Koti

Yllättävä tulos HS:n asumismenovertailussa: Kerrostalossa asuminen maksaa vuodessa lähes 1 400 euroa omakotitaloasumista enemmän

Monella on mielikuva, että omakotitalossa asuminen on kerrostaloasumista kalliimpaa. Onko se todella? Lähdimme selvittämään.

Omakotitalon ovella nenään leijailee vasta leivotun leivän tuoksu. Se on yksi merkki asumis­menojen suuruudesta. On säästettävä sieltä, mistä mahdollista.

”Jos menomme suhteutetaan tuloihin, ne tuntuvat suurilta. Kätevät eläkeläiset pystyvät asumaan omakotitalossa, kun tekee kaiken itse, leivästä lähtien”, Maire Vuohtoniemi sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän asuu miehensä Taisto Vuohtoniemen kanssa lähes 60-vuotiaassa omakotitalossa Helsingin Vartiokylässä.

Puolisolta hoituu niin seinien maalaus kuin katon korjaus. Hän on remontoinut taloa kolmen vuosikymmenen aikana pitkälti itse.

”Kun on pikkupojasta asti jotain värkännyt, niin remontitkin hoituvat”, Taisto Vuohtoniemi sanoo.


Sama mielikuva on Janne Härkösellä ja Milja Nohynekillä, jotka ovat asuneet kerrostaloneliössä Helsingin Oulunkylässä vuoden päivät: omakotiasuminen on kallista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta onko se oikeasti kalliimpaa kuin kerrostalossa?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pyysimme omakotitalossa asuvilta Vuohtoniemiltä ja kerrostalossa asuvalta Härköseltä ja Nohynekiltä laskelmat vuosikuluista, joita asumiseen menee. Lainoja vertailussa ei huomioitu.

Omakotitalossa kuluja riittää, vaikka itse tekisi.

Posteljooni toi Vuohtoniemille hiljattain kaukolämmön ennusteen ensi vuodelle. Se ei saanut aikaan ainakaan riemunkiljahduksia.

Ennuste kertoi kaukolämmön tulevaksi hinnaksi 2 409 euroa, kun viime vuonna lämmitys­kulut olivat 1 707 euroa. Erotus on siis yli 700 euroa.

Tämän vuoden lasku ei ole vielä tullut, mutta syyskuun loppuun mennessä kaukolämmön kulutus oli Vuohtoniemien laskelmien mukaan 1 500 euron luokkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aiemmin talo lämpeni öljyllä. Kaukolämpöön pariskunta siirtyi vuonna 2004.

”Liittymä oli kallis. Siihen meni noin 10 000 euroa. Öljylämmitykseen verrattuna lämmityslasku on vähän pienentynyt ja lämmitysjärjestelmän huolto helpottunut”, Taisto Vuohto­niemi sanoo.


Lämmitys on paitsi omakotitalon myös kerrostalon suurin yksittäinen kulu. Härkönen ja Nohynek maksoivat kaukolämmöstä viime vuonna vajaat 1 300 euroa.

”Sen suuruus yllätti”, Härkönen sanoo.

Lämmityslaskun päälle tulevat vesi-, jäte- ja tienhoitomaksut, muiden muassa. Omalla tontilla asuvien Vuohtoniemien mielestä kiinteistövero on silti kaikkein kohtuuttomin, täysin turha kulu.

”Tätä maata on maksettu jo moneen kertaan”, Maire Vuohtoniemi sanoo.

Puoliso lisää, ettei kiinteistöverolla saa mitään, toisin kuin esimerkiksi jäte- ja tienhoitomaksuilla, joilla joku sentään vie roskat pois ja hiekoittaa ja auraa tietä.

”Kiinteistövero on yksinkertaisesti väärin.”

Veroa maksavat kuitenkin kaikki. Omakotiasujille lasku tulee suoraan. Taloyhtiössä asuvat kuittaavat sen hoitovastikkeessaan.Vuohtoniemet pulittivat kiinteistöveroa viime vuonna lähes 550 euroa, jäte- ja tienhoitomaksua yhteensä alle 200 euroa. Myös kerrostalossa asuvien mielestä heidän parinsadan euron osuutensa taloyhtiön kiinteistöverosta on korkea.

”Sitä ei ole tullut aiemmin edes ajatelleeksi, kun se maksetaan vastikkeessa könttänä. Autoverosta kyllä puhutaan, mutta kiinteistöverosta ei samalla tavalla.”

Muutto omakotitaloon ei houkuttele Härköstä eikä Nohynekiä. Siinä missä omakotitalossa työt joutuu tekemään itse, taloyhtiössä kiinteistönhoidosta maksetaan isännöitsijälle ja huoltoyhtiölle.

”Arjen helppous on puoltanut kerrostaloasumista. Taloyhtiön kuntoon ja asunnon kokoon suhteutettuna runsaan 450 euron vastike tuntuu järkevältä. Omakotitalossa asumista pitäisi haluta harrastaa”, Härkönen sanoo.

Vuohtoniemet myöntävät, ettei talvipakkasilla ole kiva lähteä lunta luomaan. Paluu kerrostaloon on käynyt mielessä.

”Mutta kun omakotiasumiseen on tottunut, tuntuisi oudolta muuttaa”, Maire Vuohtoniemi sanoo.


Kerrostaloelämä tuli tutuksi 1980-luvulla, kun lapset, kolme vilkasta poikaa, olivat pieniä. Vuohtoniemistä oli vapauttavaa päästä omaan rauhaan. Enää ei tarvinnut miettiä, mitä naapurit ajattelevat.

”Kerrostalossa pelkäsin, että muut häiriintyvät. Nyt pojat asuvat tässä lähellä. Jos apua tarvitsee, se ei ole kaukana.”

Toistaiseksi he eivät ole kaivanneet apua juuri muussa kuin it-asioissa.

Vaikka omakotitalossa asuminen tuntuu hintavalta, on kerrostalossakin omat rahasyöppönsä. Isot remontit maksavat useita kymmeniä tuhansia euroja yhtä huoneistoa kohden. Esimerkiksi putkiremontista selviää omakotitalossa yleensä kerrostalohuoneistoa halvemmalla.

Näin on myös HS:n tekemässä vertailussa. Putki­remontteihin on mennyt omakotitalossa noin 16 000 euroa, kun kerrostalohuoneiston osuus taloyhtiön putkiremontista on ollut yli 65 000 euroa.

Katso alla olevasta grafiikasta, paljonko jutun pariskunnilla kuluu asumiseen omakoti- tai kerrostalossa. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen sanoo, että omakotitalojen ylläpito- ja korjauskuluja on vaikea huomioida vertailuissa, koska omakotiasukkaat tekevät osan töistä itse tai jopa lykkäävät niitä.

Vuohtoniemienkin talossa suurin osa remonteista on oman käden jälkeä. Omakotiasukkaat laskevat käyttäneensä remontteihin 2010-luvulla runsaat 50 000 euroa. Kulut olisivat suuremmat, jos remontit olisi teetetty ulkopuolisilla tekijöillä.


Härkösen ja Nohynekin kerrostalohuoneistossa isot remontit on tehty jo aiempien osakkaiden aikana eikä rahoitusvastiketta menneistä korjauksista peritä.

Samoin huoneiston sisäpinnat ja keittiö ovat edellisten osakkaiden remontoimia. Remontit on huomioitu asunnon hinnassa.

Esimerkkivertailun tulos kuitenkin yllättää. Sen mukaan kalliimmaksi tulee asua kerrostalossa.

Kerrostalohuoneiston vuosikulut ovat lähes 1 400 euroa suuremmat kuin omakotitalossa.

Kerrostalossa ison osan vastikkeesta haukkaavat muun muassa huolto- ja isännöintipalvelut, joista omakotiasuja ei maksa.


Tulokset vertautuvat Asumismenot 2018 -selvityksen laskelmiin, sanoo Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Lauri Vuori.

”Keskimäärin asumismenojen erot ovat samansuuntaiset Helsingissä näillä esimerkkivertailun neliöillä. Omakotitalon asumismenot jäävät meidänkin keskiarvoilla lasketuilla luvuilla matalammiksi kuin kerrostalossa, huomioi asuntolainan ja sen korot tai ei.”

Vuoren mukaan asunnonostajan kannattaa vertailla eri talotyyppien välillä, mitä saa samaan hintaan ja mitä eroja asumismenoissa silloin on.

”Jos omakotitalon hinta on selvästi kerrostaloa korkeampi, se voi selittyä matalampina asumismenoina. Tällöin omakotitaloon sidottu varallisuus on selvästi suurempi kuin kerrostalossa, mutta kuukausittaisiin tai vuosittaisiin menoihin menee vähemmän rahaa.”

Omakoti-messut Myyrmäki-hallissa Vantaalla 26.–28.10. Lisätietoja tapahtuman nettisivuilta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Taloyhtiöt
 • Omakotitalot
 • Pientalot
 • Kiinteistövero
 • Sami Takala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  2. 2

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  3. 3

   Isä ei ollutkaan isä – Leena osallistui sukututkimukseen, mutta kun dna-testin tulos selvisi, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  4. 4

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  5. 5

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  6. 6

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  7. 7

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  8. 8

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi – ja Putin horisee kosmisista muutoksista Linnunradassa

  9. 9

   Baddingin kopioksi paljastunut biisi ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa ihan venäläissävellykseltä – ”Kyllähän ne ovat aika lähellä toisiaan”

  10. 10

   Latvala voitti Australian MM-rallin, Ogier varmisti maailmanmestaruuden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  5. 5

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  8. 8

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  9. 9

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  10. 10

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää