Koti

Mistä taloyhtiö taikoo pysäköintipaikat asukkaille, jos omalle pihalle ei mahdu enää autoja? Yksi vaihtoehto on yksityinen parkkihalli

Lukijat kysyvät pysäköinnistä, HS etsi asiantuntijat vastaamaan kysymyksiin.

Tuttu ongelma tiiviisti rakennetussa kaupungissa: taloyhtiön ahtaalla tontilla ei ole paikkoja autoille niin paljon kuin asemakaava määrää.

Mistä taloyhtiö taikoo paikat asukkaille?

Kaikkien autopaikkojen ei tarvitse olla taloyhtiön tontilla. Taloyhtiö voi järjestää autopaikat asukkaille myös muualta, kuitenkin kohtuullisen etäisyyden päästä kiinteistöstä. Yksi mahdollisuus on vuokrata tarvittava määrä autopaikkoja pysäköintiyhtiöstä tai perustaa muiden taloyhtiöiden kanssa yhteinen pysäköintiyhtiö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaava voi myös määrätä, että taloyhtiö perustaa autopaikat tiettyyn pysäköinti­taloon niin sanottuina rasitepaikkoina – tarvittaessa pakkotoimien avulla.

Voiko pysäköintiyhtiö periä autopaikoista pysäköintimaksua, jos taloyhtiö on hankkinut paikat asukkaiden käyttöön yksityisestä parkkihallista ja taloyhtiö maksaa niistä vastiketta?

Jos taloyhtiö on osaomistajana pysäköintiyhtiössä ja se maksaa autopaikoista vastiketta, lähtökohta on, että pysäköintiyhtiö ei voi periä erillistä pysäköintimaksua rasitepaikkojen käyttäjiltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pysäköintiyhtiö voisi laskuttaa rasitepaikkojen käyttäjiä vain, jos se, taloyhtiö ja autopaikkojen käyttäjät olisivat keskenään sopineet asiasta.

Vastikkeiden tarkoituksena on kattaa autopaikkojen huollosta ja ylläpidosta aiheutuvat kustannukset. Kun pysäköintiyhtiö tai rasitepaikat on perustettu palvelemaan taloyhtiön asukkaita, maksuilla ei ole tarkoitus tehdä voittoa.

Taloyhtiöllä on oikeus päättää, miten rasitepaikkoja käytetään. Se voi vuokrata autopaikat asukkaille ja periä näiltä sopimuksen mukaista vuokraa. Autopaikkamaksut vahvistetaan yleensä taloyhtiön yhtiökokouksessa.

Saavatko muut kuin taloyhtiön asukkaat pysäköidä rasitteena perustetuille autopaikoille parkkihallissa? Mitä taloyhtiö voi tehdä, jos paikkoja käytetään väärin?

Rasitepaikat ovat taloyhtiön hallinnassa. Pysäköintiyhtiö ei voi vuokrata niitä eteenpäin eikä periä niistä pysäköintimaksuja ulkopuolisilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taloyhtiön hallinnassa olevat autopaikat on voitu numeroida parkkiruuduittain tai osoittaa tietystä osasta parkkihallia. Hallissa voi myös olla nimellinen määrä rasitepaikkoja: jos rasitepaikkoja on perustettu vaikka kymmenen, kymmenen autopaikkaa on aina oltava talo­yhtiön asukkaiden käytössä.

Jotta ongelmia ei tulisi, paikat kannattaa merkitä selkeästi. Taloyhtiö voi kieltää pysäköinnin rasitepaikoilla esimerkiksi pysäköintikieltomerkein.

Ellei taloyhtiön autopaikkoja ole tarkkaan määritelty eikä paikkojen käyttöä valvota, riskinä on, ettei asukkaille välttämättä löydy vapaita paikkoja. Silloin rasitetta tulee täsmentää rasitesopimuksella. Siinä tulisi määritellä, missä rasitepaikat ovat.

Juttua varten on haastateltu kiinteistöjuridiikkaan erikoistunutta asianajaja Marina Furuhjelmia ja oikeustieteen tohtori Martti Häkkästä Helsingin yliopistosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kysy asumisesta
 • Asuminen
 • Taloyhtiöt
 • Sami Takala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Saan Amer Sports -yrityskaupasta 18 200 euroa, mutta ei se helpolla tule

  3. 3

   Poliisi julkaisi lisää tietoja Käpylän tuhoisasta tulipalosta – Murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan

  4. 4

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  5. 5

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  6. 6

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  7. 7

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  8. 8

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  9. 9

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  10. 10

   NBA:n tähtipelaaja Stephen Curry ei usko ihmisen käyneen kuussa – Nasa kutsui pelaajan tutustumaan kuukiviin, pelaajalta hauska kuittaus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  8. 8

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää