Koti    |   Kysy asumisesta

Mitä asioita osakas voi vaatia taloyhtiön yhtiökokoukseen?

Jos haluaa vaikuttaa siihen, mitä taloyhtiön tärkeimmässä tapahtumassa käsitellään, kannattaa toimia pian. Monessa yhtiössä kokous pidetään keväällä.

Taloyhtiöön tulee peruskorjaus. Haluan, että yhtiökokouskutsun mukana saaduista tarjouksista jaetaan olennaiset tiedot, kuten hinta, takuuaika ja kotimaisuusaste. Mitä asioita voin vaatia?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen päätösehdotukset, tilinpäätös sekä toiminta-, tilintarkastus- ja toiminnan­tarkastus­kertomus täytyy pitää osakkaiden nähtävillä vähintään kaksi viikkoa ennen yhtiökokousta.

Jos osakas pyytää saada asia­kirjat nähtäväkseen, ne on lähetettävä hänelle. Asiakirjat on oltava esillä myös yhtiö­kokouksessa.

”Hyvää hallintoa on se, että koko paketti lähetetään automaattisesti kaikille kokouskutsun mukana”, sanoo Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kaisu Terkki.

Myös osakkaan oikeus saada haluamansa asia yhtiö­kokouksen käsiteltäväksi tulee suoraan laista.

Asian tulee kuulua yhtiö­kokouksen toimivaltaan.

Kaisu Terkin mukaan osakas voi vaatia yhtiökokouksen päätettäväksi melkein mitä vain, mutta ei jo kerran päätettyä asiaa, isännöitsijän vaihtamista eikä huoneiston hallintaanotto­varoituksen antamista.

”Nämä kaksi kuuluvat hallituksen toimivaltaan”, Kaisu Terkki sanoo.

Jos osakkaan vaatima asia kuuluu yhtiö­kokouksen toimivaltaan, se tulee sisällyttää kokouskutsuun.

Hallituksen olisi myös hyvä liittää osakkaan kirjelmä kokouskutsun liitteeksi.

Hallitus toimii lain vastaisesti, jos se ei ota osakkaan asiaa esityslistalle, vaikka osakas olisi toimittanut vaatimuksensa ajoissa eli vähintään viikkoa ennen kokouskutsujen lähettämistä.

Terkin mukaan hallitus saattaa olla jopa vahingon­korvaus­velvollinen, jos asiasta aiheutuu vahinkoa osakkaalle tai muille.

Mikä on yhtiökokouksessa järkevin hetki valita hallitus?

Yhtiö­järjestyksessä hallituksen valinta mainitaan viimeisenä kohtana yhtiökokouksessa, mutta käytännössä hallitus valitaan aina ennen talousarvion vahvistamista. Mikä on paras hetki hallituksen valintaan?

Kokouksen alussa osakkaat päättävät työjärjestyksestä eli noudatetaanko esityslistan järjestystä vai halutaanko siihen jotain muutoksia, Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kaisu Terkki sanoo.

Hänestä hallituksen jäsenten valinta on hyvä jättää kokouksen loppupuolelle, mikä on vakiintunut tapa.

Näin on siksi, että yhtiö­kokouksessa käydään läpi taloyhtiön nykyistä tilannetta ja arvioidaan tulevaa kehitystä.

Osakkailla on siten mahdollisuus miettiä, ovatko he sopivia hallitukseen ja valmiita viemään eteenpäin päätettyjä asioita.

Myös hallituksen mahdollisten väärinkäytösten ja hallinnon läpinäkyvyyden kannalta on parempi, että hallitus valitaan vasta, kun vastuuvapaus edelliselle hallitukselle ja isännöitsijälle on myönnetty.

Tällä voidaan varmistaa se, ettei hallitukseen valita jäseniä, jotka ovat aiemmin töpeksineet taloyhtiön asioiden hoidossa.

”Mutta mitään oikeaa tai väärää järjestystä ei ole. Laki ei sano siitä mitään”, Kaisu Terkki sanoo.Lue lisää taloyhtiöaiheista HS:n Taloyhtiöekstrasta.

Onko sinulla juttuvinkki? Lähetä se tästä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  3. 3

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  8. 8

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää