Koti

Pitkän linjan sisustussuunnittelija puhuu suunsa puhtaaksi ja kertoo vihdoin sisustusvinkin, jolla jokaiseen suomalaiskotiin saataisiin jotain tolkkua

”Siivotkaa kotinne on paras sisustusvinkki”, sanoo sisustussuunnittelija Tomi Kouvola.

HS kirjoitti sunnuntaina 30. syyskuuta, miten lukijat ihmettelevät tekstitauluja tai tikkaita, jotka eivät johda mihinkään sekä eriparituoleja ruokapöydän ympärillä.

Maailmassa on paljon sisustusvinkkejä, joita toistellaan usein mutta jotka eivät kerro paljoakaan:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sekoita sisustuksessasi uutta ja vanhaa. Käytä rohkeasti värejä. Yhdistele yllättävästi. Leikittele muodoilla.

Mitä ne ovat ne yllättävät yhdistelmät, ja mikä ihme värien käytössä on rohkeaa?

Tässä jutussa sisustuksen ammattilaiset ja intohimoiset harrastajat yrittävät välttävää kliseitä ja kertovat kukin yhden vahvan, konkreettisen vinkin muille sisustajille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

He ajattelevat sisustusta paljon ja haluavat jakaa oppinsa ja oivalluksensa jostain sisustuksellisesta asiasta, jota ei ole heidän mielestään vielä ajateltu tarpeeksi.

Siivotkaa kotinne!

Tomi Kouvola, sisustussuunnittelija

”Olen tehnyt sisustussuunnittelijan töitä yli 20 vuotta ja olen tullut siihen tulokseen, etteivät ihmiset ymmärrä, miten kodin ulko-ovea pitäisi käyttää.

Liikkeen pitäisi olla vastavuoroista ulko-ovessa: kun viet jotain sisälle, vastaavasti jotain täytyy lähteä ulos. Olipa kotisi sitten pieni yksiö tai suuri omakotitalo, neliöt ja kaapit täyttyvät ja hermot menevät, jos ei muista tätä kahdensuuntaista liikettä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähes kaikki asiakkaani haluavat lisää säilytystilaa. Kun alan kysellä, mitä he säilyttävät eteisen kaapistossa, keittiön komeroissa tai olohuoneen lipastossa, laskeutuu yleensä syvä hiljaisuus.

Eli siivotkaa kotinne ja muistakaa ulko-oven merkitys, on mielestäni paras sisustusvinkki entistä kauniimpaan ja toimivampaan kotiin.”

Yksi trendikäs huone ei ole hyvä ajatus

Iisa Strand, sisustussuunnittelija

”Suomalaiskotien sisustamisen punainen lanka on se, että punaista lankaa ei ole. Kun remontoidaan ja sisustetaan, toteutetaan kaikki haaveet riippumatta siitä, sopivatko ne toisiinsa tai talon arkkitehtuuriin. Ammattisuunnittelija osaisi pitää tyylilliset langat käsissä ja perustella valinnat. Siksi ammattilaista kannattaisi käyttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On ymmärrettävää, että koko kotia ei ole taloudellisesti mahdollista saattaa mieleisekseen heti. Olisi kuitenkin järkevää teettää kokonais­valtainen remontti- ja sisustus­suunnitelma sisustus­ammattilaisella. Sen toteuttamisen voi sitten jyvittää tuleville vuosille sen mukaan, kuinka rahaa on. Ensin pinnat kuntoon, sitten on sisustuksen vuoro.

En suosittele sitä, että sisustetaan olohuone uusiksi, kun on innostuttu syksyn tai kevään sisustustrendeistä. Siinä vieressä sitten keittiö huutaa 1970-lukua tai parketti on parhaat päivänsä nähnyt. Koti on kokonaisuus.

Myös huonekalujen koko suhteessa tilaan ja toisiinsa on tärkeä asia sisustamisen taidossa. Ennen kuin rynnitään huonekalukaupoille, kannattaa kartoittaa, mitä tilaan mahtuu. Ketterin tee se itse -tapa mittasuhteiden testaamiseen on teipata maalarinteipillä huonekalujen ääriviivat lattiaan mittojen mukaan. Varo, etteivät kulkuväylät tukkeudu.”


Kuvioton on tyylikäs

Peeta Peltola, Bo LKV:n luova johtaja

”Minä väitän, että sisustus näyttää ajattomalta, rauhalliselta ja tyylikkäältä, kun erilaisten kuvioiden määrä on pidetty minimissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ajattomalta siksi, että yksiväristä mattoa, tyynyä tai tapettia on vaikeampi sijoittaa mihinkään tiettyyn aikaan kuin kuviollista. Se ei edusta kovin vahvasti mitään trendiä, joten se on kuosillista neutraalimpi vaihtoehto.

Minä noudatan kuosittomuuden sääntöä sekä töissäni stailaajana että kotonani, jossa lähes kaikki on yksiväristä.

Totta kai taitava sisustaja osaa yhdistellä erilaisia kuvioitakin yhteen, eli ei tämä mikään kiveen hakattu sääntö ole. Mutta jos et koe olevasi taitava sisustaja, saat helposti tyylikästä kuviottomuuden säännöllä. Pidän itse siitä, että kuosien sijaan elävyyttä sisustukseen saa erilaisilla materiaaleilla: mattaa, kiiltävää, pehmeää, kovaa. Tämä ajatus yltää myös seiniin: juuri nyt maalaisin seinät vaalealla, lämpimän sävyisellä kalkkimaalilla, joka tuo tilaan kivaa tekstuuria.”


Designilla sisustaminen vaatii näkemystä

Pia Kanninen, Sisustusterapiaa-yhdistyksen perustaja ja sisustussuunnittelun opiskelija

”Usein ajatellaan, että helppohan sen on sisustaa, jolla on varaa design-kalusteisiin. Että designilla sisustettu koti aina tyylikäs. Väitän kuitenkin, että designilla sisustaminen vaatii paljon muutakin kuin kalliita huonekaluja. Vaatii sisustussilmää ja tietoa sisustuksen periaatteista, että kodista tulee tyylikäs ja harmoninen kokonaisuus eikä katalogimainen näyttelytila.

Rakastan upeaa muotoilua ja arvostan taidok­kaasti suunni­teltuja yksityis­kohtia.

Olen aina designin puolella: design-huonekalut kestävät aikaa. Ne ovat hintavia mutta pitkä­ikäinen sijoitus.

Olen myös harmonisen väri­maailman ystävä. Luonnonsävyillä ja harmonisella väripaletilla sisustetuissa kodeissa asuu onnellisia ja iloisia ihmisiä. Sanon näin, koska säännöllisin väliajoin Facebookin sisustusryhmissä kiistetään tämä ja arvostellaan koteja, jotka on sisustettu niukalla väripaletilla. Vain raikuvin värein sisustettuja koteja on tapana sanoa iloisiksi. Se on hassua.

Pidän toki väreistä noin yleensä, mutta kodissani haluan käyttää murrettuja luonnonsävyjä, jotka luovat seesteisen tunnelman. Tänä syksynä beigen ja ruskean eri sävyt näyttävät kutsuvilta.

Toivon, että sisustuksen harrastajat lopettaisivat vastakkain­asettelut ja nautittaisiin kaikki sisustuksen ilosta ja omista ja toisten upeista kodeista. Designilla tai ilman. Ja oli väritys sitten beige tai kaikki sateenkaaren värit.”


Jätä tilaa yllätyksille

Maru Hautala, sisustussuunnittelija ja -bloggaaja

”Huolella harkitut kodit ovat harmonisia ja kauniita, mutta spontaaniuden puuttuessa myös yllätyksettömiä. Elämme maailmassa, jossa haluamme kontrolloida vahvasti ruokavaliota, sosiaalisen median kuvavirtaa, unta, urakehitystä, sisustusta, kaikkea.

Arjessa ja kodin sisustuksessa tulisi jättää tilaa yllätyksille: ihanalle taululle, mummilan perintövaasille ja lasten taideteoksille. Lopulta yllättäen elämään tupsahtaneet elementit tekevät kodista persoonallisen.

Persoonallisen ja yllätyksellisen kodin luominen ei tarkoita välttämättä värihulluttelua, sekopäistä eri aikakausien tyylien yhdistelyä tai tarkoituksenmukaista erilaisuuden tavoittelua. Se voi olla myös spontaanisti vaikkapa remonttiprojektin tiimellyksessä kehiteltyjä tilaratkaisuja.

Kohtaan työssäni usein ihmisiä, jotka eivät itsekään tiedä, mistä pitävät. Tyylitaju ei synny kaikilla itsestään, vaan joidenkin täytyy hieman enemmän nähdä vaivaa sen löytämiseen.”

Sisusta myös keittiö

Suvi Melender-Lågland, sisustusbloggaaja

”Suomalaiset eivät juurikaan sisusta keittiötä, koska keittiön toivotaan olevan ennen kaikkea toimiva. Silloin sinne ei ehkä kaivata ’turhia koristuksia’.

Näin keittiö on usein kodin paikoista se, missä mikään ei muutu. Keittiötä voi toki päivittää esimerkiksi vaihtamalla vetimiä tai vaikkapa poistamalla yläkaappeja. Mutta minusta keittiötä voi ihan vain sisustaakin. Meillä on keittiössä muun muassa taulu nojailemassa välitilaan ja muitakin valaisimia kuin käytännöllisiä, tehokkaita spotteja. Asettelen keittiöön oksia ja kasveja – muitakin kuin yrttejä. Silloin tällöin laitan myös kynttilän palamaan keittiön tasolle.

Minusta keittiötä voi sisustaa kuten mitä tahansa kodin tilaa laittamalla sinne tunnelmavalaisimia, avohyllyjä ja taidetta.”


Sisusta myös katto

Milla Alftan, sisustussuunnittelija

”Usein katto unohdetaan, kun remontoidaan ja sisustetaan. Sisustusta on kuitenkin helppo jatkaa kattoon saakka.

Kattoon kannattaisi panostaa entistä enemmän, koska se on kuitenkin iso pinta. Lattiamateriaalia valitaan huolella, mutta katossa tyydytään siihen ilmeisimpään. Kattojen sisustaminen on Suomessa yhä marginaalista, mutta pikku hiljaa yleistymässä.

Valkoiseksi maalatussa paneelikatossa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta

itse pidän sisäkatoista, joissa on rakenteita, tekstuuria ja harkittua, lempeää kohdevalaistusta.

Olen suunnitellut koteihin esimerkiksi kattoja, joissa kipsirakennelmien avulla on keskiosasta tehty korkeampi kuin reunat ja tätä korkeuseroa korostetaan valaistuksella.

Yksinkertaisimmillaan katon sisustaminen voi olla ihan sitä, että valitaan katon väriksi jotain muuta kuin valkoinen. Sitä arastellaan suotta, että tumma katto madaltaisi huonetta. Katon tammirimoituksella saa eläväisyyttä ja lämmintä tunnelmaa tilaan. Tai katossa voi hyvin olla vaikkapa tapettia.”


Tutustu ensin itseesi

Maarietta Tukiainen, kirjailija, muutosvalmentaja, sisustusarkkitehti

”Sisustaa kannattaa vasta sen jälkeen, kun on ensin tutustunut juurta jaksain itseensä. Sisustamisen lähtökohta on pohtia, minkä asioiden tekemiselle haluaa ja tarvitsee tilaa kodissaan.

Esimerkiksi jos päivit­täinen meditaatio­hetki kuuluu arki­rutiiniisi, varaa sille paikka. Tai jos teillä kaikki tekevät paljon käsillään, olisiko hyvä varata yksi huone puuha­pajaksi, jossa lastut saavat lennellä ja maali roiskua?

Tällaisten toiminnallisuuksien lisäksi kannattaa pohtia, mikä elämässä on tärkeää. Mitä arvojasi haluat sisustusratkaisujesi heijastavan? Esimerkiksi jos suomalainen muotoilu, moderni taide tai kestävä kehitys ovat sinulle tärkeitä, kannattaa sisustuskin luoda niitä hyödyntäen. Näin sisustaminen ole vain pinnallista puuhastelua.

Pinnallinen lähestyminen sisustamiseen saa nimittäin aikaan kierteen: tulee pakonomaista tavaran hankkimista ja kodin sisustuksen uudistamista ilman todellista syystä, ihan vain muutosta muutoksen vuoksi. Se on luonnonvarojen tuhlaamista.

Esteetikko pitää kauniista asioista, joten on ymmärrettävää, että hänellä on kaunis koti. Usein on kuitenkin niin, että mitä tyhjempää ihmisen sisäinen elämä on, sitä kiivaammin hän yrittää tätä tyhjyyttä täyttää hankkimalla jotain ulkoista, esimerkiksi kauniita esineitä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Sisustaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  2. 2

   Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”

  3. 3

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  4. 4

   Punaisten hiusten syy selvisi

  5. 5

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  6. 6

   Päänsä hiekkaan työntävä sokea matosammakko nimettiin Donald Trumpin mukaan

  7. 7

   #metoo-kampanja ei ole mennyt liian pitkälle – vasta täydellinen sukupuolten välinen tasa-arvo on riittävä

  8. 8

   Hyvän parisuhteen salaisuus, reippaan tytön syndrooma ja luksusnarina: Tältä kuulostavat Maaret Kallion suosituimmat kolumnit Maaret Kallion lukemina

  9. 9

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  10. 10

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  4. 4

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  5. 5

   Punaisten hiusten syy selvisi

  6. 6

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  7. 7

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  8. 8

   #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  9. 9

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  10. 10

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  7. 7

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  8. 8

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  9. 9

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”
  3. ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus Tilaajille
  4. Manchester United sekoilee tilapäisen managerin nimittämisessä – Norjan pääministerikin ehti onnitella Ole Gunnar Solskjæriä mutta joutui poistamaan viestinsä
  5. Päänsä hiekkaan työntävä sokea matosammakko nimettiin Donald Trumpin mukaan
  6. Barkov pelasi tehokkaasti Floridan kirivoitossa – Puljujärvi katkaisi maalittoman putkensa
  7. Raimo O. Niemi tietää, miten parhaat lapsinäyttelijät löydetään
  8. Tunti sitten
  9. Hyvän parisuhteen salaisuus, reippaan tytön syndrooma ja luksusnarina: Tältä kuulostavat Maaret Kallion suosituimmat kolumnit Maaret Kallion lukemina
  10. Ministeriö jahtaa netin viinikauppiaita kuin Eliot Ness joukkoineen pirtutrokareita Yhdysvaltojen kieltolain aikaan
  11. Italialainen Matteo Pentassuglia on 24-vuotias Suomen mestarijoukkueen päävalmentaja, jolla on perusteltu syy katsoa vapaa-ajallaan mafiavideoita
  12. Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”
  13. Näytä lisää