Koti

Minna Lökschy aikoo asua uudessa kodissaan ensin viisi vuotta vuokralla ja sitten lunastaa sen omakseen – se onnistuu rakennusliikkeen uuden ostomallin avulla

Uuden kodin osto hirvittää monia, jos sitä varten pitää ottaa jättimäinen asuntolaina. Kun valitsee uudenlaisen mallin, huoneistossa voi ennen ostoa asua vuokralla.

Kauklahden Lindankujalla on vielä päällystämätön ajotie hieman keskeneräinen. Espoolaisen Minna Lökschyn uusi koti on kuitenkin muuttoa vaille valmis.

Vielä vuosi sitten Lökschy ei arvannut muuttavansa Lindankujalle, mutta sitten hän näki paikallislehdessä ilmoituksen YIT:n uusista niin kutsutuista valinnaisista osto-oikeusasunnoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lökschy kiinnostui asiasta, ja kaupat tehtiin ennen kesää. Marraskuussa hän ja amerikancockerspanieli Melli muuttavat uuteen kotiinsa.

”Maltan tuskin odottaa”, Lökschy sanoo kierrellessään uudessa asunnossaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Onko uudet kalusteet jo hankittu?

”Totta kai! Enhän voisi tuoda tänne mitään vanhaa sälää”, Lökschy naurahtaa.


Espoon Kauklahteen elokuussa valmistuneet pientalot ovat toinen uudiskohde, jota rakennusliike YIT kauppaa uudella osto-oikeusmallillaan. Toinen valmistui tänä syksynä Helsingin Viikkiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valinnaisessa osto-oikeusmallissa ostaja voi joko ostaa asunnon normaalisti – tai asua siinä ensin vuokralla ja ostaa sen myöhemmin. Asuntoon pääsee maksamalla yhden prosentin sen velattomasta myyntihinnasta.

Minna Lökschyllä on käytännössä viisi vuotta aikaa päättää, ostaako hän asunnon omakseen. Sillä aikaa hän maksaa 36-neliöisestä kaksiostaan runsaan 800 euron kuukausivuokraa.

Lökschy sanoo, että osto-oikeusmalli madalsi selkeästi hänen kynnystään omaan kotiin. Hän sanoo harkinneensa pitkään oman asunnon ostamista, mutta siihen vaadittavan asuntolainan määrä hirvitti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lökschy oli juuri ostanut auton. Lindankujalla asuessaan hän voi maksaa autolainan ensin pois ja varautua asunnon lunastukseen useamman vuoden ajan.

 

Joillekin 30 prosenttia asunnon hinnasta on liikaa

Uudiskohteita on viime vuodet myyty tyypillisesti niin, että kauppahinta on ollut esimerkiksi 30 prosenttia asunnon velattomasta hinnasta ja loppu 70 prosenttia on ollut yhtiövelkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtiölainan ensimmäiset vuodet ovat yleensä olleet lyhennysvapaita, jolloin asukas on maksanut vain korkoja.

Näin varsin kalliiseenkin ­uudiskohteeseen on päässyt kiinni suhteellisen pienellä pääomalla. Uudiskohteet ovatkin menneet kaupaksi hyvin.

Mutta sitten on ihmisiä, joille 30 prosenttiakin asunnon hinnasta on liikaa. Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat niin korkeita ja asunnot niin kalliita, että kaikki eivät pysty säästämään asuntolainaan.

 

Malli ensiasunnon ostajille, joilla ei ole säästöjä

Tähän kysyntään rakennusliike Lehto toi viime keväänä uuden rahoitusmallin nimeltä Lehto Raha.

Se on suunnattu ensiasunnon ostajille, joilla ei ole omia säästöjä. Mallissa ensiasunnon ostaja tekee vuoden vuokrasopimuksen Lehdon uudiskohteeseen, ja vuokrat kerryttävät vaadittavan viiden prosentin omarahoitus­osuuden.

Vuoden asumisen jälkeen asukas ostaa asunnon omakseen.

HS vertaili kolmea uutta mallia. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Perinteinen tapa säästää ensiasuntoon on ollut avata asuntosäästöpalkkiotili eli asp. Lehdon Asunnot-palvelualueen johtajan Pasi Kokon mukaan Lehto Raha on vaihtoehto asp-tilille.

Ensimmäiset Lehto Raha -kohteet valmistuvat joulukuussa Kirkkonummelle ja seuraavat ­ensi vuonna Espoon Saunalahteen. Kaiken kaikkiaan sopimuksia on tehty kymmenkunta. Runsaaseen 50 asuntoon on tullut hakemuksia.

 

Peräti 20 vuotta vuokralla ennen lopullista kauppaa

Pohjalaisella Lakealla on puolestaan ollut vuodesta 2014 konsepti nimeltä Omaksi-koti, jossa uusi asunto ostetaan ikään kuin kolmessa osassa.

Ensin asiakas maksaa 7 prosenttia uudiskohteen velattomasta myyntihinnasta. Seuraavat 20 vuotta hän maksaa vuokraa, jonka jälkeen lunastaa asunnon itselleen.

Omaksi-koti on kehitetty yhdessä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran kanssa ja siinä on valtion takaus. Takaus edellyttää, että rakennettava taloyhtiö pysyy vuokrakohteena 20 vuotta.


Lakea on rakentanut noin 600 Omaksi-kotia, joista ensimmäiset Vaasaan. Sen jälkeen niitä on rakennettu ­Jyväskylään, Turkuun, Seinäjoelle ja Vantaalle, mutta ei esimerkiksi Helsinkiin.

Lakean toimitusjohtaja Timo Mantilan mukaan yhtiön on tarkoitus rakentaa vuosittain parisataa uutta Omaksi-kotia, kunhan niille löytyy sopivia paikkoja.

Omaksi-asuntoja ostavat Mantilan mukaan esimerkiksi pariskunnat, jotka luopuvat omakotitalostaan eivätkä saa siitä riittävää summaa kerrostaloasuntoa varten. Tai nuoret opiskelijat, jotka muuttavat toiselle paikkakunnalle opiskelemaan.

Omaksi-kotia ei voi lunastaa aikaisemmin, mutta sen voi panna vuokralle tai myydä eteenpäin. Siksi asunnot ovat kiinnostaneet myös asuntosijoittajia. Kiinnostusta on ollut niin paljon, että Lakea on joutunut rajoittamaan sijoittajille myytävien asuntojen määrää.

 

Rakennusliikkeet hakevat uusia asiakkaita

Uudet mallit kertovat siitä, että rakennusliikkeet yrittävät saada uudiskohteiden ostajiksi uusia asiakasryhmiä. YIT:n asuntorakentamisesta vastaavan johtajan Harri Isoviidan mukaan kysymys on myös siitä, että perinteiseen asuntokauppaan halutaan kehittää uusia tuotteita.

”Asuntokauppa on Suomessa aika vanhoillista”, Isoviita sanoo.

Suomessa on asumisoi­keusasuntoja, jotka toimivat jossain vuokra- ja omistusasumisen välimaastossa. Isoviita kuitenkin huomauttaa, että asumisoikeusasuntoa ei voi lopulta ostaa omaksi.

YIT:n uusi valinnainen osto-oikeusmalli sopii hänen mukaansa esimerkiksi tilanteeseen, jossa vanha koti on myymättä. Asiakas voi ostaa uuden asunnon ensin vuokrasopimuksella ja lunastaa sen omaksi sitten, kun vanha koti on myyty.

Malli mahdollistaa myös se, että asiakas ikään kuin testaa asuntoa tai aluetta ennen kuin tekee ostopäätöksen.

YIT on tehnyt yhteensä parikymmentä osto-oikeussopimusta. Osa asiakkaista on jo ehtinyt lunastaa asunnon omakseen.

YIT ei omista asuntoa, jossa asiakas asuu vuokralla. Myöskään Lehto ei käytännössä omista rakentamiaan Lehto Raha -asuntoja. Rakennusliikkeet myyvät asunnot ensin sijoittajille.

Mallit eivät toimisi ilman asuntosijoittajia. Rakennusliikkeille kelpaavat asiakkaiksi ihmiset, joilla ei ole tarpeeksi säästöjä, mutta ne eivät halua myymättömiä asuntoja vuosiksi omiin taseisiinsa.

Siksi YIT:n valinnaisessa osto-oikeusmallissa asunnot omistaa Ålandsbankenin asuntorahasto. Lehdon tapauksessa asunnot omistaa yhtiö nimeltä Koivutie, joka on vastuussa konseptin kehityksestä.

Sijoittaja hyödyntää uudiskohteen ensimmäiset lyhennysvapaavuodet ja vuokraa asunnon asiakkaalle. Lopulta sijoittaja myy asunnon asiakkaalle – Lehdon tapauksessa vuotta myöhemmin ja YIT:n tapauksessa seuraavan viiden vuoden aikana.

Se, että asunto myydään välissä sijoittajalle, voi vaikuttaa asunnon hintaan. Uusien rahoitusmallien asiakkaiden kannattaakin vertailla asuntojen hintoja ja laskea, mikä malli kannattaa.

Kaikki hinnat ovat joka tapauksessa asiakkaalla nähtävissä etukäteen.

Lakea toimii toisin. Lakean mallissa asunnot omistaa rakennuttajayhtiö itse, ainakin toistaiseksi. Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila sanoo, että asiaa on mietitty.

”Jos myymättömien asuntojen määrä kasvaa liian suureksi, siihen kehitetään joku ratkaisu”, hän sanoo.

Espoossa Minna Lökschy arvelee, että aikoo itse asua vuokralla koko vuokra-ajan eli viisi vuotta. Asunnon hinta ja hinnannousu on lyöty lukkoon etukäteen, joten Lökschy tietää jo nyt, kuinka paljon hänen pitää maksaa asunnostaan viiden vuoden päästä.

Toisaalta vuokrasopimusta on mahdollista jatkaa vielä senkin jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Asuntokauppa
 • Rakentaminen
 • Vuokra-asunnot
 • Omistusasuminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  2. 2

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  5. 5

   Venäjä lennätti kaksi strategista pommittajaa Venezuelaan

  6. 6

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  7. 7

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  8. 8

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  9. 9

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  10. 10

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  3. 3

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää