Koti

Putkiremontti meni pieleen: Korjattuun kylpyhuoneeseen ei voinutkaan asentaa pesukonetta

Putkiremonteissa tulee usein vastaan tilanne, jossa pistorasia on liian lähellä vesipistettä, kertoo kiinteistöjuristi.

Putkiremontti aiheutti pahan pettymyksen kerrostalossa Helsingin Laajasalossa.

Kylpyhuoneet suunniteltiin nykytavan mukaisesti siten, että niihin tuli suihku ja pesukoneliitäntä. Suihkun tilalle halukkaat saivat lisämaksusta kylpyammeen, kertoo Helsingin Sanomiin yhteyttä ottanut osakas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minä valitsin ammeen, ja nyt kävi ilmi, ettei kylpyhuoneessa voi käyttää pesukonetta. Poistoputki on valmiina, mutta tuloputkea on vain pätkä katon rajassa.”

Hän ei itse asu asunnossa vaan vuokraa sitä. ”Vuokralainen huomasi lisäksi, että pistorasian kannen alta paljastui vain sähköjohtoja, eli pesukonetta ei saa sähköönkään”, osakas harmittelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa pesukoneelle piti rakentaa vesi- ja sähköliitäntä alkuperäisen suunnitelman mukaan. Pesukoneelle olisi käyttöä, sillä talossa ei ole pesutupaa.

”Isännöitsijä totesi, että nykymääräysten mukaan pesukonetta ei voi käyttää kylpyhuoneessa, jossa on amme. Vuokralaiselle hän oli sanonut, ettei puutteita korjata, koska se tulisi liian kalliiksi taloyhtiölle.”

Amme ei sinänsä ole este pesukoneelle, sanoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Ville Huurinainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kyllä pesukone voi olla kylpyhuoneessa, kunhan pistorasian etäisyys suihkuun tai ammeeseen on tarpeeksi pitkä.”

Vanhoissa kylpyhuoneissa pistorasia saa olla puolen metrin päässä ammeen reunasta ja metrin päässä suihkusta. Uusissa kylpyhuoneissa turvaetäisyyden vaatimukset ovat vielä tiukemmat: pistorasian pitää olla vähintään 60 sentin päässä ammeesta ja 1,2 metrin päässä suihkusta.

Lisäksi uudet pistorasiat tulee suojata vikavirtasuojalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On mahdollista, että vasta asennusvaiheessa on huomattu tilan olevan niin ahdas, että etäisyysvaatimukset eivät täyty”, Huurinainen sanoo.

Samaa arvelee kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut lakimies Kirsi Ruutu. Hänen mukaansa putkiremonteissa tulee usein vastaan tilanne, jossa pistorasia on liian lähellä vesipistettä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yleensä asia hoidetaan suihkuseinämällä tai vastaavalla ratkaisulla, joka estää veden roiskumisen”, Ruutu sanoo.

Osakkaan mukaan pistorasian ja ammeen väliin asennettiin lasiseinä.


Tukesin Ville Huurinainen sanoo, että vähimmäisetäisyys mitataan tällöin esimerkiksi narulla, joka vedetään suihkusta tai ammeen reunasta suojaseinän reunojen ympäri.

”Lasiseinä ei ratkaise ongelmaa, jos mittana käytetty naru ulottuu pistorasiaan asti.”

Jos osakas haluaisi nyt vaihtaa ammeen suihkukaappiin ja saada pesukoneliitännän taloyhtiön kustannuksella, onnistuisiko se?

Ruutu ei ota kantaa yksittäistapaukseen, koska ei tiedä kaikkia yksityiskohtia.

Yleisesti hän sanoo, ettei yhtiöllä ole velvollisuutta korjata kylpyhuonetta jälkikäteen, jos osakas on vapaaehtoisesti tilannut ammeen muutostyönä eikä kaikkea korjaushankkeeseen kuuluvaa ole siksi voitu toteuttaa.

”Yhtiön velvollisuus on tarkistaa, että osakkaan tilaama muutostyö tehdään hyvän rakennustavan mukaisesti ja esimerkiksi sähköturvamääräykset huomioiden”, Ruutu sanoo.

Hän painottaa viestinnän tärkeyttä remonteissa.

”Jos amme on ollut vaihtoehtona taloyhtiön remontissa lisähinnalla, osakkaalle olisi pitänyt kertoa, ettei pesukonetta pysty käyttämään samassa tilassa ilman erityisjärjestelyitä.”

Lue lisää aiheesta HS:n Putkiremonttiekstrasta ja Taloyhtiöekstrasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Putkiremontti
 • Vuokra-asuminen
 • Sami Takala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  3. 3

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  4. 4

   Varkaat iskivät Helsingin sairaaloihin – Poliisi etsii valvontakameroihin tallentuneita henkilöitä

  5. 5

   Miestä epäillään lapsen murhasta Nurmijärvellä

  6. 6

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  7. 7

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  8. 8

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  9. 9

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhreja on kolme, tekijää etsitään yhä ja pormestarin mukaan kyseessä oli ”kiistatta terrori-isku”

  10. 10

   Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn, luottamusäänestys keskiviikkoiltana – Suora lähetys brittiparlamentista käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhreja on kolme, tekijää etsitään yhä ja pormestarin mukaan kyseessä oli ”kiistatta terrori-isku”

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  10. 10

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää