Sormet multaan

Ekologisuus on yhä nouseva trendi, ja siksi puutarhuri perustaa pihanurkkaan rötypaikan, luopuu muovista ja kitkee rikkaruohoja.

Kotipuutarhurilla on taimet kasvamassa keittiön ikkunalaudalla mutta ajatukset jo pihalla. Ja mitä siellä pihalla tapahtuu tänä vuonna, sitä kysyimme asiantuntijoilta.

He kaikki korostavat, että näin ilmastonmuutoksen aikana on suosittua palata takaisin perusasioihin. Siksi oman ruuan kasvattaminen ja leikkokukkien viljely ovat kerta kaikkiaan trendikkäitä.

Kaikki tarvitsevat rötypuutarhan

 

”Joko sinulla on puutarhan lisäksi rötypuutarha?”

Kysymyksen esittää puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.

Anteeksi mikä?

Taulavuori selittää:

Jokainen kotipuutarhuri voi osallistua luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Sen voi tehdä jättämällä hoidetun nurmialueen nurkkaan, vaikkapa tontin perälle, rötyisen alueen, jota ei viimeistellä.

Rötypuutarhassa on kantoja, kiviä, rehottavaa heinää ja luonnonkukkia. Aluetta ei tarvitse eikä saa puunata tai kitkeä. Siellä saavat siilit ja sääsket viihtyä.

”Näin olet tehnyt ihan oman hiilinielusi, ja luonto kiittää”, sanoo Taulavuori.


Taulavuori seuraa työkseen suomalaista puutarha-alaa ja trendejä. Tänä vuonna kasvihuoneiden suosio kasvaa entisestään ja hyötykasveja viljelevät nuorentuvat.

Jälkimmäinen johtuu siitä, että perinteiset pihaintoilijat eli suuriin ikäluokkiin kuuluvat ovat nyt seitsemänkymppisiä ja alkavat väsähtää. Tilalle on ­onneksi tullut uusia innokkaita kolmikymppisiä.

Miesten viljelyinnostus on kovassa nousussa. Ja kasvihuoneiden suosio johtuu osittain juuri miehistä, jotka ovat innostuneet kasvattamaan tomaatteja ja chilejä. Nehän tarvitsevat pihaa lämpimämmän kasvupaikan.

Lue myös: Ällistyttävän helppo tapa viljellä tomaatteja: piilota viipale mullan alle – vihannesten ja hedelmien siemenet ovat kotipuutarhurin aarreaitta

Toimitusjohtaja Taulavuori haluaa sanoa vielä yhden asian kaikille kotipuutarhureille.

”Puutarha ei ole koskaan valmis. Älä siis raada liikaa. Nauti pihanhoidon ainutlaatuisista fiiliksistä.”


Muovi pois mullasta

”Muovi ei kuulu puutarhaan”, sanoo puutarha-alan yrittäjä Leena Luoto.

Tuohon nyt on helppo yhtyä. Kuka nyt tahallaan tekisi puutarhastaan muovin hautausmaan?

Yllättävämpää onkin se, mitä Luoto kertoo seuraavaksi.

Hän on sitä mieltä, että monet meistä kotipuutarhureita ”muovittavat” puutarhaansa tietämättään. Me hautaamme muovia esimerkiksi asettamalla kate- tai suodatinkangasta kukkapenkin tai lavaviljelmän alle.

”Nimestään huolimatta moni katekangas ei ole kangasta vaan muovia. Maassa muovit hajoavat makro- ja mikropartikkeleiksi, jotka haittaavat maaperän ekosysteemiä.”

Luodolla on kolme neuvoa muovin välttämiseen:

1. Jos ostat katekangasta, tarkista tuoteseloste. Polypropeeni on muovia. Vaikka valmistaja puhuisi ympäristöystävällisyydestä, sana ei välttämättä takaa kunnollista biohajoavuutta.

2. Hanki mieluummin ekologinen katekangas, paperi- tai hamppupohjainen.

3. Mieti, tarvitsetko katekangasta ollenkaan. Sitä pidetään nykyisin miltei välttämättömänä, mutta se ei ole sitä.

Leena Luoto luennoi muovittomasta puutarhasta Kevätmessuilla Helsingin Messukeskuksessa la 6.4. klo 17.

Pihanhoidon pitää olla helppoa

Jos puutarhasuunnittelijalla on 100 asiakasta, 98 heistä haluaa helppohoitoisen pihan. Vain kaksi asiakasta haluaa haasteellisen pihan. ”Siis, sellaisen, jossa on kaikkea ihanaa ja vaikeaa”, kertoo maisemasuunnittelija Tanja Nieminen.

Miten syntyy helppohoitoinen piha? Niemisen mielestä reseptin tärkeimmät ainesosat ovat rajaukset, puhdistettavuus ja kate.

”Pihassa rajaukset ovat kunnossa, kun eri alueet ja materiaalit on erotettu toisistaan. Silloin nurmikko ei ala kasvaa soralle eikä kukkapenkki leviä nurmikolle. Aina, kun materiaali muuttuu, tehdään rajaus metallilistalla, reunanauhalla tai kivillä.”

Rajausten lisäksi helppohoitoiseen pihaan kuuluvat laajat, helposti puhdistettavat alueet: kiveykset ja terassialueet.


Istutukset laitetaan ryhmiin. Se tarkoittaa sitä, että nurmikolle ei istuteta yksinäistä pensasta sinne eikä toista tänne – ja ryhmien juurille helpon pihan reseptin kolmatta ainesta, katetta.

”Kaikki eivät pidä esimerkiksi kuorikatteen ulkonäöstä, mutta kate pitää rikkaruohot poissa ja helpottaa kasvien hoitoa huomattavasti. Katteen alla maa pysyy kuivana kesänä kosteana eikä sateisena kesänä kastu liian märäksi.”

Suomalainen ihannepiha on siis helppo. Miten siitä tehtäisiin vieläpä viihtyisä? Niemisen mielestä pihan pitää muuttua ihmisten mukana. Sitä ei sitä voi tehdä vain kerran ja vain itselleen.

”Esimerkiksi trampoliini ei ole pihan kaunistus, mutta lapset viihtyvät sillä. Siksi se ehdottomasti puolustaa paikkaansa takapihalla.”

Tanja Nieminen luennoi helpoista ja selkeistä pihoista Kevätmessuilla to 4. 4. klo 11.30.

Rikkaruohoja kitketään taas

 

Huoli ilmastonmuutoksesta vaikuttaa kaikkeen, jopa rikkaruohojen kitkemiseen, sanoo pihasuunnittelija Heidi Hannus. Ekologinen viljely on suosittua, ja mekaaninen työskentelytapa eli rikkaruohojen kitkeminen käsin nostetaan taas kunniaan.

Kierrätys on paitsi kompostointia, myös materiaalien kierrätystä. Yhdestä paikasta purettua rakennetta uusiokäytetään toisaalla.

”Käytämme esimerkiksi vanhoja lautoja, ovia ja ikkunoita uudelleen kasvihuoneissa, varastoissa ja puutarhan oleskelutiloissa.”


Luonnollisuus on suosiossa, etenkin luonnonmukaiset kukkapenkit, jotka muistuttavat villejä niittyjä. ”Niitty voi olla pieni, parin neliön alue. Niittykasveilla saadaan houkuteltua pihalle mehiläisiä ja perhosia.”

Väreistä Hannus nostaa esiin etenkin violetin.

”Rakastumme syvän violetinpunaisiin kasveihin, kuten verililjapuuhun, samoin violetinsinisiin, kuten laukat ja tuoksuherne. Ruskeista karamellinvärinen on trendikäs, ja harmaista oikein vaalean sävyt. Koristeheinistä suositaan erityisesti kupari- ja pronssisaraa. Ne ovat kivoja yksivuotisten kesäkukkien sekaan.”

Katso videolta kätevä tapa kitkeä rikkaruohoja.


Kukkatrendejä ei pitäisi olla lainkaan

Floristimestari Saija Sitolahti on viime vuodet ollut se guru, jonka puoleen käännytään, kun tahdotaan tietää leikkokukkatrendeistä. Ja Sitolahti kertoo – vaikka jos ihan tarkkoja ollaan, hänestä trendejä ei edes pitäisi olla olemassa.

”Kukat ovat taidetta. Jokaisella kukalla on oma muoto, jolla se ilmaisee itseään. Ja kukkien asettelu on taidetta, eikä taiteilijoilta kysytä, mikä on taiteessa vuoden trendi.”


Mutta jos ei olla näin tarkkoja, trendejä toki on. Leikkokukat ovat tärkeä osa sisustusta, ja siten kukkatrendit myötäilevät sisustustrendejä.

”Yksi selkeä trendi on runsaus: nyt näkee tosi värikkäitä tapetteja ja runsaita tapettipintoja ja niissä isoja kukkia. Myös maljakossa suositaan isoja ja näyttäviä kukkia ja ylväitä, suuria yksilöitä. 80-luku tulossa takasin. Gerberaa ja kolibrikukkaa ei haluttu maljakoihin pitkään aikaan, mutta nyt taas halutaan.”

Sitolahti on kukkakauppias ja toivoo ihmisten hakevan kukkasensa kotiin alan erikoisliikkeestä. Mutta ei hän halveksi markettien tulppaanikimppuja tai reilun kaupan ruusujakaan.

”Antaa kaikkien kukkien kukkia! Minusta vain täysin kukaton koti on ’virhe’. Ja ihan parasta, jos on voit itse kasvattaa omat leikkokukkasi.”

Markettikimppua ei floristimestarin mukaan kannata kuitenkaan tunkea sellaisenaan vaasiin. Näyttävämpää saa, kun käyttää vähän luovuutta:

”Sommittele mukaan vihreitä oksia: hae pihalta pensasangervoa tai nappaa oksa viherkasvista. Jaa kukat useaan maljakkoon ja asettele ne ryhmäksi.”

Floristimestari antaa vielä vinkin siihen, miten kukat ja oksat voi asetella leveään maljakkoon, kuten Aalto-vaasiin. Leikkaa kanaverkosta sivuleikkureilla vaasin kokoinen ja muotoinen pala. Asettele kukat ja oksat verkon rei’istä läpi sopivaan muodostelmaan.


Pääsiainen tulee. Pitääkö ostaa keltaisia narsisseja?

”Ei. Tämä vuonna pääsiäinen on niin lähellä vappua, että kokeilepa koristella koti pääsiäiseen keväisillä pastellin sävyisillä kukilla: helmi­hyasintteja, krookuksen oksia, gerberoita. Suosi kestäviä leikkokukkia, kuten krysanteemia ja freesiaa, niin samat kukat käyvät vappukukiksi.”

Saija Sitolahti esittelee kukkatrendejä la 6.4. klo 12 Kevätmessuillla. Ne järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 4.–7. 4.


Nostaako hyvin hoidettu piha myös talon arvoa?

Talon, jossa on kaunis puutarha, saa yleensä myytyä nopeasti. Siitä on helpompi saada haluttu hinta kuin talosta, jonka puutarha on laiminlyöty.

Puutarhaliiton toimitusjohtajan Timo Taulavuoren päätelmä on hyvä uutinen harrastajapuutarhurille, joka saattaa joskus olla kyllästynyt ikuiseen pihanlaittoon. Villin luonnon kurissa pitämisessä on hommaa.

”Pihaa kannattaa laittaa erityisesti itseään ja omia tarpeitaan varten, mutta kyllä hyvin hoidettu ja näyttävä piha auttaa myynnissä. Sen perusteella ostaja saa ensivaikutelman. Erityisesti kannattaa panostaa sisääntuloon ja etupihaan”, Taulavuori sanoo.


Piha nielee euroja. Kivet ovat kalliita istutuksista ja piharakennuksista puhumattakaan. Talollisen toive on, että näistä saa omansa pois, kun talo joskus myydään.

Kiinteistönvälitysalalla 30 vuotta työskennellyt Max Meder pitää puutarhaan uhrattujen rahojen takaisin saantia aika varmana asiana.

”Ihan niin ei voi ajatella, että jos pihaan laittaa euron, niin se euro kilahtaa myyntihetkellä takaisin kukkaroon”, sanoo OP:llä kiinteistönvälitysjohtajana työskentelevä Meder.

On kuitenkin selvää, että kaikki toiminta, mikä ylläpitää rakennuksen ja tontin arvoa, helpottaa ostajan ostopäätöstä.

”Nyrkkisääntö on, että pidä omaisuutesi kunnossa, niin sen myynti on paljon helpompaa, kuin että jos et pidä.”

 

Valmiit ja helppohoitoiset pihat ovat erityisen haluttuja.

Talon ostajat ajattelevat Mederin mukaan hyvin helposti niin, että jos piha ei ole kunnossa, myös jotain muuta on rempallaan.

”Kokonaisuudelle, johon kuuluu tyylikäs, hyvin pidetty piha, on hyvä mahdollisuus löytää ostaja, joka on samanhenkinen kun myyjä.”

Valmiit eli muutaman vuoden kasvaneet ja helppohoitoiset pihat ovat erityisen haluttuja. Meder on huomannut, että tapa pitää pihasta hyvää huolta tarttuu naapurustossa.

”Hyvin hoidettuja pihoja näkee vaikkapa Helsingin Marjaniemessä, Tammisalossa ja Puistolassa.”

Jos talo pitää myydä lumiseen aikaan, on ostajalle pyrittävä kertomaan mahdollisimman realistinen kuva pihan kunnosta.

”Tuollaisia tilanteita varten kannattaa ottaa ja kerätä edustavia kuvia talostaan joka vuodenaikana”, Max Meder neuvoo.

Moni taloa ostava pelkää kosteus- ja homevaurioita. Siksi he kiinnittävät huomiota, jos marjapensaita kasvaa liian lähellä talon sokkelia. Myös asiansa osaava kuntotarkastaja huomauttaa ongelmasta.

”Ihmiset ovat nyt hurjan tarkkoja. Riskejä jopa ylikorostetaan, ja tämän takia ei enää juuri nähdä viinimarjapensaita kasvamassa sokkelin vieressä tai puita liian lähellä taloa.”

Vain uusissa omakotitaloissa pihalla ei ole niin väliä.

”Uudiskohteen ostaja ei odota, että talon lisäksi myös piha olisi laadukkaasti viimeistelty. Useimmiten ostajalle riittää nurmikko, muutama aitapensas ja kivituhka kulkuväylällä. Jos taloa taas on asuttu vuosia, ostaja toivoo myös pihan olevan huolella viimeistelty”, kertoo myyntipäällikkö Kirsti Vilhunen Huoneistokeskuksesta.

Pihan vaikutusta asunnon myyntiin on tutkittu lähinnä kiinteistönvälitysfirmoissa.

Kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin välittäjät arvioivat hyvin hoidetun pihan vaikuttavan omakotitalojen ja osakehuoneistojen toteutuvaan kauppahintaan useita prosentteja. Kysely kiinteistönvälittäjille tehtiin viime vuonna.

Huoneistomarkkinointi tutki pihan merkitystä myynnissä vuonna 2013 ja listasi seikkoja, jotka laskevat asunnon myyntihintaa ja pidentävät myyntiaikaa.

Ykkösenä oli pihan yleinen epäsiisteys ja kakkosena oleskelualueen huono kunto.

Sujuvaa kaupankäyntiä häiritsevät myös rikkinäiset laatoitukset ja laudoitukset sekä leikkaamattomat nurmikon ja pensaat.

Fakta

Näin valitset hyvän taimen


 Valitse mieluummin tukevakasvuinen ja runsasversoinen kuin taimi kuin pitkä ja hontelo.

 Hyvä juuristo kertoo elinvoimasta ja juurtumismahdollisuuksista.

 Hyvän taimen juuristo täyttää myyntiruukun. Juurien multapaakun tulee irrota astiasta helposti ja kokonaisena.

 Taimen multapaakun pitää tuntua painavalta ja kostealta. Liian kuiva taimi tuntuu kevyeltä. Läpimärkäkään paakku ei saa olla, märässä mullassa juuret kärsivät hapenpuutteesta ja voivat mädäntyä.Lähde: Johanna Vireahon ja Hanna Marttisen juuri ilmestynyt puutarhakirja Taimi (Readme.fi).

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki kaatoi talvella suoraan mereen 20 000 kuormallista lunta, ja lohduttomat kuvat paljastavat sen sisältämän ryönän määrän

  2. 2

   Malmin lentokentällä on tällä viikolla kaivettu kuoppia, joista paljastui löysää savea

  3. 3

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  4. 4

   Käynnissä on huomaamaton murros, joka voi vähentää Euroopan päästöjä dramaattisesti: Syynä on EU:n ilmasto­politiikan työkalu, josta tuli menestys­tarina

  5. 5

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  6. 6

   Ruotsalaisilta kritiikkiä Tre Kronorin laiskuudelle ja päävalmentajan toiminnalle ratkaisuhetkillä: ”Mitä siinä ajateltiin?”

  7. 7

   Poliisi varoittaa kotibileilmiöstä: ”Tiesittekö, että teille on tulossa lauantaina yli 200 vierasta kotiin?”

  8. 8

   Leijonat jaksaa ällistyttää ja järjestää ihmeitä, eikä tämä voitto ollut edes ensimmäinen kerta

  9. 9

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  10. 10

   Teemu Selänne riemuitsi Leijonien voitosta, vahingonilo nosti päätään kiekkofanien reaktioissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  4. 4

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatko­aika­maalilla ja eteni MM-jääkiekon välieriin – katso Suomen kaikki osumat

  5. 5

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  6. 6

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  7. 7

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  8. 8

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  9. 9

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää