Koti

Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

Kun otat käyttöön vuoro­vaikutus­menetelmän, voit luopua jankutuksesta, kiristyksestä ja nalkutuksesta.

Nelivuotias on kaatanut kenkälaatikollisen pikkulegoja olohuoneen lattialle. Keittiössä on leikitty lääkäriä. Palapelit on sekoitettu pöydälle, ja kirjahyllystä on vedetty lattialle kaikki kirjaston lastenkirjat.

”Äiti siivoo”, sanoo lapsi, kun pyydän ystävällisesti raivaamaan tavarat ennen ulos lähtöä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pyydän vähän tiukemmin. ”Äiti siivoo”, lapsi vastaa.

Vastaan, että jos äiti siivoaa, hän siivoaa kaiken roskiin ja sitten sinä et voi enää leikkiä niillä. Ikinä. Opin myöhemmin, että tämä on niin kutsuttu jätesäkkiratkaisu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeasti en haluaisi uhkailla. Haluaisin, että lapsi oppii itse siivoamaan lelunsa. Katselen lasta, nalkutan tavaroista ja mietin tulevia vuosia ensin kouluikäisen ja sitten teini-ikäisen kanssa.

Sitten törmään netissä sivustoon nimeltä Paikka kaikelle.

”Haluatko lastenhuoneen, joka on helppo pitää järjestyksessä? Oletko kyllästynyt jankuttamaan lapsille omien jälkien siivoamisesta? Tahdotko, että lastenhuone pysyy järjestyksessä pidempään kuin 15 minuuttia siivoamisen jälkeen?”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyllä. Kyllä. Kyllä.

Olen juuri ilmoittanut itseni neljän viikon mittaiselle verkkokurssille, jossa luvataan, että saan käyttööni ”vuorovaikutusohjaajan laatimat menetelmät, joilla saat lapset kuuntelemaan ja toimimaan yhteistyössä kanssasi”.

Sivuilla kerrotaan, että lastenhuoneen hyvä järjestys ”ei perustu komentamiseen tai kyttäämiseen vaan siihen, että tavaroilla on helpot paikat ja osaat lempeästi ja rennosti ohjata lasta omatoimisuuteen”.

Käärin hihat. Haluan oppia lempeää ja rentoa ohjaamista.

”Lasten leluja on ihan liikaa. Miten raaskitte luopua niistä?” kysyy nimetön äiti keskustelupalstalla. Toinen on otsikoinut asiansa näin: ”Lapsilla liikaa leluja apua!” ja kolmas haluaa tietää, ”paljonko teidän lapsilla on leluja?”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Omassa lapsuudessani ei kukaan puhunut ammattijärjestäjistä tai konmarituksesta. Emme tarvinneet kursseja, joilla neuvotaan, miten lastenhuoneet saadaan pidettyä järjestyksessä. Äidit eivät kyselleet neuvoja, miten luopua ylimääräisistä leluista.

Mutta silloin lapsilla ei ollutkaan näin paljon tavaraa.

 

”7–9-vuotiailla on eniten tavaraa.”

Paikka kaikelle -kurssia järjestävä Ilana Aalto siteeraa tietoa, jonka mukaan Ruotsissa yli kymmenen vuotta sitten tehdyn tutkimuksen mukaan kuusivuotiailla oli lastenhuoneessaan keskimäärin yli 500 lelua.

Eivätkä siinä ole mukana kaikki yksittäiset legopalat tai nukenvaatteet.

”Oman kokemukseni mukaan 7–9-vuotiailla on eniten tavaraa”, sanoo Aalto, jolla itsellään on 5-, 10- ja 12-vuotiaat lapset.

Aalto on taustaltaan kulttuurihistorian tutkija. Hän on tutkinut muun muassa vanhemmuutta, perhesuhteita sekä tavarakulttuuria. Omien tutkimustensa kautta hän kiinnostui ammattijärjestämisestä. Lisäksi hän on kouluttautunut Toimiva perhe sekä Toimiva vuorovaikutus -kurssien ohjaajaksi.

Moni on kuulemma taivastellut sitä, miten nykyään tarvitaan kursseja, joilla neuvotaan, miten lastenhuone saadaan pidettyä järjestyksessä.

”Mutta liika tavara ja siitä johtuvat ongelmat ovat arjen kompastuskiviä”, Aalto sanoo.

 

”Jos se olisi lapsen ongelma, tätä kurssia kävisi sun lapsesi.”

Verkkokurssi alkaa, ja ensimmäisellä viikolla alamme valmistautua henkisesti siihen, että kohta raivataan. Kuuntelen ja katselen videolta, kun Ilana Aalto puhuu rauhallisesti järjen äänellä. Hän suosittelee varaamaan lastenhuoneen raivaamiseen vähintään 15 minuuttia päivässä.

”Huolehdi jaksamisesta. Pidä taukoja. Varaa jääkaappiin helppoa syötävää”, hän neuvoo.

Lataan kurssiin kuuluvan työkirjan ja opin kolmeosaisen reseptin, joka toimii Aallon mukaan kaikille huoneille: 1. sopivasti tavaraa, 2. paikka kaikelle ja 3. kaikki paikoilleen.

Aalto muistuttaa, että olen tällä kurssilla, koska sotkuinen lastenhuone on minun ongelmani.

”Jos se olisi lapsen ongelma, tätä kurssia kävisi sun lapsesi.”

 

”Nyt nämä lelut ovat täällä lattialla.”

Seuraavaksi katson videon, joka lupaa opettaa, ”miten ratkaistaan järjestämistä koskevat ristiriidat”. Ohjeet perustuvat Thomas Gordonin vuorovaikutusmenetelmään.

Siinä tilanne todetaan ensin neutraalisti ja sitten se kuvaillaan lapselle. Sen jälkeen kerrotaan tilanteen vaikutukset itseen ja miltä se tuntuu. Viimeisenä tulee viesti siitä, mitä toivoisin lapsen tekevän.

Pääsen testaamaan menetelmää heti seuraavana päivänä, kun olemme lähdössä ulos ja lapsen leikki tukkii kulkuni olohuoneesta eteiseen.

”Nyt nämä lelut ovat täällä lattialla”, totean neutraalisti.

”En pääse kulkemaan tästä. Saatan potkaista vahingossa jotain lelua. Äidille tulisi siitä vähän paha mieli”, jatkan rauhallisesti.

Ja lopuksi: ”Voisitko korjata nämä tästä pois?”

Lapsi ymmärtää ja tulee siivoamaan. Tämä toimii!


Toisella viikolla aletaan oikeasti karsia tavaraa. Tavoitteena on, että raivaamisen jälkeen lastenhuoneeseen jäävät vain ne tavarat, jotka sinne kuuluvat eli esimerkiksi vain ne lelut, joilla oikeasti leikitään. Lapsi päättää, mitkä tavarat lähtevät ja mitkä jäävät.

Katselen ensin videon, jonka nimi on ”Apua, lapseni ei halua luopua mistään!” ja toisen, jonka nimi on ”Apua, lapseni haluaa luopua kaikesta!”

Aallon mukaan tavarasta luopumista pitää harjoitella ja muistuttaa, että se on taito, jonka oppimisesta on lapselle hyötyä myöhemmässä elämässä.

”Oma kokemukseni on, että lapset ovat aika reippaita päätöksentekijöitä”, Aalto rohkaisee videolla.

Toisaalta hän sanoo myös näin: ”On ihmisiä, joita sotku ei haittaa ja sinun lapsesi voi kuulua tähän joukkoon.”


Ongelma onkin siinä, että monia vanhempia kodin sotkuisuus haittaa. Tyypillinen tilanne on se, että lapsi on levittänyt tavaransa ympäri kotia ja vanhemmat haluavat, että lapsi korjaa jälkensä.

Silloin voi käydä näin:

Alat syytellä: ”Miten monta kertaa olen sanonut vaatteiden jättämisestä lattialle. Mikä sinua vaivaa?”

Alat nimitellä: ”Täytyy olla aika possu saadakseen huoneensa tämän näköiseksi.”

Alat uhkailla: ”Jos et heti raivaa, kerään nämä ja vien ne roskikseen. Haet sieltä sitten.”

Tai komentaa: ”Menepä siivoamaan se huoneesi nyt, ala laputtaa siitä.”


Tai saarnata: ”Kyllä jokaisen pitää siivota tässä talossa omat jälkensä itse. Ei ole reilua jättää jälkiään siivoamatta. Haluaisitko sinä, että minä tuon omat tavarani sinun huoneesi lattialle?”

Tai heittäytyä marttyyriksi: ”Katso nyt, miten stressaantunut minä olen. Minulla on hirveä kiire ja nyt joudun siivoamaan sinunkin puolestasi.”

Saatat ajautua vertailemaan sisaruksia keskenään: ”Etkö sinä voisi olla niin kuin sinun veljesi? Hän siivoaa jälkensä aina ja heti.”

Tai sarkasmiin: ”Tätäkö sinä kutsut siivotuksi? No, ehkä sinä tykkäät asua sikolätissä.”


Tunnistan itseni joistakin Aallon esimerkeistä. Aalto kuitenkin lohduttaa, että emme useinkaan tarkoita sitä, mitä sanomme. Tällaiset lauseet vain livahtavat suustamme.

”Älä masennu. Tärkeintä on ensin kuulla, mitä sanot ja sitten korjata sitä”, Aalto sanoo.

Hän muistuttaa, ettei lapsilla ole tarkoitus sotkea kotia. He vain ovat oppineet huonoja tapoja, ja huonon tavan voi korvata hyvällä tavalla.


Viikolla kolme pääsemme miettimään, minkälaisia toimivat säilytyspaikat ovat ja miten ne tehdään. Miten lelut kootaan yhteen? Mihin tavarat kannattaa lapsen huoneessa sijoittaa?

Aalto jakaa yksityiskohtaisia neuvoja säilytyslaatikoista, niiden koosta sekä paikasta hyllyssä.

”Sitten vaan järjestämään. Pitäkää hauskaa. Järjestäminen tässä vaiheessa on tosi kivaa”, ääni videolla kannustaa.

Kyllä, tähän asti sujuukin kuin leikki, mutta miten järjestys saadaan pysymään?


Verkkokurssin viimeisellä viikolla opin, että tavarat eivät mene itsestään paikoilleen. Mutta nyt, kun kaiken raivaamisen jälkeen tavaraa on vähemmän ja niille on järjestetty omat paikat, järjestyksen ylläpitäminen on helpompaa. Myös lapselle.

Aalto muistuttaa, ettei lapsiperheen kodin tarvitse olla koko ajan tiptop. Jokainen voi valita sen siisteystason, joka omaan kotiin sopii.

Ja aina voi myös valita, että ei siivota. Sitä kutsutaan ovi kiinni -menetelmäksi. Sen sijaan, että vaaditaan lasta siivoamaan huoneensa, ovi pannaan kiinni.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Siivous
 • Lapset
 • Leikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   ”Suoraan omaan nilkkaan ampumista” – Autoala teilaa raportin, jonka mukaan autoilusta pitäisi tehdä niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  6. 6

   Rakastettu Leijona-kapteeni Timo Jutila on noussut vuosien tyhjiöstä parempaan elämään – ja jälleen kerran hän kiittää kaikkia: ”Huima on juttu”

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Enemmistö puolueista antoi uuden koulutuslupauksen leikkausten lopettamisesta – Suora lähetys vaalitentistä käynnissä

  9. 9

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  10. 10

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää