Koti

Näiden remonttifirmojen toiminnasta on tehty eniten ilmoituksia – Neljässä vuodessa 1 250 kappaletta kuluttaja­viranomaisille

Kuluttaja-asiamiehen mukaan yrityksistä kolme eli Ideko Suomi, Kotisun ja Suomen Lämpöikkuna ovat esimerkiksi pakottaneet ja painostaneet ihmisiä kaupantekoon ja näin rikkoneet lakia.

Remonttien ja korjauspalveluiden kotimyyntiä koskevien ilmoitusten määrä on kasvanut viime vuosina.

Viime vuonna niitä tuli kuluttaja­viranomaisille 1 602 kappaletta, ja kuluttaja-asiamies puuttui viiden kotimyyntiä harjoittavan yrityksen toimintaan. Ennen kuin kuluttaja tekee valituksen yrityksestä kuluttajariita­lautakuntaan, sen täytyy tehdä ilmoitus kuluttajaneuvontaan. Kuluttajaneuvojat voivat myös auttaa reklamaation tekemisessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yritykset ovat Ideko Suomi, Kotisun, Pohjolan Energia, Restakoti ja Suomen Lämpöikkuna, joka toimii myös nimellä Lämpölux.

Kuluttaja-asiamiehelle ja kuluttajaoikeus­neuvojille on tehty näistä firmoista yhteensä peräti 1 250 ilmoitusta vuosina 2015–2019.

 Suomen Lämpöikkuna: 435 kpl

 Kotisun: 354 kpl

 Ideko Suomi: 201 kpl

 Restakoti: 143 kpl

 Pohjolan Energia: 117 kpl

Kotisunin luku sisältää myös tytäryhtiö Kotisun Viemäripalveluista tehdyt ilmoitukset. Vuodelta 2019 mukana ovat 25. tammikuuta mennessä tehdyt ilmoitukset. Luvut on saatu Kilpailu- ja kuluttajavirastolta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kertoi kotimyynnin ongelmista sunnuntaina 27. tammikuuta.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan yrityksistä kolme eli Ideko Suomi, Kotisun ja Suomen Lämpöikkuna ovat toimineet kuluttajansuojalain vastaisesti iäkkäiden huomioimisessa ja aggressiivisessa menettelyssä. Aggressiivista menettelyä on esimerkiksi häirintä, pakottaminen ja painostaminen kaupanteossa.

Muita ongelmia on ollut esimerkiksi peruutusoikeudesta kertomisessa.

Yritysten verkkosivuilta toiminnasta voi helposti saada toisenlaisen kuvan kuin Kilpailu- ja kuluttajaviraston KKV:n laatimasta tiedotteesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Pohjolan Energia mainostaa panostavansa erinomaiseen asiakaspalveluun, jonka pitäisi olla myös Suomen Lämpöikkunan valtti. Restakodin arvoiksi on listattu muun muassa asiakkaan ilahduttaminen ja vastuullinen toiminta. Kotisunin missiona on luoda huolettomampaa asumista.

Yrityksiä yhdistää kuluttajien tekemien ilmoitusten lisäksi sijainti: kotipaikkana on joko Jyväskylä tai Oulu. Yritykset toimivat kuitenkin myös muualla Suomessa.

Useiden yritysten taustalla on samoja henkilöitä, jotka ovat tienanneet remonttibisneksellä miljoonia euroja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ovelta ovelle kiertävät yritykset kauppaavat monenlaisia remonttipalveluita. Ideko Suomi uusii keittiöitä, Kotisun korjaa putkia, Restakoti remontoi kattoja ja hormeja, Suomen Lämpöikkuna vaihtaa ikkunoita ja ovia ja Pohjolan energia toimittaa aurinkoenergiajärjestelmiä.

 

”Olemme korostaneet, että iäkkäiden asiakkaiden kanssa on oltava erittäin huolellisia.”

Helsingin Sanomille yritykset vannovat parantaneensa toimintaansa kuluttaja-asiamiehen yhteydenoton jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Emme ole aina onnistuneet, kuten KKV:n huomautukset osoittavat. Niiden jälkeen olemme päivittäneet eettisiä ohjeitamme”, sanoo Ideko Suomen toimitusjohtaja Samuel Koskelo.

Hänen mukaansa työntekijöiltä vaaditaan sitoutumista eettisiin ohjeisiin, jotka ovat osa työsopimusta.

”Olemme pitäneet työntekijöillemme koulutuksia ja korostaneet sitä, että iäkkäiden asiakkaiden kanssa on oltava erittäin huolellisia siinä, että asiakas ymmärtää, mitä hän on tilannut.”

 

”Iäkkäisiin asiakkaisiin ollaan yhteydessä kaupanteon jälkeen.”

Miten käytännössä varmistatte, että asiakas ymmärtää, mitä hän on tilannut?

”Iäkkäisiin asiakkaisiin ollaan yhteydessä kaupanteon jälkeen. Toinen henkilö varmistaa, että asiakas on ymmärtänyt sopimuksen sisällön.”

Kotisunin toimitusjohtaja Jaako Luttinen sanoo, että yritys on muun muassa muuttanut sopimusasiakirjojaan kuluttaja-asiamiehen vaatimuksen mukaisesti.

”Koulutamme henkilöstöämme suoriutumaan työtehtävistään niin, että lopputuloksena olisi aina tyytyväinen asiakas. Yhtiömme ei hyväksy mitään epäeettiseksi katsottavaa toimintaa.”

Luttisen mukaan yrityksessä on otettu käyttöön kyselytyökalu, jolla asiakkaat voivat antaa palautetta myyjien toiminnasta. Käytännössä jokainen, jonka luona myyjä on käynyt, saa tekstiviestin. Se sisältää linkin palautekyselyyn.

”Jos asiakas antaa heikon arvosanan, siitä tulee johdolle sähköposti. Tämä on äärimmäisen nopea tapa saada asia heti käsittelyyn, jos on jotain ylilyöntejä.”

Mitä, jos joku iäkäs ihminen ei osaa käyttää palautesysteemiä?

”Palautetta voi tietenkin edelleen antaa myös perinteisempiä kanavia pitkin. Mutta jos saa puhelimesta linkin auki, sitä on helppo käyttää.”

Pohjolan Energiassa jokainen myyjä on allekirjoittanut noudattavansa hyvää kauppatapaa koskevia eettisiä ohjeita.

Toimitusjohtaja Sami Leinosen mukaan myyjän täytyy esimerkiksi ennen kaupantekoa keskustella asiakkaan lähiomaisten kanssa, jos asiakas on yli 75-vuotias.

”Asiakkaan päätöksentekokyky varmistetaan aina ennen kaupantekoa. Myyjällä on tässä vastuu, ja hän tekee aina tilannekohtaisen arvion. Tarvittaessa ostotapahtumasta keskustellaan myös lähiomaisten kanssa.”

Miten myyjät varmistavat asiakkaan iän?

”Ostajan tiedot tulevat myyntitapahtumassa esille viimeistään sopimuspapereiden täyttövaiheessa.”

Leinonen arvelee, että kotimyyntiä koskevia ilmoituksia on tehty kuluttajaviranomaiselle entistä enemmän, koska ala on kasvanut.

Hänen näkemyksensä mukaan ovelta ovelle -myyminen kuitenkin palvelee kuluttajia, koska ihmisten ei tarvitse käyttää aikaansa liikkeissä asiointiin.


Restakodin markkinointi­päällikkö Juho Laurio sanoo, että yritys ei hyväksy pakkomyyntiä missään tilanteessa.

Hänen mukaansa sopimusehtoihin on nyt tehty kuluttaja-asiamiehen edellyttämät korjaukset. Mitä konkreettista muutosta tämä tuo myyjien toimintaan, sitä hän ei kerro.

”Kotimyyntiala on viime vuosien aikana kasvanut voimakkaasti ja työllistää jo kymmeniätuhansia suomalaisia. Lisääntynyt aktiviteetti markkinoilla näkyy varmasti valitusten määrässä, kuten millä tahansa muulla alalla”, Laurio kommentoi valitusten määrän kasvua.

 

”Tapaaminen kuluttajaviraston kanssa on sovittu maaliskuulle.”

Suomen Lämpöikkunan toimitusjohtaja Miika Luukkonen kertoo niin ikään päivittäneensä eettistä ohjeistustaan, joka on käyty läpi myyjien kanssa.

”Kaikki kuluttajaneuvonnasta tulevat yhteydenotot tulevat tiedokseni ja tarvittaessa myös hoidettavakseni jatkossa. Tapaaminen kuluttajaviraston kanssa on sovittu maaliskuulle.”

Mitä tapaamisessa on tarkoitus puida?

”Asialista on vielä auki. Haluamme tiivistää yhteistyötä ja kehittää toimintaamme.”

Edellä mainittujen yritysten taustakuvioista kertoi ensimmäisenä Kuluttaja-lehti.

Yritykset vastasivat HS:n kysymyksiin sähköpostilla.Oikaisu: ma 28.1. klo 12.40: Jutussa luetelluista firmoista on tehty valitusten sijaan ilmoituksia ja ne on osoitettu kuluttajaviranomaisille eli kuluttaja-asiamiehelle ja kuluttajaoikeus­neuvojille – ei kuluttajariita­lautakunnalle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  7. 7

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  10. 10

   Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  6. 6

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  7. 7

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  3. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  4. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  5. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  6. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  7. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  8. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  9. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
  10. Seefeldin ladut hylkivät hienoa ja vaativaa hiihtomaastoa – Harri Kirvesniemi muistaa ajan, jolloin korkeuserot saattoivat hirvittää
  11. Norjalaishiihtäjien lehdistötilaisuus päättyi kyyneliin – taustalla kaksi perhetragediaa
  12. Näytä lisää