Koti

Miksi kylppärissä on liian pieni allas ja keittiössä taas liian vähän altaita? Uusien ja remontoitujen kotien ratkaisut ihmetyttävät monia

HS:n lukijat kysyivät, miksi koteihin ilmestyy kummallisia kalusteita ja materiaaleja. Alan asiantuntijat vastaavat.

Miksi aamiainen on saanut keittiöön oman kaappinsa mutta illallinen ei? Miksi keittiössä on nykyisin vain yksi tiskiallas mutta kylpyhuoneeseen asennetaan kaksi suihkua vierekkäin?

Aiemmin syksyllä vastasimme HS:n lukijoiden sisustusvillityksiä koskeviin kysymyksiin: esimerkiksi miksi on muotia laittaa ruokapöydän ympärille eriväriset tuolit ja miksi seinillä on mietelausejulisteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt etsimme selityksiä ihmettelyihin, jotka liittyvät kodin rakenteellisiin ratkaisuihin.

1. Aamiaiskaappi yleistyy vauhdilla

Viime kesän asuntomessuilla ihmettelin koteihin ilmestynyttä aamiaiskaappia. Siis mitä? Sitä että kahvinkeitin, leivänpaahdin, paahtoleivät ja murot oli koottu piiloon oven taakse. Juju on kuulemma se, että aamiaisen saa kokoon liikkumatta askeltakaan. Jippii, näin tuetaan ihmisten liikkumattomuutta. En malttanut olla kysymättä esittelijältä, missä on illalliskaappi.

”Aamiaiskaapin yleistyminen liittyy avokeittiötrendiin. Kun keittiö ja olohuone ovat samaa tilaa, ei haluta olohuoneesta katsella paahtoleipäpusseja, vaan tykätään piilottaa kaikki arkisen aamun tavarat kaapinovien taakse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pienkoneita kuten kahvinkeitintä ja leivänpaahdinta on perinteisesti totuttu säilyttämään esillä työtasolla, mutta nyt moni haluaa nekin piiloon.

Itse pidän aamiaiskaapeista. Niitä on nyt saatavilla runsaasti eri näköisinä ja toiminnallisuuksiltaan erilaisina. Yleensä niissä on sähköpistokkeet ja valaisin. Monesti ovet liukuvat kaapinrungon sisään eivätkä jää kulkijoiden tielle.

Aamiaiskaappeihin mahtuu tavaraa, ja keittiön taso- ja laskutilaa — jota ei koskaan ole liikaa — jää enemmän leipomiseen ja ruuanvalmistamiseen. Aamiaiskaapit ovat tulleet jäädäkseen, ja ne sopivat kaikille.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaajana sisustussuunnittelija Sanna Siik-Keskisarja

2. Silmää miellyttää pyöreä muoto

Miksi keittiössä on vain yksi tiskiallas? Ja miksi se on pyöreä? Ymmärrän, että nykyään tiskit pestään pääosin tiskikoneessa, mutta ei koneeseen ihan kaikkea voi laittaa, ja tällöin on vihoviimeistä yrittää pestä isoja ruuanlaittoastioita yhdessä pienessä, pyöreässä altaassa!

”Monen mielestä pyöreä allas on silmälle miellyttävämpi kuin muut muodot. Joissain tilanteissa pyöreä allas on myös perusteltu käytännöllisyysnäkökulmilla: kun vaikkapa syystä tai toisesta allas pitäisi sijoittaa kaapistojen kulmaan.

Kantikas allas ei tähän sovellu yhtä hyvin, ja varsinkin hanan sijoittelu kantikkaan altaan kanssa kulmassa on hankalaa. Pyöreä muoto myös helpottaa altaan puhtaanapitoa.

Vaikka pyöreät ovat suosittuja, minäkin tykkään kulmikkaasta. Ihannekeittiössä on mielestäni kaksi isoa ja mahdollisimman syvää suorakaiteenmuotoista allasta. Vaikka astianpesukone pyörisi tiheästi, ainakin meidän perhe on usein tilanteessa, jossa likaiset astiat on mukava piilottaa ­altaaseen hetkeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen lisäksi isojen paistin­pannujen ja leikkuulautojen ­pesu suuressa, syvässä altaassa helpottaa arjen pyöritystä.”

Vastaajana Maija Lukkari-Nyman, sisustussuunnittelija, lakimies ja kiinteistönvälittäjä

3. Teräksinen tiskipöytä sai kilpailijoita

Miksi keittiöön laitetaan tiskipöytä, joka on jotain muuta materiaalia kuin ruostumatonta terästä? Ruoka-aineista irtoaa väriä ja tahmaa, jota on vaikea pestä pois esimerkiksi puisilta pinnoilta. Tiskipöytä myös kastuu koko ajan, joten teräs olisi paras.

”Nykyisin tiskien käsinpesu on minimissään; astianpesukoneet pesevät melkein kaikki tiskit. Pesukone myös kuivaa astiat, joten moni on luopunut jopa suomalaisten rakastamasta kuivauskaapista. Perinteistä teräksistä tiskipöytääkään ei enää tarvita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiskialtaiden ympärille käy sama materiaali kuin keittiön muillekin tasoille. Nykyään käytetään paljon kvartsitasoja, jotka ovat yleensä yli 90-prosenttisesti luonnonkvartsia.

Nämä tasot ovat helppohoitoisia eivätkä ime vettä. Jopa värjäävät mausteet kuten kurkuma ja curry irtoavat vaivattomasti pinnasta. Myös laminaattitasot ovat huomattavan helppohoitoisia.

Moni on alkanut vierastaa perinteisen tiskipöydän naarmuuntuvaa pintaa ja mieltää teräspöydät muutenkin mieluummin suurtalous- kuin kotikeittiöihin.”

Vastaajana Sanna Siik-Keskisarja


4. Kodinhoitohuone tuo luksusta elämään

Miksi joku tahtoo kodinhoitohuoneen? Onko kotia pakko hoitaa omassa huoneessa? En ole moista koskaan omistanut enkä kaivannut.

”Kodinhoitohuone helpottaa arkea. On paikka, jossa huoltaa ja kuivattaa pyykit. On paikka ­likapyykille ja puhtaalle pyykille. Ei tarvitse vaikkapa pitää pyykinkuivaustelinettä suihku- tai olohuoneessa. Kun kodin­hoitohuoneen oven sulkee, pyykkikaaos jää piiloon katseilta. Kodinhoitohuone on arjen luksusta. Ilmankin toki voi elää.”

Vastaajana Sanna Siik-Keskisarja

5. Erottamaton pari: suihku ja wc-istuin

Miksi suihku ja vessanpönttö sijoitetaan kylpyhuoneissa monesti vierekkäin? Sukathan siinä kastuvat, jos lattia on märkä suihkun jäljiltä.

”Tämän ratkaisun sanelevat asuntojen esteettömyyttä koskevat rakentamismääräykset. Wc-istuimen viereen tulee varata tilaa niin, että pyörätuolin käyttäjä pystyy toimimaan ilman avustajaa. Jos pyörätuolista pyrkii nousemaan wc-istuimelle, täytyy pyörätuoli peruuttaa wc-istuimen viereen, ja sitä varten tarvitaan tila. Suihkutila on usein myös tämä pyörätuolitila.

Jos esteettömyysmääräystä ei olisi, suunniteltaisiin varmasti nykyistä pienempiä pesutiloja ja wc-istuinten ja suihkujen sekä kalusteiden sijoittelulle avautuisi runsaasti vaihtoehtoja.

Tämän vuoden alusta opiskelija-asuntohankkeissa tietty osa asunnoista on voitu tehdä ”ei-esteettömällä” kylpyhuonemitoituksella.”

Vastaajana arkkitehti Jukka Turtiainen


6. Suihkussa yhtä aikaa perheen kanssa

Miksi nykyisin on kaksi suihkua kylpyhuoneessa? Kuinka moni oikeasti käy suihkussa yhtä aikaa perheenjäsenten kanssa?

”Suuntauksena ovat yhä paremmin varustellut kodit. Yhdysvalloissa ”hienommissa piireissä” on vallalla asumistapa, jossa jokaisen makuuhuoneen yhteydessä on oma kylpyhuoneensa. Se on myös monen suomalaisen unelma.

Tilalliset ja taloudelliset rajoitukset saattavat kuitenkin olla esteenä näille haaveille. Jos siis asennamme kaksi suihkua samaan kylpytilaan, olemme lähempänä unelmaamme hyvin varustellusta luksuskodista.

Kahden suihkun rakentaminen samaan tilaan on huomattavasti halvempaa kuin toisen tai kolmannen kylpyhuoneen rakentaminen.

Toki poikittaisten viemäreiden rakentaminen ja sekoittimien ja suihkujen hankinta sekin maksaa, mutta huomattavasti vähemmän kuin toinen kylpyhuone.

Totta on, että harvoin perheen aikuiset – saati teinit – suihkuttelevat samaan aikaan. Tuplasuihkusta saattaa olla hyötyä vaikkapa monilapsisessa perheessä, jolloin yksi vanhempi voi kahden suihkun avulla pestä monta pientä lasta samanaikaisesti.

Suurin hyöty kahdesta suihkusta samassa tilassa on saunan yhteydessä. Saunakulttuuriin kuuluu Suomessa saunominen kaveriporukan kanssa. Tällöin on hyvä, että pesuhuoneen puolella on kaksi suihkua, ettei oman suihkuvuoron odottelu veny.

Kiinteistönvälittäjänä pidän hyvänä vaihtoehtona toisen, erillisen suihkutilan rakentamista perheasuntoon. Jos tämä ei ole budjetin, lupien tai tilan takia mahdollista, seuraavaksi paras vaihtoehto on kylpyhuone, jossa on sekä suihkullinen amme että erillinen suihku. Tällainen yhdistelmä miellyttää hyvin monia potentiaalisia ostajia.

Vastaajana Maija Lukkari-Nyman


7. Pientä allasta pidetään kauniina

Minua ihmetyttävät epäkäytännöllisen pienet lavuaarit wc-tiloissa. Ovathan ne nättejä, mutta eivät mitenkään käytännöllisiä. Miksi sellaisia on laitettu?

”Pienissä kylpyhuoneissa pikkiriikkinen lavuaari saattaa olla ainoa mahdollinen vaihtoehto. Tällöin sievä ja epäkäytännöllinen on luonnollisesti parempi kuin ei lavuaaria lainkaan.

Pienissä lavuaareissakin on eroja. Vaikka lavuaarin ulkomitat olisivat samat, saattaa toinen allas soveltua käyttöön paremmin kuin toinen.

Joissain altaissa voi nimittäin olla todella pieni allas­osa, mutta varsin leveät reunukset laskutilaksi.

Itse suosisin pienessä lavuaarissa mahdollisimman isoa allasta. Laskutilan saippuoille ja hammastahnoille järjestäisin vaikkapa kapeaan seinähyllyyn siihen viereen.

Yksi selitys liian pienen ja epäkäytännöllisen lavuaarin asentamiseen on voinut olla esteettisyyden ylivoima. Pientä allasta on pidetty kauniina.

Vaikka toisinaan itsekin suostun kompromisseihin estetiikan eduksi, niin tässä asiassa antaisin järjen mennä tunteiden edelle.

Vastaajana Maija Lukkari-Nyman


8. Kun laude peittää lattian

Miksi saunoihin rakennetaan leveä, jopa koko lattian peittävä laude, jonka keskelle kiuas upotetaan? Kuitenkin ihminen valuu saunassa hikeä, likaa ja vettä, eikä laudeliina sieppaa niitä kuin pieneltä alalta. Kaikki tuo päätyy lauteiden alapintaan ja alkaa haista. Miten leveän lauteen sauna pidetään puhtaana? Ja jos kiuasta pitää korjata tai vaihtaa, pitääkö leveä laude purkaa?

”Laaja-alainen alalaude on tosiaan tullut yhä suositummaksi viime aikoina. Leveitä lauteita näkee monissa kodin sisustusta käsittelevissä blogeissa.

Me olemme ratkaisseet leveän lauteen siivousongelmat sillä, että myymissämme malleissa pintalaudat ovat 2–5 laudan elementeissä, joita ei kiinnitetä lauderunkoihin kiinni.

Laude-elementit saa nostettua pois saunasta siivouksen ajaksi. Samoin pintalautojen alla olevat alalauderungot ovat purettavissa ilman työkaluja.

Lauteiden puhtaanapitoa helpotetaan myös käsittelemällä lauteet parafiiniöljyllä. Se tukkii puun syyn ja estää esimerkiksi hien ja veden imeytymisen puuhun. Öljy pidentää lauteiden käyttö­ikää. Suosittelen.

Meiltä ostetaan edelleen eniten perinteistä tyyliä. Malleja, joissa on ylälauteiden alle menevä iso alalaude, myydään ehkä kolmasosaan uusista tai remontoitavista saunoista.

Moni haluaa edelleen sen perinteisen penkkimäisen laudemallin, jota pidetään turvallisempana pienten lasten kanssa saunoessa kuin isoa alalaudetta ja keskelle saunaa upotettua kiuasta.”

Vastaajana Rauno Ryynänen, lauteisiin erikoistunut myyjä, Tähtisaunat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä lennätti kaksi strategista pommittajaa Venezuelaan

  2. 2

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  3. 3

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  4. 4

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin Koskelantiellä syttyi maanantai-iltana räjähdysmäinen tulipalo: Silmin­näkijöiden mukaan lieskat löivät voimalla ikkunasta ja kaupungin­osa oli täynnä savua

  7. 7

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  8. 8

   Macron puhui ensi kertaa Ranskan kelta­liiveille ja lupasi minimi­palkkaan 100 euron korotuksen: ”Maassa vallitseva viha on syvää ja oikeutettua”

  9. 9

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  10. 10

   Norjan maajoukkue­valmentaja myöntää härskin käytöksen omia hiihtäjiä kohtaan: ”Voisi sanoa, että huijasimme heitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  3. 3

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  7. 7

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  10. 10

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  11. Näytä lisää