Koti

Vuokralaiset aiheuttivat isoja vesivahinkoja, taloyhtiö Helsingin Kurvissa joutuu perimään ylimääräisiä vastikkeita – Ilman kotivakuutusta elävät ovat riski osakkaille

”Huoli on taloyhtiössä suuri. Vuokralaiset ovat aiheuttaneet omalla huolimattomuudellaan todella paljon vahinkoja”, kertoo kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut lakimies Kirsi Ruutu.

Helsingin Sörnäisissä sijaitsevan kerrostaloyhtiön osakas on kyllästynyt maksamaan talossa asuvien vuokralaisten aiheuttamia vesivahinkoja.

Taloyhtiön isännöitsijä Antti Autere vahvistaa HS:lle, että yhtiössä on sattunut kahden vuoden aikana kaksi vakavaa vesivahinkoa. Vesivahingoista kerrotaan myös taloyhtiössä myytävänä olevan asunnon ilmoituksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taloyhtiössä on yli sata huoneistoa. Kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut lakimies Kirsi Ruutu kertoo, että huoli on taloyhtiössä suuri. Taloyhtiö on hänen asiakkaansa.

”Siellä on paljon kaupungin omistamia asuntoja, ja vuokralaiset ovat aiheuttaneet omalla huolimattomuudellaan todella paljon vahinkoja.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Isännöitsijän mukaan molemmat vahingot ovat yli sadantuhannen euron luokkaa. Taloyhtiö on saanut korvauksia vakuutusyhtiöstä, mutta isännöitsijä miettii, kauanko vakuutusyhtiö on halukas korvaamaan toistuvia vahinkoja.

Yhtiön ja sen osakkaiden maksettavaksi jää vakuutuskorvauksen omavastuuosuus, mikä on suuruudeltaan kymmeniätuhansia euroja. Myynti-ilmoituksen mukaan taloyhtiön hallitus on päättänyt kerätä osakkailta alkuvuonna kahden kuukauden ylimääräisen vastikkeen. Niillä katetaan osa vesivahingon aiheuttamista kustannuksista.

Jos vakuutusta ei olisi apuna, vaurioituneiden pintojen ja rakenteiden purkaminen, kuivattaminen ja korjaaminen maksaisivat satojatuhansia euroja. Maksajaksi voi joutua taloyhtiö, jos vahingon aiheuttaneella vuokralaisella ei ole kotivakuutusta tai hän on varaton.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vesivahinkoja sattuu taloyhtiöissä. ”Näitä kyllä riittää”, Ruutu kertoo. Myös huoneiston huono hoito ja väärin tehdyt osakasremontit poikivat vahingonkorvausjuttuja.

 

Korjauskustannukset jakaantuvat ensin yhtiön ja osakkaan välillä.

Korkein oikeus on linjannut muutaman vuoden takaisessa päätöksessään, ettei vuokranantaja ole vastuussa vuokralaisensa aiheuttamista vahingoista – ei, vaikka vuokranantaja ei olisi vaatinut vuokralaiseltaan kotivakuutusta.

Korkeimman oikeuden käsiteltävänä olleessa tapauksessa vuokralainen oli nukahtanut suihkuun ja aiheuttanut laajan vesivahingon taloyhtiössä. Koska vuokralaisella ei ollut vakuutusta, taloyhtiö yritti turhaan saada korvauksia vuokranantajana olleelta kaupungilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirsi Ruudun mukaan vahingonkorvauslain yleinen ajatus toki on, että vahingonkorvaus on henkilökohtaista vastuuta eikä siirry muiden vastattavaksi.

”Kosteusvaurioissa pitää kuitenkin ottaa huomioon myös kunnossapitovastuu. Vuokranantajaa ei siis voi velvoittaa maksamaan kaikkia korjauskustannuksia, koska hän ei ole aiheuttanut vahinkoa. Toisaalta ei taloyhtiötäkään voi velvoittaa maksamaan kaikkea, koska ei taloyhtiökään ole aiheuttanut vahinkoa eikä yhtiön kunnossapitovastuussa ei ole ollut vikaa tai puutetta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos kosteusvahingon on aiheuttanut ulkopuolinen, kuten vuokralainen, kustannukset jakaantuvat tällöin yhtiön ja osakkaan välillä vastuunjakotaulukon mukaan, Ruutu sanoo.

”Taloyhtiö vastaa rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien korjauskustannuksista sekä myös muiden huoneistojen kuin vahinkohuoneiston korjaukset niin sanottuun perustasoon. Osakas taas vastaa pintojen ja kiintokalusteiden korjauskustannuksista omassa huoneistossaan. Tämän jälkeen kumpikin esittää näitä kuluja vahingon aiheuttaneen tahon maksettavaksi.”

Jos korvausta ei saada vahingon aiheuttajalta eikä vakuutusyhtiöstä, kulut voivat jäädä viime kädessä siis taloyhtiön, sen osakkaiden ja heidän vuokralaistensa maksettavaksi. Osakkaat maksavat kulut vastikkeissaan ja vuokralaiset vuokrissaan. Kärsijäksi joutuvat näin muut kuin vahingon aiheuttaja.

Esimerkiksi asuntosijoitusyhtiö Sato ei toisinaan saa perittyä vuokralaiselle kuuluvien vahinkojen kuluja.

”Totta kai ne joissain määrin vaikuttavat vuokriin”, sanoo Saton toimitusjohtaja Saku Sipola.

Ongelma ei kosketa vain yksittäistä taloyhtiötä. Vuotovahingot ovat yleisiä, ja ne ovat lisääntyneet Suomessa 2000-luvulla, selviää vakuutusyhtiöitä edustavan Finanssialan julkaisemista tiedoista.

Vuotovahingot aiheuttavat huimat kulut joka vuosi. Esimerkiksi vuonna 2016 vakuutusyhtiöt maksoivat korvauksia vuotovahinkojen takia noin 174 miljoonalla eurolla.

 

Heka ja Hoas eivät vaadi vuokralaisiltaan kotivakuutusta.

Kotivakuutuksella voi pienentää taloudellista riskiä, jota erilaiset vahingot aiheuttavat. Siksi yksityiset vuokranantajat yleensä edellyttävät kotivakuutusta vuokralaisiltaan.

Suurista asuntosijoittajista näin toimivat esimerkiksi Kojamo ja Sato. Sen sijaan Helsingin kaupungin asunnot Heka ei kotivakuutusta vaadi.

”Kaupunki on joskus näin päättänyt, mutta ei me olla sitä nyt erikseen tässä mietitty. Meillähän on halvimmat vuokrat kuin kellään Helsingissä. Tämä ei ole meillä ehkä niin akuutti kysymys”, perustelee Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö.

Hänen mukaansa Hekan taloissa vahinkoja sattuu vuosittain ”tosi vähän”.

”Sanoisin, että muutamia tai kymmeniä. Jonkin verran on ollut tulipaloja. Sitten on erilaisia vesivahinkoja, jotka voivat johtua astian- tai pyykinpesukoneesta tai klassisesta suihkuun nukahtamisesta.”


Mikään laki ei pakota ihmisiä vakuuttamaan omaisuuttaan, kuten kotiaan ja sen irtaimistoa. Tämä on syy, minkä vuoksi Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas ei edellytä vuokralaisiltaan kotivakuutusta.

Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio sanoo, että kotivakuutus pitää olla ainoastaan silloin, jos vuokralainen käyttää asunnossa pyykin- tai astianpesukonetta.

Hän suosittelee silti kaikkia hankkimaan vakuutuksen.

”Kotivakuutus voi olla kulujen säästökohde, mutta se on merkittävä turva esimerkiksi vesivahingon, tulipalon tai varkauden sattuessa. Taloyhtiön vakuutus ei korvaa vuokralaisen omaisuudelle sattuvia vahinkoja, mikä voi tulla yllätyksenä.”

Tarhion mukaan taloyhtiön kiinteistövakuutuksesta korvattavia vahinkoja oli Hoasin taloissa toissa vuonna seitsemän kappaletta, joista neljä oli vesivahinkoja ja kolme tulipaloja.

”Vanha kaupunkilegenda suihkuun sammuneesta opiskelijasta elää edelleen mielikuvissa. Tällaiseen vahinkoon törmäämme äärimmäisen harvoin.”

Asukkaiden kotivakuutuksista korvattavista vahingoista Hoasilla ei ole tietoa. Vahingoista pitäisi kuitenkin ilmoittaa vuokranantajalle, jos vahinko aiheuttaa vaurioita huoneiston pinnoitteille tai talon rakenteille.

 

Kojamon vuokra-asunnoissa lattiakaivon päälle sammumisia on 5–10 vuodessa.

Erilaiset vuodot ja tulipalot ovat yleisimpiä asukkaiden aiheuttamia vahinkoja Kojamon ja Saton asunnoissa.

Astianpesukoneen vuotoja on 150–200, palovahinkoja ja pakastimen sulatuksen aiheuttamia vesivahinkoja 10–20 ja lattiakaivon päälle sammumisia 5–10 tapausta vuodessa, kertoo Kojamon asiakkuusjohtaja Pia Jaakola.

Kiinteistöstä aiheutuvia putki- ja kattovuotojen tapaisia vesivahinkoja on Kojamossa vuosittain 500–1 000 kappaletta.

Saton toimitusjohtaja Saku Sipola ei kerro vahinkojen lukumääriä mutta painottaa kotivakuutuksen tärkeyttä.

Hän muistuttaa, että vakuutuksesta voi olla apua esimerkiksi vahingoissa, joita ei korvata taloyhtiön kiinteistövakuutuksesta ja joista saattaa aiheutua merkittäviä taloudellisia seuraamuksia.

”On sekä asukkaalle että vuokranantajalle turvallisempaa, että kotivakuutus on käytettävissä”, Sipola sanoo.

Lakimies Kirsi Ruutu muistuttaa, että kotivakuutuksen ehdot kannattaa katsoa läpi. ”Ei kotivakuutuksestakaan kaikenlaista törttöilyä makseta.”


Kuka maksaa korjauskulut vahingon sattuessa?

Näin korjaus- ja korvausvastuu etenee vuokralaisen aiheuttamassa vahingossa.

1. Vahinko sattuu

Vuokralainen aiheuttaa vahingon, joka vaurioittaa myös naapurihuoneistoja.

2. Korjausvastuu on taloyhtiöllä tai osakkaalla

Jos yhtiöjärjestyksessä ei muuta määrätä, vastuu talon rakenteiden ja naapurihuoneistojen purkamisesta, kuivaamisesta ja korjaamisesta on taloyhtiöllä.

Vahingon aiheuttaneen vuokralaisen huoneiston sisäosien korjaamisesta vastaa puolestaan vuokranantajana oleva osakas.

Korjauskustannuksista vastaa aluksi se, jonka vastuulle korjaukset kuuluvat.

3. Vahingosta vastaa aina aiheuttaja

Jos vuokralainen aiheuttaa vahingon, taloyhtiö ja vuokranantajana oleva osakas voivat vaatia vuokralaiselta vahingonkorvausta.

Taloyhtiö ei voi vaatia vahingonkorvausta vuokralaisen aiheuttamasta vahingosta vuokranantajalta, ellei vuokranantaja ole toiminut huolimattomasti.

Vastaavasti vuokranantaja ei voi vaatia vahingonkorvausta taloyhtiöltä.

4. Vakuutuksista apua

Kotivakuutus voi korvata huoneiston sisäosille aiheutuneita vahinkoja, vaikka vuokralainen olisi toiminut huolimattomasti. Korvauksen edellytyksenä on yleensä se, että vahinko on äkillinen ja ennalta-arvaamaton.

Vuokralaisen vastuuvakuutuksesta korvataan tyypillisesti vahinkoja, joita vuokralainen on aiheuttanut huolimatto­muudellaan toisen omaisuudelle. Tahallisia vahinkoja ei kuitenkaan korvata.

Taloyhtiön kannattaa harkita niin sanottua all risk -vakuutusta. Se korvaa vahinkoja laajemmin kuin normaali kiinteistövakuutus.

5. Taloyhtiö maksaa viime kädessä

Jos vahingon aiheuttaja todetaan ulosotossa varattomaksi, hänellä ei ole vakuutusta eikä taloyhtiön vakuutus korvaa vahinkoja, kulut jäävät lopulta taloyhtiön ja sen osakkaiden kontolle.

Asiantuntijana Suomen vuokranantajien päälakimies Sanna Hughes.

Lue lisää taloyhtiöaiheista HS:n taloyhtiöekstrasta.

Vinkkejä asuntokauppaan saa HS:n asuntokauppaekstrasta.

Onko sinulla asumiseen liittyvä juttuvinkki tai kysymys? Lähetä se tästä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Koskelantiellä – Poliisipartio osui ensimmäisenä paikalle sattumalta

  2. 2

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  3. 3

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  4. 4

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  5. 5

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  6. 6

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintola Kaisaniemi on haettu konkurssiin – Puistoravintola on toiminut yhtäjaksoisesti samassa rakennuksessa vuodesta 1839

  8. 8

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  9. 9

   Oulun-junan erikoinen tömähdys on yhä arvoitus – Onnettomuus­tutkinta­keskuksen johtaja ei muista vastaavaa tapausta

  10. 10

   Raide-Jokerin rakentaminen tulee lähes 100 miljoonaa euroa päätettyä kalliimmaksi – Poliitikot joutuvat käsittelemään asian uudelleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  4. 4

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  6. 6

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  7. 7

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  8. 8

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  9. 9

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  10. 10

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää