Koti

”Olen sulattanut hiusföönillä jäätyneitä vesiputkia”– Tuija Lindfors ryhtyi eron jälkeen pitämään pystyssä vanhaa hirsitaloa kainaloissaan vauva ja kaksi taaperoa

Vantaalainen Tuija Lindfors kertoo, miten selvitä vanhassa talossa, joka vaatii enemmän rahaa ja taitoja kuin olisi antaa.

Marraskuinen päivä on märkä ja savenvärinen. Pieni turkoosi puutalo ei tunnu istuvan valjuun maisemaan vaan kuuluisi lasten piirroskuvakirjan sivuille. Sellaisen, missä kerrotaan reippaiden ruotsalaislasten kommelluksista menneiden vuosikymmenten viattomassa maailmassa.

Talon olohuoneessa räiskyy tuli sammalenvihreässä kaakeliuunissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uunin eteen on laitettu samettijakkara, jolle tulija voi istahtaa lämmittämään hytinän tiehensä.

”Avasin oven ja näin tuon lasimaalausikkunan ja tämän kakluunin – ja se oli siinä. Tämä talo oli saatava”, kertoo talon­omistaja Tuija Lindfors.

”Tämän minä halusin kaikkine kauheuksineen ja ihanuuksineen.”


Lindfors osti talon silloisen aviomiehensä kanssa miltei 20 vuotta sitten. Nyt jo aikuiset kolme poikaa olivat vauva ja kaksi taaperoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hirsitalo on siirretty Terijoelta Vantaalle 1920-luvulla. Lindforsien perhe remontoi ja asui sitä yhdessä seitsemän vuotta. Avioeron jälkeen päädyttiin sovussa siihen, että Tuija Lindfors jää taloon asumaan poikien kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eron jälkeen opettelin tekemään kaikkea itse ja yksin. Olin aina pelännyt sähkökaappia. Mutta kun meni sulakkeet, piti ruveta hahmottamaan, mitä tehdä. Kun tuli kylmä, oli pakko opetella pilkkomaan puut.”

Lindfors korostaa: ”juttu” ei ole se, että hänen piti naisena opetella tekemään perinteisiä miesten töitä. Oli mies tai nainen, vanhassa omakotitalossa on paljon opeteltavaa. Kun jää yksin, pitää opetella hoitamaan nekin hommat, jotka se toinen teki.

Kun ryhtyy ainoana aikuisena pitämään pystyssä kertaalleen siirrettyä, miltei satavuotiasta omakotitaloa, oppii pakostakin paljon. Niin kuin Tuija sanoo: pakko on paras opettaja.


 

Moottorisaha huutaa kuin syötävä, jos siihen ei koskaan lisää öljyä.

Toiseksi paras opettaja on sitkeä yrittäminen ja siihen havahtuminen, että ei näin:

”Hankin akkukäyttöisen ruuvinvääntimen ja ajattelin, että olipa huono ostos, hankalaa on. Olihan se, kun väärällä päällä väänsi. Niin tuli opittua tasa- ja ristipään ero.”


Tuli myös selväksi, että moottorisaha huutaa kuin syötävä, jos siihen ei koskaan lisää öljyä. Ääni ei ihastuta naapureita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen ryöminyt talon rossipohjassa ja sulattanut hiusföönillä jäätyneitä vesiputkia ja paikannut jumppamaton paloilla eristämätöntä vesiputkea. Olen opetellut sähkösahalla pilkkomaan siirtolavoja, joita olen saanut ilmaiseksi ja rautakaupan pihasta kärrännyt kotiin”, Tuija Lindfors kertoo.

”Mutta en halua kuulostaa liian reippaalta. Todellisuudessa olen myös itkenyt monesti pimeällä pihallani.”


Pojat ovat aina yrittäneet auttaa. He tekivät lumihommia lasten kolilla. Kun he kasvoivat, heistä alkoi olla oikeasti apua. Pilkottiin puita ja täytettiin puuliiteri.

Leuto talvi on miltei parasta, mitä vanhan puutalon omistaja voi toivoa.

Kovina pakkastalvina on herätty 14 asteen lämpötilaan ja lähdetty sukkelasti kouluihin ja työpaikoille lämmittelemään. Kylmyys johtui ennen kaikkea eristeiden puutteesta. Talon lattioita on eristetty pala kerrallaan ja lämpö pysyy sisällä vuosi vuodelta paremmin. Haaveissa on saada yläpohjaan puhallusvillat, mikä jälleen vähentäisi harakoille menevää lämpöä ja pienentäisi sähkölaskua.

”On ihan hirveää iloita tästä leudosta talvesta, kun se on merkki ilmastonmuutoksesta, mutta on tällainen marraskuu helpotus hirsitalossa asujalle. Talvessa kun pelottavat aina lämmityskustannukset ja sähkölaskut. Kylminä talvina olen soitellut Vantaan Energiaan, että voinko maksaa sähkölaskun kahdessa erässä, kun kuukauden lasku on ollut nelisensataa euroa.”

Kotona asuu enää pojista nuorin, 19-vuotias Sulo Lindfors, joka viettää välivuotta, tekee töitä Keskon varastossa ja odottaa armeijaan menoa.

”Oliko teillä ihan hirveää lapsena?” Tuija Lindfors kysyy pojaltaan.

Sulo kiistää ehdottomasti lapsuutensa kurjuuden.

”Minulla on huono omatunto siitä, kun opiskelin kuvataideopettajaksi poikien ollessa pieniä ja pojat joutuivat olemaan paljon kolmestaan. Soittelin koulusta kotiin, että onhan Onni lämmittänyt kaikille ruokaa.”


Nykyisin Tuija Lindfors työskentelee opettajana. ”Taidan pitää haasteista: taloni haasteista ja yläasteikäisten oppilaideni tuomista haasteita.”

Hänellä on miesystävä, joka seurustelun jo alettua kouluttautui kirvesmieheksi.

Rahat eivät ole enää alati lopussa niin kuin ennen ja tulot pysyvämpiä, mutta yhä kaikki, mikä tulee, menee asumiseen.

”Joskus istun pienen taloni terassilla ja ajattelen, että tätäkö elämä on. Vertaan itseäni muihin: esimerkiksi monet työkaverini matkustelevat paljon eikä heidän elämäänsä kuulu huoli siitä, tuleeko vettä tai riittääkö lämpöä. Olen kuitenkin onnellinen, sillä voin tässä talossa päättää kaikesta ja elän todellakin itse valitsemaani elämää.”Vihreän kakluunin tuli räiskyy ja poksahtelee, keittiössä pullataikina kohoaa. Pimeys laskeutuu rekolalaisen pikkutien ja sen omakotitalojen ylle. 14-vuotias kissavanhus Sanni makaa sohvalla. Sen viereen hyppää puskemaan toinen kissa, Sanni-mummon oma tytär.

Tuija Lindfors alkaa kaulita pullataikinaa ja summaa elämäänsä Karjalan kannakselta hirsinä tuodussa pikkutalossaan.


”Tässä talossa asumi­nen rahat tiukilla ja jatku­vasti talon töitä tehden on oma valin­tani. En nuorem­pana enkä nyt vanhe­nevana ihmi­senä koskaan ole kyseen­alaistanut, ettenkö haluaisi asua tässä. Lapsuuteni oli juureton, ehkä siksikin olen niin kiintynyt tähän paikkaan ja tehnyt tästä kiintopisteen. En ole ilman toivottomuuden kausia elänyt, mutta taloni kautta kuulun elämän jatkumoon. Haluan, että pojat voivat aina palata kotitaloonsa.”


Juuri silloin, kun talon korjaaminen tuntuu toivottomalta ja turhalta ja rahat ovat jälleen lopussa, juuri silloin Tuija tapaa kutsua kaverit saunomaan tai pitää pienet juhlat.

Tätä on elämä vanhassa hirsitalossa Tuija Lindforsin mukaan: Jatkuvaa taloudellista tasapainottelua. Työtä, työtä, työtä. Tunne kuulumisesta johonkin. Välkehtiviä onnentunteita arjen keskellä.


Tuijan vinkit: Näin olen säästänyt

1. Kun kehtaa kysyä.

”Kysyin Vantaan kaupungilta, saanko ostaa halvalla polttopuuta, hakisin suoraan sieltä, missä kaupunkimetsää siistitään. Sain.”

2. Tori.fi:stä saa lähes kaiken.

”Kun oma maku on sellainen, että kaiken ei tarvitse olla tiptop, nettikirppareilta saa aarteita. Olen käynyt purkamassa 50-luvun omakotitalosta vanhat kaapit ja kiinnittänyt ne keittiööni. Ajan patina on minusta kauneinta mitä on.”

3. Vaihtokauppaa tuttavien kesken.

”Naapurini tilasi minulta maalauksen ja maksuksi sain saunaan uuden kiukaan.”


Lue lisää remonteista HS:n Remonttiekstrasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  2. 2

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  3. 3

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  4. 4

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  5. 5

   Varusmiespalvelussa suurin uudistus vuosikymmeniin: alokasajasta tehdään entistä kevyempi, taistelua harjoitellaan virtuaaliympäristössä

  6. 6

   Texas ja Kalifornia sekä kolme maanomistajaa riitauttivat heti Trumpin hätätilan

  7. 7

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia: ”Mukautuvat hydridi-infrastruktuurit, jotka pohjautuvat johtaviin teknologia-alustoihin ja -kumppanuuksiin, takaavat liiketoiminnan ketteryyden”, totesi Tieto

   Tilaajille
  8. 8

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  9. 9

   Ruotsi antoi pullan, Suomi lisäsi hillon – Miksi Ruotsissa ei ole kuultukaan meidän tavastamme syödä laskiaispullia?

  10. 10

   Näiden kolmen luvun avulla voit suhteuttaa minkä tahansa ilmasto­ratkaisun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  5. 5

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  8. 8

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  9. 9

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää