Koti

Taloyhtiö asetettiin konkurssiin Helsingissä – Paritalon osakkaiden riita äityi niin pitkälle, että raha-asiatkin menivät solmuun

Taloyhtiöiden konkurssit ovat Suomessa erittäin harvinaisia.

Helsingin Tapaninkylässä sijaitseva taloyhtiö on asetettu konkurssiin. Kyse on harvinaisesta tapauksesta, sillä vuositasolla taloyhtiökonkursseja tapahtuu koko Suomessa vähän.

Konkurssin taustalla on paritalon osakkaiden välinen riita, josta on annettu tuomio Helsingin käräjäoikeudessa aiemmin tänä vuonna. Riidan vuoksi taloyhtiön taloudellinen tilanne oli vuosia erittäin sekava, eikä taloyhtiön tilillä ollut katetta laskujen maksamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käräjäoikeuden helmikuussa antaman tuomion mukaan Tapaninkylässä sijaitsevan taloyhtiön osakkaat riitautuivat pahasti vuonna 2012. Tuohon asti osakkaina toimineet kaksi pariskuntaa olivat yhdessä kuuluneet taloyhtiön hallitukseen. Toisen pariskunnan mies oli hallituksen puheenjohtaja.

Kirjanpitoa oli pitkään hoidettu niin, että kaikki laskut jaettiin vastikeperusteen mukaisesti puoliksi kahden huoneiston välillä, ja ainoastaan vedestä maksettiin kulutusta vastaavan osuuden mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesäkuussa 2012 taloyhtiön hallitus piti ylimääräisen yhtiökokouksen. Siihen osallistui neljästä osakkaasta vain kaksi, eli toinen pariskunnista. Tämän pariskunnan mies oli myös taloyhtiön isännöitsijä. Pariskunta päätti erottaa hallituksen puheenjohtajan, jota ei oltu kutsuttu paikalle. Myöhemmin pidettiin toinen yhtiökokous, johon erotettua puheenjohtajaa ja tämän vaimoa ei kutsuttu ollenkaan.

 

Taloyhtiö oli vuosia laiminlyönyt kaikki vastikepäätökset.

On epäselvää, miten yhtiön vastikkeita maksettiin tämän jälkeen. Erotettu puheenjohtaja ja tämän vaimo kertoivat oikeudessa, että heidän tilinkäyttöoikeutensa taloyhtiön tiliin lakkautettiin. Heillä ei ollut enää tietoa omasta osuudestaan yhtiön kustannuksiin. Tästä huolimatta he maksoivat puolet taloyhtiön laskuista ja kulutusta vastaavan osuutensa vesilaskusta yhtiölle tai laskun lähettäjälle.

Vuoden 2013 lopussa tilanne sai uuden käänteen. Yhtiökokous päätti antaa erotetulle puheenjohtajalle ja tämän vaimolle varoituksen. Heidän mukaansa vastikkeita ei oltu maksettu. Yhtiökokous uhkasi pariskuntaa kirjeitse heidän huoneistonsa haltuunotolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lopulta tilanne eteni pisteeseen, jossa riidan osapuolet olivat haastaneet toisensa oikeuteen.

Käräjäoikeus ratkaisi asian erotetun puheenjohtajan ja tämän vaimon hyväksi.

Tuomion mukaan puheenjohtajan erottaminen oli alun alkaenkin laiton, koska yhtiökokousta ei oltu kutsuttu laillisesti koolle. Näin ollen sekä erottaminen että kaikki sen jälkeen yhtiökokouksessa tehdyt päätökset olivat mitättömiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtiökokouksella ei myöskään ollut perusteita varoituksen antamiselle tai pariskunnan huoneiston haltuunotolle, koska taloyhtiö oli käytännössä laiminlyönyt kaikki vastikepäätökset jo vuosia. Vuoden 2013 vastikkeiden perustaksi tarvittavia taloudellisia tietoja ei oltu selvitetty eikä vastikkeista oltu tehty asianmukaista yhtiökokouspäätöstä.

Yhtiökokouksesta sivuun joutunut pariskunta oli kuitenkin maksanut erilaisia maksuja ja laskuja, ilmeisesti välttääkseen taloyhtiön syvenevän taloudellisen ahdingon. He olivat siis yrittäneet osallistua maksujen jakoon erikoisesta tilanteesta huolimatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käräjäoikeus julisti yhtiökokouksen päätöksen pariskunnan huoneiston haltuunotosta pätemättömäksi ja määräsi taloyhtiön maksamaan pariskunnan oikeudenkäyntikulut. Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, sillä siitä on valitettu hovioikeuteen.

Vaikka riita jatkuu oikeudessa, syyskuussa taloyhtiö haettiin konkurssiin maksamattomien lakimiehen palkkioiden vuoksi.

 

Monen asian pitää mennä pieleen ennen kuin taloyhtiö ajautuu maksukyvyttömäksi.

Vaikka taloyhtiöiden konkurssit ovat erittäin harvinaisia, ainutlaatuisia ne eivät ole.

Asiakastiedon mukaan vuodesta 2013 lähtien Suomessa on asetettu konkurssiin kuusi taloyhtiötä. Konkurssiin haettuja taloyhtiöitä on yli puolet enemmän, mutta usein taloyhtiöt selviävät ongelmistaan. Konkurssihakemus on perinnän väline esimerkiksi verottajalle ja vakuutusyhtiöille.

On epätyypillistä, että taloyhtiön konkurssi johtuisi osakkaiden välisestä riitatilanteesta. Tyypillisesti konkurssi on monen ikävän yhteensattuman tulos.

Viime vuoden maaliskuussa taloyhtiö meni konkurssiin Juankoskella. Tähän johti moni asia: lukuisat peräkkäiset remontit maksoivat taloyhtiölle noin 200 000 euroa. Sitten talon suurimman asunnon omistaja lopetti hoito- ja rahoitusvastikkeiden maksamisen, koska hänen rakennusyhtiönsä ajautui konkurssiin. Yhtiö omisti talossa yksiön, jonka vastikkeet jäivät myöskin maksamatta.

Yhdessä asunnossa ollut vuokralainen kuoli asuntoonsa, eikä tilannetta huomattu ennen kuin koko rapun oli vallannut erittäin paha haju. Tämän jälkeen kuolleen vuokralaisen asunnon omistaja lopetti vastikkeiden maksamisen.

Kun vastikkeista jäi 40 prosenttia maksamatta, taloyhtiön talous ei enää kestänyt. Viimeisessä vaiheessa talosta kaupiteltiin asuntoa tuhannella eurolla.

Tuoreempi taloyhtiön konkurssitapaus on Lahdessa sijaitseva As Oy Lahden Aleksanterinkatu 5. Kyseessä on Nuorisosäätiön omistuksessa ollut taloyhtiö, joka asetettiin konkurssiin heinäkuussa. Nuorisosäätiö omisti kaikki asunnot.

Taloyhtiö, jossa omistus on keskittynyt kokonaan yhdelle taholle, on luotonantajille huomattavasti suurempi riski kuin sellainen asunto-osakeyhtiö, jossa omistaminen hajautuu usean osakkaan kesken.

Käytännössä taloyhtiön konkurssissa on kyse siitä, että velat ylittävät yhtiön maksukyvyn.

Juridisesti taloyhtiön konkurssi muistuttaa tavallisen osakeyhtiön konkurssia. Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnösen mukaan tuomioistuin määrää konkurssin, ja sen jälkeen pesänhoitajan. Pesänhoitajan tärkein tehtävä on realisoida velallisen varallisuus. Yleensä tämä tarkoittaa asuinrakennuksen ja tontin myymistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Konkurssit
 • Taloyhtiöt
 • Helsinki
 • Noona Bäckgren

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  7. 7

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  8. 8

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  9. 9

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  10. 10

   Puolustusvoimat kiistää kokoavansa ”nelikopterijoukkoja” – Kansalaisille lähetetyn kirjeen sanavalinta johti harhaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää