Koti

Näin asuntoilmoitusten kuvat johtavat harhaan: kaksio lasitetulla parvekkeella ja merinäkymillä onkin oikeasti alakerran perusasunto ranskalaisella parvekkeella

Kuluttajaviranomaisen mukaan asuntoilmoituksissa julkaistujen kuvien ja tietojen tulee vastata toisiaan – muuten markkinointi on harhaanjohtavaa.

Osa asuntojen myynti-ilmoituksista on lain vastaisia.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Mika Hakamäki sanoo, että asuntoilmoitukset täyttävät kuluttajansuojalain vastaisen harhaanjohtavan markkinoinnin merkit, jos myytävästä kohteesta julkaistut tiedot ja kuvat eivät vastaa toisiaan.

Moniin asuntoilmoituksiin on valittu valokuvia, jotka luovat myönteisiä mielikuvia ja herättävät asunnonetsijöiden kiinnostuksen, houkuttelevat ostajia.

Kun on aikansa klikkaillut kuvia, tutustunut pohjapiirustuksiin ja lukenut kohteen tietoja, selviää, etteivät kuvat useinkaan vastaa todellisuutta: ne ovat täysin eri huoneistoista.

Hakamäen mukaan markkinoinnista tulisi selkeästi käydä ilmi, jos kuva ei ole myytävästä kohteesta. Myyjän vastuuta ei poista se, että kuluttaja pystyy havaitsemaan ristiriidan, joka tietojen ja kuvien välillä on. Kuvien, samoin kuin tietojen, pitää vastata todellisuutta.

”Kuluttajan tulisi voida luottaa markkinoinnissa ilmoitettujen tietojen ja kuvien oikeellisuuteen.”

Tehdäänpä pieni kierros asuntoilmoituksia julkaisevassa Oikotie-palvelussa.

Jätkäsaareen nousevassa tornitalossa on myynnissä kivan näköinen kaksio. Heti ensimmäisessä kuvassa on lasitettu parveke merinäköalalla. Tuolla joisi mielellään aamukahvia ja lukisi päivän lehteä.

Asunnon tiedoista kuitenkin selviää, että oikeasti Hartelan myymä asunto on toisessa kerroksessa eikä siinä ole parveketta, tuskin merinäköalaakaan.


Uudella Kruunuvuorenrannan asuinalueella on myynnissä todellinen helmi, ainakin kuvien perusteella: loft-tyyppiseen eli kahdessa kerroksessa olevaan asuntoon kuuluu peräti oma kattoterassi, josta avautuu näkymä meren yli Helsingin keskustaan. Pöydälle on katettu romanttinen auringonlaskuillallinen viinipulloineen.

Totuus on toinen. Pohjapiirros paljastaa, että asunto on todellisuudessa yhdessä tasossa ja siinä on pieni parveke. Ravintolassa saa siis illastaa vastakin.


Yhtä ovela on Skanskan asuntoilmoitus. Rakennusyhtiö kauppaa Tampereen keskustassa kaksiota, jossa pitäisi kuvan mukaan olla suuri terassi. Ei ole, ellei pohjakuva ole väärä.


SRV tarjoaa Kalasataman tornitalosta asuntoa, jossa pääsee omiin löylyihin. Jos siis uskoo kuvaa. Asunnon tiedot kertovat jälleen kerran muuta. Niissä kerrotaan, että saunaa ei ole.

Pohjapiirroksessa vaatehuoneen kohdalla näkyy lyhenne VH/LH. Asuntoon voidaan lisätyönä ja lisämaksusta saada vaatehuoneen tilalle löylyhuone, mutta ilmoituksessa näkyvällä hinnalla sitä ei saa, vaan se maksaa alkaen 5 000 euroa. Saunan kaltaisista isoista muutostöistä rakenteissa pitäisi sopia hyvissä ajoin eli mieluiten jo ennakkomarkkinointivaiheessa.


Pasilan Triplaan valmistuvan YIT:n kaksion myyntikuvissa on iso lasitettu parveke. Se ei mitenkään voi olla ranskalainen parveke, joka pohjapiirroksen mukaan kuuluu asuntoon.


YIT myy myös ”merenrantakoteja” Kalasatamassa. Kuvissa lasitetulta parvekkeelta näkyy Mustikkamaa, mutta kartan mukaan asunto on vastapäätä toista taloa.

Kuvaan on tosin muistettu lisätä vaalealla präntillä, että kyse on suuntaa-antavasta visualisoinnista.

Miksi ihmeessä pienten asuntojen markkinoinnissa täytyy käyttää kuvia hulppeista luksuslukaaleista ja myydä merinäkymillä asuntoa, jossa sitä ei ole?

YIT:n markkinointipäällikkö Johanna Lehto myöntää, että lipsahdus on päässyt käymään.

”Kuvassa pitäisi aina lukea, että kyse on esimerkkikuvasta, ja asunnon numero, josta se on. Tämä ehdottomasti korjataan.”

 

”Ei ole ollut tarkoitus johtaa kuluttajaa harhaan.”

Hartelan Etelä-Suomen asuntomyyntipäällikkö Hanne Miettinen perustelee outoja kuvavalintoja sillä, että rakenteilla olevan kohteen visualisointeja tehdään vähän.

”Jokaisessa kohteessa on pääkuva, joka toistuu joka ikisessä huoneistossa. Ei ole ollut tarkoitus johtaa kuluttajaa harhaan.”

Se, että kuvat eivät esitä myytävänä olevaa asuntoa, on Miettisen mukaan ”kustannuskysymys”.

”On työn alla, että jokaisesta huoneistosta saataisiin oma kuva.”

Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma sanoo, että visualisointikuvat ovat vain maistiaisia ja että kaikissa kuvissa pitäisi olla visualisoinnista kertova teksti.

Kuosman mukaan nyt on tapahtunut virhe, jota rakennusyhtiö aikoo selvittää.

 

Jos törmäät harhaanjohtavaan markkinointiin, anna vihje.

Miksei kuluttaja­viranomainen tee harhaanjohtavalle markkinoinnille mitään?

KKV:n Mika Hakamäen mukaan kuluttaja-asiamiehen valvottavana oleva kenttä on äärettömän laaja eikä viranomainen siksi pysty täydelliseen valvontaan.

”Ja kuitenkin lähtökohta on, että lainsäädäntöä tulisi noudattaa ilman, että viranomainen siitä koko ajan huomauttaa. Voin vannoa, että kuluttaja-asiamies tekee hyvin paljon työtä markkinoiden valvonnan suhteen, mutta tämä ei aina näy kuluttajalle.”

Kuluttaja voi tehdä ilmoituksen tai antaa vihjeen harhaanjohtavasta markkinoinnista kuluttaja-asiamiehelle KKV:n verkkosivujen kautta. Kuluttaja-asiamies pyrkii saamaan yrityksen luopumaan harhaanjohtavasta markkinoinnista ensin neuvottelemalla.

Juttua täydennetty to 14.3. klo 18.16: Tarkennettu tietoja Kalasataman kaksiosta ja lisätty kuluttajaviranomaisen kommentti harhaanjohtavan markkinoinnin valvonnasta.

Kaikki kuvat: Oikotie. HS ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Lue lisää asuntokauppa-aiheisia juttuja HS:n Asuntokauppaekstrasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  4. 4

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  5. 5

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  8. 8

   Antakaa meille opettajille rauha, sanoo kaksikymmentä vuotta yläkoulussa opettanut ja sitten irtisanoutunut Katri Paavolainen

   Tilaajille
  9. 9

   Ylen tentin yllättävin hetki meni varmasti monelta ohi: Antti Rinne myönsi olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän kampesi Sdp:n johtoon

  10. 10

   Asta Viertola, 35, päätyi Myyrmäkeen puolivahingossa – Länsi-Vantaalle vetävät nyt halvempi matkalippu ja edullisemmat asunnot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää