
Valkeajärvi muistelee, että lehdissä oli silloin juttua asumisoikeusasunnoista ja siksi hän keksi, että tällainen numero kannattaisi hakea.
Kului 18 vuotta, ja Valkeajärvi sai kuulla saaneensa asunnon Sompasaareen rakennettavasta asumisoikeusyhtiö Fortunasta.
”En tiedä, voiko tätä lottovoitoksi kutsua, mutta tunnen kyllä itseni onnekkaaksi. Meidän perheemme ei pystyisi ostamaan omistusasuntoa Kalasatamasta”, Valkeajärvi sanoo.
Aso-maksu sadan neliön kodista on 61 000 euroa ja vastike arviolta 1 050 euroa kuussa.
HS kertoi aiemminhttps://www.hs.fi/koti/art-2000005967309.html, miten vain sinnikkäimmät jonottajat saivat asumisoikeusasunnon Fortunasta, aivan Kalasataman kupeesta.

Alunperin Valkea järven perhe ei saanut asuntoa Helsingin Asumisoikeus Oy:n rakenteilla olevasta Fortunasta.
Mutta sitten joku ilmeisesti perui oman varauksensa.
Valkeajärven perhe pääsee muuttamaan uuteen, yli sataneliöiseen kotiinsa, kun talo valmistuu noin vuoden päästä. Nelihenkisen perheen lapset ovat 3- ja 6-vuotiaita.
Valkeajärvi on seurannut keskustelua siitä, miten asumisoikeusjärjestelmää haluttaisiin muuttaa. Se oli yksi syy hakea asuntoa nyt.
”Ajattelin, että numero pitää hyödyntää nyt, ettei käy niin, että se vanhenee.”


Perhe on asunut viisi viime vuotta vuokralla Kalasatamassa ja hakenut aso-asuntoa aiemminkin. Vuosien varrella heille on tarjottu paria asuntoa, mutta perhe ei ole ottanut niitä vastaan. Jonotusnumero oli pitkään käyttämättä.
Ennen Sompasaarta Valkeajärvi oli hakenut asuntoa Jätkäsaaresta, mutta sitä he eivät saaneet.
Hän ymmärtää hyvin, että edulliset asunnot kantakaupungin uusissa kaupunginosissa kiinnostavat ihmisiä. Arvostavathan he itsekin esimerkiksi Kalasataman julkisia yhteyksiä.
”Moni perhe on muuttanut tänne kantakaupungin alueelta, kuten Töölöstä tai Kalliosta. Täällä asuu ihmisiä, jotka viihtyvät urbaanissa ympäristössä”, Valkeajärvi sanoo.
Asumisoikeusasuntojen jonotusjärjestelmää hän pitää oikeudenmukaisena. Tosin mielessä on käynyt, tuleeko järjestelmästä sellainen, että se pakottaa ihmiset hakemaan numeron heti 18-vuotiaana.
”Vähän niin kuin Tukholmassa vanhemmat ilmoittavat lapsensa vuokra-asuntojonoon heti, kun lapsi syntyy”, Valkeajärvi sanoo.
Sitä hän järjestelmässä kritisoi, että yli 55-vuotiailla asumisoikeusasunnon hakijoilla ei ole varallisuusrajoja.
”En ole koskaan ymmärtänyt tätä. Yli 55-vuotiaillehan on yleensä jo kertynyt asuntovarallisuutta. Hehän voivat hakea asuntoa Kalasatamasta vaikka kakkoskodiksi.”
Täydennetty juttua pe 18.1. klo 10.40 perheasunnon aso-maksulla ja kuukausivastikkeella. Oletko ostamassa asuntoa? Lue lisää aiheesta HS:n asuntokauppaekstrasta.https://www.hs.fi/extra/asuntokauppa/06012019/
- Kalasatama Seuraa
- Asuminen Seuraa
- Asuntokauppa Seuraa
- Helsinki Seuraa
- Rakentaminen Seuraa
- Taru Taipale Seuraa
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24