Koti

Espoolainen taloyhtiö valmistautuu putkiremonttiin 40 vuoden ”avioliiton” kokemuksella

Meillä taloyhtiön ja isännöitsijätoimiston suhde on kuin pitkä avioliitto, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Seppo Salmela. Tulevaan putkiremonttiinkin on valmistauduttu hyvissä ajoin.

1970-luvulla rakennettuja taloja usein parjataan, mutta Espoon Matinkylästä löytyy taloyhtiö, josta pidetään hyvää huolta. Hissit on uusittu, porraskäytävät on maalattu ja pihakin on kunnostettu kymmenisen vuotta sitten. Siksi hallituksen puheenjohtaja esittelee taloyhtiönsä 3- ja 7-kerroksisia taloja mielellään ja hivenen ylpeänäkin.

”Eläkkeellä on aikaa pitää asioista huolta ja perehtyä uusiin asioihin sekä ihan kierrellä katselemassa, että kaikki on kunnossa. Minulla menee ehkä enimmillään kolme tuntia viikossa taloyhtiön asioiden hoitamiseen”, kertoo Seppo Salmela.

Salmela on toiminut talo­yhtiössään aktiivisesti noin kymmenen vuotta. Hän osallistuu silloin tällöin taloyhtiöille suunnattuihin tilaisuuksiin hankkiakseen uutta tietoa vaikkapa remonteista.

Asunto-osakeyhtiö Matinkoivu on valmistunut vuonna 1978 ja sitä on hoidettu huolella. Ohjenuorana on isännöintiyhtiön kehittämä kunnossapidon periaateohjelma, johon on listattu kaikki korjaukset paitsi kuluvalle vuodelle myös vuosille 2020–2023 ja 2024–2028.


Juuri nyt asukkaita mietityttävät tulossa oleva parveke­remontti ja muutaman vuoden sisällä alkava putki­remontti. Vaikka ulospäin kumpikin rakennus näyttää hyvä­kuntoiselta, muutama tuettu parveke kertoo betonisen julkisivun pakkas­rapautumiseen liittyvistä ongelmista ja talojen iästä.

Yhtiön isännöintiä ja huoltoa on hoitanut alusta lähtien lähiön asiakas­­talo­yhtiöiden omistama Matinkylän Huolto. Se ei ole koskaan maksanut omistajilleen osinkoja ja toimii oma­­kustannus­periaatteella osuuskunta­maisesti.

”Meidän [talo­yhtiön] ja isännöitsijän [isännöitsijä­yrityksen] suhde on kuin pitkä avioliitto. Olemme hoitaneet taloyhtiötä yhdessä jo 40 vuotta”, Seppo Salmela kertoo. Hän jäi eläkkeelle runsas vuosi sitten logistiikka-alalta, ja Espoon Matinkylässä hän on asunut lähes 50 vuotta.

Puheenjohtaja Salmelalla on vankka usko isännöitsijän ammattitaitoon. Yhteistyö on ollut mutkatonta.

”Jos me itse säätäisimme taloyhtiön teknisiä asioita eikä meillä olisi alan ammattilaisia apuna, se vasta kalliiksi saattaisi tulla. Meillä ei ole yhtiön hallituksessa rakennusalan ammattilaisia.”

 

Putkiremontti alkaa mahdollisesti vuonna 2021.

Taloyhtiön kellarissa huomio kiinnittyy siistinnäköisiin käyttövesi- ja viemäri- sekä kaukolämpö­putki­rivistöihin. Rikkoontuneita ja liian kuluneita osia on uusittu tarpeen mukaan.

Taloyhtiössä ollaan vesivuotojen varalta varuillaan, ja siellä täällä näkyy vuotovahteja. Ne tarkkailevat käyttövesiputkia ja ilmoittavat huoltoyhtiölle poikkeuksellisista vesitapahtumista. Jos jossain alkaa vuotaa, kerroksissa sijaitsevista sulkuventtiileistä voidaan sulkea vedentulo ja estää lisävahingot.


”Putkistolle on tehty kuntotutkimuksia, jotka ovat antaneet meille tietoa putkiston kunnosta ja arvioidusta jäljellä olevasta käyttöiästä. Vuoden kuluttua putkitutkimus tehdään vielä uudelleen.”

Salmelan mukaan nyt on suunnitelmissa aloittaa putkiremontti mahdollisesti vuonna 2021.

”Kyllähän se vähän hirvittää, jos vuotoja alkaa tulla ja joudumme esimerkiksi nopeuttamaan aloitusta, mutta nyt olemme ainakin varautuneet huolellisesti”, Salmela kertoo.

 

Putkiremontin valmistelu alkaa vuosia ennen saneerausta.

Salmela kertoo, että yhtiössä alettiin valmistautua putkiremonttiin muutama vuosi sitten. Hallitus päätti tehdä yhtiökokoukselle esityksen remonttitarpeesta yhdessä isännöitsijän kanssa. Yhtiökokous hyväksyi suunnitelman.

”Putkiremontti pelottaa erityisesti taloyhtiön eläkeläisasukkaita. Ensin heitä mietityttävät talousasiat eli miten paljon putkiremontti maksaa ja toiseksi se, miten asuminen järjestyy putkiremontin aikana.”

Salmelan mukaan yhtiökokouksessa kävi ilmi, että asukkaat eivät halunneet perinteistä putkiremonttia, jossa kaikki revitään auki ja uusitaan. Haitta-ajasta haluttiin mahdollisimman lyhyt.


Taloyhtiön hallitus valtuutti isännöitsijän pyytämään tarjoukset putkiremontin suunnittelusta eli hanke­suunnittelusta insinööri­toimistoilta. Isännöitsijä tilasi hankesuunnittelun kilpailutuksen Matinkylän Huollon projektipäälliköiltä. Tarjouksia pyydettiin viideltä yritykseltä, joista kaksi valittiin hallituksen kanssa käydyn keskustelun jälkeen lopulliseen vertailuun.

”Meillä ei ole isännöinnissä yhtäkään yhtiötä, jossa olisi tyhjennetty koko talo putkiremontin tieltä ja laitettu kerralla kaikki uusiksi. Nykyään etsitään kohteeseen sopiva remonttitapa”, sanoo Matinkylän Huollon toimitusjohtaja Mikko Peltokorpi.

Peltokorpi oli tiettävästi Suomen ensimmäinen tekninen isännöitsijä vuonna 1982, jolloin hän aloitti isännöintityönsä.

 

”Jos joku haluaa jarruttaa, hän vaikeuttaa omaa ja muiden elämää.”

Peltokorven mukaan on tärkeää, että hanke­suunnitteluun käytetään riittävästi aikaa ja mietitään erilaisia korjaus­vaihtoehtoja. Sen jälkeen vaihtoehdot viedään yhtiökokoukseen päätettäväksi ja niistä kerrotaan lisätietoa, hinta ja odotettu elinkaari.

”Kun keskustelua on käyty ja vertailua tehty, valitaan ratkaisu, joka saa eniten kannatusta. Jos joku haluaa jarruttaa, hän vaikeuttaa omaa ja muiden elämää. Ei isännöitsijä turhaan korjaustarpeita omasta päästään keksi”, Peltokorpi kertoo.

Peltokorpi sanoo, että isännöitsijän tehtävänä on kertoa ja ehdottaa taloyhtiölle parhaiten sopivia ratkaisuja. Lopulta asiasta päättävät taloyhtiön hallitus ja lopulta yhtiökokous.

Salmelan mukaan hankesuunnitelma on taloyhtiölle kuin latu, jota pitkin korjaukset etenevät. Kun seuraavaksi vuorossa on toteutussuunnittelu eli miten putkiremontti lopulta tehdään, hankesuunnitelmaa voidaan vielä päivittää.

”Hankesuunnittelu maksoi yhtiölle kymmeniä tuhansia euroja ja isännöitsijän tekemä kilpailutus joitain tuhansia. Yhtiökokouksessa ei tullut paljon kysymyksiä, sillä olimme käsitelleet asioita asukastilaisuuksissa. Joitain vastarannan kiiskiä oli mukana, mutta olemme ymmärtäneet, että kotitaloista pitää pitää huolta”, Salmela kertoo.

Matinkoivussa sijoittajat omistavat noin 40 prosenttia yhtiön 107 asunnosta. He esittivät joitain eriäviä mielipiteitä, mutta eivät varsinaisesti jarruttaneet korjaussuunnitelman etenemistä.

Putkiremontti tehdään todennäköisesti niin, että uudet vesiputket (käyttövesiputket) vedetään portaikon kautta asunnon eteiseen, josta ne johdetaan kylpyhuoneen alakattoon ja siitä paikoilleen niin sanottuina pintavetoina.

Kylpyhuoneen katosta putket johdetaan seinän toiselle puolelle keittiöön. Viemärit pidetään entisillä paikoillaan ja ne sukitetaan. Korjausta kutsutaan nimellä hybridikorjaus, sillä siinä yhdistetään eri korjausmenetelmiä.

Alla olevassa grafiikassa on kuvattu kylpyhuoneen perusrakenne.


 

Jo tehdyistä remonteista saa hyvitystä.

Taloyhtiö on teettänyt noin 50 kylpyhuoneeseen 107:stä remonttia kahdessa eri vaiheessa. Asukkaat ovat täydentäneet niitä myös omilla korjauksillaan.

Taloyhtiö on saattanut esimerkiksi vedeneristyksen ajan tasalle. ”Remontin tehneet osakkaat saavat hyvityksiä kylpyhuoneen remontin valmistumisvuoden mukaan”, Salmela kertoo.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaan pitää hakea hyvitystä itse ja sen perusteena voi olla vain se, tuleeko yhtiölle uudessa putkiremontissa säästöä aiemmin tehtyjen korjausten vuoksi.

Matinkoivussa on ajateltu asukkaita. Yhtiö kysyi heiltä, kuka on remontin teettäjä ja tekijä sekä milloin remontti tehtiin ja kuka sen valvoi. Hyvitykset voivat olla tuhansia euroja, mutta niissä on aina mukana viiden prosentin vuotuinen ikävähennys.

”Ikähyvityksen nollaraja määrittyy kohdekohtaisesti. Olemme hyvittäneet jopa viime vuosikymmenen alussa tehtyjä korjauksia, jos huoneistosta löytyy hyvä dokumentaatio korjauksista ja kaikki on kartoituksen mukaan kunnossa”, Mikko Peltokorpi sanoo.

Matinkoivussa putkiremontin toteutussuunnittelu on alussa ja sen aikana päätetään lopullisesti, mikä korjausmenetelmä valitaan.

”En vielä tiedä, missä elämänvaiheessa olen kahden kolmen vuoden kuluttua, joten en liikaa murehdi etukäteen putkiremontin kustannuksia”, Salmela kertoo.

Lue lisää putkiremonteista HS:n Putkiremonttiekstrasta.

Lisää taloyhtiöjuttuja löydät HS:n Taloyhtiöekstrasta.

Fakta

Näin putkiremontista päätetään taloyhtiössä


1. Hallitus tekee selvityksen remonttihankkeesta

 Hallituksen esitys käsitellään yhtiökokouksessa.

 Yhtiökokous tekee päätöksen hankesuunnittelusta.

2. Hallitus kilpailuttaa hankesuunnittelun

 Hallitus valitsee hankesuunnittelijan.

 Projektinjohtaja laatii sopimuksen.

 Hallitus hyväksyy ja allekirjoittaa sopimuksen.

3. Hallitus laatii esityksen hankesuunnitelman hyväksymisestä ja teknisen suunnitteluvaiheen aloittamisesta

 Yhtiökokous tekee asiasta päätöksen.

4. Isännöitsijä tekee rahoitussuunnitelman

 Isännöitsijä tekee rahoitusta koskevan esityksen hallitukselle.

 Hallitus laatii esityksen rahoituksesta yhtiökokoukselle.

5. Hallitus asettaa kriteerit urakoitsijoille ja projektinjohtaja kilpailuttaa

 Hallitus ja projektinjohtaja käyvät neuvottelut.

 Hallitus tekee valinnasta esityksen yhtiökokoukselle.

 Yhtiökokous tekee päätöksen rahoituksesta.

6. Hallitus ja projektinjohtaja käyvät sopimusneuvottelut urakoitsijan kanssa

 Projektinjohtaja laatii urakkasopimusluonnoksen.

 Hallitus hyväksyy luonnoksen.

 Hallitus allekirjoittaa sopimuksen yhtiökokouksen valtuuttamana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  4. 4

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  5. 5

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  6. 6

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  7. 7

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  8. 8

   Antakaa meille opettajille rauha, sanoo kaksikymmentä vuotta yläkoulussa opettanut ja sitten irtisanoutunut Katri Paavolainen

   Tilaajille
  9. 9

   Edes vauvamaha ei estä brittimediaa ilkeilemästä Meghan Marklelle – Entinen Hollywood-tähti joutuu käymään läpi saman prässin kuin prinsessa Diana ja moni muu

   Tilaajille
  10. 10

   Asta Viertola, 35, päätyi Myyrmäkeen puolivahingossa – Länsi-Vantaalle vetävät nyt halvempi matkalippu ja edullisemmat asunnot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää