Koti

Ovelta ovelle kiertävät remontti­kaupustelijat piinaavat jopa tuntien aggressiivisilla myynti­puheilla – ”Kun kieltäydyin remontista, he sanovat, että rouva hyvä, ette ymmärrä”

Helsinkiläisen Virpi Saarisen talosta lähtivät rappaukset, kun kiertävät remontoijat pesivät ulkoseiniä painepesurilla höyryn sijaan.

Madot syövät pian talosi, sanoi irlantilaismiesten porukka Helsingin Länsi-Pakilassa asuvalle Virpi Saariselle. He olivat tulleet kauppaamaan talon pesua.

Saarinen sanoi, että miesten näkemät madot ovat pihapuista irronnutta lehtivihreää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikkei ollut aprillipäivä, hän suostui pesijöiden ehdotukseen yhdellä ehdolla: ulkopintojen puhdistuksessa käytetään höyryä.

Miehet ryhtyivät töihin, ja Saarinen lähti keittiöön laittamaan ruokaa. Tapauksesta on nyt muutama vuosi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun he olivat pesseet kaksi seinää, huomasin, että he käyttävät sittenkin painepesuria. Pyysin heti lopettamaan, mutta pesu oli jo ehtinyt aiheuttaa vaurioita päätyseinän rappaukselle.”

Saarinen ei suostunut maksamaan vaadittua summaa, koska työn jälki ei tyydyttänyt eivätkä miehet olleet halukkaita antamaan kuittia.

”Siinä vaiheessa pääsi itku. Soitin poliisille ja sanoin, etten saa ulkomaalaisia pois talostani. He tulivat nopeasti paikalle, ja asia ratkesi.”


Ovelta ovelle kiertäviä kauppiaita koskevien valitusten määrä on kasvanut viime vuosina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 2018 kotimyyntiin liittyviä ilmoituksia tuli kuluttajaviranomaiselle kaikkiaan 1 620. Niistä valtaosa eli lähes 70 prosenttia koski remonttipalveluita.

Tämän jutun tarkoituksena on kertoa kotimyynnin riskeistä ja auttaa tunnistamaan epärehellisiä toimijoita. Se ei tarkoita, että kaikki kotimyyntiä harjoittavat yritykset toimisivat vilpillisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuluttaja-asiamies on ottanut tarkkailuunsa erityisesti viisi yritystä, joita se on vaatinut muuttamaan toimintaansa. Yritykset eli Ideko Suomi, Kotisun, Pohjolan Energia, Restakoti ja Suomen Lämpöikkuna ovat sitoutuneet kuluttaja-asiamiehen vaatimukseen, kertoo lakimies Annina Huolman Kilpailu- ja kuluttajavirastosta KKV:stä.

Jos yritykset jatkavat kuluttajansuojalain vastaista toimintaa, kuluttajaviranomainen voi viedä asian markkinaoikeuteen. Juuri nyt vireillä ei ole oikeusjuttuja, jotka liittyvät kotimyyntiin. Yrityksistä kerrotaan lisää ja heidän edustajia kuullaan HS:ssa alkuviikolla osoitteessa: HS.fi/koti.

Aggressiivinen kotimyynti on huomattu myös Omakotiliitossa. Liiton talous- ja kehityspäällikkö Katja Keränen sanoo, että ovelta ovelle -kaupustelu on lisääntynyt, koska ihmiset ostavat aiempaa enemmän kodin palveluita ja monessa talossa on oikeasti korjattavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kuluttajalainsäädäntö on hyvällä tolalla. Jos yritykset noudattaisivat sitä, ei ongelmia olisi.”

Huolestuneita yhteydenottoja tulee myös Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojille koko ajan enemmän, kymmeniä vuodessa, kertoo korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso. ”Suurin buumi koskee piilossa olevien osien remontteja, kuten viemärin ja hormien pinnoituksia.”

Kyseenalaisten kotimyynti­menettelyjen kohteeksi joutuvat usein juuri iäkkäät, jotka eivät aina ymmärrä tekemiensä sopimusten sisältöä eivätkä osaa kieltäytyä niiden tekemisestä.

 

Kymmenet HS:n lukijat kertoivat aggressiivista myyntiesittelyistä.

HS pyysi lukijoilta kokemuksia ovelta ovelle kiertävistä remonttimyyjistä. Vastauksia tuli kymmeniä eri puolilta Suomea.

Kokemuksissa toistuvat samat ongelmat kuin kuluttajien viranomaiselle tekemissä valituksissa: muun muassa aggressiiviset, jopa tunteja kestävät myyntiesittelyt ja puutteet peruutusoikeudesta kertomisessa.

Lisäksi moni on kokenut kotona kaupattujen remonttien hinnat kalliiksi muihin markkinoilla toimiviin yrityksiin nähden, KKV:n Annina Huolman kertoo.

 

”Enää en päästä edes sisälle.”

Tästä on kokemusta myös osalla HS:n lukijoista, kuten Lahdessa asuvalla miehellä. Hänen mukaansa ovikauppiaiden tarjoama hinta on ollut joka kerta huomattavasti kalliimpi kuin paikallisen yrittäjän tarjous. Mies ei halua nimeään julki aiheen arkaluonteisuuden takia mutta kertoo kokemuksistaan varoittaakseen muita.

Ovella on rampannut ikkuna-, katto-, viemärisukitus-, käyttövesiputki-, hormimassaus- ja lämmitys­järjestelmä­remonttien myyjiä säännöllisesti muutamia vuosia.

”Noin kerran kuussa joku käy oven takana. Muutamalta myyjältä olen kuunnellut tunteja kestävän luennon, mutta enää en päästä edes sisälle. En yksinkertaisesti jaksa työpäivän jälkeen.”


Remonttien kaupustelijoita riittää riesaksi asti myös Virpi Saarisen kotona Länsi-Pakilassa. Remonttia on myyty milloin katolle, milloin putkille. Yhdestä putkiremontteja tekevästä yrityksestä Saarista on pommitettu jatkuvilla puheluilla.

”Kertovat olevansa juuri talon kulmilla ja kysyvät, sopiiko vartin päästä tulla kuvaamaan viemäreitä. Kun kieltäydyin, he sanovat, että rouva hyvä, ette ymmärrä. Minulle ei tarvitse tyrkyttää mitään. Jos tarvitsen jotain, osaan googlata.”

Espoolainen Eija Kettunen kertoo puolestaan hormisaneerauksia tekevästä yrityksestä, joka soitteli hänen 86-vuotiaalle äidilleen yhtenään.

”Koska se ei tuottanut tulosta, myyjä jalkautui äitini kotiin. Kaiken huipuksi hän tarjoutui ostamaan äitini talon. Ahdistelijalla alkoi pyöriä eurot silmissä, kun hän ajatteli paitsi keräävänsä remonttirahat myös ostavansa paikan.”

2 000 neliön jakamaton tontti sijaitsee Espoossa, parinkymmenen kilometrin päässä Helsingistä.

Kettunen on ohjeistanut äitiään katkaisemaan myyjien puhelut ja olemaan epäkohtelias. ”Se on vaikeaa hänen ikäpolvensa naiselle. Äitini on myös vaikea uskoa varoituksiani muuttuneesta yhteiskunnasta.”

 

”Pääsin eroon myyjästä sanomalla suoraan, että tämä oli nyt tässä.”

Salossa asuvan Sirpa Ikosen 25 vuotta vanhan omakoti­talon kattorakenteisiin määrätietoinen myyjä kauppasi lisäeristystä.

”Myyntipuheen jälkeen hän laittoi pöydälle kaksi sopimusvaihtoehtoa ja kysyi, kumman valitsen. Hän piti minua helppona. Muistutin, että hän unohti kysyä, tilaanko remonttia.”

Myyjä korosti useaan kertaan kotitalousvähennystä ja kertoi, kuinka onnekas Ikonen on. Kun myyjälle selvisi, ettei kauppaa tule, hän tuohtui.

”Sanoin, että konsultoin ensin rakennusalan ammattilaisina toimivia tuttujani. En koskaan osta mitään tuhansien eurojen arvoista ilman kunnon harkintaa.”

Ikonen pääsi eroon myyjästä sanomalla suoraan, että tämä oli nyt tässä.

”Nousin, keräsin esitteet ja sopimuspohjat pinoon ja ojensin ne myyjälle. Kiltti vanhus muistisairaasta puhumattakaan olisi pulassa tällaisen aggressiivisen myyjän kanssa.”

Myyjän ehdottaman remonttipäivän lähestyessä tämä soitti vielä uudelleen ikään kuin varmistaakseen remontin. Nimeään Ikonen ei ollut kirjoittanut mihinkään paperiin.

”Sanoin, että minun tontilleni teidän firma ei tule.”

 

Myyjä yritti tehdä kauppoja lähes kolme tuntia.

Lahtelaismiehestä tuntuu kuin kaikki myyjät olisivat käyneet saman koulutuksen. Niin kaavamaisesti myynti­tapahtuma etenee.

”Myyjä on kohtelias mutta tungetteleva. Ojennetaan käsi ja tullaan sisään. Se on hallittu koreografia. Ei auta, vaikka sanoisi, ettei kiinnosta tai ei ole aikaa. Jankkaus jatkuu.”

Miehen mielestä on kuvaavaa, että kaikissa myyntimateriaaleissa on kuvia iäkkäistä ihmisistä. Tarjousta hän ei ole saanut kirjallisena koskaan, ja päätös jopa kymmeniätuhansia euroja maksavasta remontista pitäisi tehdä heti.

”Jos päätöksessä epäröi, myyjä soittaa aluejohtajalle, joka suostuu heti tiputtamaan hintaa 1 000 eurolla.”

Mies kertoo esimerkin yhdestä myyntitapahtumasta, joka kesti miltei kolme tuntia. Viimeiset puoli tuntia osapuolet istuivat hiljaa.

”Lopulta kysyin myyjältä, aikooko hän istua sohvallamme niin kauan, että kirjoitamme nimet tilaukseen. Myyjä todellakin toivoi, että tekisimme sopimuksen heti.”

 

Myyjiä eivät pysäytä edes kaupustelu kielletty -kyltit.

Kouvolassa asuvalle pariskunnalle käyttövesiputki­remontin myyjä esitteli kuvia siitä, miltä putki voi sisältä näyttää ja minkälaisia vuotoja aiheuttaa. ”Tarkoitus oli varmasti saada aikaan huoli ja hätä siitä, että putket pitää uusia nyt”, nainen kertoo.

Lomakkeelle myyjä rastitti automaattisesti tilausvahvistus­kohdan ja vaihtoi sen tarjouspyynnöksi vasta asukkaiden vaatimuksesta. Runsas vuosi myöhemmin yrityksen edustaja kävi naapurissa.

”Hän oli väittänyt tehneensä meille käyttövesiputki­remontin. Ei tullut kauppoja naapurinkaan kanssa.”

Omakotiasukkaan mukaan myyjiä eivät pysäytä edes kaupustelu kielletty -kyltit.

”Tästä kun olen huomauttanut, vastaukset ovat uskomattomia: ei ovella seisova tyyppi kuulemma myy mitään, hän vain tarjoaa maksutonta kartoitusta.”


Näillä asiantuntijoiden vinkeillä ehkäiset ongelmia kotimyynnissä

Kun kotioven takana seisoo kauppias, maltti on valttia, sillä kotimyynnissä tulee helposti tehtyä päätöksiä, joita myöhemmin katuu, Kilpailu- ja kuluttajavirastosta muistutetaan.

Tämä johtuu siitä, että myyntitilanne kotona on kuluttajalle usein ennalta arvaamaton ja remonteissa on monesti kyse suurista summista. Siksi äkkinäisiä päätöksiä ei pidä tehdä.

Kokosimme asiantuntijoiden vinkit, joilla voi ehkäistä ongelmia kotimyynnissä.

1. Pysy tiukkana

Myyjää ei tarvitse päästää sisälle. Liikkeellä on paitsi tunnollisia kauppiaita myös huijareita.

Voit sanoa kohteliaasti, ettet aio ostaa mitään, ja sulkea oven. Jos ovessa on turvaketju, keskustelun voi käydä oven raossa turvaketjun ollessa kytkettynä.

Oveen saa kiinnittää myös kaupustelun kieltävän kyltin.

2. Ostopakkoa ei ole

Kuluttajansuojalaki kieltää pakkomyynnin eli käytännössä agg­ressiivisen kaupankäynnin ja painostaminen kaupantekoon.

Mitään ei ole pakko ostaa, vaan kaupasta voi aina kieltäytyä – vaikka myyjä olisi käyttänyt jopa tunteja tuotteensa myyntiin.

Jos myyjä väsyttää pitkillä myyntipuheilla, voit pyytää häntä poistumaan, vaikka se tuntuisi tylyltä. Tarvittaessa voit soittaa poliisille.

3. Harkitse tarkkaan

Kiireellä houkuttelu on hyvin tyypillistä: myyjät monesti kehottavat tekemään kaupat heti. Mieti kuitenkin ennen sopimuksen allekirjoittamista, onko remontille oikeasti tarvetta.

Kerro myyjälle, ettet tee kauppoja ennen kuin olet keskustellut asiaan perehtyneen läheisen tai tuttavan kanssa. Ammattimainen myyjä antaa aikaa harkita kaupantekoa.

4. Vaadi kirjallinen tarjous

Vaadi tarjous aina kirjallisesti ja vertaile muutamien eri palveluntarjoajien hintoja. Näin vältyt ylihinnoittelulta eivätkä huonot kaupat tule yllätyksenä jälkikäteen esimerkiksi jutellessa naapurin kanssa.

Jos mietit kaupassa tarkkaan, viitsitkö ostaa alle euron kalliimpaa tölkkiä, on aivan normaalia harkita monen tonnin remonttia.

5. Lue sopimusehdot huolella

Muista, että sopimusehdoista saa neuvotella eikä halvin hinta ole välttämättä paras vaihtoehto. Kyse on rahan lisäksi palvelun ja siihen liittyvien tuotteiden laadusta, takuusta ja muista sopimusehdoista.

Myyjän täytyy antaa kuluttajalle tiedot tuotteesta tai palvelusta, peruuttamisoikeudesta tai sen puuttumisesta, yhteystietonsa ja peruuttamislomake. Jos et saa niitä, pyydä.

Sopimus ei sido, jos selviää, että kuluttajalla on ollut vaikeuksia ymmärtää sitä esimerkiksi iän tai sairauden takia.

6. Kerro oikeuksista vanhemmille

Törkeimmillään vanhus painostetaan tilaamaan tuote tai palvelu, jonka hankkiminen on todellisuudessa täysin turhaa.

Aikuiset lapset voivat ehkäistä iäkkäiden ja varsinkin muistisairaiden vanhempiensa tekemiä turhia tai epäreiluja kauppoja kertomalla kuluttajan oikeuksista ja kyselemällä säännöllisesti, onko jotain yritetty myydä.

Vanhemman ei tarvitse ärsyyntyä: tarkoitus ei ole holhota vaan auttaa ymmärtämään mahdolliset riskit. Yhteiskunta on muuttunut, ja ihmisiä ryöstetään jopa kotona. Jos turhat kaupat tulee tehtyä, on tärkeää, että siihen puututaan ajoissa.

7. Tunne talosi

Kaupustelijat vääristelevät joskus totuutta myymällä liian laajan tai turhan remontin. He saattavat pelotella isoilla vahingoilla, jos korjausta ei tehdä nyt.

On tärkeää tuntea oman talonsa kunto. Kuntokartoituksessa kannattaa käyttää apuna puolueetonta asiantuntijaa, joka voi laatia remonttisuunnitelman.

8. Tarjoa juttuseuraa yksinäisille

Yksinäisyys on yleistä. Kaikilla ei ole juttukaveria, jolloin ihmistä on helppo höynäyttää: kerrankin joku puhuu minulle. Läheisiin kannattaa pitää yhteyttä, ja heitä voi pyytää soittamaan aina, kun tuntuu yksinäiseltä.Vinkkejä antoivat Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Annina Huolman, Omakotiliiton talous- ja kehityspäällikkö Katja Keränen, Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso ja Mummonmarkan vartijat -hankkeen suunnittelija Erja Ronkainen.

 


Pyydä Herran apua tai sano perheesi olevan sairaana – HS:n lukijat kertovat, miten kiusallisista kaupustelijoista pääsee eroon

Olemattomia virheitä, turhia töitä ja ylihinnoiteltuja remontteja. Tätä kaikkea omakotiasukkaille on yritetty kaupata. Tässä lisää lukijoiden kokemuksia ja vinkkejä siihen, miten kaupustelijoista voisi päästä eroon.

Mies Nokialta:

”Vanha äitini – aivan järjissään eikä uskossa – alkoi paasata kaupustelijoille, että Herra korjaa kattoni, jos sen hyväksi näet, ja vaati kaupustelijoita polvistumaan takan eteen kysymään Herralta, oliko remonttiin aihetta. Lähtivät välittömästi.”

Nainen Espoosta:

”Olen vedonnut siihen, ettei mies ole juuri nyt tässä enkä voi päättää remonteista yksin, ettei tule riitaa. Joskus sanon, että mies on juuri kaameassa räkätaudissa, että hänellä on jotain inhaa ja tarttuvaa. Johan alkavat tyrkyttäjät kadota. Tosiasia on, että asun yksin eikä päätöksiin vaikuta kukaan muu kuin minä. Myös miehet voivat käyttää samaa taktiikkaa.”

Mies Kokkolasta:

”Joka kerta kun myyjät käyvät ovella, kerron asuvani vuokralla. Lähtevät saman tien.”

Nainen Vantaalta:

”Muistisairaat vanhempani tilasivat milloin mitäkin. Heistä näki, etteivät he ole ihan tässä maailmassa. Silti kauppaa käytiin.

Jouduin riitelemään sopimuksista, kun omakotitaloon oli ilmestynyt oven vaihtajaa, ikkunakarmien laittajaa ja katon kunnon tarkastajaa. Useimmiten soitto palveluntarjoajalle riitti, jos satuin löytämään tehdyn sopimuksen. Poliisilla uhkaaminen oli vihoviimeinen konsti sopimuksia peruuttaessa.

Ulko-oveen laitoin lapun, jossa selkeästi kiellettiin kaupustelu. Lapun laiton jälkeen palveluntarjoajista oli vähemmän harmia.”

Mies Hämeenlinnasta:

”Remonttimyyjät halusivat testata savupiipun hormien kunnon ilmaiseksi. Annoin tehdä. He ilmoittivat, että neljä kuudesta hormista vuotaa ja vaatii pikaista korjausta.

Heti olisi pitänyt laittaa nimi noin 8 000 euron paperiin. Tunnin vänkäämisen jälkeen sain kaverit lähtemään pois suostumatta mihinkään. Olo oli ahdistava, vaikka he olivat kohteliaan oloisia.

Myöhemmin kutsuin toisen yrittäjän tarkastamaan hormit. Hänen mukaansa kiukaan hormi olisi järkevää kunnostaa massaamalla ja savupiipun pintaa paikkailla rappaamalla. Hän jätti tarjouksen, jonka hinta oli 950 euroa.”

Nainen Helsingistä:

”Oven takana seisoi mies hymyillen käsi ojossa ja astui samalla eteenpäin tullakseen sisälle.

Tämä on ovela tapa hämmentää: luoda kontakti ja päästä taloon. Vaatii kanttia olla epäkohtelias ja olla tarttumatta käteen. Näin meillä kuitenkin meneteltiin. Sanottiin ei kiitos ja suljettiin ovi.

Kun olimme puutarhatöissä, tontin reunalle tuli pari miestä toteamaan, että voisivat tulla katsomaan, mitä taloon tarvitaan. He jatkoivat kaupusteluaan sitkeästi kymmenisen minuuttia, kunnes ilmoittivat tulevansa uudestaan seuraavana päivänä.

Mieheni totesi siihen, että saahan siinä julkisella kadulla huomennakin seisoa, mutta meille ei ole asiaa.”

Mies Kiteeltä:

”Ovikello soi, ja kohtelias nuori mies kysyi, onko talossamme ikkunanvaihtotarvetta. Meillä oli, joten pyysin tarjouksen. Se olisi pitänyt hyväksyä heti.

Sanoin, että neuvottelu loppuu tähän, jos en saa harkita asiaa. Sen jälkeen hän soitti esimiehelleen ja kertoi saaneensa luvan antaa 10 prosenttia alennusta.

Kehotin häntä poistumaan. Koko sessio kesti nelisen tuntia, ja vieraillekin tuli iltaohjelmaa. Ikkunat vaihdettiin seuraavana kesänä toiselta toimittajalta. Remontti maksoi alle puolet vähemmän.”

Nainen Juuasta:

”Iäkäs äitini asuu yksin vanhassa omakotitalossa. Erilaiset remonttipalvelujen myyjät soittavat ensin, kyselevät tietoja ja tulevat väkisin paikalle.

Putkiremontin myyjä kiersi talon ja tarjosi remonttia hyvään hintaan, johon piti tarttua heti. Kirjallista tarjousta tai yhteystietoja ei myyjä jättänyt. Sähköremontin myyjä toimi samalla tavalla.

Kun olen tiennyt äitini luokse menevistä remonttireiskoista, olen soittanut äidilleni ja pyytänyt sanomaan, ettei mitään tilata. Vanhuksia käytetään törkeästi hyväksi ja yritetään saada kauppoihin väsyttämällä.”

Mies Mikkelistä:

”Kauppias ajoi pihaan peltikattoa myymään. Kierrellen ja kaarrellen myyjä sanoi 14 000–15 000 euroa. Sanoin harkitsevani tarjousta.

Loppukesästä sama kaveri tuli uudelleen käymään. Hän katseli kattoa ja tarjosi uutta peltikattoa vain toiselle, kesän aikana maalaamatta jääneelle lappeelle.

Kohta hän korjasi, että maalaisi mieluusti toisen lappeen. Kaveri arvioi hinnaksi 2 500–3 500 euroa plus tarvikkeet. Sanoin, että toinen lape maksoi maaleineen, tarvikkeineen ja talkookaljoineen 400 euroa.

Myyjä alkoi syyttää sopimusrikkeestä. Hän oli varannut jo miestyötunteja kohteeseeni. Pyysin sopimusta nähtäväksi. Sitä ei ollut, koska sopimus oli ollut mukamas suullinen.”

Mies Keravalta:

”Putkiremonttifirma kuvasi vuonna 1929 syntyneiden vanhempieni talon viemäreitä, jotka osoittautuivat huonoiksi. Myyjä teki tarjouksen osittaisesta sukittamisesta ja vesikalusteiden uusimisesta. Tarjouksen loppusumma oli vähän vajaat 30 000 euroa, ja työn kestoksi arvioitiin seitsemän päivää.

Myyjä ei maininnut 14 päivän peruutusoikeudesta vaan painosti hyväksymään tarjouksen heti. Sopimusehdoissa on tilaajan peruuttamisesta mainittu korvaus 27,5 prosenttia urakkahinnasta eikä viivästyskorvauksia maksettaisi. Myyjä kielsi näyttämästä tarjousta kenellekään.

Vanhempani eivät hyväksyneet tarjousta, mutta pelkään, että moni vanhus on saattanut mennä lankaan.”

Nainen Vantaalta:

”Putkiremonttiyritys onnistui saamaan 70-vuotiaan yksin taloa pitävän ja pienellä eläkkeellä elävän anoppini allekirjoittamaan 18 000 euron remonttisopimuksen. Myös lainaa oli tarjottu.

Urakkaan kuului pienen talon putkien sukitus ja viemäreiden huolto. Sopimus oli hyvin epämääräinen. Kun anoppi halusi peruuttaa sopimuksen, se ei onnistunut, ennen kuin otimme yhteyttä yritykseen.

Pian remonttia tarjottiin meillekin, useita kertoja, vaikka mieheni kertoi äitinsä tapauksesta. Puhelinmyyjä esitti hämmästynyttä. Hän ei ollut koskaan kuullut kuin tyytyväisistä asiakkaista.

Itselläni on puhelinmyyntikielto. Silti korjausfirmat soittelevat jatkuvasti.”

Mies Klaukkalasta:

”Viime syksynä ovelle tuli kaksi kattoremontin kauppiasta. He halusivat katsastaa katon ja tehdä tarjouksen. Sanoin, etten ole kiinnostunut, mutta kun tivasivat ja tivasivat, ajattelin, ettei tuo mitään maksa.

Pojat tarkistivat paikat, puhelivat mukavia ja tekivät tarjouksen hintaan 34 400 euroa, josta saisi 1 200 euroa alennuksen, jos heti tilaisi.

Kun perustelin haluani hankkia muita tarjouksia, minulle puuskahdettiin, että kun kerta olette henkilö, joka ei kykene päättämään nopeasti, niin palataan asiaan viikon kuluttua. Aikaa tulosta lähtöön kului 4–5 tuntia.

Hankin vertailukelpoiset tarjoukset kuudelta eri toimijalta. Hinnat olivat 19 000–24 000 euroa. Ensimmäinen yrittäjä siis pyrki saamaan tilauksen heti ja ylihintaan.”

Lue lisää remontoinnista HS:n remonttiekstrasta.Rakenna & Remontoi -messut Vantaan Myyrmäki-hallissa vielä tänään sunnuntaina 27.1. klo 10–17.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  3. 3

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  4. 4

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  7. 7

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  6. 6

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  7. 7

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venezuelan rajalla käynnistyy tänään kaksi kilpailevaa konserttia – toisella kerätään apua, toisella vastustetaan ulkovaltojen sekaantumista
  3. ”Mie olen aika eläväinen tyyppi”, sanoo kulttuurin sekatyömies Jari ”Cyde” Hyttinen – 70- ja 80-luvuilla hän perusti yhtyeitä Ismo Alangon kanssa
  4. Yhdistetyn miehet jäivät kauaksi kärjestä mäkiosuudella – ”Olisi pitänyt venyä vielä vähän enemmän”
  5. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  6. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  7. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  8. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  9. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  10. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  11. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  12. Näytä lisää