Koti

Tiesitkö, että vuokralaisetkin voivat marssia yhtiökokoukseen? HS vastaa kolmeen yhtiökokouksia koskevaan kysymykseen

Lakimiehet vastaavat kolmeen kysymykseen yhtiökokouksesta. Vaikka isännöitsijä olisi kuinka hallitseva, hän ei päätä, äänestetäänkö yhtiökokouksessa vaiko ei.

Moni taloyhtiön osakas saa näinä päivinä kirjekuoren, joka sisältää kutsun yhtiökokoukseen. Pitäisikö siihen osallistua?

Ehdottomasti! Yhtiökokous on taloyhtiön tärkein tapahtuma ja ylin päättävä elin. Siellä jokainen osakas voi vaikuttaa taloyhtiönsä asioihin. Erityisen tärkeää osallistuminen on, jos taloyhtiöön on tulossa isoja remontteja.

Osakkaat päättävät yhtiökokouksessa remonttien lisäksi muun muassa vastikkeista ja vastuuvapauden myöntämisestä isännöitsijälle ja hallitukselle.

Jos posti ei ole vielä tuonut kokouskutsua, se voi tulla myöhemmin keväällä. Yhtiökokous on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

HS keräsi asiantuntijoiden vastaukset kolmeen kysymykseen yhtiökokouksesta.

1. Saako vuokralainen osallistua yhtiökokoukseen?

Vuokralaisillekin olisi hyödyllistä saada tietoa taloyhtiön asioista yhtiökokouksessa. Mutta voiko kokoukseen tulla noin vain, jos siitä saa tiedon taloyhtiön ilmoitustaululta?

Vuokralaisella ei ole automaattista oikeutta osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen, sanoo Vuokralaisten toiminnanjohtaja Anne Viita.

Hänen mukaansa vuokralainen voi osallistua yhtiökokoukseen, jos taloyhtiössä on vähintään viisi huoneistoa ja jos yhtiökokouksessa käsitellään järjestyssääntöjä tai yhteisten tilojen käyttöä.

Vuokralaisella on osallistumisoikeus yhtiökokoukseen myös silloin, kun siellä käsitellään kunnossapitoa tai uudistusta, joka vaikuttaa olennaisesti vuokralaisen huoneiston käyttöön.

Vuokralaisella on lisäksi oikeus vaatia, että näitä koskevia asioita käsitellään yhtiökokouksessa. Kokouksessa vuokralaisella on kuitenkin vain puheoikeus. Kokouspöytäkirja hänellä on oikeus saada.

Viita muistuttaa, että yhtiö voi viestittää asioista vuokralaisille laajemminkin kuin lain edellyttämällä minimitasolla.

2. Olisiko tietokoneohjelmasta apua äänestyksessä?

Isännöitsijä torpedoi yhtiökokouksen äänestykset sillä perusteella, että äänestys kestää tuntikausia. Voiko äänten laskennassa käyttää jotain tietokoneohjelmaa?

Isännöitsijä ei päätä, äänestetäänkö yhtiökokouksessa vaiko ei, sanoo Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kaisu Terkki. ”Isoissa taloyhtiöissä äänestys saattaa kestää kauan, eikä sille mahda mitään.”

Terkin mukaan joissakin taloyhtiöissä ääntenlaskijat käyttävät apunaan esimerkiksi Excel-laskentaohjelmaa. Hän ei näe mitään estettä sille, että tietotekniikkaa hyödynnetään, kunhan apuvälineet ovat luotettavia. ”Exceliäkin pitää osata käyttää.”

Terkin kokemuksen mukaan äänten laskeminen Excelillä ei ole välttämättä nopeampaa kuin perinteisellä tavalla. ”Kynällä ja paperilla on päästy yhtä nopeasti maaliin, ellei jopa nopeammin.”

Exceliä käyttäessä aikaa menee tietojen syöttämiseen, ja monesti sen antamat tulokset on vielä varmistettava erikseen.

Terkin mukaan ongelmia ilmenee välillä myös äänestyslippujen jakamisessa. ”Jos äänestysliput on jaettu etukäteen, joskus ääniä laskiessa huomataan, että jaossa on ollut ylimääräisiä lippuja tai osa lipuista on kadonnut. Kokous venyy turhaan, jos äänestys joudutaan tekemään uudelleen.”

Hän ei panisi paukkuja äänestyksen nopeuttamiseen, vaan siihen, että äänestys saadaan hoidettua mahdollisimman sujuvasti ja luotettavasti. Äänestysliput kannattaa siksi jakaa vasta, jos yhtiökokous päättää pitää suljetun lippuäänestyksen.

3. Voiko vastuuvapauden epäämistä esittää kirjallisesti?

Voiko osakas esittää vastuuvapauden epäämistä kirjallisesti niin, että se toimitetaan yhtiökokouskutsun mukana? Entä voiko osakas vaatia, että hallitus, isännöitsijä ja heidän puolisonsa poistuvat yhtiökokouksesta vastuuvapauden myöntämistä koskevan keskustelun ja äänestyksen ajaksi?

Osakas voi toimittaa hallitukselle kirjallisen esityksen vastuuvapauden epäämisestä, sanoo Kaisu Terkki.

Hän ei kuitenkaan koe sitä tarpeelliseksi, koska varsinaisessa yhtiökokouksessa vastuuvapaudesta päätetään joka tapauksessa. Asiaa ei siis erikseen tarvitse vaatia yhtiökokouksen esityslistalle.

Terkin mukaan yhtiökokouksen enemmistö päättää hallituksen ja isännöitsijän läsnäolosta vastuuvapautta koskevassa keskustelussa ja äänestyksessä. ”On hyvin harvinaista, että hallitus ja isännöitsijä joutuisivat poistumaan yhtiökokouksesta.”

Osakkailla on myös kyselyoikeus ja taloyhtiön johdolla vastaavasti velvollisuus olla vastaamassa osakkaiden kysymyksiin.

Hallituksen jäsenen puoliso saa jäädä paikalle, koska vastuuvapaus ei koske häntä.

Lue myös: Yhtiökokous on taloyhtiön tärkein tilaisuus: voiko hallitus jättää ehdottamani asian pois esityslistalta? Nämä 10 asiaa on hyvä tietää ennen kokousta

Lue myös: Näin luet taloyhtiön tilinpäätöstä – HS neuvoo, miten raha-asioista saa tolkkuaLue lisää taloyhtiöaiheista HS:n Taloyhtiöekstrasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  4. 4

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  5. 5

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  8. 8

   Antakaa meille opettajille rauha, sanoo kaksikymmentä vuotta yläkoulussa opettanut ja sitten irtisanoutunut Katri Paavolainen

   Tilaajille
  9. 9

   Ylen tentin yllättävin hetki meni varmasti monelta ohi: Antti Rinne myönsi olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän kampesi Sdp:n johtoon

  10. 10

   Asta Viertola, 35, päätyi Myyrmäkeen puolivahingossa – Länsi-Vantaalle vetävät nyt halvempi matkalippu ja edullisemmat asunnot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää