Koti

Valtaosa suomalaisista asuu asunnoissa, joissa äänieristys voi aiheuttaa ongelmia – ”Olemme harkinneet muuttavamme pois metelin takia, viimeksi eilen”, kertoo pariskunta Helsingin Pukinmäestä

Äänieristysongelmia on etenkin 1960-luvulla rakennetuissa taloissa, uusissa niitä ei tavallisesti ole. Myös 1950-luvun taloissa on hyvä äänieristys.

Helsingin Pukinmäessä asuvat Tiia Pursiainen ja Teemu Laine kertovat heräävänsä joskus öisinkin muista rapun asunnoista kuuluvaan meteliin. On kaikenlaista tömistelyä, kolinaa, imuroinnin ja askelten ääniä sekä basson jumputusta.

Kaikista pahin tilanne on talvisin, jolloin makuuhuoneessa oleva ilmavaihtoventtiili toimii kuin kaikukammio: kun ikkunan ulkopuolella olevilta portailta kolataan lunta kukonlaulun aikaan, meteli kimpoaa venttiilin kautta sisään niin häiritsevänä, ettei nukkumisesta tule mitään.

”Olemme harkinneet muuttavamme pois metelin takia, viimeksi eilen”, Pursiainen, 28, sanoo.


Hän ja Laine ovat hanka­lassa tilanteessa, sillä heidän asun­tonsa on enti­nen liike­tila kerros­talon katu­tasossa. Talo on valmistunut vuonna 1981, mutta liiketila remontoitiin asunnoksi vasta kymmenkunta vuotta sitten. Pursiainen ja Laine ostivat asunnon kolme vuotta takaperin, ja meteliongelma paljastui nopeasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun sanoin asiasta taloyhtiön hallituksen jäsenille, he pyysivät meitä kysymään metelistä myös muilta asukkailta ja pyytämään heiltä allekirjoituksia listaan. Emme halunneet heti uusina asukkaina leimautua valittajiksi. On myös täysin mahdollista, ettei muissa asunnoissa ole samanlaisia ongelmia”, Pursiainen kertoo.

Puskaradio Helsinki -Facebook-ryhmässä on keskustelu lokakuussa talojen äänieristyksestä – ja sen puutteesta.

Ongelmia aiheuttavat eri vuosikymmenillä rakennetuissa taloissa kaikenlainen meteli: yläkerran miehen muhkeat aamupierut, askelten töminä, naapurin vessassa käynti, aivastelu, kitaran rämpytys ja jopa normaali puhe.

Lue myös: Isännöitsijä uhkasi: ”Joko koirat lähtevät tai te” – Voiko koiran haukunta todella viedä kodin alta?

Rakennuksen asuntojen välinen äänieristys on keskeinen tekijä asumisterveyden ja viihtyisyyden kannalta. Mistä asunnon ostaja sitten voi tietää, onko hänen tulevassa kodissaan meluongelmaa?

Akustiikkasuunnittelun yksikönjohtaja Mikko Kylliäinen A-insinööreiltä kertoo, että tällä hetkellä rakennettavissa taloissa ei tavallisesti ole ongelmia äänieristyksessä. Rakenteiden akustiset ominaisuudet tunnetaan nykyään hyvin, ja äänieristävyyteen liittyviä määräyksiä ja ohjeita noudatetaan. Jos ongelmia tästä huolimatta on, ne viittaavat vahvasti rakennusvirheeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtaosa suomalaisista asuu kuitenkin vanhemmissa taloissa, ja niissä ongelmia voi ilmetä paljonkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vuosina 1920–1980 rakennetuista asuinkerrostaloista 1950-luvun talot saavat ääneneristyksestä parhaan arvosanan”, Kylliäinen sanoo.

1920- ja 1930-luvuilla rakennettujen talojen ääneneristävyys voi olla paksuista, kantavista tiiliseinistä johtuen hyväkin, mutta asian ratkaisee lopulta huoneistojen välillä käytettyjen seinien rakenne. 1900-luvun alkupuoliskolla käytettiin paljon niin sanottuja kipsikuonaseiniä, joiden eristävyys on erittäin huono. Myös välipohjan askelääneneristys on usein tämän aikakauden taloissa melko vaatimaton.

 

1990-luvun lopulta lähtien valmistuneet talot täyttävät nykyisin vaaditut äänieristysstandardit.

1940-luvulla sotavuosien aikana oli materiaalipulaa eikä varaa laadukkaimpiin rakennusmateriaaleihin. Tämä näkyy myös äänieristävyydessä.

Vasta vuonna 1949 Suomessa tehtiin ensimmäiset äänieristysmittaukset, ja niitä seurannut isompi tutkimus ja suositukset näkyvät 1950-luvun talojen laadukkuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuolloin taloihin alettiin asentaa myös niin sanottuja kelluvia lattioita eli lattiarakenteita, joissa on alimpana kantava betonilaatta, sen päällä eristekerros ja eristeen päällä vielä ohut betonilaatta. Kelluvat lattiat paransivat äänieristystä.

1960-luvulla rakennetuissa taloissa on paljon ongelmia, koska silloin rakennettiin runsaasti ja nopeasti. Tiiliseinät korvattiin betonielementeillä. Taloista löytyy rakoja ja reikiä, jotka huonontavat äänieristystä.

Elementtitalojen rakennusvirheet alkoivat Kylliäisen mukaan vähentyä vuoden 1975 jälkeen, ja 1990-luvun lopulta lähtien valmistuneet talot ovat täyttäneet nykyisin vaaditut äänieristysstandardit.


Pukinmäessä asuvat Teemu Laine ja Tiia Pursiainen kokevat, ettei heidän taloyhtiönsä hallitus ole ottanut heidän kommenttejaan meluongelmasta tarpeeksi vakavasti.

 

Taloyhtiön pitää ryhtyä toimiin siinä vaiheessa, kun melusta tulee terveyshaitta.

Taloyhtiön järjestyssäännöissä on määritelty, että hiljainen aika on kello 23–7.

”Toivoisin, että ihmiset ottaisivat naapurinsa huomioon. Voisiko esimerkiksi bassojytkettä kuunnella kuulokkeilla eikä niin, että se kuuluu kaikille?” Pursiainen sanoo.

Lue myös: Naapurin himopelaajan kone ”humisee ja kolisee” äänekkäästi, eläkeläispariskunnalla meni hermot: ”Emme mekään pakota häntä kuuntelemaan meidän harrastuksiamme”

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnösen mukaan normaalit elämisen äänet kuuluvat taloyhtiöön. Taloyhtiön pitää kuitenkin ryhtyä toimiin siinä vaiheessa, kun melusta tulee terveyshaitta.

”Laki ei sano, että useiden taloyhtiön asukkaiden pitää valittaa melusta ennen kuin asiaa ryhdytään tutkimaan”, Pynnönen sanoo viitaten Pursiaisen ja Laineen kokemuksiin.

”Kun kyseessä on vielä sellainen taloyhtiön tila, jossa on tehty käyttötarkoituksen muutos, taloyhtiön ei kannata suhtautua asiaan välinpitämättömästi. Esimerkiksi liikehuoneistojen äänieristysvaatimukset ovat usein erilaiset kuin asuinhuoneistossa. Jos siis esimerkiksi liiketila on muutettu asunnoksi, äänieristykseen on voinut jäädä puutteita.”

Jos taloyhtiö ei kiinnostu yksittäisten osakkaiden meluongelmasta, nämä voivat kääntyä kunnan terveysviranomaisten puoleen. Terveydensuojelulain mukaan melu voi nimittäin olla terveyshaitta.

Terveysviranomaiset voi kutsua asuntoonsa tutkimaan meluongelmaa, ja he voivat tarpeen vaatiessa velvoittaa taloyhtiön tekemään perusteellisen selvityksen. Taloyhtiöllä on korjausvastuu, jos äänieristyksessä todetaan puutteita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Äänieristys
 • Rakentaminen
 • Noona Bäckgren

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä ei ollutkaan isä – Leena osallistui sukututkimukseen, mutta kun dna-testin tulos selvisi, eletty elämä osoittautui valheeksi

  2. 2

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  3. 3

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  4. 4

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  6. 6

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi – ja Putin horisee kosmisista muutoksista Linnunradassa

  7. 7

   Baddingin kopioksi paljastunut biisi ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa ihan venäläissävellykseltä – ”Kyllähän ne ovat aika lähellä toisiaan”

  8. 8

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Epäsuomi kukoistaa ulkomailla – ja sitä ruokkii laiskuus ja pätemisen tarve

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  8. 8

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  9. 9

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  11. Näytä lisää