Koti

Taloyhtiö asetettiin konkurssiin Helsingissä – Paritalon osakkaiden riita äityi niin pitkälle, että raha-asiatkin menivät solmuun

Taloyhtiöiden konkurssit ovat Suomessa erittäin harvinaisia.

Helsingin Tapaninkylässä sijaitseva taloyhtiö on asetettu konkurssiin. Kyse on harvinaisesta tapauksesta, sillä vuositasolla taloyhtiökonkursseja tapahtuu koko Suomessa vähän.

Konkurssin taustalla on paritalon osakkaiden välinen riita, josta on annettu tuomio Helsingin käräjäoikeudessa aiemmin tänä vuonna. Riidan vuoksi taloyhtiön taloudellinen tilanne oli vuosia erittäin sekava, eikä taloyhtiön tilillä ollut katetta laskujen maksamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käräjäoikeuden helmikuussa antaman tuomion mukaan Tapaninkylässä sijaitsevan taloyhtiön osakkaat riitautuivat pahasti vuonna 2012. Tuohon asti osakkaina toimineet kaksi pariskuntaa olivat yhdessä kuuluneet taloyhtiön hallitukseen. Toisen pariskunnan mies oli hallituksen puheenjohtaja.

Kirjanpitoa oli pitkään hoidettu niin, että kaikki laskut jaettiin vastikeperusteen mukaisesti puoliksi kahden huoneiston välillä, ja ainoastaan vedestä maksettiin kulutusta vastaavan osuuden mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesäkuussa 2012 taloyhtiön hallitus piti ylimääräisen yhtiökokouksen. Siihen osallistui neljästä osakkaasta vain kaksi, eli toinen pariskunnista. Tämän pariskunnan mies oli myös taloyhtiön isännöitsijä. Pariskunta päätti erottaa hallituksen puheenjohtajan, jota ei oltu kutsuttu paikalle. Myöhemmin pidettiin toinen yhtiökokous, johon erotettua puheenjohtajaa ja tämän vaimoa ei kutsuttu ollenkaan.

 

Taloyhtiö oli vuosia laiminlyönyt kaikki vastikepäätökset.

On epäselvää, miten yhtiön vastikkeita maksettiin tämän jälkeen. Erotettu puheenjohtaja ja tämän vaimo kertoivat oikeudessa, että heidän tilinkäyttöoikeutensa taloyhtiön tiliin lakkautettiin. Heillä ei ollut enää tietoa omasta osuudestaan yhtiön kustannuksiin. Tästä huolimatta he maksoivat puolet taloyhtiön laskuista ja kulutusta vastaavan osuutensa vesilaskusta yhtiölle tai laskun lähettäjälle.

Vuoden 2013 lopussa tilanne sai uuden käänteen. Yhtiökokous päätti antaa erotetulle puheenjohtajalle ja tämän vaimolle varoituksen. Heidän mukaansa vastikkeita ei oltu maksettu. Yhtiökokous uhkasi pariskuntaa kirjeitse heidän huoneistonsa haltuunotolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lopulta tilanne eteni pisteeseen, jossa riidan osapuolet olivat haastaneet toisensa oikeuteen.

Käräjäoikeus ratkaisi asian erotetun puheenjohtajan ja tämän vaimon hyväksi.

Tuomion mukaan puheenjohtajan erottaminen oli alun alkaenkin laiton, koska yhtiökokousta ei oltu kutsuttu laillisesti koolle. Näin ollen sekä erottaminen että kaikki sen jälkeen yhtiökokouksessa tehdyt päätökset olivat mitättömiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtiökokouksella ei myöskään ollut perusteita varoituksen antamiselle tai pariskunnan huoneiston haltuunotolle, koska taloyhtiö oli käytännössä laiminlyönyt kaikki vastikepäätökset jo vuosia. Vuoden 2013 vastikkeiden perustaksi tarvittavia taloudellisia tietoja ei oltu selvitetty eikä vastikkeista oltu tehty asianmukaista yhtiökokouspäätöstä.

Yhtiökokouksesta sivuun joutunut pariskunta oli kuitenkin maksanut erilaisia maksuja ja laskuja, ilmeisesti välttääkseen taloyhtiön syvenevän taloudellisen ahdingon. He olivat siis yrittäneet osallistua maksujen jakoon erikoisesta tilanteesta huolimatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käräjäoikeus julisti yhtiökokouksen päätöksen pariskunnan huoneiston haltuunotosta pätemättömäksi ja määräsi taloyhtiön maksamaan pariskunnan oikeudenkäyntikulut. Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, sillä siitä on valitettu hovioikeuteen.

Vaikka riita jatkuu oikeudessa, syyskuussa taloyhtiö haettiin konkurssiin maksamattomien lakimiehen palkkioiden vuoksi.

 

Monen asian pitää mennä pieleen ennen kuin taloyhtiö ajautuu maksukyvyttömäksi.

Vaikka taloyhtiöiden konkurssit ovat erittäin harvinaisia, ainutlaatuisia ne eivät ole.

Asiakastiedon mukaan vuodesta 2013 lähtien Suomessa on asetettu konkurssiin kuusi taloyhtiötä. Konkurssiin haettuja taloyhtiöitä on yli puolet enemmän, mutta usein taloyhtiöt selviävät ongelmistaan. Konkurssihakemus on perinnän väline esimerkiksi verottajalle ja vakuutusyhtiöille.

On epätyypillistä, että taloyhtiön konkurssi johtuisi osakkaiden välisestä riitatilanteesta. Tyypillisesti konkurssi on monen ikävän yhteensattuman tulos.

Viime vuoden maaliskuussa taloyhtiö meni konkurssiin Juankoskella. Tähän johti moni asia: lukuisat peräkkäiset remontit maksoivat taloyhtiölle noin 200 000 euroa. Sitten talon suurimman asunnon omistaja lopetti hoito- ja rahoitusvastikkeiden maksamisen, koska hänen rakennusyhtiönsä ajautui konkurssiin. Yhtiö omisti talossa yksiön, jonka vastikkeet jäivät myöskin maksamatta.

Yhdessä asunnossa ollut vuokralainen kuoli asuntoonsa, eikä tilannetta huomattu ennen kuin koko rapun oli vallannut erittäin paha haju. Tämän jälkeen kuolleen vuokralaisen asunnon omistaja lopetti vastikkeiden maksamisen.

Kun vastikkeista jäi 40 prosenttia maksamatta, taloyhtiön talous ei enää kestänyt. Viimeisessä vaiheessa talosta kaupiteltiin asuntoa tuhannella eurolla.

Tuoreempi taloyhtiön konkurssitapaus on Lahdessa sijaitseva As Oy Lahden Aleksanterinkatu 5. Kyseessä on Nuorisosäätiön omistuksessa ollut taloyhtiö, joka asetettiin konkurssiin heinäkuussa. Nuorisosäätiö omisti kaikki asunnot.

Taloyhtiö, jossa omistus on keskittynyt kokonaan yhdelle taholle, on luotonantajille huomattavasti suurempi riski kuin sellainen asunto-osakeyhtiö, jossa omistaminen hajautuu usean osakkaan kesken.

Käytännössä taloyhtiön konkurssissa on kyse siitä, että velat ylittävät yhtiön maksukyvyn.

Juridisesti taloyhtiön konkurssi muistuttaa tavallisen osakeyhtiön konkurssia. Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnösen mukaan tuomioistuin määrää konkurssin, ja sen jälkeen pesänhoitajan. Pesänhoitajan tärkein tehtävä on realisoida velallisen varallisuus. Yleensä tämä tarkoittaa asuinrakennuksen ja tontin myymistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Konkurssit
 • Taloyhtiöt
 • Helsinki
 • Noona Bäckgren

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  2. 2

   11-vuotiaan tytön pankkikortti ei toiminutkaan Sellon kirjakaupassa, sitten takana seissyt nainen astui esiin

  3. 3

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  4. 4

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  5. 5

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  7. 7

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo: Omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Jälleen uusi yökerhomullistus Helsingissä: Stadin Tähti lopettaa vuodenvaihteessa

  9. 9

   On yksi hetki, jolloin itsehillintämme pettää ja älylaitteet vievät voiton – Näin sanoo aivotutkija Mona Moisala, joka jäi itse koukkuun Vauva.fi-keskustelupalstaan

  10. 10

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  3. 3

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  4. 4

   Onko kynttilöiden poltto jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi? Selvitimme

  5. 5

   Kodin murtosuojaa myyvien yritysten mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  6. 6

   Tutkimus: Luomuviljely kuormittaa ilmastoa enemmän kuin tavallinen viljely

  7. 7

   11-vuotiaan tytön pankkikortti ei toiminutkaan Sellon kirjakaupassa, sitten takana seissyt nainen astui esiin

  8. 8

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  9. 9

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo: Omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Tanskalainen ja norjalainen nainen löytyivät kuolleena syrjäisestä vuoristosta Marokossa – yksi epäilty pidätetty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  8. 8

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää