Koti

”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

Rakentamisen laadusta käydään kiivasta keskustelua. HS lähti valvojan matkaan kerrostalotyömaalle, jonka laatua tämä vahtii.

Valvoja Ari Tallberg johdattaa betonielementtien labyrintissä Espoon Niittykummussa.

Harmaissa seinissä näkyy valumajälkiä, lattialla vesilammikoita. Tuuli rapisuttaa ikkunoiden suojana olevia muoveja. Hissikuilun turvaesteiden alla on kymmenien metrien pudotus tyhjyyteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On kuin olisi hylätyssä kummitustalossa.

Todellisuudessa se on yksi kolmesta rakenteilla olevasta kerrostalosta ja vasta alkutekijöissään. Sen on tarkoitus valmistua vuoden päästä, ja betoni ehtii vielä kuivua.

”Ensi kuussa tulee vesikatto, ja mökistä saadaan vedenpitävä”, Tallberg sanoo.


Rakentamisen laatua ruoditaan jatkuvasti julkisuudessa. Yksittäisiä esimerkkejä ongelmista ei tarvitse hakea kaukaa menneisyydestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jätkäsaareen rakenteilla olevista puukerrostaloista paljastui homeongelma viime vuonna ennen kuin talot ehtivät edes valmistua, kertoi HS marraskuussa 2017. Homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin iso virhe.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vakavia rakennusvirheitä on ollut saman kaupunginosan muissakin taloissa. Uudetkaan talot eivät siis ole turvassa kosteusongelmilta.

Ministeri Iiro Viinanen kertoi viime syyskuussa HS:ssä kotitalonsa lukuisista rakennusvirheistä, joita vastaan hän on taistellut yli kymmenen vuotta.

Lokakuussa HS uutisoi Suomessa yleistyvistä eristerappauksista, joissa on esiintynyt mikrobikasvustoa.

 

”Rakentamisen laatu ei ole kovin korkeatasoista.”

Mitä rakentamisen laadusta ajattelee kokenut valvoja?

Tallbergin mielestä laatu ei ole kovin korkeatasoista. Tämä näkyy valvojan kasvaneessa työmäärässä ja lisääntyneinä huomautuksina.

”Yksi syy on se, että meillä lopetettiin rakennusmestareiden koulutus vuosiksi. Nyt rakennusalalla on todella nuoria, alta kolmekymppisiä vastaavia mestareita, joilta puuttuu kokemus.”


Ari Tallbergin mukaan sitoutuminen työhön on heikentynyt ja aliurakoitsijoiden yleistyminen hankaloittanut laadunvalvontaa. Esimerkiksi Niittykummun työmaalle on rekisteröity vajaat 700 työntekijää, joista lähes 500 on eri aliurakoitsijoiden palveluksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Työhön on vaikea sitoutua, kun ei tiedä, onko huomenna töitä. Nuoret elävät päivä kerrallaan tässä hetkessä. Aliurakoitsijoiden käyttäminen vaatii tavallista enemmän oman työn valvontaa, mutta sitä ei ole. Eikä enää ei olla ylpeitä omasta tekemisestä. Ei ole ammattiylpeyttä.”

 

”Kukaan ei oikein ehdi tarkistaa, mitä tekijöitä työmailla on.”

Virheisiin johtaa myös kansallisuuksien kirjo työmailla yhteisen kielen puuttumisen ja kulttuuristen erojen takia, Tallberg sanoo.

”Kun on vielä noususuhdanne, kaikilla on pulaa tekijöistä. Kukaan ei oikein ehdi tarkistaa, mitä tekijöitä työmailla on, ja kielimuurin takia heidän kanssaan on vaikea kommunikoida.”


Rakennuttajan etua ajavan valvojan tehtävänä on varmistaa, että toteutus rakennustyömaalla vastaa suunnitelmia ja työnjälki on laadukasta. Jos valvoja huomaa virheitä, hän huomauttaa niistä ensin suullisesti, sitten kirjallisesti.

”Keskustelen asiasta vastaavan mestarin kanssa. Jos virhettä ei ole korjattu seuraavaan tarkastuskäyntiin mennessä, lähetän asiasta sähköpostia laajemmalla jakelulla.”

Valvoja dokumentoi havaintonsa valokuvaamalla, ja tarvittavat näytteenotot esimerkiksi vedeneristeestä hän tilaa ulkopuoliselta asiantuntijalta.

Ari Tallberg piti viikon ajan kirjaa siitä, mitä teki työpäivien aikana.Jokaista työvaihetta on mahdotonta valvoa. Jos valvojalla olisi vastuu kaikesta, jokaisen työntekijän selän takana pitäisi olla koko ajan yksi valvoja, Tallberg sanoo.


Käytännössä hän tekee pistokokeen omaisia tarkastuksia. Kostuneiden rakenteiden sulkeminen liian aikaisin on kriittisimpiä työvaiheita, samoin kylpyhuoneiden vedeneristäminen ja ilmanvaihtokanavien suojaus.

”Virheiden korjaaminen myöhemmin on työlästä, ja ne vaikuttavat monen elämään. Asunnossa pitää olla turvallista ja terveellistä asua.”

Turhauttavinta valvojan mielestä on tarve kerrata päivän selviä asioita, kuten esimerkiksi sitä, että rakenteiden kuivuus pitää varmistaa.


Työajastaan 70 prosenttia Tallberg pyrkii viettämään työmaalla ja 30 prosenttia toimistossa kirjoittamassa raportteja.

”Valvoja valvoo ennen kaikkea työsuoritusta eikä papereita. Kun tulee uusi urakka, tutustun erilaisiin urakoitsijan ja suunnittelijoiden laatimiin suunnitelmiin.”

Yhden työmaan valvonta on pitkä projekti. Se alkaa, kun sopimus kohteen toteuttamisesta on allekirjoitettu, ja kestää puolestatoista vuodesta kahteen vuoteen. Yhdessä kohteessa Tallberg kiertää yleensä pari kolme tuntia kerrallaan.

Hän joutuu huomauttamaan tyypillisesti varsin yksinkertaisista asioista: rakennusmateriaalien ja valmiiden töiden huolimattomasta suojauksesta sekä työmaan puutteellisesta lämmityksestä.

”Työmaan pitää olla tarpeeksi lämmin, jotta siellä voi esimerkiksi maalata seiniä. Lisäksi on tärkeää, että valmis työ suojataan hyvin, ettei sitä kolhita eikä rikota ennen luovutusta.”


Kaksi muuta Niittykummun työmaalla rakenteilla olevaa kerrostaloa on ”kummitustaloa” pidemmällä. Ensimmäinen valmistuu vuoden loppuun mennessä, seuraava juhannukseksi.

Kaikkiaan Tallbergilla on valvottavanaan yhdeksän rakennustyömaata pääkaupunkiseudulla.

Suurin osa kohteista on valvojan sanojen mukaan ”rankemman luokan peruskorjauksia” eli kohteita, joissa vanha asuintalo tai muu rakennus on pantu matalaksi ja uutta pystytetään tilalle.

Esimerkiksi Niittykummussa kerrostalot nousevat puretun ostoskeskuksen tilalle.

 

”Hämmästyisin, jos joku yrittäisi lahjoa.”

Virhe on löytynyt. Valvojan sormi osoittaa tekeillä olevan kylpyhuoneen nurkkaan. Laattojen väliin on jätetty liian vähän tilaa saumaukselle. Valvoja antaa suullisen huomautuksen laatoittajalle, joka näyttää äimistyneeltä.


Tallbergin mukaan valvojaan suhtaudutaan työmailla asiallisesti. Hän ei koe, että häntä pelättäisiin. Vain harvoin tulee erimielisyyksiä.

Onko valvojaa koskaan yritetty lahjoa?

”Ei. Hämmästyisin, jos joku yrittäisi.”

Suurempana ongelmana hän pitää työmaavarkauksia. Hävikki on kuulemma sitä pienempi, mitä myöhemmin materiaalit tulevat työmaalle.

”Sen kun tietäisi, mihin esimerkiksi kylpyhuonelaatat katoavat.”


Pahin Tallbergin mieleen jäänyt moka on likainen: viemäri oli jäänyt putkimieheltä kytkemättä.

”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan: levisi alakaton päälle ja valui seiniä pitkin alas. Onneksi kohdetta ei ollut luovutettu ja vessaa vasta koekäytettiin.”

Vapun jälkeen työmaalta löytyi väsynyt yllätys.

”Yhdessä asunnossa nukkui teekkari tupsulakissa. Hän sanoi, ettei muista, missä asuu. Tarjosin sitten kahvia ja vissyä työmaakopissa.”

Suurin palkinto valvojalle on se, kun enää takuutarkastuksessa ei löydy virheitä eikä asukkailta tule reklamaatioita.

”Kun kukaan ei avaa suutaan, tietää, että asiat on tehty oikein. Eihän Suomessa kiitetä.”

Lue myös: Milloin remontti vaatii valvojan? Vinkit huoneistoihin ja omakotitaloihin

Kuka?

Ari Tallberg


 Työskennellyt valvojana toistakymmentä vuotta.

 Oli ennen valvojaksi ryhtymistä viisitoista vuotta vastaavana mestarina.

 Koulutukseltaan rakennusmestari ja insinööri.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  2. 2

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  3. 3

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  4. 4

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  5. 5

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

   Tilaajille
  6. 6

   Entisen puhemiehen loikka varmisti, että soten takana on enää niukin mahdollinen enemmistö – mutta se ei ole enää edes suurin ongelma

  7. 7

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  8. 8

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  9. 9

   Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

   Tilaajille
  10. 10

   WHO listasi maailmanlaajuiset terveysuhat: Rokotevastaisuus nousi listalle ensi kertaa hiv:n ja ebolan rinnalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  3. 3

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  4. 4

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  5. 5

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  6. 6

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  7. 7

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  8. 8

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  9. 9

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  10. 10

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  9. 9

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Neftehimik löi Jokerit ilman maalihai Puustista, joka oli sairastunut – Jokerit kärsi jäähyistä
  3. Kalifornialainen senaattori Kamala Harris pyrkii demokraattien presidenttiehdokkaaksi
  4. Venäjä: Ainakin neljäntoista uskotaan kuolleen tulipalossa Kertšinsalmessa – kahden laivan epäillään syttyneen tuleen polttoainetta siirrettäessä
  5. Tunti sitten
  6. Pääministeri Theresa May pitää yhä kiinni äkkieron pelotteesta: ”Jos haluaa rajata äkkieron pois, alahuoneen tulee äänestää brexit-sopimuksen puolesta”
  7. Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään Tilaajille
  8. Ulosteensiirto parantaa antibioottiripulin tehokkaasti, mutta toimisiko se myös Alzheimerin taudin hoidossa? Tutkijat toivovat, että ”superulosteella” voisi hoitaa vaikeitakin sairauksia
  9. 2 tuntia sitten
  10. WHO listasi maailmanlaajuiset terveysuhat: Rokotevastaisuus nousi listalle ensi kertaa hiv:n ja ebolan rinnalle
  11. Yritystuet saivat jälleen lujan puolustajan, nyt vientialoista Tilaajille
  12. Levottomassa Zimbabwessa netti palaa jälleen käyttöön – Korkeimman oikeuden mukaan hallituksella ei ollut oikeutta sulkea internetiä
  13. Suomalaisella lääke­reseptillä voi ostaa lääkkeitä nyt myös Virosta – Myöhemmin myös potilas­kertomukset kulkeutuvat EU-maasta toiseen
  14. Näytä lisää