Koti

Miksi remontteja kaupustelevilla yrityksillä on täsmätiedot taloista, joissa tarvitaan korjauksia?

Tietosuojavaltuutettu aikoo selvittää, toteutuuko viranomaisten rekisterissä olevien henkilöiden tietosuoja.

Helsingin Sanomat kertoi omakotiasukkaita piinaavista kotimyynti­yrityksistä sunnuntaina 27. tammikuuta ja maanantaina 28. tammikuuta.

Kuluttaja­viranomaiset ovat saaneet runsaasti ilmoituksia myyjistä, jotka soittelevat omakotiasukkaille ja kiertävät ovelta ovelle. Kuluttaja-asiamies on moittinut erityisesti viiden yrityksen toimintaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS pyysi kokemuksia kotimyynnistä myös lukijoilta. Osa heistä ihmetteli, miten myyjät osaavat tehdä täsmäsoittoja omakotiasukkaille ja käydä juuri taloissa, jossa on tarvetta erilaisille remonteille ja talotekniikan päivityksille? Mistä omakotiasukkaiden yhteystiedot ovat peräisin?

Viidestä kotimyyntiyrityksestä kolme vastasi HS:n kysymyksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yhteistyökumppanimme toimittaa meille asiakastietoja ja pitää soittoaineistomme lain vaatimusten mukaisesti ajantasalla”, sanoo Pohjolan Energian toimitusjohtaja Sami Leinonen.

”Julkisia rekistereitä on, mitä saa. Tarkoitan yrityksiä, jotka tarjoavat niitä, ja onhan meille totta kai ajan myötä itsellekin kertynyt rekistereitä”, kertoo puolestaan Suomen Lämpöikkunan toimitusjohtaja Miika Luukkonen.

Kotisunin toimitusjohtaja Jaako Luttinen kertoo, että myyjät kontaktoivat talon omistajia alueen rakennuskannan iän perusteella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Remonttitarpeet tulevat ajankohtaisemmiksi silloin, kun talotekniikka vanhenee. Hankimme yhteystiedot ulkopuolisilta palveluntarjoajilta, jotka tarjoavat yritysten käyttöön kuluttajien yhteystietoja.”

Yksi lukija arveli, että kotimyyntiyritykset saavat kiinteistöjen tiedot Maanmittaus­laitoksesta, joka ylläpitää kiinteistötieto­järjestelmää. Järjestelmän sisältämistä rekistereistä voi kuka tahansa ostaa esimerkiksi omakotitonttien omistaja- ja osoitetietoja, vaikka kiinteistön omistaja ei olisi erikseen antanut tähän lupaa.

Lainsäädäntöneuvos Virpi Korhonen oikeusministeriöstä muistuttaa, että julkisuuslain mukaan viranomaisen rekistereissä olevat henkilötiedot, kuten nimi ja osoite, ovat julkisia, ellei niitä koske jokin salassapitoperuste.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiinteistöjen tietoja tilataan paljon, noin 6 000 kappaletta kuukaudessa, kertoo tietopalvelupäällikkö Jaana Rintala Maanmittauslaitoksesta.

Hänen mukaansa yksittäiset ihmiset voivat hankkia tietoja henkilökohtaisiin tai niihin verrattaviin yksityisiin käyttötarkoituksiin, kuten rakennuslupahankkeisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi yritykset ostavat tietoja esimerkiksi rakentamista, kiinteistönvälitystä tai luoton myöntämistä varten. Suoramarkkinointiin, mielipidekyselyihin tai markkinointitutkimuksiin Maanmittauslaitos ei kiinteistöjen omistajatietoja luovuta, Rintala sanoo.

Myydäänkö tietoja kotimyyntiä harjoittaville yrityksille?

”Ei myydä, jos tiedämme, että tietoja yritetään käyttää tällaisiin tarkoituksiin.”

Rintalan mukaan asia varmistetaan jokaisen tietopyynnön yhteydessä.

”Kun luovutamme tietoja, asiakas täyttää lomakkeen, jolla vakuuttaa, että tiedot menevät tiettyyn tarkoitukseen. Jos tietoja käytetään väärin, yritykset ovat toimineet pyyntöään vastaan.”

Onko tietojen väärinkäytöksiä tullut ilmi?

”Tietooni ei ole tullut.”

 

Tietosuojavaltuutetun toimisto tekee selvityksen.

Maanmittauslaitos kuuluu maa- ja metsätalous­ministeriön hallinnonalaan. Ministeriön lainsäädäntöneuvos Leo Olkkonen kertoo, ettei tiedossa ole mitään Maanmittauslaitoksen tietopalveluun liittyvää tutkintapyyntöä, jossa tutkinnan kohteena olisi tietojen mahdollinen väärinkäyttö.

Tietosuoja­valtuutettu Reijo Aarnio ei halua ottaa kantaa yksittäistä rekisterinpitäjää koskevaan kysymykseen siitä, toteutuuko rekisteröityjen ihmisten tietosuoja nykyisessä tilanteessa ylipäätään.

Hänen mukaansa tietosuoja­valtuutetun toimisto aikoo erikseen selvittää, mihin toimiin eri rekisterinpitäjät ovat ryhtyneet, jotta rekisteriin merkittyjen henkilöiden oikeus toteutuu.

 

Väestörekisterikeskus luovuttaa tietoja suoramarkkinointiin.

Suomalaisten ja Suomessa vakinaisesti asuvien ulkomaalaisten tietoja myy myös Väestörekisterikeskus. Sen ylläpitämästä väestötieto­järjestelmästä tietoja luovutetaan muun muassa suoramarkkinointiin.

Tietopalvelupäällikkö Päivi Pösön mukaan järjestelmästä on mahdollista poimia esimerkiksi henkilöitä, jotka asuvat omakotitaloissa tai omistavat kesämökin.

Käytännössä heistä voidaan luovuttaa henkilö- ja osoitetietoja postitse tehtävää markkinointia varten. Puhelinnumeroita järjestelmässä ei säilytetä, Pösö sanoo.

Ennen kuin Väestörekisterikeskus luovuttaa tietoja, se varmistaa, että tietojen käyttötarkoitus on asianmukainen. Tämä tarkoittaa sitä, ettei kukaan esimerkiksi markkinoi jotain laitonta tuotetta tai palvelua.

Pösön mukaan tiedot luovutetaan ulkopuoliselle postitusyritykselle, joka on antanut Väestörekisterikeskukselle sitoumuksen tietojen tietoturvallisesta käsittelystä.

 

Nettiarvontaan osallistuminen on riski.

Markkinoija, kuten ovelta ovelle kiertävä kotimyyntiä harjoittava yritys, ei siis suoraan saa omakotiasukkaiden yhteystietoja.

Remonttikauppiaiden käynnit kotiovella perustuvat yritysten omiin arvioihin asuinalueen rakennuskannasta, veikkaa Omakotiliiton talous- ja kehityspäällikkö Katja Keränen.

”Meille tulee myös yhteydenottoja aiheesta, kun virheellisesti luullaan, että tiedot on saatu meiltä.”

Keränen muistuttaa, että kuluttaja saattaa luovuttaa tietojaan erilaisiin rekistereihin osallistumalla arvontoihin esimerkiksi internetissä.

Kiinteistön omistaja, kuten omakotiasukas, voi halutessaan pyytää yhteystietonsa salaamista. Aivan helppoa se ei ole. Sitä varten tulee hakea turvakieltoa maistraatista.

Jotta turvakiellon saisi, hakijalla on oltava perusteltu syy epäillä, että hänen oma tai perheensä turvallisuus on uhattuna. Jos maistraatti myöntää turvakiellon, kiinteistön omistajan osoitetietoja luovutetaan vain viranomaisille.

Suoramarkkinointi ja osoitetietojen luovutus väestötieto­järjestelmästä kuluttajalla on oikeus kieltää. Tämä onnistuu pankkitunnuksilla Väestörekisteri­keskuksen verkkosivuilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  3. 3

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  7. 7

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  10. 10

   Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  6. 6

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  7. 7

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yhdistetyn miehet kaukana kärjestä mäkiosuuden jälkeen – Ilkka Herola nelikon paras
  3. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  4. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  5. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  6. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  7. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  8. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  9. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  10. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
  11. Seefeldin ladut hylkivät hienoa ja vaativaa hiihtomaastoa – Harri Kirvesniemi muistaa ajan, jolloin korkeuserot saattoivat hirvittää
  12. Näytä lisää