Koti

Näin asuntoilmoitusten kuvat johtavat harhaan: kaksio lasitetulla parvekkeella ja merinäkymillä onkin oikeasti alakerran perusasunto ranskalaisella parvekkeella

Kuluttajaviranomaisen mukaan asuntoilmoituksissa julkaistujen kuvien ja tietojen tulee vastata toisiaan – muuten markkinointi on harhaanjohtavaa.

Osa asuntojen myynti-ilmoituksista on lain vastaisia.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Mika Hakamäki sanoo, että asuntoilmoitukset täyttävät kuluttajansuojalain vastaisen harhaanjohtavan markkinoinnin merkit, jos myytävästä kohteesta julkaistut tiedot ja kuvat eivät vastaa toisiaan.

Moniin asuntoilmoituksiin on valittu valokuvia, jotka luovat myönteisiä mielikuvia ja herättävät asunnonetsijöiden kiinnostuksen, houkuttelevat ostajia.

Kun on aikansa klikkaillut kuvia, tutustunut pohjapiirustuksiin ja lukenut kohteen tietoja, selviää, etteivät kuvat useinkaan vastaa todellisuutta: ne ovat täysin eri huoneistoista.

Hakamäen mukaan markkinoinnista tulisi selkeästi käydä ilmi, jos kuva ei ole myytävästä kohteesta. Myyjän vastuuta ei poista se, että kuluttaja pystyy havaitsemaan ristiriidan, joka tietojen ja kuvien välillä on. Kuvien, samoin kuin tietojen, pitää vastata todellisuutta.

”Kuluttajan tulisi voida luottaa markkinoinnissa ilmoitettujen tietojen ja kuvien oikeellisuuteen.”

Tehdäänpä pieni kierros asuntoilmoituksia julkaisevassa Oikotie-palvelussa.

Jätkäsaareen nousevassa tornitalossa on myynnissä kivan näköinen kaksio. Heti ensimmäisessä kuvassa on lasitettu parveke merinäköalalla. Tuolla joisi mielellään aamukahvia ja lukisi päivän lehteä.

Asunnon tiedoista kuitenkin selviää, että oikeasti Hartelan myymä asunto on toisessa kerroksessa eikä siinä ole parveketta, tuskin merinäköalaakaan.


Uudella Kruunuvuorenrannan asuinalueella on myynnissä todellinen helmi, ainakin kuvien perusteella: loft-tyyppiseen eli kahdessa kerroksessa olevaan asuntoon kuuluu peräti oma kattoterassi, josta avautuu näkymä meren yli Helsingin keskustaan. Pöydälle on katettu romanttinen auringonlaskuillallinen viinipulloineen.

Totuus on toinen. Pohjapiirros paljastaa, että asunto on todellisuudessa yhdessä tasossa ja siinä on pieni parveke. Ravintolassa saa siis illastaa vastakin.


Yhtä ovela on Skanskan asuntoilmoitus. Rakennusyhtiö kauppaa Tampereen keskustassa kaksiota, jossa pitäisi kuvan mukaan olla suuri terassi. Ei ole, ellei pohjakuva ole väärä.


SRV tarjoaa Kalasataman tornitalosta asuntoa, jossa pääsee omiin löylyihin. Jos siis uskoo kuvaa. Asunnon tiedot kertovat jälleen kerran muuta. Niissä kerrotaan, että saunaa ei ole.

Pohjapiirroksessa vaatehuoneen kohdalla näkyy lyhenne VH/LH. Asuntoon voidaan lisätyönä ja lisämaksusta saada vaatehuoneen tilalle löylyhuone, mutta ilmoituksessa näkyvällä hinnalla sitä ei saa, vaan se maksaa alkaen 5 000 euroa. Saunan kaltaisista isoista muutostöistä rakenteissa pitäisi sopia hyvissä ajoin eli mieluiten jo ennakkomarkkinointivaiheessa.


Pasilan Triplaan valmistuvan YIT:n kaksion myyntikuvissa on iso lasitettu parveke. Se ei mitenkään voi olla ranskalainen parveke, joka pohjapiirroksen mukaan kuuluu asuntoon.


YIT myy myös ”merenrantakoteja” Kalasatamassa. Kuvissa lasitetulta parvekkeelta näkyy Mustikkamaa, mutta kartan mukaan asunto on vastapäätä toista taloa.

Kuvaan on tosin muistettu lisätä vaalealla präntillä, että kyse on suuntaa-antavasta visualisoinnista.

Miksi ihmeessä pienten asuntojen markkinoinnissa täytyy käyttää kuvia hulppeista luksuslukaaleista ja myydä merinäkymillä asuntoa, jossa sitä ei ole?

YIT:n markkinointipäällikkö Johanna Lehto myöntää, että lipsahdus on päässyt käymään.

”Kuvassa pitäisi aina lukea, että kyse on esimerkkikuvasta, ja asunnon numero, josta se on. Tämä ehdottomasti korjataan.”

 

”Ei ole ollut tarkoitus johtaa kuluttajaa harhaan.”

Hartelan Etelä-Suomen asuntomyyntipäällikkö Hanne Miettinen perustelee outoja kuvavalintoja sillä, että rakenteilla olevan kohteen visualisointeja tehdään vähän.

”Jokaisessa kohteessa on pääkuva, joka toistuu joka ikisessä huoneistossa. Ei ole ollut tarkoitus johtaa kuluttajaa harhaan.”

Se, että kuvat eivät esitä myytävänä olevaa asuntoa, on Miettisen mukaan ”kustannuskysymys”.

”On työn alla, että jokaisesta huoneistosta saataisiin oma kuva.”

Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma sanoo, että visualisointikuvat ovat vain maistiaisia ja että kaikissa kuvissa pitäisi olla visualisoinnista kertova teksti.

Kuosman mukaan nyt on tapahtunut virhe, jota rakennusyhtiö aikoo selvittää.

 

Jos törmäät harhaanjohtavaan markkinointiin, anna vihje.

Miksei kuluttaja­viranomainen tee harhaanjohtavalle markkinoinnille mitään?

KKV:n Mika Hakamäen mukaan kuluttaja-asiamiehen valvottavana oleva kenttä on äärettömän laaja eikä viranomainen siksi pysty täydelliseen valvontaan.

”Ja kuitenkin lähtökohta on, että lainsäädäntöä tulisi noudattaa ilman, että viranomainen siitä koko ajan huomauttaa. Voin vannoa, että kuluttaja-asiamies tekee hyvin paljon työtä markkinoiden valvonnan suhteen, mutta tämä ei aina näy kuluttajalle.”

Kuluttaja voi tehdä ilmoituksen tai antaa vihjeen harhaanjohtavasta markkinoinnista kuluttaja-asiamiehelle KKV:n verkkosivujen kautta. Kuluttaja-asiamies pyrkii saamaan yrityksen luopumaan harhaanjohtavasta markkinoinnista ensin neuvottelemalla.

Juttua täydennetty to 14.3. klo 18.16: Tarkennettu tietoja Kalasataman kaksiosta ja lisätty kuluttajaviranomaisen kommentti harhaanjohtavan markkinoinnin valvonnasta.

Kaikki kuvat: Oikotie. HS ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Lue lisää asuntokauppa-aiheisia juttuja HS:n Asuntokauppaekstrasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  3. 3

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  8. 8

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Yhtälö ei nyt täsmää: Poliitikot myyvät vaalien alla kansalle höttöistä laskelmaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää