Koti

Pitkän linjan sisustussuunnittelija puhuu suunsa puhtaaksi ja kertoo vihdoin sisustusvinkin, jolla jokaiseen suomalaiskotiin saataisiin jotain tolkkua

”Siivotkaa kotinne on paras sisustusvinkki”, sanoo sisustussuunnittelija Tomi Kouvola.

HS kirjoitti sunnuntaina 30. syyskuuta, miten lukijat ihmettelevät tekstitauluja tai tikkaita, jotka eivät johda mihinkään sekä eriparituoleja ruokapöydän ympärillä.

Maailmassa on paljon sisustusvinkkejä, joita toistellaan usein mutta jotka eivät kerro paljoakaan:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sekoita sisustuksessasi uutta ja vanhaa. Käytä rohkeasti värejä. Yhdistele yllättävästi. Leikittele muodoilla.

Mitä ne ovat ne yllättävät yhdistelmät, ja mikä ihme värien käytössä on rohkeaa?

Tässä jutussa sisustuksen ammattilaiset ja intohimoiset harrastajat yrittävät välttävää kliseitä ja kertovat kukin yhden vahvan, konkreettisen vinkin muille sisustajille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

He ajattelevat sisustusta paljon ja haluavat jakaa oppinsa ja oivalluksensa jostain sisustuksellisesta asiasta, jota ei ole heidän mielestään vielä ajateltu tarpeeksi.

Siivotkaa kotinne!

Tomi Kouvola, sisustussuunnittelija

”Olen tehnyt sisustussuunnittelijan töitä yli 20 vuotta ja olen tullut siihen tulokseen, etteivät ihmiset ymmärrä, miten kodin ulko-ovea pitäisi käyttää.

Liikkeen pitäisi olla vastavuoroista ulko-ovessa: kun viet jotain sisälle, vastaavasti jotain täytyy lähteä ulos. Olipa kotisi sitten pieni yksiö tai suuri omakotitalo, neliöt ja kaapit täyttyvät ja hermot menevät, jos ei muista tätä kahdensuuntaista liikettä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähes kaikki asiakkaani haluavat lisää säilytystilaa. Kun alan kysellä, mitä he säilyttävät eteisen kaapistossa, keittiön komeroissa tai olohuoneen lipastossa, laskeutuu yleensä syvä hiljaisuus.

Eli siivotkaa kotinne ja muistakaa ulko-oven merkitys, on mielestäni paras sisustusvinkki entistä kauniimpaan ja toimivampaan kotiin.”

Yksi trendikäs huone ei ole hyvä ajatus

Iisa Strand, sisustussuunnittelija

”Suomalaiskotien sisustamisen punainen lanka on se, että punaista lankaa ei ole. Kun remontoidaan ja sisustetaan, toteutetaan kaikki haaveet riippumatta siitä, sopivatko ne toisiinsa tai talon arkkitehtuuriin. Ammattisuunnittelija osaisi pitää tyylilliset langat käsissä ja perustella valinnat. Siksi ammattilaista kannattaisi käyttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On ymmärrettävää, että koko kotia ei ole taloudellisesti mahdollista saattaa mieleisekseen heti. Olisi kuitenkin järkevää teettää kokonais­valtainen remontti- ja sisustus­suunnitelma sisustus­ammattilaisella. Sen toteuttamisen voi sitten jyvittää tuleville vuosille sen mukaan, kuinka rahaa on. Ensin pinnat kuntoon, sitten on sisustuksen vuoro.

En suosittele sitä, että sisustetaan olohuone uusiksi, kun on innostuttu syksyn tai kevään sisustustrendeistä. Siinä vieressä sitten keittiö huutaa 1970-lukua tai parketti on parhaat päivänsä nähnyt. Koti on kokonaisuus.

Myös huonekalujen koko suhteessa tilaan ja toisiinsa on tärkeä asia sisustamisen taidossa. Ennen kuin rynnitään huonekalukaupoille, kannattaa kartoittaa, mitä tilaan mahtuu. Ketterin tee se itse -tapa mittasuhteiden testaamiseen on teipata maalarinteipillä huonekalujen ääriviivat lattiaan mittojen mukaan. Varo, etteivät kulkuväylät tukkeudu.”


Kuvioton on tyylikäs

Peeta Peltola, Bo LKV:n luova johtaja

”Minä väitän, että sisustus näyttää ajattomalta, rauhalliselta ja tyylikkäältä, kun erilaisten kuvioiden määrä on pidetty minimissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ajattomalta siksi, että yksiväristä mattoa, tyynyä tai tapettia on vaikeampi sijoittaa mihinkään tiettyyn aikaan kuin kuviollista. Se ei edusta kovin vahvasti mitään trendiä, joten se on kuosillista neutraalimpi vaihtoehto.

Minä noudatan kuosittomuuden sääntöä sekä töissäni stailaajana että kotonani, jossa lähes kaikki on yksiväristä.

Totta kai taitava sisustaja osaa yhdistellä erilaisia kuvioitakin yhteen, eli ei tämä mikään kiveen hakattu sääntö ole. Mutta jos et koe olevasi taitava sisustaja, saat helposti tyylikästä kuviottomuuden säännöllä. Pidän itse siitä, että kuosien sijaan elävyyttä sisustukseen saa erilaisilla materiaaleilla: mattaa, kiiltävää, pehmeää, kovaa. Tämä ajatus yltää myös seiniin: juuri nyt maalaisin seinät vaalealla, lämpimän sävyisellä kalkkimaalilla, joka tuo tilaan kivaa tekstuuria.”


Designilla sisustaminen vaatii näkemystä

Pia Kanninen, Sisustusterapiaa-yhdistyksen perustaja ja sisustussuunnittelun opiskelija

”Usein ajatellaan, että helppohan sen on sisustaa, jolla on varaa design-kalusteisiin. Että designilla sisustettu koti aina tyylikäs. Väitän kuitenkin, että designilla sisustaminen vaatii paljon muutakin kuin kalliita huonekaluja. Vaatii sisustussilmää ja tietoa sisustuksen periaatteista, että kodista tulee tyylikäs ja harmoninen kokonaisuus eikä katalogimainen näyttelytila.

Rakastan upeaa muotoilua ja arvostan taidok­kaasti suunni­teltuja yksityis­kohtia.

Olen aina designin puolella: design-huonekalut kestävät aikaa. Ne ovat hintavia mutta pitkä­ikäinen sijoitus.

Olen myös harmonisen väri­maailman ystävä. Luonnonsävyillä ja harmonisella väripaletilla sisustetuissa kodeissa asuu onnellisia ja iloisia ihmisiä. Sanon näin, koska säännöllisin väliajoin Facebookin sisustusryhmissä kiistetään tämä ja arvostellaan koteja, jotka on sisustettu niukalla väripaletilla. Vain raikuvin värein sisustettuja koteja on tapana sanoa iloisiksi. Se on hassua.

Pidän toki väreistä noin yleensä, mutta kodissani haluan käyttää murrettuja luonnonsävyjä, jotka luovat seesteisen tunnelman. Tänä syksynä beigen ja ruskean eri sävyt näyttävät kutsuvilta.

Toivon, että sisustuksen harrastajat lopettaisivat vastakkain­asettelut ja nautittaisiin kaikki sisustuksen ilosta ja omista ja toisten upeista kodeista. Designilla tai ilman. Ja oli väritys sitten beige tai kaikki sateenkaaren värit.”


Jätä tilaa yllätyksille

Maru Hautala, sisustussuunnittelija ja -bloggaaja

”Huolella harkitut kodit ovat harmonisia ja kauniita, mutta spontaaniuden puuttuessa myös yllätyksettömiä. Elämme maailmassa, jossa haluamme kontrolloida vahvasti ruokavaliota, sosiaalisen median kuvavirtaa, unta, urakehitystä, sisustusta, kaikkea.

Arjessa ja kodin sisustuksessa tulisi jättää tilaa yllätyksille: ihanalle taululle, mummilan perintövaasille ja lasten taideteoksille. Lopulta yllättäen elämään tupsahtaneet elementit tekevät kodista persoonallisen.

Persoonallisen ja yllätyksellisen kodin luominen ei tarkoita välttämättä värihulluttelua, sekopäistä eri aikakausien tyylien yhdistelyä tai tarkoituksenmukaista erilaisuuden tavoittelua. Se voi olla myös spontaanisti vaikkapa remonttiprojektin tiimellyksessä kehiteltyjä tilaratkaisuja.

Kohtaan työssäni usein ihmisiä, jotka eivät itsekään tiedä, mistä pitävät. Tyylitaju ei synny kaikilla itsestään, vaan joidenkin täytyy hieman enemmän nähdä vaivaa sen löytämiseen.”

Sisusta myös keittiö

Suvi Melender-Lågland, sisustusbloggaaja

”Suomalaiset eivät juurikaan sisusta keittiötä, koska keittiön toivotaan olevan ennen kaikkea toimiva. Silloin sinne ei ehkä kaivata ’turhia koristuksia’.

Näin keittiö on usein kodin paikoista se, missä mikään ei muutu. Keittiötä voi toki päivittää esimerkiksi vaihtamalla vetimiä tai vaikkapa poistamalla yläkaappeja. Mutta minusta keittiötä voi ihan vain sisustaakin. Meillä on keittiössä muun muassa taulu nojailemassa välitilaan ja muitakin valaisimia kuin käytännöllisiä, tehokkaita spotteja. Asettelen keittiöön oksia ja kasveja – muitakin kuin yrttejä. Silloin tällöin laitan myös kynttilän palamaan keittiön tasolle.

Minusta keittiötä voi sisustaa kuten mitä tahansa kodin tilaa laittamalla sinne tunnelmavalaisimia, avohyllyjä ja taidetta.”


Sisusta myös katto

Milla Alftan, sisustussuunnittelija

”Usein katto unohdetaan, kun remontoidaan ja sisustetaan. Sisustusta on kuitenkin helppo jatkaa kattoon saakka.

Kattoon kannattaisi panostaa entistä enemmän, koska se on kuitenkin iso pinta. Lattiamateriaalia valitaan huolella, mutta katossa tyydytään siihen ilmeisimpään. Kattojen sisustaminen on Suomessa yhä marginaalista, mutta pikku hiljaa yleistymässä.

Valkoiseksi maalatussa paneelikatossa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta

itse pidän sisäkatoista, joissa on rakenteita, tekstuuria ja harkittua, lempeää kohdevalaistusta.

Olen suunnitellut koteihin esimerkiksi kattoja, joissa kipsirakennelmien avulla on keskiosasta tehty korkeampi kuin reunat ja tätä korkeuseroa korostetaan valaistuksella.

Yksinkertaisimmillaan katon sisustaminen voi olla ihan sitä, että valitaan katon väriksi jotain muuta kuin valkoinen. Sitä arastellaan suotta, että tumma katto madaltaisi huonetta. Katon tammirimoituksella saa eläväisyyttä ja lämmintä tunnelmaa tilaan. Tai katossa voi hyvin olla vaikkapa tapettia.”


Tutustu ensin itseesi

Maarietta Tukiainen, kirjailija, muutosvalmentaja, sisustusarkkitehti

”Sisustaa kannattaa vasta sen jälkeen, kun on ensin tutustunut juurta jaksain itseensä. Sisustamisen lähtökohta on pohtia, minkä asioiden tekemiselle haluaa ja tarvitsee tilaa kodissaan.

Esimerkiksi jos päivit­täinen meditaatio­hetki kuuluu arki­rutiiniisi, varaa sille paikka. Tai jos teillä kaikki tekevät paljon käsillään, olisiko hyvä varata yksi huone puuha­pajaksi, jossa lastut saavat lennellä ja maali roiskua?

Tällaisten toiminnallisuuksien lisäksi kannattaa pohtia, mikä elämässä on tärkeää. Mitä arvojasi haluat sisustusratkaisujesi heijastavan? Esimerkiksi jos suomalainen muotoilu, moderni taide tai kestävä kehitys ovat sinulle tärkeitä, kannattaa sisustuskin luoda niitä hyödyntäen. Näin sisustaminen ole vain pinnallista puuhastelua.

Pinnallinen lähestyminen sisustamiseen saa nimittäin aikaan kierteen: tulee pakonomaista tavaran hankkimista ja kodin sisustuksen uudistamista ilman todellista syystä, ihan vain muutosta muutoksen vuoksi. Se on luonnonvarojen tuhlaamista.

Esteetikko pitää kauniista asioista, joten on ymmärrettävää, että hänellä on kaunis koti. Usein on kuitenkin niin, että mitä tyhjempää ihmisen sisäinen elämä on, sitä kiivaammin hän yrittää tätä tyhjyyttä täyttää hankkimalla jotain ulkoista, esimerkiksi kauniita esineitä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viisumi kouraan eli kuinka Ranska väläytti ensimmäistä kertaa, mikä brittejä saattaa tulevaisuudessa odottaa

  2. 2

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  3. 3

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  4. 4

   Poreammeessa perustettu kasvu­rahasto teki 100 miljoonan euron kaupan – yli 18 vuoden tappio­putken jälkeen Ekahau osui kulta­suoneen

  5. 5

   ”Ehkä joskus opin elämään ilman häntä” – Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, mitä 39-vuotiaana kuollut omintakeinen taiteilija heille opetti – ja kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kun hengityskone oli sammutettu, puoli­vuotias Eino kuoli vanhempiensa syliin – Hänet olisi voitu parantaa, jos perinnöllinen sairaus olisi löytynyt ajoissa

   Tilaajille
  7. 7

   Kaaoksen maailmassa kukaan ei ole turvassa

  8. 8

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  9. 9

   Norja pyytää anteeksi saksalaissotilaisiin toisen maailmansodan aikana rakastuneilta naisilta, joita se ”kohteli häpeällisesti”

  10. 10

   Brexit-neuvonpito Brysselissä päättyi ilman edistystä – Britannian selvitettävä sisäiset ongelmansa ennen kuin vyyhti selviää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  2. 2

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  3. 3

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Presidentti Trump kiisti suojelevansa Saudi-Arabiaa

  4. 4

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  5. 5

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  6. 6

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  7. 7

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  8. 8

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  9. 9

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  10. 10

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  6. 6

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  11. Näytä lisää