Koti

Ilmestyikö viherkasveihisi ikäviä tuholaisia? Katso videolta yllättävän helppo tapa päästä niistä eroon

Juuri nyt on aika tutkia, miten huonekasvit ovat selvinneet talvesta ja onko niissä tuholaisia.

Nuupahtiko viherkasvi? Ei ihme, sillä tuhohyönteiset iskevät huonekasveihin juuri helmikuussa, kun kasvit ovat pimeän talven ja kuivan huoneilman heikentämiä. Kasvit ovat voineet saada ikkunalaudalla myös vetoa.

Tuholaisia – karvaisia palloja, valkoisia toukkia ja vaappuvia sääskiä – lymyää esimerkiksi mullassa, lehtien alapinnoilla sekä lehtien ja rungon välissä. Tuholaiset imevät yleensä kasveista kasvinestettä, ja joidenkin lajien toukat voivat vahingoittaa myös taimien juuria.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuholaisia tulee kotiin kasvien, leikkokukkien ja ruukkuvihannesten mukana. Kesällä niitä voi lentää sisään ovista ja ikkunoista.

Jos huonekasveista löytyy ötököitä ja niiden jälkiä, aloita vastaisku heti.

”Tuholaisista on helpompi päästä eroon, kun niitä on vielä vähän. Jos kasvi on pahoin saastunut, kannattaa se heittää pois, ellei ole kyse erityisen arvokkaasta yksilöstä”, sanoo Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.


Aloita tuholaisten torjunta lievistä keinoista ja siirry tarvittaessa järeämpiin.

Jos kasvin lehtivihreä on kellastunut ja löydät seittejä, joissa on pienenpieniä vaaleita tuholaisia, olet löytänyt punkkeja.

Katso videolta yllättävä keino päästä punkeista eroon.Imurointi sopii myös ripsiäisten ja ansarijauhiaisten pyydystämiseen – villakilpikirvoihin imurointi ei tehoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuiva huoneilma heikentää kasveja. ”Siksi kasveja kannattaa sumuttaa talvella vedellä päivittäin”, Taulavuori neuvoo.

”Kädenlämpöinen vesi on paras kasvin suihkutteluun. Kasvit voi suihkutella talven jälkeen useitakin kertoja, sillä se parantaa niiden vastustuskykyä.”

Katso videolta, mitä hyötyä suihkuttelusta on.Vesisuihku on hyvä keino myös tuholaisten hävittämiseen, jos tuholaisia on vain vähän eikä kasvi ole vielä ehtinyt kärsiä niistä. Tuholaiset pitävät kuivasta, joten niille tulee kiire lähteä pakoon, jos päälle suihkuttaa vettä.

Kasvin voi viedä myös suihkuun, samalla lehdistä peseytyvät talven pölyt. Suojaa ruukku ja multa hyvin muovipussilla ennen suihkuttamista.

Isolehtisistä kasveista voi pyyhkiä pölyt veteen kostutella liinalla. Putsauksen jälkeen lehdet kiiltävät.


Järeämpi keino on lukita ötökät ”yksityisselliin”. Timo Taulavuori neuvoo laittamaan kasvin muovipussiin viikoksi ja suihkuttamaan sinne torjunta-ainetta. ”Muovipussista aineet eivät pääse leviämään huoneilmaan eivätkä tuholaiset siirry muihin kasveihin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän suosittelee luonnonmukaisia aineita, joita saa puutarhakaupoista. Niihin kuuluvat esimerkiksi pyretriinivalmisteet. Pakkauksissa selostetaan, millaisia tuholaisiin aiheet tehoavat.

Pyretriinikäsittely sopii esimerkiksi villakilpikirvoille, kilpikirvoille ja ansarijauhiaisille, mutta ei auta punkkeihin.

Yksi torjuntakerta ei välttämättä riitä, joten käsittelyn voi uusia pari kolme kertaa viikon välein.

Mäntysuopaa tai muita kodin puhdistusaineita Taulavuori ei suosittele käytettäväksi tuholaisten torjuntaan.


Lentäviä ötököitä voi poistaa liima-ansoilla. Ne ovat keltaisia liimapintaisia muovikaistaleita, tikkuja tai nauhoja. Niillä saa pyydystettyä esimerkiksi harsosääskiä, ansarijauhiaisia ja ripsiäisiä sekä huone- ja banaanikärpäsiä.

”Jos kasvissa on paksut oksat, liima-ansoja voi ripustaa narulla kuin koristeita joulukuuseen”, Taulavuosi neuvoo.

 

Voit turvautua myös tuholaisten vihollisiin.

Vähemmän tunnettu keino on hankkia tuholaisten poistoon torjuntaeliöitä kasvinsuojelutuotteita myyvistä verkkokaupoista.

Mullassa lymyävät ötökät ja niiden munat saat pois petopunkkien avulla. Eri tuholaisille on omat petopunkkilajinsa. Osa niistä tuhoaa myös aikuisia tuhoeläimiä. Petopunkit eivät vahingoita kasvia.

Myös sukkulamadot syövät mullasta tuholaisia. Niitä annetaan kasteluveden mukaan.

Amerikanleppäpirkot hävittävät villakilpikirvoja.

Joskus mikään ei tehoa, ja elvytys on pakko lopettaa. Jos kasvissa on paljon tuholaisia tai punkin seittejä, se kannattaa heittää pois. Varsinkin kausikukat joutavat roskikseen heti, jos niissä näkyy vilinää.

Sillä liian innokas ei torjunnassa kannata olla.Kun ötökät on karkotettu huonekasveista, niitä on kätevämpi leikata tai vaihtaa isompaan ruukkuun. Multaa ei tarvitse vaihtaa joka vuosi. Pistokkaita ottamalla saa lisää huonekasveja.

Osta vain terveitä kasveja

Paras keino torjua tuholaiset on ostaa vain terveitä kasveja, neuvoo Puutarhaliiton Timo Taulavuori.

”Tutki jo puutarhakaupassa etenkin lehtien alapinnat ja lehtien tyvet. Kotona uusi kasvi on hyvä pitää erossa muista kasveista viikon ajan. Kasvin lehtiä kannattaa sinä aikana tarkastaa ahkerasti.”

Tarkista muulloinkin, ettei huonekasveihin ole tullut tuholaisia.

Kastelujen välissä mullan on hyvä antaa kuivahtaa pinnasta. Vaikka tuholainen olisi käynyt munimassa multaan, munat eivät kehity kuivuudessa. ”Neuvo pätee myös kasveille harmittomiin banaanikärpäsiin.”

Multaa ei kannata steriloida

Netissä kerrotaan ohjeesta, jonka mukaan multa pitää steriloida kuumassa uunissa tai kuumalla vedellä keväällä, kun kasveille vaihdetaan uudet mullat. Taulavuori sanoo, että niin ei pidä tehdä.

”Multa sisältää kasveille hyödyllisiä mikrobeja, jotka kuolevat silloin turhaan.”

Tärkeää on puhtaus, kun kasvi istutetaan uuteen multaan.

”Ruukut ja aluslautaset pitää pestä. Niissä voi olla munia. Myös kukkapöytä kannattaa pitää puhtaana. Sen alla voi piileskellä kilpikirvoja”, sanoo puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio Kekkilästä.

Näin tunnistat yleisimmät huonekasvien tuholaiset

Ansarijauhiainen. Valkoinen, alle kaksi milliä pitkä hyönteinen lehtien alapinnalla. Kiusaa etenkin atsaleoita, verenpisaroita, ruukkuruusuja ja jalopielikkejä. Lehahtaa ilmaan, jos kasviin koskee.

Harsosääski. Pientä kärpästä muistuttava, 2–3 milliä pitkä musta hyönteinen. Lentää vaappuen ja leviää nopeasti kaikkien kasvien multaan. Aikuiset sääsket syövät mullan pinnalla olevaa hometta, 3–5 millin pituiset läpikuultavat tai valkoiset toukat taimien juuria.

Kilpikirva. Näyttää pieneltä ruskealta kohoumalta lehtien alapinnassa tai tyvissä.

Lehtikirva. Usein vihreä, joskus myös oranssi, harmaa tai musta. Lymyilevät kasvin pehmeissä osissa ja etenkin nuorissa, mehukkaissa kasveissa.

Ripsiäinen. Kapean pitkulaisen hyönteisen voi erottaa paljaalla silmällä lehden alapinnalta. Ripsiäinen imee ravinteita lehdistä, minkä seurauksena lehtiin ja kukkiin ilmestyy vaaleita viiruja. Lehtien pinnoilla voi näkyä myös pieniä mustia ulostepisteitä. Ripsiäisten jäljiltä kasviin ilmaantuu harmahtavia laikkuja.

Vihannespunkki. Hyvin pieni hämähäkkieläin, joka tekee vaaleita pieniä pisteitä lehtiin. Mustat pisteet lehdellä ovat punkin ulostetta. Punkit voi paljastaa myös seitti, jota tulee lehden ympärille tai lehden ja varren väliin.

Villakilpikirva. Muistuttaa karvaisia, valkoisia pumpulipalloja. Elää puumaisissa kasveissa ja kiinnittyy ryppäiksi lehtihankoihin.Lue lisää puutarha-aiheisia juttuja HS:n Puutarhaekstrasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  6. 6

   Nachopelti on lohturuokien aatelia – näillä helpoilla vinkeillä valmistat siitä herkullisemman kuin koskaan aiemmin

  7. 7

   Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä

  8. 8

   ”Se, joka käyttää juoksuhousuja, on menettänyt kontrollin elämästään” – Muotiguru Karl Lagerfeld muistetaan myös sivalluksistaan, tässä kuuluisimmat

  9. 9

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  7. 7

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä
  3. Susijengin pelintekijä Jamar Wilson oli tyytyväinen peleihinsä liettualaisessa seurassa, mutta sitten alkoi omituinen pomotus: ”Yksi koko urani suurimmista tarinoista”
  4. Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija Tilaajille
  5. 10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut Tilaajille
  6. Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi Tilaajille
  7. Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle
  8. Israelin ulkoministeri väitti puolalaisten ”imevän juutalaisvihaa äidinmaidosta” – kiista perui kumppanimaiden kokouksen, mutta miksi antisemitismi on Puolalle niin arka aihe?
  9. Jääkarhujen takia julistettu hätätila on ohi Venäjän pohjoisilla saarilla
  10. Helsinki aikoo siirtää kaasuputken keskelle oulunkyläläisten virkistysmetsää
  11. Vandaalit häpäisivät 90 juutalaishautaa Strasbourgissa juuri ennen antisemitismiä vastustavien marssia
  12. Näytä lisää