Koti

Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

Vedenkulutus laski asukasta kohden 10–20 prosenttia lyhyessä ajassa, ja myös lämmitettävää vettä kuluu vähemmän.

Leijonanosa suomalaisen kerrostaloasumisen kuluista aiheutuu lämmittämisestä. Tilastokeskuksen vuoden 2017 tilastojen mukaan asuintaloissa runsas viidennes hoitokuluista uppoaa lämmitykseen. Kun mukaan lasketaan esimerkiksi veteen liittyvät kulut ja sen lämmitykseen kuluva energia, euroja kuluu lisää ja osuus nousee runsaaseen kolmannekseen.

Lämmön, veden, jäteveden ja jätteiden osuus asumiskuluista voi nousta kalleimmillaan jopa yli 40 prosenttiin kaikista asumiskuluista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tyypillisessä 1950–80-luvun kerrostalossa voidaan hukata energiasta jopa kolmannes ilmanvaihdon kautta, joskus jopa enemmänkin. Seuraavaksi eniten energiaa häipyy ikkunoiden ja viemärin kautta, noin viidennes kummastakin. Vanha, huonossa kunnossa oleva julkisivu päästää energiaa karkuun noin kymmenisen prosenttia ja rakennuksen katto ja alapohja noin viitisen prosenttia.

Taloyhtiön energiankulutusta voidaan vähentää yllättävänkin helpoilla ja edullisilla keinoilla, joihin tarvitaan vain taloyhtiön hallituksen päätös.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Energiatehokkuutta edistävät toimet voidaan siis jakaa pieniin, taloyhtiön hallituksen tekemiin ja suuriin, yhtiökokouksen vaativiin päätöksiin. Taloyhtiön hallituksen tekemät päätökset maksavat parhaimmillaan muutamia tuhansia euroja ja kulut asuntoja kohden jäävät muutamiin kymppeihin.

Yhtiökokouksen käsittelyn vaativat korjaukset ovat tyypillisesti suurempia, useita kymmeniä- tai satojatuhansia euroja maksavia korjauksia ja uudistuksia. Kalliita energiatehokkuutta parantavia remontteja voivat olla esimerkiksi kaksilasisten ikkunoiden vaihtaminen kolmilasisiin, siirtyminen pelkästä kaukolämmöstä kaukolämmön ja maalämmön yhdistelmään tai poistoilman lämmön talteenotto lämpöpumpun avulla.

Joskus energiakorjaus­huumassa voi olla hyvä ottaa aikalisä ja miettiä tarkemmin asiantuntijoiden kanssa korjauksella saavutettavia hyötyjä. Vanhan sanonnan mukaan ehjää ei aina kannata korjata ja energiatehokkuutta voidaan parantaa kiinteistön normaalin hyvän huollon ja kunnossapidon kautta.


Helsingin Lautta­saaressa sijaitsevan, 32 asunnon asunto-osakeyhtiö Pajalahdentie 23:n asukkaiden suihkuihin vaihdettiin viime kesäkuussa uudet, vettä säästävät suihkupäät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suihkuveden hallinta onkin yksi yksittäisen asunnon tärkeimmistä kohteista, sillä tutkimuksen mukaan suihkuissa kulutetaan noin puolet asunnossa käytetystä vedestä. Suihkuveden arvokkuutta nostaa suurempi lämpimän veden kulutus, joten jos käytetyn suihkuveden litroja saadaan vähennettyä, veden lämmityskulutkin laskevat.

Myös keittiöiden ja kylpyhuoneiden hanoihin asennettiin vakiopainesuuttimet, jotka vähentävät veden virtausta. Tavallinen käyttäjä ei huomaa eroa tulevan veden määrässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suihkupäiden ja poresuuttimien vaihdon yhteydessä olisi ollut järkevää tarkastaa myös talon vedenpaineet ja aloittaa sisälämpötilojen tarkkailu uusien, sisälämpötilaa mittaavien antureiden avulla.

”Päätimme ryhtyä toimeen keinoilla, jotka eivät nosta vastiketta. Olen pitkään miettinyt tapoja hillitä asumisen jatkuvia kustannusten nousuja, sillä huomasin, että vain kilpailuttamalla erilaisia palveluntarjoajia säästöjä ei kerry”, taloyhtiön puheenjohtaja Kalle Grönqvist kertoo.

 

”Päätimme hillitä kulutusta.”

Pitkän uran ohjelmistoyrityksessä ja eri taloyhtiöiden hallituksen puheenjohtajana tehnyt Grönqvist alkoi lopulta laskea erilaisia taloyhtiöiden kustannuksia yhteen ja ymmärsi, että taloyhtiön kustannuksista 40 prosenttia kertyy lämmöstä, vedestä, sähköstä ja jätemaksuista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Niitä ostetaan monopolitoimijoilta, joita ei voi kilpailuttaa, joten meidän pitää hillitä kustannusten nousua joko kulutusta leikkaamalla tai neuvottelemalla taloyhtiölle jonkinlainen uusi sopimusmalli. Päätimme hillitä kulutusta.”

Ensimmäisten kuukausien jälkeen tulokset näyttävät lupaavilta. Kulutus asukasta kohden on laskenut 10–20 prosenttia. Se tarkoittaa myös lämmitettävän veden määrän laskua. Grönqvistin laskujen mukaan pelkästään veden säästämiseksi tehdyt muutokset maksoivat noin 40–50 euroa per asunto.

”Yhtiön vesi- ja vedenlämmityskulut ovat vuodessa noin 14 000 euroa. Siitä lähtee vähintään pelkästään tämän säästötoimen ansiosta vähintään 1 400 euroa pois, joten suihku- ja hanainvestointi maksaa itsensä takaisin melkein vuodessa.”


Toisessa lauttasaarelaisyhtiössä tehtiin hanamuutosten lisäksi toinenkin päätös veden ja lämmitysenergian säästämiseksi. Rakennuksen päävesijohtoon asennettiin paineenalennusventtiili, joka pienentää käyttöveden painetta ja sitä kautta vähentää hanasta tulevan veden määrää, säästää putkistoa ja vaimentaa putkistosta kuuluvia ääniä.

Taustalla on Grönqvistin ja hänen muutama vuosi sitten perustamansa isännöintiyhtiö Fluxion yhdessä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran kanssa käynnistämä tutkimushanke. Siinä tutkittiin taloyhtiöiden vedenpaineita ja niiden vaikutuksia energiankulutukseen.

”Pääkaupunkiseudun vesilaitos HSY toimittaa veden taloyhtiölle jopa kahdeksan barin paineella. Jos taloyhtiöllä ei ole paineenalennusventtiiliä omassa putkessaan, vesi liikkuu yhtiön putkistossa samalla paineella asuntoihin saakka. Kuitenkin suositusten mukaan alle viidenkin barin paine riittää hyvin”, Grönqvist kertoo.

Sitran tutkimushankkeen mukaan monissa taloyhtiöissä on paineenalennusventtiili asennettuna, mutta useammassa kohteessa, joista osa oli jopa tuoreita putkiremontoituja yhtiöitä, kukaan ei ole muistanut säätää sitä pienemmälle eli vesi on päässyt virtaamaan koko ajan täydellä paineella.

”Kun vähensimme painetta ensin yhdellä barilla, vesi- ja lämmityskulut pienentyivät noin 5 prosenttia. Viidessä barissa säästöä kertyi jo 15 prosenttia, ja kuitenkin vedenpaine oli täysin riittävä myös ylimmissä kerroksissa.”

Grönqvistin laskelmien mukaan paineenalennuksen kustannukset ovat taloyhtiöstä riippuen noin 500–2 000 euroa, joten venttiilin hankinta- ja asennuskustannukset maksetaan takaisin säästöinä noin vuodessa.

 

”Lämpöä hukattiin autotalleissa ja porraskäytävissä.”

Grönqvist on koulutukseltaan teknilliseen fysiikkaan ja informaatioteknologiaan keskittynyt diplomi-insinööri, joka omien sanojensa mukaan uskoo asioihin, kun näkee tutkimustulokset. Sitran hankkeen lisäksi hän käynnisti energiayhtiö Fortumin kanssa toisen tutkimushankkeen, jossa selvitettiin kymmenen taloyhtiön patterijärjestelmän kunto ja mitattiin uusilla sisälämpötila-antureilla kaikkien asuntojen ja yhtiön julkisten tilojen sisälämpötilat.

”Asuntojen välillä oli suuret lämpötilaerot. Naapureina saattoi olla ihmisiä, joilla toisella oli kotona 24 astetta ja toisella 18. Porraskäytävistä ja yhtiöiden alakertojen autotalleista mitattiin peräti 24 asteen lämpötiloja. Tutkimustulokset kertoivat, että lämpöä hukattiin esimerkiksi autotalleissa ja porraskäytävissä, joissa riittävä lämpö voisi olla 17 astetta.”

Grönqvistin mukaan taloyhtiöiden tyypillisiä ongelmia ovat juuri tutkimuksen kaltaiset tulokset. Kun asuntojen lämpötiloissa on suuria hajontoja ja niin kauan kun tilannetta ei saada hallintaan, lämmitystä on vaikea ohjata kaikille mukavaksi ja kustannukset ovat kovat.

”Suuri mahdollisuus lämmityskulujen alentamisessa piilee yhtiöiden yleisissä tiloissa. Ei autotalleissa tai rappukäytävissä tarvitse olla sama lämpötila kuin asunnoissa. Niitä saattaa olla neliömääräisesti runsaastikin esimerkiksi 1960–70 luvulla rakennetuissa 3–5 kerroksen asuintaloissa, joissa alakerrassa on autotalleja”, Grönqvist jatkaa.


Jos taloyhtiön patterit ovat huonossa kunnossa, lämpötilojen säätäminen järkevälle, asumismukavuuden kannalta miellyttävälle noin 21–22 asteen tasolla on vaikeaa. Fortumin ja Grönqvistin yhtiön tutkimustulosten mukaan monen yhtiön patterit olivat tukossa.

Lämmön hukkaaminen maksaa paljon ja käy koko ajan yhä kalliimmaksi. Energia­tehokkuus­tekniikkaa myyvän Leasegreen Groupin mukaan kiinteistöjen energiakustannukset ovat kasvaneet 100 prosenttia 15 vuoden aikana.

Fortumin ja Fluxion tutkimushankkeessa mukana olevissa taloyhtiöissä huomattiin, että lähes poikkeuksetta huoneistojen pattereiden venttiilit olivat tukossa, eivätkä termostaatit toimineet kunnolla tai ne olivat tulleet käyttöikänsä päähän. Vialliset venttiilit ja termostaatit saavat koko verkoston epätasapainoon.

Vesikiertoisissa pattereissa säätö tapahtuu venttiilin avulla, joka lisää tai pienentää patteriin menevän kuuman veden määrää. Suurinta osaa pattereita ohjaa termostaatti, joka mittaa huonelämpötilaa ja säätelee patteriveden virtaamaa asukkaan valitseman asetuksen mukaisesti.

”Lämmönsäästöpotentiaali on patterijärjestelmän säädöissäkin vähintään noin kymmenen prosenttia. Kun patterijärjestelmään tehdään vuosihuolto ja ylipäätään se otetaan mukaan osaksi talon kunnossapito-ohjelmaa, sisälämpötilatkin saadaan hyvälle tasolle”, Grönqvist huomauttaa.

Asukas huomaa patterin toimimattomuuden, kun huone tuntuu viileältä eikä termostaatin kääntäminen suuremmallekaan auta.

”Termostaatin alla oleva venttiili pitää puhdistaa säännöllisesti, jotta se toimisi oikein. On myös tärkeää, ettei termostaattia peitetä millään – ei edes verholla – jotta termostaatin havaitsema lämpötila vastaisi sitä lämpötilaa, jossa asukas oleskelee.”

Muutamassa tutkimushankkeessa mukana olevassa taloyhtiössä patterit saatiin lämpenemään paremmin ja huonelämpötilat nousemaan, kun tukkeutuneet venttiilit avattiin ja termostaatit puhdistettiin pölystä. Kannakkeistaan irronneet patterit, toimimattomat termostaatit ja vuotavat venttiilit saatiin samalla vaivalla kartoitettua ja korjaustoimet tilattua yhdellä kertaa tehtäviksi.

Huoltamalla lämmitysverkostoa säännöllisesti pienet viat ehditään korjata, ennen kuin ne kasvavat isoiksi ja kalliiksi.

Grönqvist huomauttaa, että elämme juuri nyt aikaa, jolloin erilaisten, esimerkiksi asuntojen sisälämpötilaa mittaavien antureiden eli mittaustekniikan laitteiden hinnat ovat halventumassa, ja sen vuoksi mittaamalla ja tuloksia analysoimalla päästää ihan uudella tavalla kiinni tähän monelle tuttuun ongelmaan.


Kiinteistöliiton energia-asioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy haluaa kannustaa taloyhtiöitä pitkäjänteisyyteen ja tekemään lähtötilanteen kartoituksen energiatehokkuuden kohentamiseksi.

”Hallituksen ja osakkaiden on hyvä tietää rakennusten tekninen kunto ja tehdä sen perusteella pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelma. Minusta energia-asiat eivät voi olla vain yksittäisiä toimenpiteitä, vaan ne pitää huomioida kaikessa kiinteistöpidossa eli muistaa aina, kun jotain tehdään. Ihan samalla tavalla kuin esimerkiksi esteettömyyteen tai turvallisuuteen liittyviin asioihin pitää kiinnittää huomiota”, Pylsy huomauttaa.

Taloyhtiön kulutusseuranta taas on hallituksen ja isännöitsijän perustyökalu kiinteistönpidossa.

”Sitä pitää seurata vähintään kuukausitasolla ja puuttua poikkeamiin mahdollisimman pian. Nämäkin asiat pitää antaa jonkun vastuulle, on se sitten isännöitsijä tai huoltoyhtiö. Hallitus puolestaan valvoo, että asiat hoituvat niin kuin on sovittu.”

 

Ikkunat tiiviiksi, ilmanvaihto kuntoon ja lämmitysverkko tasapainoon.

Pylsy täydentäisi lauttasaarelaisen Grönqvistin ehdottamia taloyhtiön energiatehokkuustoimia muutamilla lisätöillä. Ensimmäiseksi hän tarkastaisi ikkunoiden ja parvekkeiden ovien tiivistyksen, jotta ikkunoiden ja oven raosta hallitsemattomasti karkaavat ilma- ja lämpövuodot saadaan kuriin. Samalla poistuu todennäköisesti myös vedon tunne, jota pitää taas kompensoida energiatehottomasti korkeammalla sisälämpötilalla.

”Sisäpuitteen tiivistys on osakkaan vastuulla. Minusta tässä on myös yhteisöllisyyden mahdollisuus. Yleensä yhtiössä on aina käteviä ja taitavia osakkaita, jotka osaavat ikkunantiivistyksen. He voisivat kiertää auttamassa muita osakkaita tai sitten pitää käyttää ulkopuolista apua.”

Seuraavaksi Pylsy tarkistaisi ilmanvaihto­järjestelmän puhtauden ja säädöt. Jos yhtiössä on esimerkiksi koneellinen poistoilmavaihto, jolle ei ole kymmeneen vuoteen tehty yhtään mitään, järjestelmä kannattaa puhdistaa ja samalla säätää asetukset kuntoon.

Erityisen huomion Pylsy asettaisi Grönqvistinkin mainitsemaan lämmitykseen, mutta hänen näkökulmansa on laajempi. Jos lämmitysjärjestelmää ei saada kuntoon vain kevyemmällä patterijärjestelmän huollolla ja säädöllä, tarvitaan järeämpiä keinoja.

”Lämmitysverkon pitää olla tasapainossa ja sitä varten tarvitaan lvi-suunnittelija, joka suunnittelee säätötyön. Sen perusteella urakoitsija tekee säätötyön, vaihtaa tarvittaessa termostaatit ja venttiilit sekä asettaa niin sanotun taloyhtiön lämmityksen säätökäyrän kuntoon. Talviaikaan tarvitaan lisäksi säätötyön tarkastus ja hienosäätöä, jotta nähdään miten järjestelmä käytännössä toimii ulkolämpötilojen laskettua.”

Perinteisesti lämmitys toimii niin, että pattereille menevän veden lämpötilaa säädetään ulkolämpötilan mukaan. Mitä kylmempi on ulkona, sitä kuumempaa vettä pattereihin johdetaan.

”Tässä tarvitaan kokeilemista ja hakemista, jotta toimivalle automatiikalle saadaan asetettua sopiva säätökäyrä. Olennaista on seurata kokonaisuutta ja puuttua yksittäisten asuntojen ongelmiin rivakasti, jotta lämpöä ei hukata”, Pylsy selvittää.


Montako saunavuoroa on tarpeeksi?

Kaukolämmitteisissä taloyhtiöissä kiinteistösähkön osuus on yleensä aika pieni, mutta turhanpäiväistä hukkakulutusta ei kannata sietää. Energiatehokkuutta voi kuitenkin vielä lisätä ottamalla huomioon pienetkin yksityiskohdat.

Kiinteistöliiton Petri Pylsyn mukaan esimerkiksi valaistuksen roolia on tärkeä pohtia ja miettiä, onko valoa ylipäätään siellä, missä sitä tarvitaan ja halutaan.

Myös valon riittävyys ja oikea-aikaisuus on tärkeää turvallisuudenkin kannalta.

”Valaistuksen kunnostukseen tarvitaan hieman enemmän euroja, sillä taloyhtiöiden yleisten tilojen ja pihojen energiatehokkaat ledivalaisimet ja valaistuksen ohjaus maksavat useampia tuhansia euroja. Toisaalta käytettävän sähkön määrä vähenee vaihtamalla ulkovalaisinten valaisinosa ledivaloihin”, Pylsy kertoo.

Hänen mukaansa yksi helppo kohde vähentää suoraa sähkönkulutusta on pohtia saunomista.

Jossain yhtiöissä on lisäksi vielä ikääntyneitä kylmäkellareita, joissa viilennetään koko talon voimin muutamaa hillopurkkia.

”Talosaunankin käyttöä kannattaa miettiä. Tarvitaanko talosaunaa joka päivä vai voisiko saunomisen keskittää fiksummin ja tehokkaammin. Vanhat kylmäkellarit nousevat puheenaiheeksi silloin, kun niiden kylmälaitteistoa pitäisi uusia.”

5 vinkkiä: Näin onnistut energiansäästössä

1. Säästä suihkussa.

Kahden minuutin suihkun aikana vettä kuluu noin 24 litraa ja se maksaa noin 0,2 euroa. Vuodessa suihkuttelulle kertyy hintaa 73 euroa.

Jos viivyt suihkussa 10 minuuttia, kulutat vettä noin 120 litraa. Pidempi suihkuhetki maksaa noin euron. Vuodessa hintaa kertyy 365 euroa.

2. Tarkista kodin lämpötila mittarista, älä patterista.

Lämmityspatterin ei tarvitse hohkata koko ajan kuumana, edes talvella.

Tarkkaile huonelämpötilamittarista, että oleskelutilojen lämpötila on noin 21–22 astetta. Jos huoneessa on kuuma, älä tuuleta lämpöä harakoille vaan säädä patterin termostaattia pienemmälle. Yhden asteen lämpötilanpudotus säästää noin 5 prosenttia laskussa.

3. Kurkista pönttöön.

Yksi jatkuvasti vuotava wc-istuin lorottaa tunnissa noin 30 litraa vettä viemäriin eli yhden vuorokauden aikana vettä tuhlataan jopa 720 litraa.

Vuodessa siitä kertyy yhteensä yli 262 000 litraa eli 260 kuutiota puhdasta vettä. Se maksaa jopa 1 500 euroa.

4. Älä ruoki sähkösyöppöä.

Hanki kotiin vain energiapihejä ja tarpeellisia sähkölaitteita. Sulje laitteet, kun et käytä niitä.

Huolletut, puhtaat sähkölaitteet toimivat oikein, tehokkaasti ja turvallisesti.

Sähköpihi säästää sammuttelemalla noin 5 prosenttia sähkölaskustaan.

5. Tuntuuko sisäilma tunkkaiselta?

Taloyhtiö vastaa ilmanvaihdon perussäädöstä ja energiatehokkaasta toiminnasta. Asukkaan vastuulla on huolehtia venttiilien ja suodattimien puhdistuksesta, jos taloyhtiössä ei ole toisin sovittu.

Pidä venttiilit puhtaana, pyyhi niihin kertyvä pöly pois. Kysy tarvittaessa neuvoa huoltomieheltä, jotta saat venttiilit oikeisiin asetuksiin.

Lähteet: Motiva ja Kiinteistöliitto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Taloyhtiöt
 • Energia
 • Energian kulutus
 • Energiatehokkuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  3. 3

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  7. 7

   Miten masentunut muka jaksaa lähteä Linnan juhliin? Se on kova ponnistus, ja siksi Touko Aaltoa tulisi juhlia

  8. 8

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Britannian kriisi syvenee silmissä, koska May ei voi voittaa brexit-haastettaan

  9. 9

   ”Korjatkaa tämä lapsi” – Vantaan perhe­terapeutit keksivät uuden tavan vastata vanhempien hätään: he alkoivat tubettamaan

  10. 10

   Valkoiset heteromiehet eivät saa senttiäkään – Pääomasijoittaja Arlan Hamilton sijoittaa vain vähemmistöjen omistamiin yrityksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  8. 8

   Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  9. 9

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  10. 10

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää