Koti

Helsingistä ei saa vapailta markkinoilta normaalia vuokra-asuntoa alle 600 eurolla kuussa – Tässä ovat pääkaupungin 10 halvinta vuokrakämppää

Alkuvuosi on perinteisesti ollut hyvää aikaa etsiä vuokra-asuntoa. Nyt halvimmat vuokra-asunnot ovat todella pieniä ja huonokuntoisia, ja jostain voi puuttua jopa keittiö.

Huone kimppakämpästä alkaen 370 euroa kuussa.

10 m2 huone kimppakämpästä naiselle 405 euroa kuussa.

9 m2 huone soluasunnosta Kruununhaasta 495 euroa kuussa.

Helsingissä saa vuokrattua itselleen huoneen halvemmalla kuin hotellista, mutta entä jos ei halua kommuuniin? Mitä maksaa tavallinen vuokra-asunto pääkaupungissa vapailla markkinoilla?

Joulukuun lopussa halvin tarjolla oleva asunto löytyi Hämeentieltä Kalliosta. Vuokrapyyntö oli tasan 500 euroa kuussa. Oikotien ilmoituksen mukaan 17 neliön asunnossa ”ei ole varsinaista kylpyhuonetta, mutta wc:ssä on lattiakaivo, käsisuihku ja suihkuverho”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaiken lisäksi pikkuyksiö on tarjolla vain noin puoleksi vuodeksi eli siihen asti, kun taloyhtiössä alkaa putkiremontti.

Asuntosijoittaja Sato tarjosi 31,5 neliön yksiötä Itä-Pasilasta hintaan 545 euroa kuussa, mikä on kohtuullinen hinta asunnosta Pasilassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun ilmoitusta aikansa tavaa, käy ilmi, että kohteeseen tehdään vuokrasopimuksia vain helmikuun loppuun saakka. Talossa alkaa maaliskuussa vesijohtojen sekä sähkö- ja tietoliikenneverkon korjaus.

Edullisen vuokrakodin löytäminen pääkaupungissa ei näytä todellakaan olevan helppoa. HS kävi Oikotien vuokra-asuntoilmoituksia läpi 27. joulukuuta ja etsi halvimpia asuntoja.

Ilmoituksia selaamalla oppii nopeasti, että jos vuokra tuntuu halvalta, sille on syynsä.

Kymmenen halvimman vuokra-asunnon lista hintoineen ja kuvineen löytyy jutun lopusta.

Joulukuun lopussa halvin tarjolla oleva vuokra-asunto sijaitsi Karjalankadulla Alppilassa. Vuokrapyyntö oli 560 euroa kuussa. Ilmoituksen mukaan asunnossa on yksi huone, avokeittiö, kylpyhuone, takka ja parvi.


Vuokra­turvan välittä­män asunnon ilmoituk­sessa ei ole kuvia asunnon sisältä eikä pohja­piirustusta, joten voimme vain arvailla, miten tehokkaasti asunnon kaikki 15 neliötä on käytetty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Välittäjä kuitenkin lupaa, että asunto on ”toimiva koko­naisuus”. Ilmoituksessa kerrotaan, että asunnossa on ”hyvä kylpy­huone suihkulla” ja että ”makuu­parvi tuo asuntoon mukavasti lisä­tilaa”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neliö­vuokra tässä toimi­vassa kokonai­suudessa on 37,33 euroa, mikä on aika paljon. Helsingissä kaikkien vuokra-asuntojen keski­neliö­vuokra oli Tilasto­keskuksen mukaan heinä–syys­kuussa 16,97 euroa.

HS:n selvityksen toiseksi halvin vuokra-asunto löytyi Taka-Töölöstä. Valhallankadulla tarjottiin 16,5 neliön yksiötä hintaan 580 euroa eli 35,15 euroa neliö. Sähkö sisältyy vuokraan.

Ilmoituksen mukaan kylpyhuoneessa on wc, allas ja suihku. Asunnosta puuttuu kuitenkin – ehkä hieman yllättäen – keittiö.

Habitan välittäjän laatimassa ilmoituksessa kerrotaan, että ”asunnossa on jääkaappi mutta muita keittiökalusteita ei ole”. Kuvien perusteella asunnon ”keittiö” on rakennettu komeroon niin, että uuni, jääkaappi sekä keittolevyt on hieman vaarallisen näköisesti ladottu päällekkäin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmoituksen mukaan ”säilytystilaa on eteisen hyllyssä ja komerossa olohuoneessa sekä ylhäällä vintillä”.

 

Harjussa pyydetään miniyksiöstä vuokraa yli 40 euroa neliöltä.

Harjukadulla itäisessä kantakaupungissa oli niin ikään tarjolla ”tehoneliöitä”. Yksiössä on neliöitä 14 ja vuokrapyyntö 590 euroa kuussa eli peräti 42,14 euroa neliöltä. Se on todella paljon jopa Helsingin mittapuulla.


Keski­määrin tällä alueella makse­taan vapaa­rahoit­teisista vuokra-asunnoista vuokraa 21,09 euroa neliöltä. Yksiöistä maksetaan hieman enemmän, keski­määrin 24,85 euroa.

Harju­kadun asunto on kallis myös, kun ottaa huomioon, että se sijaitsee ensim­mäisessä kerrok­sessa pihan puolella.

Kontulassa Itä-Helsingissä tarjottiin ennen vuodenvaihdetta vuokralle 25-neliöistä asuntoa hintaan 620 euroa kuussa (24,80 e/m2).

Keinulaudantiellä sijaitsevassa asunnossa on jopa kylpyamme, josta tosin ei ole kuvaa. Muut ilmoituksen kuvat kertovat, ettei asuntoa ole ainakaan hetkeen remontoitu.

Samaan aikaan Malmilta olisi saanut samalla hinnalla saman kokoisen parvekkeellisen yksiön ja Konalasta taas 22 neliön parvekkeellisen yksiön, jonka vuokrapyyntö oli 635 euroa kuussa (28,86 e/m2).

Seuraavat sijat menivät taas kantakaupungin miniyksiöille: Taka-Töölössä Mannerheimintiellä oli 17,5 neliön yksiö hintaan 635 euroa (36,29 e/m2) ja Karjalankadulla Alppilassa vastaremontoitu 17 neliön asunto hintaan 640 euroa eli (37,65 e/m2).

Töölön Ruusulankadun yksiössä on Oikotien ilmoituksen mukaan ”retrotunnelmaa”. Kyseessä on pihan puolella ensimmäisessä kerroksessa sijaitseva 26 neliön yksiö, jonka vuokrapyyntö oli 645 euroa kuussa (24,08 e/m2).

Retroasunnon ilmoituksessa kerrotaan, että ”valkoisia, moderneja pintoja ei tässä kodissa ole, mutta tunnelma on ehkä juuri sen takia kohdallaan”.

Ehkäpä omistaja suunnittelee remontoivansa asunnon parin vuoden päästä, kun taloyhtiössä alkaa linjasaneeraus?

HS:n selvityksen kymmenenneksi halvin vuokra-asunto sijaitsee Pihlajistossa. Remontoidussa asunnossa on 32 neliötä ja vuokrapyyntö 650 euroa eli 20,31 euroa neliöltä, mikä on tämän vertailun halvin.

Helsingissä ei siis käytännössä saa tavallista vuokra-asuntoa alle 600 eurolla. Lisäksi kokonaisvuokraltaan halvimmat asunnot ovat järjestään erittäin pieniä, yleensä alle 20-neliöisiä.

Niiden neliövuokrat ovat hurjia.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola, miksi meillä on tällainen tilanne?

”Helsinkiin ei ole rakennettu alle 25 neliön yksiöitä juuri lainkaan viime vuosikymmeninä. Samaan aikaan pienimmistä yksiöistä on tullut entistä halutumpia. Tämä on johtanut siihen, että pienimpien yksiöiden vuokrat ovat nousseet lähelle suhteessa selvästi isompien yksiöiden vuokria”, Metsola vastaa.

”20-neliöinen yksiö on 25 prosenttia isompi kuin 16-neliöinen yksiö, mutta niiden vuokra on nykyään käytännössä sama.”


Metsolan mukaan tilanne oli toinen vielä 1990-luvulla, jolloin hän itse aloitti asuntosijoittajana. Silloin 16-neliöisen yksiön vuokra oli selvästi viereistä 20-neliöistä yksiötä alempi.

”Sen piti ollakin, jotta joku suostui niin pieniin neliöihin.”

 

”Helsingin tilanne on sietämätön.”

Metsolan mukaan Helsingin tilanne on ”sietämätön”. Hän pitää pienten ja edullisten asuntojen puuttumista selvänä merkkinä siitä, että kaupunki on epäonnistunut asuntopolitiikassa.

Siitä kertoo myös se, ettei Helsingistä saa alle 600 eurolla kunnollista vuokra-asuntoa edes kaupungin halvimmilla asuinalueilla.

”Pääkaupunkiseudulle on rakennettu paljon uusia 35–50 neliön asuntoja, joista puhutaan pieninä asuntoina. Todellisuudessa 15–30 neliön yksiöistä on huutava pula. Niistä käydään erittäin kovaan kilpailua”, Metsola sanoo.

Hänen mielestään Helsingin pitäisi aivan erityisesti huolehtia siitä, että edullisimman mahdollisen asumisvaihtoehdon hinta ei pääse karkaamaan liian korkeaksi.

”Silloin tänne voi muuttaa työn perässä tai opiskelemaan niin, että saa siedettävällä hinnalla edes jonkun katon päänsä päälle. Siitä voi sitten edetä taloudellisen tilanteen kehittyessä. Mutta jos edullisin ja vaatimattominkin vaihtoehto on sietämättömän kallis, siitä tulee muuttamisen este.”

Helsingin halvimmat vuokra-asunnot

Esimerkit on poimittu Oikotieltä 27.12.2018.


1. Karjalankatu, Alppila: 15 neliötä, 560 euroa, (37,33 e/m2)


2. Valhallankatu, Taka-Töölö: 16,3 neliötä, 580 euroa (35,58 e/m2)


3. Harjukatu, Harju: 14 neliötä, 590 euroa (42,14 e/m2)


4. Keinulaudantie, Kontula: 25 neliötä, 620 euroa (24,80 e/m2)


5. Anianpellontie, Malmi: 25 neliötä, 620 euroa (24,80 e/m2)


6. Kolsarintie, Konala: 22 neliötä, 635 euroa (28,86 e/m2)


7. Mannerheimintie, Taka-Töölö: 17,5 neliötä, 635 euroa (36,29 e/m2)


8. Karjalankatu, Alppila: 17 neliötä, 640 euroa (37,65 e/m2)


9. Ruusulankatu 19, Taka-Töölö: 26 neliötä, 645 euroa (24,08 e/m2)


10. Tiirismaantie 4, Pihlajisto: 32 neliötä, 650 euroa (20,31 e/m2)


Oikotie kuuluu samaan Sanoma-konserniin kuin Helsingin Sanomat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  2. 2

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  3. 3

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  4. 4

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  5. 5

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  6. 6

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  7. 7

   Bogotassa verinen pommi-isku 16 vuoden hiljaiselon jälkeen – Ainakin 21 kuollut ja 68 haavoittunut

  8. 8

   Vantaalla hyvätuloinen eläkeläinen voi maksaa hoivasta satoja euroja enemmän kuin Porvoossa – uusi laki panee kaikki samalle viivalle, katso HS:n laskurilla mitä itse maksaisit

   Tilaajille
  9. 9

   Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”

  10. 10

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  10. 10

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää