Koti

Jos kodin sisustus on kuin suoraan 90-luvun ruotsinlaivalta, merelliseen tunnelmaan pääsee virittäytymään joka päivä – Vaan mitä tekee laivahullu Sami Koski?

Sami Koski harrasti teemasisustusta ensin miesluolassa, mutta sieltä se levisi kaikkialle kotiin.

Tervetuloa laivaan, Sami Koski toivottaa ja viittoo astumaan peremmälle kotiinsa. Se ei kuitenkaan keinu, vaikka talvimyrskyn rippeet riehuvat vielä ulkona.

Sillä Kosken koti ei ole asuntolaivassa eikä edes meren rannalla. Lähimmälle lammikolle, Valkjärvelle, on viitisen kilometriä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

40-vuotias ravintolapäällikkö, kahden lapsen isä ja risteilybloggaaja on sisustanut paritalonpuolikkaansa Klaukkalan pien­taloalueella ruotsinlaivaksi Helsingin ja Tukholman väliä seilanneilla retrokalusteilla, valaisimilla ja esineillä.

Hän on laivahullu, niin kuin laivaharrastajat itseään leikkimielisesti kutsuvat – ihmiset, jotka ovat hulluina laivoihin.


Istahdamme aluksi buffetin pöytään. Sieltähän monen risteilykin alkaa. Ja Koskien kotona keittiötä kutsutaan buffetiksi. Siitä kertoo oven yläpuolelle kiinnitetty valokyltti, jossa lukee Buffet Symphony.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyltti on ohjannut nälkäisiä risteilijöitä oikeaan suuntaan parikymmentä vuotta, kunnes Silja Symphonyn seisovapöytä meni remonttiin ja vaihtoi nimeä.

Koski pelasti hylätyn kyltin kaatopaikan kohtalolta. Taulussa on valot päällä aina, kun perhe syö. Lihapullia ja perunamuusia popsiessa on mukava muistella menneitä.


Nyt Koski on kattanut keittiönpöydälle osan aarteistaan, arvokkaita keräilykappaleita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pöydällä lojuu kymmenittäin hyttikortteja, hyljepäisiä pullon­avaajia ja jääpalamuotteja.

Vanhoja ruoka- ja juomalistoja, Silja Linelle nimikoitu Arabian kahviastiasto 1960-luvulta ja Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiön snapsilaseja 1950-luvulta. On varustamon tuhkakuppeja ja juhlavuoden viskipullo.


Viereisessä huoneessa kuopuksen sängyllä pötköttää eri-ikäisten Harri Hylkeiden pehmoleluyhdyskunta. Niistä näkee, miten laivayhtiön taloudellinen tilanne on muuttunut vuosien varrella, Koski kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nousukauden hylkeet ovat lihavia, lama-ajan hylkeet laihoja.

”Vaimo on sanonut, että yhtään enempää hyljettä ei tarvita, mutta poika on eri mieltä.”


Luku mykistää. 352. Niin monta laivamatkaa Koski on tehnyt vajaan 30 risteilyvuotensa aikana. Käytännössä hän käy laivalla kerran kuussa ja lienee yksi eniten huvikseen laivoilla reissanneista suomalaisista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäisen laivamatkansa Koski teki 12-vuotiaana Viking Linen Rosellalla. Vuosi oli 1990.

Pieni ja vaatimaton autolautta ei jäänyt pikkupojan mieleen kummoisena kokemuksena. Vaikutuksen teki lopulta Silja Serenade, jossa oli ennennäkemätön yli sata metriä pitkä ja kuusi kerrosta korkea kävelykatu lasikattoineen.

Eniten Koski on suhannut edestakaisin Helsingin ja Tallinnan väliä, yhteensä 170 kertaa. Mutta ei ruotsinlaivoilla tehtyjen matkojen määrä häviä kovin paljon Viroon vieville lautoille: Suomesta Ruotsiin ja takaisin hän on matkannut meren yli 116 kertaa.

Valkeat laivat -nimistä blogia pitävä Koski on Itämerellä julkkis, jonka tuntevat niin laivojen tarjoilijat, taxfree-kaupan myyjät kuin kapteenit. Vuosikymmenien aikana hän on rakentanut toimivat verkostot laivojen miehistöihin, mikä on helpottanut kodin sisustuksessa.


Koski kyselee kalusteita suoraan tutuilta, ja toisinaan niitä suorastaan tyrkytetään hänelle. Osan esineistä hän on hankkinut huutokaupoista. Laivatavaraa on kertynyt pikkuhiljaa sitä mukaan kuin aluksia on uudistettu.

Laivayhtiö Tallink Siljan järjestämissä huutokaupoissa tavarat ovat olleet niin haluttuja, että niistä on jopa taisteltu.

Sami Koski on vajaan 30 risteilyvuoden aikana tehnyt yli 350 laivamatkaa. Katso grafiikasta, minne ne ovat suuntautuneet.


Aiemmin Koskella oli oma laivahuoneensa, man cave eli miesluola, mutta nyt teema on laajentunut eteiseen, keittiöön, olohuoneeseen, makuuhuoneeseen, lastenhuoneeseen ja kylpyhuoneeseen. Kaikkialle.

Mikään miesluola koti ei kuitenkaan ole, vaan vaimo ja lapset viihtyvät ruotsinlaivan hengessä oikein hyvin. Rajat miehen sisustusinnolle on silti vedetty. Hän sisustaisi kotia laivakamalla enemmänkin, jos tilaa olisi ja vaimo suostuisi.Toistaiseksi Anna Koski on joutunut kieltämään miestään ruuvaamasta seinään vain yhden esineen: vaaleanpunaisen kukkanuppua esittävän seinälampun. Hänestä ne ovat liikaa, liian retrot.

”Sami voi panna ne omaan man caveensa muttei tänne.”

Historiaa lampuilla olisi. Ne ovat alkuperäiset vuodelta 1990 ja valaisseet pitkään Masa Yardsilla rakennetun Silja Serenaden Maxim-ravintolassa illastaneita ihmisiä. Sami Koski maksoi niistä vitosen kappaleelta.


Olohuoneeseen risteilijä on hankkinut lasipöydän saman laivan Commodore-hytistä. Hän sanoo valinneensa yksilön, jossa oli vähiten elämisen jälkiä. Muutama naarmu sai olla muistuttamassa menneestä.

Kotona on myös kaksi messinkistä lasipöytää jostakin sadoista perushyteistä. Niiden päälle on aseteltu luksushytin entiset pöytälamput. Pöydät Koski sai maksutta, lamput maksoivat yhteensä kympin.


Eniten laivaa muistuttaa makuuhuone, joka on kuin sviitti.

Muhkean parisängyn päädyssä on laivan savupiippuja symboloivat messinkiset valaisimet. Koski himoitsi niitä aina laivamatkoillaan, kunnes laivayhtiö päätti, että nyt on aika vaihtaa ne.


Taidehankintojakin Koski on risteilyillään tehnyt. Makuuhuoneeseen hän on kiinnittänyt taulun, joka esittää saariston kallioita. Se on peräisin Silja Symphonyn Commodore-luokan keulahytistä numero 11324.

”Toista samanlaista makuuhuonetta ei ole kenelläkään muulla”, Anna Koski kehuu miehensä sisustustaitoja.

Ja totta kai paritalossa pitää terassi olla. Eikä mikä tahansa. Se on Sea Pub, jossa voi kaasugrilliä lämmittäessä nautiskella viilentäviä juomia, ihan kuin laivan aurinkokannella.


Merinäkymäkin terassilta on: pieneen ikkunaan Sami Koski on liimannut kalvon itse ottamastaan valokuvasta Helsingin edustalta. Ikkunan toisella puolella on kylpyhuone, eli merimaisemia saa ihailla joka päivä myös suihkussa käydessä.


Vieläkö laivalle tekee mieli, kun kotikin on kuin ruotsinlaiva?

Kyllä, pariskunta nyökkää. Laivalla Koskista tavallaan tuntuu kuin olisi kotona, paitsi että ei tarvitse miettiä, mitä syödään, kuka pyykkää ja koska imuroidaan.

Tämän kuun Kosket pitävät lomaa risteilyistä. Edellinen laivamatka oli vuodenvaihteen tienoilla ja seuraava on buukattu helmikuun alkuun. Tuliainenkin on jo tiedossa.

”Saan palan laivan lattiamattoa”, Sami Koski paljastaa.

Pala on puhdas ylijäämäkappale, ei sataan kertaan oksennettu ja hinkattu muinaisjäänne.

Moni himoitsee ruotsinlaivojen ysärikalusteita ja -tauluja

Marmori ja messinki ovat olleet taas suosittuja sisustuksessa viime vuosina. Niitä on totuttu näkemään myös 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa rakennetuilla ruotsinlaivoilla.

Se voi olla yksi syy, miksi matkustajalauttojen käytöstä poistetut retrokalusteet ovat kiinnostaneet monia. Tallink Silja on järjestänyt viiden vuoden aikana muutamia huutokauppoja, ja tavarat ovat olleet suosittuja.

Ensimmäinen huutokauppa pidettiin vuonna 2014, kun Helsinki–Tukholma-väliä kulkevaa Silja Serenadea ja Silja Symphonya uudistettiin isosti. Kaikkea ei haluttu heittää roskiin, vaan tavarat päätettiin kierrättää.

Ihmiset saivat huutaa tavaroita aluksi verkossa ja myöhemmin myös Helsingin Olympiaterminaalissa.

Alla oleva video näyttää, mitä kaikkea myytiin Silja Seneraden huutokaupassa vuonna 2015. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Seuraava huutokauppa on Makasiiniterminaalissa, jossa meklarina toimii Jethro Rostedt. Alun perin meklarina piti olla Aki Palsanmäki puolisonsa Heli Palsanmäen kanssa, mutta he joutuivat perumaan osallistumisensa.

Myyntiin tulee muun muassa kalusteita ruotsinlaivojen ruokaravintoloista, pubista ja yökerhosta. Lisäksi kaupan on tauluja ja koriste-esineitä.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd veikkaa, että kysytyimpiä ovat nyt erilaiset kirjaimet, joita on käytetty ruoka- ja juomapaikkojen nimikylteissä. Hänen mukaansa esimerkiksi Bon Vivant -ravintola ja viinibaari ovat osalle matkustajista tärkeitä paikkoja, joten fanit saattavat joutua taistelemaan kirjaimista.

Kirjaimia kotiinsa on hankkinut myös risteilyblogia pitävä himoristeilijä Sami Koski. Hän kertoo tuoneensa terassilleen Silja Symphonyn itämaisen kahvilan Orient-nimen kirjaimet, jotka painoivat yhteensä kuutisen kiloa.Nöjd arvelee, että kovaa kamaa ovat myös merenalaista maailmaa henkineen Atlantis Palacen yökerhon alkuperäiset simpukkalamput ja muut merelliset koriste-esineet 1990-luvun alusta.

Laivan portaikossa ollut kansikartta kuuluu Kosken erikoisimpiin hankintoihin. Se on nyt tyttären huoneessa kaapin päällä odottamassa muuttoa isompaan asuntoon.

Laivahuutokauppojen kummallisten tavaroiden joukkoon lukeutuu myös pala roomalaistyylisen kylpylän kaakelia, osa saunaosaston seinää ja pätkä kaidetta.

”Kaakeleita yritettiin irrottaa varovasti, mutta vain yksi saatiin myyntiin. Siitä maksettiin toistasataa euroa. Se ostettiin koriste-esineeksi”, Nöjd kertoo.

Saunaosaston seinän mukana tuli siihen upotettu pyöreä peili, joka muistutti vanhan laivan ikkunaa. Se meni kaupaksi 60 eurolla. Pienestä palasta kaidetta huudettiin 245 euroa.

 


Kaikkien aikojen hittituote tähän mennessä on ollut suuri puunorsu Silja Serenaden itämaisesta kahvilasta. Oulun seudulle matkanneesta sisustusesineestä maksettiin 3 600 euroa. Huutajia oli kaikkiaan 34.

Myös taidegraafikko Pentti Kaskipuron (1930–2010) taulusarjat ja Commodore-hyttiosaston pyöreät lasipöydät ovat olleet haluttuja. Taulusarjojen hinta nousi yli 600 euroon, pöydistä maksettiin runsaat 500 euroa.

Silja Symphonyn kylpylän marmorijalustalla oleva naispatsas löysi uuden omistajan 501 eurolla, kaksi leijonapatsasta 250 ja 270 eurolla. Nostalgiset kukkalamput olivat niin ikään kalleimpien esineiden joukossa. Niistä maksettiin 401 ja 351 euroa.

Yksi eniten huutajia keränneistä esineistä on ollut pallomerestä pelastettu kenkähylly. Sitä tavoitteli itselleen yli 20 huutajaa, mikä nostin hinnan runsaaseen sataan euroon.

Tallink Siljan huutokaupat ovat tuottaneet lähes 30 000 euroa. Varustamo on lahjoittanut summan hyväntekeväisyyteen. Suurimmat lahjoitukset on saanut uusi lastensairaala. Tulevan huutokaupan tulot lahjoitetaan yksinäisyyden ehkäisemiseen.

 

”Jotkut ovat matkustaneet paljon laivoilla ja halunneet kotiinsa nostalgisia esineitä.”

Mutta kuka haluaa vanhoja ruotsinlaivojen tavaroita kotiinsa? Moni, muun muassa ihmiset, joilla on tunnesiteitä laivoihin.

”Jotkut ovat matkustaneet paljon laivoilla ja halunneet kotiinsa nostalgisia esineitä, jotka muistuttavat tehdyistä matkoista”, Nöjd kertoo.

Jotain kattokruunua on saatettu katsella aina, kun on syöty tietyssä ravintolassa. Tai joka kerta on matkustettu samassa hytissä, jossa on miellyttänyt jokin jakkara.

Osa kerää kierrätettyä tavaraa ekologisista syistä eivätkä etsijät välttämättä välitä, onko uusi ruokapöytä ollut aiemmin kaksiossa Kalliossa vai buffetissa Itämerellä.

Tallink Siljan hyväntekeväisyyshuutokauppa Helsingin Makasiiniterminaalissa (Eteläranta 7) la 9.2. klo 13. Tavaroihin pääsee tutustumaan klo 12 ja etukäteen yrityksen nettisivuilla. Juttua muokattu 13.1.2019 kello 13:00: Seuraavassa Makasiiniterminaalissa järjestettävässä huutokaupassa meklarina toimii Jethro Rostedt. Alun perin meklarina piti olla Aki Palsanmäki puolisonsa Heli Palsanmäen kanssa, mutta he joutuivat perumaan osallistumisensa.

Kuka?

Sami Koski


 40-vuotias ravintolapäällikkö. Työskentelee Fazerin lounasravintolassa.

 Vapaa-ajallaan risteilee ja pitää matkoistaan Valkeatlaivat.net-risteilyblogia.

 Asuu Nurmijärven Klaukkalassa.

 Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  3. 3

   ”Sain oluet päälleni ja kävelin kello kahdelta pakkasessa kotiin” – Jasmin Vahtera, 20, kokeili nuoruutta ja se teki selväksi, että hänen paikkansa on kolmen lapsen äitinä

   Tilaajille
  4. 4

   Malmilaiseen keittiöön on etsitty vuoden ajan kokkia tuloksetta – Maahanmuutto voisi ratkaista Suomen ongelmia, mutta tiellä on kaksi estettä

   Tilaajille
  5. 5

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  6. 6

   ”Yritän olla miettimättä Konstantinin tulevaisuutta” – Vaikka joku maksaisikin huippukalliit lääkkeet, niistä ei olisi apua mikkeliläiselle pikkupojalle

   Tilaajille
  7. 7

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  8. 8

   Rinteen tuuraajaksi nousi monikärkiohjus, joka saattaa tulevaisuudessa haastaa puheenjohtajan

  9. 9

   Hiihtolupaus Eveliina Piippo esiintyy Tuntemattomassa sotilaassa ja edustaa uudenlaista urheilijatyyppiä – ”Suurentunut elämännälkä selittyy ikuisuusprojektilla nimeltään kallon kehitys”

  10. 10

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  3. 3

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  4. 4

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  5. 5

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  6. 6

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  8. 8

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  9. 9

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  10. 10

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  8. 8

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  9. 9

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  10. 10

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Meksikon räjähdysmäisen palon kuolonuhrien määrä nousi 96:een
  3. 2 tuntia sitten
  4. Näitä asioita Helsinki lähtee lobbaamaan hallitusohjelmaan eduskuntavaalien jälkeen: tukea raidehankkeisiin, enemmän valtaa kaupungeille ja lisää kohtuuhintaisia asuntoja
  5. Suursijoittaja George Soros on netin sala­liitto­teorioiden pää­piru, joka saa jotkut suomalaisetkin sekaisin – Näin hyvän­tekijästä tuli populistien vihan symboli Tilaajille
  6. ”Yritän olla miettimättä Konstantinin tulevaisuutta” – Vaikka joku maksaisikin huippukalliit lääkkeet, niistä ei olisi apua mikkeliläiselle pikkupojalle Tilaajille
  7. Malmilaiseen keittiöön on etsitty vuoden ajan kokkia tuloksetta – Maahanmuutto voisi ratkaista Suomen ongelmia, mutta tiellä on kaksi estettä Tilaajille
  8. Espoon Karhusaareen suunnitellaan lasten teema­puistoa, jossa kävisi enemmän ihmisiä kuin Espoon museoissa yhteensä – tämä sai alueen mylläystä vastustavat keräämään nimiä
  9. Hiihtolupaus Eveliina Piippo esiintyy Tuntemattomassa sotilaassa ja edustaa uudenlaista urheilijatyyppiä – ”Suurentunut elämännälkä selittyy ikuisuusprojektilla nimeltään kallon kehitys”
  10. ”Sain oluet päälleni ja kävelin kello kahdelta pakkasessa kotiin” – Jasmin Vahtera, 20, kokeili nuoruutta ja se teki selväksi, että hänen paikkansa on kolmen lapsen äitinä Tilaajille
  11. Timo Hintsanen, 60, johtaa kaupunki­suunnittelua Turussa – Kaupunki­tilan merkitys on nykyään tajuttu aivan uudella tavalla, hän sanoo