Koti

Minna Lökschy aikoo asua uudessa kodissaan ensin viisi vuotta vuokralla ja sitten lunastaa sen omakseen – se onnistuu rakennusliikkeen uuden ostomallin avulla

Uuden kodin osto hirvittää monia, jos sitä varten pitää ottaa jättimäinen asuntolaina. Kun valitsee uudenlaisen mallin, huoneistossa voi ennen ostoa asua vuokralla.

Kauklahden Lindankujalla on vielä päällystämätön ajotie hieman keskeneräinen. Espoolaisen Minna Lökschyn uusi koti on kuitenkin muuttoa vaille valmis.

Vielä vuosi sitten Lökschy ei arvannut muuttavansa Lindankujalle, mutta sitten hän näki paikallislehdessä ilmoituksen YIT:n uusista niin kutsutuista valinnaisista osto-oikeusasunnoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lökschy kiinnostui asiasta, ja kaupat tehtiin ennen kesää. Marraskuussa hän ja amerikancockerspanieli Melli muuttavat uuteen kotiinsa.

”Maltan tuskin odottaa”, Lökschy sanoo kierrellessään uudessa asunnossaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Onko uudet kalusteet jo hankittu?

”Totta kai! Enhän voisi tuoda tänne mitään vanhaa sälää”, Lökschy naurahtaa.


Espoon Kauklahteen elokuussa valmistuneet pientalot ovat toinen uudiskohde, jota rakennusliike YIT kauppaa uudella osto-oikeusmallillaan. Toinen valmistui tänä syksynä Helsingin Viikkiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valinnaisessa osto-oikeusmallissa ostaja voi joko ostaa asunnon normaalisti – tai asua siinä ensin vuokralla ja ostaa sen myöhemmin. Asuntoon pääsee maksamalla yhden prosentin sen velattomasta myyntihinnasta.

Minna Lökschyllä on käytännössä viisi vuotta aikaa päättää, ostaako hän asunnon omakseen. Sillä aikaa hän maksaa 36-neliöisestä kaksiostaan runsaan 800 euron kuukausivuokraa.

Lökschy sanoo, että osto-oikeusmalli madalsi selkeästi hänen kynnystään omaan kotiin. Hän sanoo harkinneensa pitkään oman asunnon ostamista, mutta siihen vaadittavan asuntolainan määrä hirvitti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lökschy oli juuri ostanut auton. Lindankujalla asuessaan hän voi maksaa autolainan ensin pois ja varautua asunnon lunastukseen useamman vuoden ajan.

 

Joillekin 30 prosenttia asunnon hinnasta on liikaa

Uudiskohteita on viime vuodet myyty tyypillisesti niin, että kauppahinta on ollut esimerkiksi 30 prosenttia asunnon velattomasta hinnasta ja loppu 70 prosenttia on ollut yhtiövelkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtiölainan ensimmäiset vuodet ovat yleensä olleet lyhennysvapaita, jolloin asukas on maksanut vain korkoja.

Näin varsin kalliiseenkin ­uudiskohteeseen on päässyt kiinni suhteellisen pienellä pääomalla. Uudiskohteet ovatkin menneet kaupaksi hyvin.

Mutta sitten on ihmisiä, joille 30 prosenttiakin asunnon hinnasta on liikaa. Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat niin korkeita ja asunnot niin kalliita, että kaikki eivät pysty säästämään asuntolainaan.

 

Malli ensiasunnon ostajille, joilla ei ole säästöjä

Tähän kysyntään rakennusliike Lehto toi viime keväänä uuden rahoitusmallin nimeltä Lehto Raha.

Se on suunnattu ensiasunnon ostajille, joilla ei ole omia säästöjä. Mallissa ensiasunnon ostaja tekee vuoden vuokrasopimuksen Lehdon uudiskohteeseen, ja vuokrat kerryttävät vaadittavan viiden prosentin omarahoitus­osuuden.

Vuoden asumisen jälkeen asukas ostaa asunnon omakseen.

HS vertaili kolmea uutta mallia. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Perinteinen tapa säästää ensiasuntoon on ollut avata asuntosäästöpalkkiotili eli asp. Lehdon Asunnot-palvelualueen johtajan Pasi Kokon mukaan Lehto Raha on vaihtoehto asp-tilille.

Ensimmäiset Lehto Raha -kohteet valmistuvat joulukuussa Kirkkonummelle ja seuraavat ­ensi vuonna Espoon Saunalahteen. Kaiken kaikkiaan sopimuksia on tehty kymmenkunta. Runsaaseen 50 asuntoon on tullut hakemuksia.

 

Peräti 20 vuotta vuokralla ennen lopullista kauppaa

Pohjalaisella Lakealla on puolestaan ollut vuodesta 2014 konsepti nimeltä Omaksi-koti, jossa uusi asunto ostetaan ikään kuin kolmessa osassa.

Ensin asiakas maksaa 7 prosenttia uudiskohteen velattomasta myyntihinnasta. Seuraavat 20 vuotta hän maksaa vuokraa, jonka jälkeen lunastaa asunnon itselleen.

Omaksi-koti on kehitetty yhdessä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran kanssa ja siinä on valtion takaus. Takaus edellyttää, että rakennettava taloyhtiö pysyy vuokrakohteena 20 vuotta.


Lakea on rakentanut noin 600 Omaksi-kotia, joista ensimmäiset Vaasaan. Sen jälkeen niitä on rakennettu ­Jyväskylään, Turkuun, Seinäjoelle ja Vantaalle, mutta ei esimerkiksi Helsinkiin.

Lakean toimitusjohtaja Timo Mantilan mukaan yhtiön on tarkoitus rakentaa vuosittain parisataa uutta Omaksi-kotia, kunhan niille löytyy sopivia paikkoja.

Omaksi-asuntoja ostavat Mantilan mukaan esimerkiksi pariskunnat, jotka luopuvat omakotitalostaan eivätkä saa siitä riittävää summaa kerrostaloasuntoa varten. Tai nuoret opiskelijat, jotka muuttavat toiselle paikkakunnalle opiskelemaan.

Omaksi-kotia ei voi lunastaa aikaisemmin, mutta sen voi panna vuokralle tai myydä eteenpäin. Siksi asunnot ovat kiinnostaneet myös asuntosijoittajia. Kiinnostusta on ollut niin paljon, että Lakea on joutunut rajoittamaan sijoittajille myytävien asuntojen määrää.

 

Rakennusliikkeet hakevat uusia asiakkaita

Uudet mallit kertovat siitä, että rakennusliikkeet yrittävät saada uudiskohteiden ostajiksi uusia asiakasryhmiä. YIT:n asuntorakentamisesta vastaavan johtajan Harri Isoviidan mukaan kysymys on myös siitä, että perinteiseen asuntokauppaan halutaan kehittää uusia tuotteita.

”Asuntokauppa on Suomessa aika vanhoillista”, Isoviita sanoo.

Suomessa on asumisoi­keusasuntoja, jotka toimivat jossain vuokra- ja omistusasumisen välimaastossa. Isoviita kuitenkin huomauttaa, että asumisoikeusasuntoa ei voi lopulta ostaa omaksi.

YIT:n uusi valinnainen osto-oikeusmalli sopii hänen mukaansa esimerkiksi tilanteeseen, jossa vanha koti on myymättä. Asiakas voi ostaa uuden asunnon ensin vuokrasopimuksella ja lunastaa sen omaksi sitten, kun vanha koti on myyty.

Malli mahdollistaa myös se, että asiakas ikään kuin testaa asuntoa tai aluetta ennen kuin tekee ostopäätöksen.

YIT on tehnyt yhteensä parikymmentä osto-oikeussopimusta. Osa asiakkaista on jo ehtinyt lunastaa asunnon omakseen.

YIT ei omista asuntoa, jossa asiakas asuu vuokralla. Myöskään Lehto ei käytännössä omista rakentamiaan Lehto Raha -asuntoja. Rakennusliikkeet myyvät asunnot ensin sijoittajille.

Mallit eivät toimisi ilman asuntosijoittajia. Rakennusliikkeille kelpaavat asiakkaiksi ihmiset, joilla ei ole tarpeeksi säästöjä, mutta ne eivät halua myymättömiä asuntoja vuosiksi omiin taseisiinsa.

Siksi YIT:n valinnaisessa osto-oikeusmallissa asunnot omistaa Ålandsbankenin asuntorahasto. Lehdon tapauksessa asunnot omistaa yhtiö nimeltä Koivutie, joka on vastuussa konseptin kehityksestä.

Sijoittaja hyödyntää uudiskohteen ensimmäiset lyhennysvapaavuodet ja vuokraa asunnon asiakkaalle. Lopulta sijoittaja myy asunnon asiakkaalle – Lehdon tapauksessa vuotta myöhemmin ja YIT:n tapauksessa seuraavan viiden vuoden aikana.

Se, että asunto myydään välissä sijoittajalle, voi vaikuttaa asunnon hintaan. Uusien rahoitusmallien asiakkaiden kannattaakin vertailla asuntojen hintoja ja laskea, mikä malli kannattaa.

Kaikki hinnat ovat joka tapauksessa asiakkaalla nähtävissä etukäteen.

Lakea toimii toisin. Lakean mallissa asunnot omistaa rakennuttajayhtiö itse, ainakin toistaiseksi. Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila sanoo, että asiaa on mietitty.

”Jos myymättömien asuntojen määrä kasvaa liian suureksi, siihen kehitetään joku ratkaisu”, hän sanoo.

Espoossa Minna Lökschy arvelee, että aikoo itse asua vuokralla koko vuokra-ajan eli viisi vuotta. Asunnon hinta ja hinnannousu on lyöty lukkoon etukäteen, joten Lökschy tietää jo nyt, kuinka paljon hänen pitää maksaa asunnostaan viiden vuoden päästä.

Toisaalta vuokrasopimusta on mahdollista jatkaa vielä senkin jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Asuntokauppa
 • Rakentaminen
 • Vuokra-asunnot
 • Omistusasuminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia

  2. 2

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  3. 3

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen

  5. 5

   Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle

  6. 6

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  7. 7

   Donald Trump haukkui Stormy Danielsia Twitterissä hevosnaamaksi – ja ihmiset vetosivat heti presidentin vaimoon, jolla saattaisi olla ratkaisu

  8. 8

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  9. 9

   Poliisi: Rikolliset hakivat pikavippejä yli 180 000 eurolla toisen ihmisen nimiin

  10. 10

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  3. 3

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  4. 4

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  5. 5

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  6. 6

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  7. 7

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  8. 8

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  9. 9

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  10. 10

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Oppilaitoksessa räjähti Krimillä, useita ihmisiä kuollut – Venäjä tutkii terrori-iskuna, rehtori kertoo itsemurhaiskusta ja asemiehistä
  3. Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle
  4. Poliisi: Rikolliset hakivat pikavippejä yli 180 000 eurolla toisen ihmisen nimiin
  5. Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun Tilaajille
  6. Hyperandrogeeninen Caster Semenya ei ehkä pääse kilpailemaan ensi kesänä lainkaan – naisurheilijoiden kohutut testosteronisäännöt viivästyvät
  7. Stubbille ei ilmestynyt uusia kilpailijoita Euroopan johtajaksi – vastaan tulee saksalaiskonservatiivi Weber
  8. Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia
  9. Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit Tilaajille
  10. Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen
  11. Suursijoittaja viimeistelee rahanpesu­ilmoituksen tekemistä Nordeasta myös Suomen viranomaisille – HS käy läpi, mistä tapauksessa on kyse
  12. Näytä lisää