Koti

Arabianrannassa muutetaan 700 lämmitystolppaa sähköautojen latauspisteiksi – Miksi ihmeessä uusiin taloihin ei rakenneta niitä valmiiksi?

Latauspiste maksaa tuhansia euroja tavallista autopaikkaa enemmän. Rakentaminen jälkikäteen tulee vielä kalliimmaksi.

Helsingin Arabianrannasta tulee Suomen suurin hybridi- ja sähköautojen lataamista tukeva asuinalue.

Alueen taloyhtiöiden omistama palveluyhtiö Arabian Palvelu asennuttaa latausmahdollisuuden kaikkien autopaikkojen lämmitystolppiin, kertoo toimitusjohtaja Mika Lehtonen.

Arabianrannassa on noin 1 400 autopaikkaa ja runsaat 700 lämmitystolppaa.

”Asennuksen kokonaiskustannus on noin 400 000 euroa. Arabian Palvelu kustantaa uusimisen, eikä latauspaikan avaamisesta peritä autopaikan haltijoilta maksua”, Lehtonen sanoo.

Asennustyöt alkavat helmikuussa ja valmistunevat syyskuun loppuun mennessä. Muutostyöllä yritys haluaa osaltaan tukea ympäristöä säästävää autoilua.

Lehtosen mukaan älykkäillä tolpilla asukkaat voivat paitsi ladata myös lämmittää autojaan. Latauslaitteita pystyy ohjailemaan etänä esimerkiksi mobiililaitteilla.


Arabianrannan rakentaminen alkoi vuonna 2000, ja alue valmistui 15 vuotta myöhemmin. Kun latauspisteet valmistuvat, tilanne on siellä parempi kuin monessa uudiskohteessa.

Sähköautoja voi ladata vasta harvassa taloyhtiössä. Realia Isännöinnin teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan hybridi- ja sähköautojen latausmahdollisuus on herättänyt keskustelua ainoastaan 12 prosentissa taloyhtiöistä. Vielä harvemmassa taloyhtiössä asia on edennyt yhtiökokoukseen asti päätettäväksi.

Suomessa on tavoitteena, että ensi vuonna 20 prosenttia uusista henkilöautoista kulkisi vaihtoehtoisella käyttövoimalla, kuten sähköllä. Vuonna 2025 osuuden pitäisi olla jo puolet kaikista uusista henkilöautoista.

 

Rakennusliikkeet väittävät, että latauspisteille ei ole vielä kysyntää.

Miksi ihmeessä uusiin taloihin ei rakenneta latauspisteitä valmiiksi?

Suomen suurimmasta rakennusliikkeestä YIT:stä omituisuutta perustellaan sillä, että sähköllä kulkevia autoja on vielä verrattain vähän liikenteessä.

Viime vuonna niitä oli liikennekäytössä 0,9 prosenttia autokannasta ja edellisvuonna 0,5 prosenttia, selviää liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tiedoista.

YIT ja kaksi muuta rakennusjättiä eli SRV ja Skanska tuovat tulevaisuudessa kaikkiin uusiin kohteisiinsa joitakin latauspaikkoja tai ainakin latauspaikkavarauksia.

Osa rakennusyhtiöistä aloittaa rakentamisen tänä vuonna, osa on aloittanut jo aiemmin.


Rakenteilla ja valmistumassa on siis paljon kohteita, joissa valmista latausmahdollisuutta ei ole vielä pitkään aikaan.

Yksittäiseen uudiskohteeseen rakennettavien latauspaikkojen määrään vaikuttaa se, paljonko rakennusliikkeet arvioivat latauspisteille olevan kysyntää.

SRV varustaa 20 prosenttia uusien kohteidensa autopaikoista sähköautojen lataukseen tarkoitetulla latauslaitteella, kertoo asuntojen tuotekehityksestä vastaava johtaja Riikka Lohikoski.

Skanskan viestintäpäällikön Liisa Salmelan mukaan yhtiön uudiskohteisiin latausmahdollisuus tulee arviolta 10–20 prosenttiin autopaikoista.

YIT:n uusiin kohteisiin tulevien latauspaikkojen tai latauspaikkavarausten määrä vaihtelee niin ikään 10 ja 20 prosentin välillä, sanoo suunnittelupäällikkö Aki Pirttijärvi.

 

Uusi autopaikka, jossa voi ladata sähköautoa, on muutaman tonnin tavanomaista kalliimpi.

Kaikissa uusissa kohteissa latausmahdollisuuteen varaudutaan vähintään sähköliittymän koolla: latauspaikat edellyttävät tavallisia lämmitystolppia suurempaa sähköliittymää.

SRV:n Lohikosken mukaan latauslaitteella varustetut jo myynnissä olevat autopaikat ovat keskimäärin muutamia tuhansia euroja tavallisia paikkoja kalliimpia.

Kustannuksiin vaikuttaa moni asia, kuten kiinteistön sähköjärjestelmä, latauslaitteiden teho ja lukumäärä sekä pysäköintialueen sijainti.

Sähköliittymän päivittäminen valmiille pysäköintialueelle jälkikäteen maksaa yleensä enemmän kuin suunnitteluvaiheessa, rakennusliikkeistä kerrotaan.

Skanskalla on valmistumassa latausmahdollisuudella varustettuja autopaikkoja kaikkiin suuriin kaupunkeihin, Helsingissä esimerkiksi Herttoniemenrantaan ja Verkkosaareen.

SRV:llä latauspaikkoja on Espoossa, Keravalla ja Vantaalla. YIT on asentanut latauslaitteita Helsingin Sompasaareen ja pariin kohteeseen Tampereella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin päättäjät havahtuivat muutokseen: vieras­kielisten määrä kasvaa ja kaupungin pitäisi sopeutua

  2. 2

   Näin yhdestä huoneesta tuli eduskunnan sote-kaaoksen taistelu­tanner: ”En halua nähdä teitä enää ikinä”

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä asuva Stephen Sykes haki Suomen kansalaisuuden, tytär taas Britannian, ja syynä on brexit

  4. 4

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko – Katso kuntasi tulokset

   Tilaajille
  5. 5

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  6. 6

   Poikani joutui eroamaan reservistä, kun kertaus­harjoituksiin ei myönnetty lykkäystä

  7. 7

   On yhä vaikeampi ymmärtää, miksi keltaliivit polttivat Michellen lehti­kioskin karrelle

  8. 8

   Kekkosta inhonnut taiteilija Sigrid Schauman eli 101-vuotiaaksi ja jätti jälkeensä monet anekdootit: Tuore elämäkerta paljastaa, että yläluokkaan syntynyt Schauman kulki kovan tien taiteilijaksi

  9. 9

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  10. 10

   Jenni Janakka järjestää naisille Röyhkeyskouluja, koska kyllästyi kuuntelemaan jatkuvaa itsensä vähättelyä ja arkailua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  7. 7

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää