen huoneessa sijoittaa?

Aalto jakaa yksityiskohtaisia neuvoja säilytyslaatikoista, niiden koosta sekä paikasta hyllyssä.

”Sitten vaan järjestämään. Pitäkää hauskaa. Järjestäminen tässä vaiheessa on tosi kivaa”, ääni videolla kannustaa.

Kyllä, tähän asti sujuukin kuin leikki, mutta miten järjestys saadaan pysymään?


Verkkokurssin viimeisellä viikolla opin, että tavarat eivät mene itsestään paikoilleen. Mutta nyt, kun kaiken raivaamisen jälkeen tavaraa on vähemmän ja niille on järjestetty omat paikat, järjestyksen ylläpitäminen on helpompaa. Myös lapselle.

Aalto muistuttaa, ettei lapsiperheen kodin tarvitse olla koko ajan tiptop. Jokainen voi valita sen siisteystason, joka omaan kotiin sopii.

Ja aina voi myös valita, että ei siivota. Sitä kutsutaan ovi kiinni -menetelmäksi. Sen sijaan, että vaaditaan lasta siivoamaan huoneensa, ovi pannaan kiinni.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Siivous
 • Lapset
 • Leikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  3. 3

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  4. 4

   Puoliso voi lukea kaiken, mitä puhelimessasi on – Älylaitteiden vakoiluohjelmat ovat kaikkien saatavilla, ja niillä tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa

   Tilaajille
  5. 5

   Espoossa testataan asiaa, joka tuntuu täysin itsestäänselvältä: Miksi opettaa ulkomaalaiselle asioita suomeksi, jos hän ei osaa suomea?

  6. 6

   Telttaa ei viedä, ja ostoskeskus päästää vessaan – Ihmisroskaksi leimatun Markku Korhosen elämässä moni asia on nyt paremmin

   Tilaajille
  7. 7

   Mitä jos brexit kaatuu ja milloin on viimeinen hetki sopimukselle? HS:n kirjeenvaihtajat selvittävät, mikä Britannian EU-erossa kiikastaa

  8. 8

   Espoo vuokrasi Otaniemestä 20 vuodeksi tilat, joihin mahtuisi 2 500 lukiolaista – Nyt lähes kolme miljoonaa vuodessa maksaviin tiloihin on tulossa 800 opiskelijaa

  9. 9

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  10. 10

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  2. 2

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  3. 3

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  4. 4

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  5. 5

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  6. 6

   Lapsen kiusalliset tavat saattavat kieliä ongelmista – Niihin voi puuttua, mutta väärä lähestyminen pahentaa tilannetta

   Tilaajille
  7. 7

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  8. 8

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  9. 9

   Tällainen oli mies, joka testamenttasi 7,3 miljoonaa euroa taloyhtiölleen Helsingissä – Onni Lindforsille talo Siltasaaressa edusti ”lapsuuden onnellista aikaa”

  10. 10

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomessa vieraileva Kazakstanin presidentti on itsevaltainen johtaja ja geopolitiikan taitaja – HS näyttää Nazarbajevin ja Niinistön tiedotustilaisuuden suorana noin kello 11.20
  3. Danske Bankin käräyttänyt pankkiiri teki rahanpesuilmoituksen Nordeasta – myös suomalaisviranomaisille on tulossa ilmoitus, pankkiiri sanoo
  4. Espoo vuokrasi Otaniemestä 20 vuodeksi tilat, joihin mahtuisi 2 500 lukiolaista – Nyt lähes kolme miljoonaa vuodessa maksaviin tiloihin on tulossa 800 opiskelijaa
  5. Mitä jos brexit kaatuu ja milloin on viimeinen hetki sopimukselle? HS:n kirjeenvaihtajat selvittävät, mikä Britannian EU-erossa kiikastaa
  6. Nationalismi pääsee voitolle, jos unohdamme sivistyksen
  7. Telttaa ei viedä, ja ostoskeskus päästää vessaan – Ihmisroskaksi leimatun Markku Korhosen elämässä moni asia on nyt paremmin Tilaajille
  8. Mayn täytyy varoa kovaa kotiyleisöä
  9. Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen
  10. Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa
  11. Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään
  12. Näytä lisää