Koti

Häirikkönaapurin metelöintiä on todella vaikea todistaa, eikä poliisistakaan ole apua

Keinot ovat vähissä, jos uhrin täytyy pelätä syyllistyvänsä rikokseen, sanoo asianajaja.

Huoneistojen hallintaanotot aiheuttavat pulmallisia tilanteita taloyhtiöissä.

Käytännön ongelmaksi on muodostunut häiritsevän elämän todistaminen, sanoo kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Marina Furuhjelm.

Hän hoitaa työssään muun muassa hallintaanotto­tapauksia.

Otetaan esimerkiksi kuvitteellinen mutta tyypillinen tilanne taloyhtiöstä: naapuri huutaa ja hakkaa seinää. Seinän toisella puolella asuva yrittää ensin keskustella asiasta häirikön kanssa.

Keskustelu ei auta, vaan häiriköinti pahenee. Häiriköinnin uhri soittaa poliisille, joka lähettää partion selvittämään tilannetta häiriköivän naapurin luona. Häirikköä ei kiinnosta, ja möykkä jatkuu.

Nyt kärsijä valittaa asiasta isännöitsijälle toisen naapurinsa kanssa. Isännöitsijä antaa häirikölle kirjallisen varoituksen, mutta sekään ei auta.

 

Taloyhtiön on pystyttävä todistamaan asukkaan häiritsevä elämä.

Taloyhtiö voi tällaisessa tilanteessa harkita huoneiston hallintaanottoa. Sillä on kuitenkin näyttötaakka. Sen on siis pystyttävä todistamaan, että asukas on todella viettänyt häiritsevää elämää huoneistossa.

Yksi mahdollisuus on, että naapurit toimivat todistajina hallintaanottoa koskevassa oikeudenkäynnissä. Ongelma on, että he eivät läheskään aina suostu tähän, Furuhjelm sanoo.

Ei ole tavatonta, että häirikkö uhkailee naapurit hiljaisiksi. Furuhjelmin työpöydällä on ollut tapauksia, joissa varoituksen saanut häirikkö on esittänyt jopa tappouhkauksia.

 

Poliisiraportin saa vain häirikkö, ei taloyhtiö.

Toinen mahdollisuus olisi, että poliisi toimisi todistajana. Tämä toimii vain teoriassa, sillä käytännössä poliisi ei tähän suostu. Se ei myöskään anna mitään kotihälytys­tehtävän aikana saamiaan tietoja taloyhtiölle eikä vuokranantajalle.

Poliisi ei suostu edes kertomaan, onko se käynyt häiriköivän asukkaan luona.

Poliisiraportin saa siis vain häirikkö. Taloyhtiö ei taas voi ryhtyä huoneiston hallintaanottoon eikä vuokranantaja vuokrasopimuksen purkuun, jos sillä ei ole riittävästi näyttöä häiriköinnistä. Häirikköä voi olla vaikea saada kuriin.


Aiemmin poliisi toimi toisin. Linja tiukkeni sen jälkeen, kun viranomaisia valvova eduskunnan entinen apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja vuonna 2011 nuhteli poliisia.

Pajuojan mukaan poliisi ei saa antaa taloyhtiölle eikä vuokranantajalle tietoja poliisiasiasta, joka koskee häiritsevää elämää.

Miksi ihmeessä näin?

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen kieltäytyy vastaamasta HS:n kysymyksiin. Hän vetoaa kiireeseen ja siihen, ettei tunne asiaa.

Sisäministeriön poliisiosaston ylijohtaja Risto Lammi perustelee poliisin toimintaa julkisuuslailla.

Lain mukaan salaisia ovat asiakirjat, jotka sisältävät tietoja esimerkiksi henkilön elintavoista, perhe-elämästä tai muista niihin verrattavista asioista. Tällaisiksi salassa pidettäviksi asiakirjoiksi katsotaan myös poliisin kotihälytystehtävistä laadittavat raportit.

”Tapahtumat kuuluvat yksityiselämän suojaan. Lainmuutos tähän vaadittaisiin, jotta tietoja voitaisiin antaa taloyhtiölle tai vuokranantajalle”, Lammi sanoo.

Lakia on yritetty muuttaa. Eduskunnassa on paraikaa käsittelyssä poliisin henkilötietolain uudistus.

Lakiesityksen lausuntokierroksella muun muassa taloyhtiöiden, isännöitsijöiden, vuokranantajien ja vuokralaisten edunvalvojat ovat esittäneet, että uusi laki antaisi poliisille mahdollisuuden luovuttaa tietoja taloyhtiölle ja vuokranantajalle.

Kiinteistöliiton, Isännöintiliiton, Vuokranantajien ja Vuokralaisten toiveista huolimatta poliisin henkilötietolaissa ei vastaisuudessakaan säädetä, millaisissa tilanteissa ja mihin tarkoituksiin poliisi voi antaa henkilötietoja taloyhtiölle ja vuokranantajalle.

Tämän ei katsottu olen tarkoituksenmukaista, perustelee sisäministeriön erityisasiantuntija Suvi Pato-Oja.

Lammin mukaan lausuntoja tulee varsin suuri määrä, eikä kaikkia näkökulmia voida aina ottaa varsinaiseen lopulliseen hallituksen esitykseen.

 

”Naapureiden pitää olla valmiita todistamaan.”

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelin ei pidä kotihälytys­tehtävistä laadittavaa ”poliisin keikkalappua” niin vakuuttavana todisteena, että sen perusteella huoneisto voitaisiin ottaa taloyhtiön hallintaan tai vuokrasopimus päättää.

”Jos jonkun asukkaan elämä on niin häiritsevää, että hänestä halutaan eroon, naapureiden pitää olla valmiita todistamaan. Todistajana oleminen on jokaisen kansalaisvelvollisuus.”

Mutta mitä, jos todistajia ei ole?

”Se on taloyhtiön kannalta ikävä tilanne.”

Häiriökö saa jatkua?

”On naapureiden kannalta jonkinlainen arvovalinta, jos he ovat sitä mieltä, että kaikkea pitää sietää eikä kukaan ole valmis todistamaan.”

Häiriköinnin uhri saa poliisin tutkintapöytäkirjan siinä tapauksessa, että kokee kotirauhansa tulleen häirityksi ja tekee häiriköivästä naapurista rikosilmoituksen. Tietoja ei kuitenkaan saa antaa taloyhtiölle.

”Jos häiriköinnin kohteena oleva naapuri jakaa muita kuin häntä itseään koskevia salassa pidettäviä tietoja muille, hän syyllistyy salassapitorikokseen”, Arvelin sanoo.

 

Todisteeksi kuvaava uhri voi syyllistyä itsekin rikokseen.

Joskus asukkaat kuvaavat tai nauhoittavat naapurin häiriköintiä esimerkiksi kännykällä. Poliisitarkastaja varoittaa, että tässä syyllistyy helposti itse rikokseen: salakatseluun tai salakuunteluun.

Salakatselu tarkoittaa sitä, että teknisellä laitteella katselee tai kuvaa kotirauhan suojaamassa paikassa ihmistä ilman tämän suostumusta. Salakuuntelussa taas kuunnellaan tai tallennetaan keskustelua, puhetta tai ääntä, jossa itse ei olla osallisena.

Jos asukas esimerkiksi tallentaa naapurin ääniä omassa asunnossaan, salakuuntelun tunnusmerkistöt täyttyvät.

 

”Voi olla riskaabelia mennä sanomaan naapurille, voitko lopettaa.”

Asianajaja Marina Furuhjelmin mielestä keinot todisteluun ovat vähissä, jos häiriköinnin uhrin täytyy pelätä syyllistyvänsä rikokseen.

Myös rappukäytävä kuuluu kotirauhan suojaan. Eikö sielläkään saa tallentaa esimerkiksi tappelua?

”Sanoisin, että kyse on pakkotilasta ja hätävarjelusta. Siinä asetetaan ihmisen henki, terveys ja yksityiselämän suoja vaakakuppiin ja punnitaan, mikä oli tärkeämpi etu, jota loukattiin”, Arvelin sanoo.

Hän suosittelee pitämään häiriköinnistä päiväkirjaa ja tekemään ilmoituksia isännöitsijälle. ”Voi olla riskaabelia mennä sanomaan naapurille, voitko lopettaa. Siellä saattaa käydä mitä vain.”

Yhtiökokous päättää huoneiston hallintaan ottamisesta

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiöllä on oikeus ottaa huoneisto hallintaansa enintään kolmeksi vuodeksi, jos osakas tai hänen vuokralaisensa viettää häiritsevää elämää tai muulla tavalla rikkoo järjestystä.

Rikkomuksella on oltava vähäistä suurempi merkitys, sanoo kiinteistö­juridiikkaan erikoistunut lakimies Kia Köhler.

”Se edellyttää yleensä toistuvuutta ja jatkuvuutta. Silloin tällöin järjestettävät juhlat eivät vielä riitä huoneiston hallintaanoton perusteeksi.”

Päätöksen huoneiston hallintaanotosta tekevät osakkaat yhtiökokouksessa. Ennen kuin taloyhtiö voi päättää ottaa huoneiston hallintaansa, sen on annettava osakkaalla kirjallinen varoitus.

Varoituksen antaminen kuuluu hallituksen toimivaltaan. Hallitus tekee päätöksen varoituksesta enemmistöllä.

Varoituksessa on mainittava muun muassa, millaista häiriö on ollut, kauanko se on kestänyt ja missä se on tapahtunut. Varoituksen saatuaan osakkaalla tai vuokralaisella on oltava mahdollisuus parantaa tapansa.

”On tapauksia, joissa hallintaanotto on todettu pätemättömäksi, koska varoitusta ei ole yksilöity riittävästi”, Köhler sanoo.Lue lisää taloyhtiöaiheista HS:n Taloyhtiöekstrasta.

Onko sinulla juttuvinkki? Lähetä se tästä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  4. 4

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  5. 5

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  6. 6

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  7. 7

   Edes vauvamaha ei estä brittimediaa ilkeilemästä Meghan Marklelle – Entinen Hollywood-tähti joutuu käymään läpi saman prässin kuin prinsessa Diana ja moni muu

   Tilaajille
  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Ylen tentin yllättävin hetki meni varmasti monelta ohi: Antti Rinne myönsi olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän kampesi Sdp:n johtoon

  10. 10

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää