Koti

Uusi vastuunjako helpottaa asukkaiden elämää – Taloyhtiön pitäisi nyt huolehtia jopa hajulukkojen puhdistamisesta

Samalla taloyhtiöiden huoltokulut nousevat, ja laskun maksaa jokainen osakas.

Taloyhtiöiden etua valvova Kiinteistöliitto on muuttanut tulkintaansa kunnossapito­vastuunjaosta.

Liiton mukaan taloyhtiön kunnossapito­vastuulle kuuluu vastedes korvausilma­venttiileiden suodattimien vaihtaminen ja tukkeutuneen pesualtaan hajulukon puhdistaminen. Aiemmin nämä ovat olleet osakkaiden vastuulla.

Korvausilmaventtiili on ulkoseinässä tai ikkunarakenteissa kaikissa oleskelutilossa, kuten makuu- ja olohuoneessa. Sitä kautta asuntoon tulee raitista ilmaa.

Hajulukko on lavuaarin alla olevan putken mutka, jossa on muutama desi vettä. Se estää haisevien viemärikaasujen ja bakteerien leviämisen kylpyhuoneeseen.


Poisto­ilma­venttiilien ja lattia­kaivon puhdista­misesta vastaa yhä asukas – sikäli kuin putsaus onnistuu ilman työkaluja.

Asunto-osakeyhtiölaki on kunnossapito­vastuun osalta tulkinnan­varainen. Lain mukaan taloyhtiön on pidettävä kunnossa esimerkiksi viemäreiden ja ilmanvaihdon kaltaiset perusjärjestelmät, mutta se ei erittele vastuunjakoa tarkemmin.


Lisäksi taloyhtiöllä voi olla yhtiö­järjestyk­sessään laista poik­keavia mää­räyksiä kunnossa­pito­vastuusta.

Kiinteistöliiton mukaan ilman­vaihdon suodattimien vaihtaminen ja lavuaarin hajulukon puhdistaminen jäävät helposti tekemättä asukkailta: jotkut eivät osaa tai viitsi tehdä sitä, toiset eivät edes tiedä koko asiasta.

Jos ilmanvaihdon suodattimia ei vaihdeta, ne tukkeutuvat eikä ilmanvaihto toimi kunnolla. Tämä heikentää asumisterveyttä. Tukkeutunut hajulukko taas saattaa aiheuttaa vesivahingon.


Ilman­vaihdon suodatti­mien vaihta­minen ja haju­lukon puhdista­minen ovat monelle hankalia tehtäviä eivätkä ne onnistu ilman työkaluja. Väärin tai huoli­matto­masti kiinnitetyt hajulukon osat saattavat myös aiheuttaa vuotoja.

Jokainen taloyhtiö voi itse päättää, noudattaako se Kiinteistöliiton vastuunjako­taulukkoa vai ei, sanoo liiton päälakimies Jenni Hupli.

”Lopullisesti lain tulkintakysymykset linjaa tuomioistuin, jos yhtiön ja osakkaan välinen kiista ajautuu oikeuteen asti.”

Huplin mukaan taloyhtiön pitää päivittää yhtiöjärjestyksensä, jos yhtiöjärjestys sisältää vastuunjako­taulukon ja taloyhtiö alkaa noudattaa uutta vastuunjako­taulukkoa.

Uudistus lisää taloyhtiön huoltokuluja, ja kustannusvaikutus on hyvä huomioida talousarviossa. Talousarvio vahvistetaan yhtiökokouksessa.

Huplin mukaan hallituksen tehtäväksi jää päättää, tilataanko työ huoltoyhtiöltä vai jostain muualta. Laskutusperusteena voi olla kiinteä tai erillisveloitus. Asiasta kannattaa sopia kirjallisesti.

Yhtiölle aiheutuvat kustannukset katetaan kaikilta osakkailta perittävällä hoitovastikkeella.

Kiinteistöliitto suosittelee käyttämään huoltotoimissa ammattilaisia. Jos työt tehdään talkoilla, on tärkeää, että taloyhtiö antaa vapaaehtoisille tarkat ohjeet työn tekemiseksi ja valvoo työtä, Hupli sanoo.

Käytännön ohjeita saa esimerkiksi Taloyhtiön vastuunjakotaulukko osakkaalle ja asukkaalle- sekä Taloyhtiön vastuunjakotaulukko Plus hallitukselle ja isännöitsijälle -nimisistä oppaista.

Mutta mitä, jos joku asukas ei päästä sisälle huoneistoon?

Taloyhtiön edustajalla on oikeus päästä jokaiseen huoneistoon kunnon tarkastamiseksi ja yhtiön vastuulle kuuluvien korjaustoimien suorittamiseksi. Tarvittaessa yhtiö voi käyttää apunaan poliisia, Hupli sanoo ja antaa esimerkin.

”Jos osakas teettää huoneiston oveen turvalukituksen, tulee osakkaan luovuttaa yhtiölle vara-avain. Jos osakas ei näin toimi, yhtiö voi velkoa osakkaalta kaikki kulut, joita yhtiölle aiheutuu huoneistoon menemisestä.”



Lue lisää taloyhtiöaiheista HS:n Taloyhtiöekstrasta.

Onko sinulla juttuvinkki? Haluatko kysyä asumisesta? Lähetä sähköpostia tästä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Vegasin tähti Mark Stone kohtaa Leijonat MM-finaalissa jo toisen kerran: ”Suomi on upea joukkue”

  5. 5

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  6. 6

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  7. 7

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  8. 8

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  9. 9

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  10. 10

   Leijonat on sulattanut monta uutta sydäntä ja pelaajista puhutaan jo etunimillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää